Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’a Guantanamo darbesi

Yüksek Amerikan Mahkemesinin, Guantanamo’daki olağanüstü mahkemeleri hükümsüz ilân etmesi, insan hakları örgütleri ve Avrupa Konseyince memnuniyetle karşılandı. ABD’deki insan hakları örgütleri, Yüksek Mahkemenin kararını, ‘’hukuk devletinin zaferi’’ olarak değerlendirip, ‘’George Bush yönetimine indirilen darbe’’ olarak nitelendirdiler.

ABD’nin önde gelen insan hakları örgütü ACLU’nun başkanı Anthony Romero, ‘’Bu karar, Beyaz Saray’ın alâmeti farikası haline gelen iktidar suistimalinin sonuna yaklaştığımızı gösteriyor’’ dedi.

‘’Bu karar, hukuk devletinin zaferidir’’ diyen ACLU başkanı, Bush’un verdiği sözü tutarak Guantanamo’yu kapaması gerektiğini söyledi.

Kısa adı CCR olan Anayasal Haklar Örgütü de ‘’bu kararla oyunun bittiğini’’ bildirdi. Örgüt yöneticisi Michael Ratner, ‘’Başkan Bush artık hukuk maskesinin ardına gizlenemez. İnsanlara insanca muamele edilmeli. Hükümet yasaların üstüne çıkamaz...’’ dedi.

Jimmy Carter Vakfı tarafından yapılan açıklamada da müttefiklerin Guantanamo meselesinden kaygı duyduğu hatırlatıldı ve bu kararın, ABD’nin uluslararası ilişkilerini iyileştirebileceği belirtildi.

Senato Savunma Komisyonu Başkanı John Warner, mahkeme kararının açıklanmasından sonra, Kongrenin artık ‘’Guantanamo’daki teröristlerin yargılanmasına imkân verecek hukukî çerçeve’’ hazırlanmasına öncelik vereceğini söyledi. Savunma Bakanlığı ise hukukçuların kararı incelemekte olduklarını bildirmekle yetindi.

Öte yandan karar, Avrupa Konseyince memnuniyetle karşılandı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis imzasıyla yayınlanan açıklamada, mahkeme kararı ‘’ikiyüzlülük ve yanlışlık kampanyasına karşı adaletin kazandığı zafer’’ olarak tanımlandı. Davis, ‘’Amerikan hükümetinin insan hakları ve özgürlüklerine ihanetinin, Amerika’nın savunma gücünü zayıflattığını, düşmanlarını ise bilediğini’’ belirtti. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Rene Van Der Linden de ‘’Yüksek Mahkeme’nin üç yıl önce Guantanamo’daki uygulamaları kınayan AKPM ile aynı safta buluştuğunu’’ söyledi.

Yüksek Mahkeme, Bush’un, Guantanomo’daki tutsakların özel askerî mahkemelerde savaş suçlarından yargılanması emrini vererek yetkisini aştığına hükmetmişti.

/ NEW YORK

01.07.2006


 

İnsanî kriz uyarısı

BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, 1 milyon 400 bin kişinin yaşadığı ve nüfusun yarısını çocukların oluşturduğu Gazze’de 3 gün içinde insanî kriz yaşanacağı uyarısında bulundu. Egeland, yaptığı açıklamada “Elektrik ve yakıt akışı yeniden kurulmazsa Gazze’de yaşayan Filistinliler ölüme doğru gidiyorlar’’ diye konuştu. Gazze’deki 130 kadar kuyunun su çekmek için elektriğe ihtiyacı bulunuyor. Kuyulara destek amacıyla kurulan bazı pompalar ise dizel yakıtıyla çalışıyor. Ancak İsrail 4 günden beri Gazze’ye yakıt gönderilmesine izin vermiyor.

BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, İsrail’in, elektrik ve yakıt akışını hızla yeniden kurmaması durumunda Gazze’de 3 gün içinde insanî kriz yaşanacağı uyarısında bulundu. Egeland, yaptığı açıklamada ‘’Elektrik ve yakıt akışı yeniden kurulmazsa Gazze’de yaşayan Filistinliler ölüme doğru gidiyorlar’’ diye konuştu. Filistinlilerden rehin alınan İsrailli askeri serbest bırakmalarını ve Filistinli militanların İsrail’e füze saldırıları düzenlemesine engel olmalarını isteyen Egeland ‘’Ben her iki tarafın da 1 milyon 400 bin kişinin yaşadığı ve nüfusun yarısını çocukların oluşturduğu Gazze’de kitlesel ölümler görmek istemediğine eminim’’ dedi. Egeland, Gazze’de elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını sağlayan, bölgedeki tek elektrik üretim tesisinin İsrail tarafından bombalanmasının krizin en can alıcı noktasını oluşturduğunu vurguladı. Gazze’deki 130 kadar kuyunun su çekmek için elektriğe ihtiyacı bulunuyor. Kuyulara destek amacıyla kurulan bazı pompalar ise dizel yakıtıyla çalışıyor. Ancak İsrail 4 günden beri Gazze’ye yakıt gönderilmesine izin vermiyor. Birleşmiş Milletler İsrail’den, bir insanî krizin önüne geçmek için Gazze Şeridi’ne temel ihtiyaç malzemelerinin girişini sağlamasını istedi. BM’nin Ortadoğu özel temsilcisi Alvaro de Soto, İsrail’in hava saldırılarında yalnızca elektriğin kesilmekle kalmadığını, atıkların pompalanması için gereken yakıtın taşındığı boruların da tahrip olduğunu belirterek kaygısını dile getirdi. De Soto, enerji sistemlerinin onarılmasının 6 ila 8 ay alacağını belirtti.

HAMAS MİLLETVEKİLİ: İSRAİL’İ ASLA

TANIMAYACAĞIZ

Filistin Hükümetini kuran Hamas hareketinin önde gelen milletvekillerinden Müşir El Masri, hareketin İsrail’i asla tanımayacağını söyledi. Gazze şehrinde Hamas yandaşlarına konuşan El Masri, ‘’hepimiz ölsek bile İsrail’i asla tanımayacağımız ve haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğimiz konusunda

Allah’a yemin ettik’’ dedi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye’nin, önceki gün İsrail devletini üstü örtülü olarak tanıyan siyasî manifesto temelinde, Batı Şeria ve Gazze’de kurulacak bir Filistin devletini kabul eden bir anlaşmaya vardıkları bildirilmişti. Avrupa Birliği endişeli Avrupa Birliği, İsrail’in Gazze’ye saldırısının insanî sonuçlarından ‘’derin kaygı’’ duyduğunu bildirdi. İnsanî yardım ve kalkınmadan sorumlu AB Komisyonu üyesi Louis Michel, su için elektrik pompalarına ihtiyaç duyulduğunu hatırlatarak, 600 bin Filistinlinin elektriğinin kesilmesinin çok ciddî bir durum olduğunu belirtti. Michel, “Son olaylar zaten ıztırap içindeki halkın sefaletini daha da artırıyor. Su kıtlığı başta çocuklar, yaşlılar ve hamileler olmak üzere halkın sağlığını tehdit ediyor’’ dedi. İsrail Gazze’ye elektrik vermezse kısa bir süre içinde su sıkıntısının ortaya çıkacağı ve gıda maddelerinin çabucak tükeneceği de bildirildi. Haremüşşerif kısıtlaması İsrail Ordusu’nun bir İsrailli askerin kaçırılmasının ardından Gazze Şeridi’nde yürüttüğü operasyon sebebiyle muhtemel tepkilere karşı İsrail Polisi Kudüs’te tedbir alırken, operasyon sonrasındaki dünkü ilk Cuma namazı öncesinde Müslüman Arapların Haremüşşerif’e girişlerine yine yaş sınırlaması konuldu. Daha önceki gerilim dönemlerinde olduğu gibi, 45 yaşın altındaki Müslümanların El Aksa Camii’ne Cuma namazı için girişlerine izin verilmeyecek. 45 yaşın üzerindekilerden de İsrail kimliği taşıyanlar camiye girebildi. Kadınlar için bir yaş sınırlaması uygulanmadı.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - GAZZE -

01.07.2006


 

HAMAS, İsrailli askeri şartlı serbest bırakacak

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Hamas’ın rehin alınan İsrailli askerin şartlı serbest bırakılmasını kabul ettiğini, ancak İsrail’in öne sürülen şartları henüz kabul etmediğini söyledi.

Mübarek, Mısır’daki önde gelen hükümet yanlısı gazetelerden El Ahram’a yaptığı açıklamada, ülkesinin çok sayıda Hamas lideriyle yaptığı temasın, olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Hamaslı liderlerin rehin tutulan İsrailli askerin, krizin tırmanmaması için mümkün olduğunca çabuk, şartlı olarak serbest bırakılmasını kabul ettiklerini kaydeden Mübarek, ancak İsrail tarafıyla henüz bu konuda anlaşmaya varılmadığını kaydetti.

