Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Londra saldırıları da bile bile lades

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Times gazetesi, Londra’da 7 Temmuz bombalı saldırılarını düzenleyen eylemcilerin lideri Muhammed Sıddık Han’ın aracında, polisin izleme ve dinleme cihazlarının bulunduğunu iddia etti.

Gazetenin haberinde, bu iddia üst düzeydaki bir güvenlik görevlisine dayandırılırken, Sıddık Han’ın, Batı Yorkshire polisinin bir terörle mücadele operasyonu çerçevesinde izlendiği belirtildi.

Saldırıların söz konusu kişinin takip altında olmasına rağmen gerçekleştirildiğine dikkati çeken gazete, polisin elindeki istihbaratı değerlendiremediğine ilişkin tartışmaların alevleneceği öngörüsünde bulundu.

The Sunday Times, ayrıca bu bilginin istihbarat kuruluşu MI5’in durumunu daha da zorlaştıracağı yorumunda bulundu ve kurban ailelerinin ‘’kapsamlı soruşturma’’ baskısını artacağı tahminine yer verdi.

Bilgisayar uzmanı olarak Batı Yorkshire’da İslâmî kitaplar satan bir mağazada çalışan Martin Gilbertson adındaki bir kişi, elindeki video bandları ve bilgisayar yazışmaları gibi delillerle, kuşkulandığı kişilerin listesi ve kuşkulu faaliyetlerini 7 Temmuz saldırılarından iki yıl önce polise göndirdiğini, ancak cevap almadığını açıklamıştı.

/ LONDRA

26.06.2006


 

ABD'nin çekilme planı hazır

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, Amerikan yönetiminin Irak’taki askerlerinin çekilmesine ilişkin plan hazırladığını yazdı. Gazete, Irak’taki Amerikalı General George Casey’nin Pentagon’da bu hafta verdiği gizli brifig hakkında bilgi sahibi olduğunu belirttiği yetkililere dayanarak, asker sayısının önemli ölçüde azaltılacağı plan çerçevesinde, ilk grubun Eylül ayında dönmesinin öngörüldüğüni kaydetti.

Plana göre, her biri 3 bin 500 dolayında askerden oluşan rotasyona tabi 14 taarruz tugayının sayısı yıl sonuna kadar 5 ya da 6’ya düşürülecek. Gazetenin internet sitesinde yayımladığı haberde, planlanan çekilmenin uzmanların beklediğinden çok daha büyük olduğuna işaret edildi. Habere göre, ABD ilk aşamada 2 tugayı, Kasım ayında yapılacak ara seçimlerden önce Eylülde çekecek. Irak’taki Amerikan üslerinin sayısı da yıl sonuna kadar 69’dan 57’ye, Haziran 2007’ye kadar ise 30’a indirilecek. Gelecek yılın sonunda ise Irak’ta 11 üssü bulunacak ABD, Bağdat ve çevresi, El Anbar vilayeti ve Irak’ın kuzeyinde olmak üzere başlıca üç bölgesel askeri komutanlığa sahip olacak.

Gazete, askerlerin çekilmesinin Irak güvenlik kuvvetlerinin güçlenmesi ve yeni Irak hükümetine karşı direnişin azalmasına bağlı olduğunu da yazdı.

/ NEW YORK

26.06.2006


 

Avrupa yabancıya muhtaç

Avrupa Birliği Komisyonu’nun göç politikalarından sorumlu üyesinin yardımcısı Franco Frattini, Avrupa’da doğum oranının çok düşük olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa’nın yabancılara ihtiyacı var” dedi.

AB Komisyonu’nun, AB sınırları içerisinde yaşayan ama AB vatandaşı olmayalanların entegrasyonuna ilişkin yürüttüğü program kapsamında bu yıl içinde 15 uyum projesine, 5 milyon euro yatırım yapılacak. ABhaber’e göre, ’Üçüncü ülke vatandaşları’ olarak da tabir edilen AB sınırları içerisinde yaşayan 25 milyon yabancının uyumu, ülkelerin önemli sorunlarından biri. Bu sebeple Ekim 2004’te, AB’ye üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, entegrasyon alanında işbirliğine gidilmesi yönünde karar aldı. Üçüncü ülke vatandaşları için uyum kursları açan Almanya’nın Hamburg şehrindeki bir okul da bu karar doğrultusunda, başka AB üyleri ile ortak çalışmalar yürütüyor. Proje, INTI olarak bilinen, AB Komisyonu’nun AB vatandaşı olmayalanların entegrasyonuna ilişkin programı tarafından destekleniyor. Komisyon’un, AB vatandaşı olmayalanların entegrasyonu için yürüttüğü program, bu yıl içinde, 15 ayrı projeye 5 milyon euro destek sağlayacak. Özellikle ileriye dönük projelere ihtiyaç var. Bu bağlamda, Avrupa Birliği’nin hemen hemen tüm ülkelerini içine alacak bir bilgi ağının kurulması hedefleniyor. INTI sorumlusu Stephano Bertozzi, uyumun, dinamik ve çift yönlü bir süreç olduğunu belirterek, “Bu nedenle yeni gelenlere, toplumu, dili, tarihi ve kurumları tanıma fırsatı sunmalayız. Bunlar entegrasyon açısından vazgeçilmez” dedi. Bertozzi, yapılması gerekenleri de ise şöyle sıraladı:

