Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Karşınızda Etyopya

BSF Akademi Sergi Salonu “Etyopya’nın 101 Yüzü” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sema Alpaytaç’ın ilk kişisel fotoğraf sergisi olan ‘Etyopya’nın 101 Yüzü’nün açılışı kalabalık dâvetli eşliğinde BSF Akademi sergi salonunda yapıldı. Etyopya Fahri Konsolosu Atilla Yurtçu’nun da katıldığı sergide Etyopya ile ilgili ekonomik ve ticari bilgilerin yanı kültürel bilgiler de aktarıldı.

Atilla Yurtçu açılışta yaptığı konuşmada Türk ürünlerine gösterilen ilgi büyük ilgiden bahsetti. Yurtçu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Başkent Addis Ababa’da sadece Türk malı hazır giyim eşyalarının satıldığı mağazalar açılmaya başlamış. Bunu yapanlar şu an yerli tüccarlar. Etiyopyalı ayakkabı üreticisi Berhe Assefa, ‘Türk malı demek kalite demek. Pazarda Çin ve Türk ürünleri rekabet halinde; ama halk Türk mallarının sadece ucuz değil kaliteli olduğunu da gördü’ diyor. Ticaret hacmimiz 2001 yılında 32 milyon dolar seviyesinde iken 2005’te 140 milyon dolara çıkmış. Bunun 109 milyonu ihracat. Artış 2006 yılında da devam ediyor. Bu rakamlar bizim için küçük olabilir; ama Etyopya’nın ticaretinde önemli bir hacim.“

82 dilin konuşulduğu bir ülke

Sema Alpaytaç, sergilenen fotoğrafları, 82 dilin konuşulduğu, bütün dinlerin ve kabilelerin ortak yaşadığı bir ülke olan Etyopya’da, geçtiğimiz yıl çektiğini belirterek başından geçen ilginç olayları da katılımcılarla paylaştı. Özellikle genç bir Etyopyalının kendisine verdiği mektubu sahibine ulaştırdığında karşısına çıkan kişi eşinin arkadaşı olduğunu öğrenince oldukça şaşırmış. Özellikle çocuk ve insan yüzlerine odaklanmış fotoğraf karelerinden oluşan sergi 1 Temmuz’a dek gezilebilecek.

Bilgi için:

0 (212) 245 93 93

Etyopya

71 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkeleri arasında yer alan Etyopya, zengin kaynaklara sahip. Böyle olmasına rağmen, şimdiye kadar hep açlık ve yokluk haberlerine konu olmuş. Bugünse yokluğun ve kıtlıkların önünü alacak önemli gelişmeler yaşanıyor. Ekonomide dört yıldır devam eden yüksek oranlı büyüme dikkat çekici. Yabancıların ilgisi giderek artıyor. 2005’in Afrika yılı ilan edilmesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ziyareti, TİKA’nın Afrika’daki ilk ve tek ofisini buraya açması, THY’nin sefer başlatması ve Etiyopya’nın Ankara’da büyükelçilik açması, Türkiye ile ilişkilere de ivme kazandırmış. Özellikle tekstil, çiçekçilik ve dericilik konusunda önemli avantajların bulunduğu belirtiliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.06.2006


 

Mardin’de Kent Müzesi açılıyor

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, “İnsanlığın Kültür Mirası” olarak tanımlanan ve bugün görkemli bir törenle açılışı yapılacak gerçekleştirilecek olan Kent Müzesi’nde incelemelerde bulunarak, amaçlarının, şehri, tarihin derinliklerinden gelen tarihsel kimliğiyle geleceğe taşımak olduğunu söyledi.

12 bin yıllık tarihi birikimiyle Subari, Sümer, Babil, Akad, Mitani, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdani, Selçuklu, Artuklu, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlılar gibi birçok eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış; farklı kültürleri, dinleri ve dilleri içinde harmanlamış, yoğurmuş dünyanın sayılı “SİT” şehirlerinden olan Mardin’de inanç ve kültür turizminin gelişmesini sağlayabilmek için Mardin Valiliği tarafından “Kentin Kimliği İle Yeniden Buluşması” konusunda başlattığı çalışmalar devam ediyor. Mardin Medrese Mahallesi’nde, uzun süre askeri kışla ardından vergi dairesi olarak kullanılan ve 5 yıldır atıl durumda olan tarihi binanın, valiliğin girişimleriyle amacına uygun olarak, Mardin Sabancı Kültür Sanat Merkezine dönüştürülmesi için Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından restorasyon çalışmaları devam eden binayı ziyaret eden Vali Mehmet Kılıçlar, sadece vergi dairesinin onarıma alınmayacağını, bulvarın tamamının Mardin’e özgü taşla kaplanacağının söyledi.