Mübarek, İsrail Devlet Başkanı Ehud Olmert ile yaptığı görüşmede de Gazze’de askerî saldırıya gitmekte acele etmemesi ve rehin alınan asker sorununa barışçıl çözüm bulunması için ek süre vermesi isteğini ilettiğini söyledi.

/ KAHİRE

01.07.2006


 

İsrail, ABD’de protesto edildi

ABD’li bir grup protestocu dün Washington DC’deki İsrail Büyükelçiliği’nin önünde toplanarak İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği son hava saldırısını protesto etti.

İsrailli bir askerin kaçırılmasından sonra İsrail-Filistin arasındaki son gerginlik İsrail ordusunun Gazze’yi F-16 uçaklarıyla bombalamasına yol açmıştı.

Protestocular 28 Haziran’da gerçekleştirilen bombardımanda Gazze’nin ana elektrik santralinin devre dışı kaldığını ve sivil halkın su ve elektrikten mahrum bırakıldığını söyleyerek “İsrail bile bile sivil halkın ölmesine seyirci kalıyor” suçlamasında bulundular. Yaklaşık 20 kadar gösterici Büyükelçilik önünde bir de basın açıklaması yaptı. İsrail’i Ortadoğu’daki savaşı Suriye’ye de yaymaya çalışmakla suçlayan göstericiler, Filistin’de Hamas yönetiminin seçimle iş başına gelmesinin ardından bölgeye uluslararası yardımın kesildiğini ve halihazırda fakir olan halkın iyice sefalete sürüklendiğini vurguladılar.

/ WASHINGTON

01.07.2006


 

Mezarlıkta sıcak çatışma

İsrail askerleri, Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden Nablus’taki şehir mezarlığında Filistinli silâhlı gruplarla çatışmaya girdi, 2 Filistinli öldü.

Edinilen bilgiye göre, mezarlıkta bazı El Aksa Şehitleri Tugayı mensuplarının bulunduğu bilgisini alan İsrail askerleri, tank ve ciplerle öğle sıralarında mezarlığı kuşattı. İsrail askerleri ile mezarlıkta bulunan silahlı filistinliler arasındaki çatışmada 2 El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi öldü. Askerler ile Filistinliler arasında karşılıklı yoğun çatışmalar yaşandığı belirtilirken, mezarlıkta kaç kişinin bulunduğu henüz belirlenemedi. Ölen Filistinlilerden birinin adının, henüz doğrulanmamakla birlikte Muhammed Zekari olduğu belirtiliyor.

/ KUDÜS

01.07.2006


 

Haniye: Müslüman ülkelerle temas halindeyiz

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la önceki gece uzun bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Haniye, Gazze’de bir camide Cuma namazında halka hitap ederken, Müslüman ülkeler, Arap ülkeleri ve Arap Birliği Genel Sekreteri ile sürekli temas halinde olduğunu kaydetti. Haniye, dün gece de Erdoğan ile uzun bir telefon konuşması yaptığını, Gazze’deki olayları ve Filistin’deki gelişmeleri anlattığını belirterek, ‘’sürekli temas halindeyiz’’ dedi.

/ GAZZE

01.07.2006


 

İran’dan İsrail’e kınama

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İsrail’in Gazze operasyonunu kınadı.

Mutteki, BM’de yaptığı basın toplantısında, Filistinli mültecilerin tamamının şu anda İsrail topraklarında olan evlerine dönmesine isteyerek, bölgeye barışı getirmek için Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudilerin referandum yapması çağrısında bulundu.

Siyonist rejimin tüm insanî ilkeleri ve uluslar arası yasaları ihlal ederek Gazze’de barbarca bir işgale giriştiğini belirten Mutteki, İran İslâm Cumhuriyeti’nin İsrail’in bu hareketini şiddetle kınadığını kaydetti.

01.07.2006


 

Gül ile Rice derin konuları konuşacak

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Adam Ereli, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün gelecek hafta Washington’a yapacağı ziyarette, ‘’iki stratejik ortak’’ olarak ABD ve Türkiye’nin bir dizi konuyu ele alacağını kaydetti.

Ereli, günlük olağan basın toplantısında, Gül’ün gelecek hafta Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinde ele alınacak konulara ilişkin bir soruyu cevapladı.

Ereli, Gül ve Rice’ın, hem ikili hem de bölgesel birçok konuda geniş görüşmelerde bulunmasının beklendiğini belirtti.

/ WASHINGTON

01.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004