“Örneğin kültürlerarası diyalog desteklenmeli. İnsanlar bir araya gelip birbirlerine görüşlerini aktarabilir; karşı tarafın ne düşündügünü öğrenebilirler. Böylece yeniye, bilinmeyene karşı korku, pozitif bir şeye dönüştürülmüş olur.“ FRATTİNİ: İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR Avrupa’da doğum oranının çok düşük olduğuna dikkat çeken Avrupa Birliği Komisyonu’nun göç politikalarından sorumlu üyesinin yardımcısı Frattini ise “Avrupa’nın yabancılara ihtiyacı var. İş gücünü buraya çekecek, -ama sadece mühendis veya bilim adamlarını gibi kalifiye elemanları değil,- ortak bir politika geliştirmeliyiz. Meselâ bazı ülkelerde, tarım arazilerinde çalışacak mevsimlik işçilere ihtiyaç var. Bu nedenle de, yasal olmak şartıyla, göçün tehlike oluşturduğun düşünmüyorum. Bu bir şans,” değerlendirmesinde bulundu. Yasadışı göçün önüne geçebilmek için AB’nin çok para harcadığını belirten ve birliğin uyum konusundaki çalımalarının sürdüğünü belirten Frattini, göçmenlerle bir anlaşma imzalanmasını planlandığın dair iddiaların spekülüsyondan ibaret olduğunu da dikkat çekti.

/ BRÜKSEL

26.06.2006


 

İsrail’i kızdıran saldırı

İsrail Adalet Bakanı Haim Ramon, ‘’terörist saldırılara bulaşanların tasfiye edileceğini’’ belirtti. Bakan Ramon, Gazze sınırı yakınındaki İsrail askeri noktasına düzenlenen saldırının ardından yaptığı açıklamada, ‘’dün sabah meydana gelen olayların çok ciddi olduğunu, teröristlerin harekete geçtiği bölgelerde sert bir şekilde misillemede bulunacaklarını düşündüğünü’’ belirtti ve ‘’hangi örgütten olursa olsun terörizme bulaşanların tasfiye edileceğini’’ kaydetti.

Öte yandan, Filistin ulusal güvenliğinden üst düzey bir yetkili, askeri kontrol noktasına düzenlenen saldırının ardından İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin güneyine düzenlediği operasyonun ‘’sınırlı’’ olduğunu ve tankların sadece birkaç yüz metre içeriye girdiğini açıkladı. Yetkili, ‘’bunun sınırlı bir arama operasyonu olduğunu ve tankların hala sınır yakınında bulunduğunu’’ söyledi. Filistinli militanlar, İsrail’in bölgeden çekilmesinden sonra ilk kez bir tünelden İsrail topraklarına sızarak askeri kontrol noktasına saldırı düzenlemiş, çıkan çatışmada 3 Filistinli militanla 2 İsrail askerinin öldüğü bildirilmişti.

Bu arada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze sınırı yakınındaki İsrail askeri noktasına düzenlenen saldırının sorumluluğunun, Filistin yönetimi ile Hamas hükümetine ait olduğunu söyledi. Olmert, haftalık kabine toplantısından önce yaptığı açıklamada, ‘’Biz, bu saldırıdan, Mahmud Abbas’ın başkanlık ettiği, Hamas iktidarındaki Filistin yönetimini sorumlu tutuyoruz’’ dedi.

/ KUDÜS/REFAH

26.06.2006


 

Abbas ve Haniye biraraya geldi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakanı İsmail Haniye’nin, İsrail cezaevlerinde tutuklu Filistinli militanların hazırladığı belgenin önemli maddeleri üzerinde anlaşmaya vardığı bildirildi.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, Abbas ile Haniye arasında yapılan görüşmede, işgal topraklarında İsrail’e karşı direnişi sınırlandırma konusunda görüş birliği sağlandı. Bununla birlikte, ulusal birlik hükümeti oluşturulması, bunun zamanı ve güç paylaşımı gibi konuların hâlâ çözüme ulaşmadığı belirtildi.

Direnişi sınırlandırmanın yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak kalmasında da fikir birliğine varıldı. Hamas’ın uluslararası anlaşmaları tanımayı da kabul ettiği, ancak ‘’Filistin halkının çıkarlarına hizmet eden anlaşmaları kabul etme’’ şartını koyduğu kaydedildi.

Tarafların, diplomatik müzakereleri yürütmede Abbas’ın önderliğini kabul ettiği, ancak anlaşmaların FKÖ tarafından mı onaylanacağı ya da referanduma mı sunulacağı hakkında görüş birliğinin henüz sağlanamadığı ifade edildi.