26.06.2006


 

93 müzeye, 777 güvenlik personeli

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 93 müzede, güvenlik görevlisi ve bekçi olarak 777 personelin görev yaptığı, hizmet alımı yoluyla da 144 kişinin, ihtiyaç duyulan müzelerde istihdam edileceği bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in soru önergesine verdiği yazılı cevapta, bakanlığına bağlı 93 müzenin tamamında depo bulunduğunu bildirdi. Koç, bu müzelerin koleksiyonlarında bulunan taşınır kültür varlıklarının teşhir ve tanziminin, bakanlığın uzmanlarınca dünyadaki gelişmeler takip edilerek sık sık güncellendiğini ifade etti.

Müzelerin iç güvenliğinin, bakanlık personeli, koruma güvenlik görevlileri ve bekçilerle sağlandığını belirten Koç, bazı müzelerin dış güvenliğinin ise hizmet alımı yoluyla özel güvenlik şirketlerince gerçekleştirildiğini kaydetti.

Koç, bu müzelerde 268’si koruma güvenlik görevlisi, 509’u bekçi kadrosunda olmak üzere toplam 777 güvenlik personeli çalıştığını, bu yıl için 144 kişinin, hizmet alımı yoluyla ihtiyaç duyulan müzelerde istihdam edileceğini bildirdi.

26.06.2006


 

Çizgi karakterlerin istilası sürüyor

Süpermen, Örümcek Adam, Batman, Hulk ve Daredevil ile başlayan çizgi kahramanların beyazperde istilası tüm hızıyla sürüyor. Çizgi roman devi Marvel’ın çizgi karakterlerinden Demir Adam (Iron Man) da 2008’de izleyiciyle buluşacak.

‘Süpermen Dönüyor’ adlı yapımın ardından diğer kahramanlar da beyazperdeye çıkartma yapacak.

Çizgi roman devi Marvel, şimdi de Paramount Pictures’ın işbirliğiyle 10 süper kahramanı daha sırayla beyazperdeye taşıyacak. Bu kapsamda bir süredir hazırlıkları yapılan ünlü Marvel kahramanı ‘Demir Adam’ sinemaya aktarılacak.

Paramount Pictures film şirketi ile Marvel Entertainment’ın yetkilileri, ünlü kahramanın sinema filminin 2 Mayıs 2008 tarihinde gösterime gireceğini duyurdu. Filmin yönetmenliğini Jon Favreau üstlenecek.

10 çizgi kahramanın sinema perdesine getirileceği projede ilk olarak Kaptan Amerika (Captain America) nın ismi geçse de sonunda şanslı kahraman ‘Iron Man’ oldu. ‘Kaptan Amerika’nın da 2009 yılında izleyici karşısına getirilmesinin düşünüldüğü ifade ediliyor. Sinemaya getirilecek diğer çizgi karakterler arasında ‘Ant Man’, ‘Nick Fury’, ‘Avengers’ ve ‘Thor’ da yer alıyor.

/ ANKARA

26.06.2006


 

Bodrum’da Mevlânâ ve Sema coşkusu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Topluluğu, Bodrum Antik Tiyatro’da ‘’Sema Gösterisi’’ sundu.

Sema gösterisi öncesinde bir konuşma yapan Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Bodrum’un tanıtılması açısından tarih ve kültür turizminin önemine işaret ederek, ‘’Tarih ve kültür turizmine daha çok önem vererek, ülkemizin ve Bodrum’un tarihi ve kültürel zenginliklerini de tanıtmalıyız’’ dedi.

Antik Tiyatro’da ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Topluluğunca tasavvuf müziği konseri verildi. Konserin ardından turistler için, Mevlana ve Sema Gösterisi hakkında bilgiler içeren İngilizce bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Sinevizyon sonrasında sahnelenen sema gösterisini, yaklaşık bin 500 yerli ve yabancı turist izledi. Gösteri bitiminde turistler semazenleri uzun süre ayakta alkışladılar.

/ BODRUM

26.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004