/ ANKARA

26.06.2006


 

Saddam Hüseyin pazarlık hayalinde

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in, direnişle başedemeyen ABD’nin ‘’kapısını çalacağına’’ ve kendisini yeniden devlet başkanı yapabileceğine inandığı bildirildi.

Saddam Hüseyin’in savunma ekibinin başı Halil El Duleymi ile geçen hafta Amman’da röportaj yapan New York Times gazetesi, devrik liderin, Washington yönetiminin kendisinden yardım isteyeceği umudunu koruduğunu yazdı.

El Duleymi’ye göre, insanlığa karşı suç işlemekten idam cezasına çarptırılacağından emin olan Saddam Hüseyin, Washington yönetiminin bu cezayı, Irak’taki direnişin kırılmasına yardım etmesi için kendisine karşı manivela olarak kullanacağını umuyor. Avukat El Duleymi, Saddam’ın kendisiyle ilgili davada idamdan daha ağır bir ceza olsa, onu bile alacağını bildiğini, ancak ABD’nin son çare olarak ‘’kapısını çalacağına’’ inandığını söyledi.

ABD’nin, devrik lidere verilen cezayı, kendisini Irak’taki karışıklıktan kurtarması için kullanacağı görüşünü savunan El Duleymi, Saddam Hüseyin’in, ABD’nin kendisini yeniden devlet başkanlığa getirebileceğini bile umduğunu belirtti.

/ NEW YORK

26.06.2006


 

Rumsfeld İsrail’e gidiyor

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in bakanlık görevine geldiği 2001’den bu yana ilk kez İsrail’i ziyaret edeceği bildirildi.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, Rumsfeld, İsrail ziyaretini, gelecek haftalarda Ürdün ve Mısır’ı da kapsayacak bölge gezisi kapsamında yapacak. Rumsfeld’in İsrail’de Başbakan Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz’in yanı sıra üst düzey savunma ve güvenlik yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Amerikalı Bakan, 1980’lerin başında, Ronald Reagan yönetimi döneminde ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi olarak İsrail’i ziyaret etmişti. ABD’yi geçen ay ziyaret eden Olmert, Rumsfeld ile, iki ülke arasında savunma ve güvenlik bağlarını güçlendirmek için çaba gösterme kararı almıştı.

/ ANKARA

26.06.2006


 

2 Amerikan askeri 48 Taliban öldürüldü

Afganistan’ın güneyinde, Afgan ve koalisyon güçleriyle Taliban militanları arasında çıkan çatışmada 48 militanın daha öldürüldüğü bildirildi.

Afgan General Rahmatullah Rufi, güneydeki Kandahar vilayetinin Pencvayi bölgesinde başlayan çatışmaların 4 saat sürdüğünü belirtti. Çatışmalarda koaliyon güçlerinden 2 Amerikalı askerinin de öldüğü açıklandı.

/ KANDAHAR

26.06.2006


 

İran, sabır diledi

İran, ABD ve Avrupa’dan, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması karşılığında teşvikleri içeren öneri paketine vereceği cevap konusunda sabırlı olmalarını istedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, basın toplantısında, paketin, meşru, siyasi ve ekonomik yönlerinin bulunduğunu ve bunların incelenmesi gerektiğini söyledi. Acele bir cevap vermek istemediklerini ifade eden sözcü, paketin, üzerinde dikkatli çalışılması gereken bir konu olduğunu belirtti. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, öneri paketine Ağustos ortasında cevap vereceklerini söylemişti.

/ TAHRAN

26.06.2006


 

2008 Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı

Avrupa Komisyonu’nun teklifi üzerine Avrupa Parlamentosu (AP) ezici bir oy coğunluğuyla 2008 yılını kültürlerarası diyalog yılı yapılması kararını aldı. Söz konusu kapsamlı projenin içinde yer alan ‘dinlerarası diyalog’ konusu ise AP’de önemli tartışmalara sahne oldu.

Tartışmaların ardından yapılan ( 299 evet, 298 hayir, 17 çekimser ) oyla ‘dinlerarası diyalog’da proje kapsamına dahil edildi. Etkinliğin AP’de sivil toplum örgütleri, siyasiler ve din adamlarını bir araya getirecek geniş bir açık oturum ile tamamlanması yolunda bir de karar alındı. AP, yapacağı etkinliklerle Avrupa’daki toplumlararası kültürel yakınlaşmayı hedefliyor. Projenin okullarda, medya ve önemli spor karşılaşmaları sırasında çeşitli etkinlikler düzenleyerek başarılı olmayı amaçlayan AB, aynı zamanda bu temada gençler arasında düzenlenecek en iyi ve ilginç bir projeye ‘Kültürlerarasi Diyalog’ ödülü verilmesini planlanıyor.

/ BRÜKSEL

26.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004