Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul kazan, turistler kepçe

Her köşesinde, kucak açtığı medeniyetlerin izlerini taşıyan İstanbul’un müzeleri ve tarihi mekanları 16 ayda 7 milyon 610 bin 300 kişi tarafından ziyaret edildi. Çoğunluğunu yabancı turistlerin oluşturduğu ziyaretçilerden, 57 milyon 165 bin 284 YTL gelir elde edildi.

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin yanı sıra Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan cumhurbaşkanı, devlet başkanı, başbakan ile diğer yetkililerin de uğramadan gidemedikleri İstanbul’da, 19 saray ve müzeyi, 2005 yılı ile bu yılın 4 ayında toplam 7 milyon 610 bin 300 yerli ve yabancı turist gezdi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim sarayı ve hanedanlık ikametgâhı olarak 19. yüzyıla kadar kullanılan ve bu döneme ilişkin emsalsiz tarihî eserlerin sergilendiği Topkapı Sarayı Müzesi, en çok ziyaret edilen müze oldu. 16 ayda müzeyi, 2 milyon 469 bin 398 yabancı, 1 milyon 115 bin 127 yerli turist ziyaret etti. Toplam 3 milyon 584 bin 525 ziyaretçiden 25 milyon 711 bin 281 YTL gelir elde edildi.

Ayasofya’ya da ilgi büyük

Topkapı Sarayı Müzesinden sonra ziyaret edilen ikinci eser ise, dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli eserleri arasında yer alan Ayasofya Müzesi oldu.

916 yıl kilise, 481 yıl cami olarak işlevini sürdüren Ayasofya’yı da, aynı dönemde 1 milyon 540 bin 700’i yabancı, 604 bin 632’si yerli olmak üzere 2 milyon 145 bin 332 kişi gezdi. Bu ziyaretlerden 21 milyon 82 bin 121 YTL gelir sağlandı.

Bizans İmparatorluğunun doğduğu yer sayılan, mozaik ve freskoları Bizans resim sanatının son dönemine ait en güzel örnekleri oluşturan Kariye Müzesini 252 bin 356, Arkeoloji Müzesini 232 bin 739, Türk ve İslâm sanatı eserlerinin yer aldığı Türk ve İslam Eserleri Müzesini ise 119 bin 607 turist ziyaret etti.

Millî saraylar

Osmanlı İmparatorluğunun son dönem yapılarından olan ve devletin yönetildiği, padişahın yaşadığı üçüncü saray olarak 1856 yılında açılan Dolmabahçe Sarayı da, turistlerin uğrak yerlerinin başında geliyor.

Dolmabahçe Sarayını geçen yıl 288 bin 393’ü yerli, 339 bin 410’u yabancı ve 56 bin 722’si ücretsiz olmak üzere toplam 684 bin 525 turist ziyaret etti.

Dolmabahçe Sarayını bu yılın ilk 4 ayında ise 42 bin 275 öğrenci, 7 bin 593 yerli ve 54 bin 627 yabancı turist gezerken, 15 bin 394 kişi indirimli bilet kullandı, 31 bin 268 kişi de sarayı ücretsiz dolaştı. Sarayı ziyaret edenlerden 6 milyon 555 bin 781 YTL gelir sağlandı.

Ayasofya’ya anlamlı hediye

Sultan Abdülmecit döneminde Ayasofya’nın onarımına katkıda bulunanlara verilmek üzere çıkarılan 99 madalyadan biri olan Tamir-i Ayasofya Madalyası, Antik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam tarafından müzeye bağışlandı.

Artam’ın, Ayasofya Müzesi Müdürü Jale Dedeoğlu’na teslim ettiği gümüş madalya, müzede hazırlanan geçici bir bölüme alınarak sergilenmeye başlandı.

01.07.2006


 

“Demirhan Abi Bizimle” yaz sezonunda da devam ediyor

Can Kardeş Dergisi’nin sponsorluğunda hazırlanan “Demirhan Abi Bizimle” “Bizim Radyo”da her Cumartesi yayınlanmaya devam ediyor. Yaz sezonunun girmesiyle birlikte Demirhan Abi Bizimle hiç aralıksız devam ediyor.

Programın danışmanlığını Can Kardeş Yazarlarından Fatma Beyza Tütüncüoğlu üstlenmiş... Yine dergi yazarlarından Ayşegül Topçu ise programın asistanlığı görevini yürütüyor.

Demirhan Abi Bizimle’de neler yok ki: Bilmece, fıkra, şiir, hikâye ve masal… Ayrıca programı telefonla arayan her dinleyiciye “sürpriz hediyeler” adreslerine gönderiliyor. Her hafta değişik konuların işlendiği programın stüdyo konukları tabii ki Can Kardeş okuyucuları olan çocuklar. Unutmayın, her Cumartesi saat 11.00 - 12.00 arası Demirhan Abi Bizimle, Bizim Radyo 104.4’te…

01.07.2006


 

Kültür santrali

Osmanlı döneminin ilk elektrik santralı Silahtarağa’nın, Bilgi Üniversitesi’nin girişimiyle restore edilerek kültür ve eğitim merkezi haline getirilmesi projesine Kale Grubunun ana sponsor olmasına ilişkin protokol, törenle imzalandı.

Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesinde düzenlenen törende konuşan Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur, aralarına Kale Grubunun da dahil olduğunu belirterek, ‘’Hülyamız bundan sonra bizim olmaktan çıktı, ortak bir hülya haline dönüştü.

Santralistanbul’a şimdi bakarsanız toz toprak göreceksiniz. Burada birtakım eski binalar, endüstri arkeolojisinin kalıntıları araçlar var. Dolayısıyla bize destek verenler, bu maceraya girenler bitmiş bir ürüne katkı yapmıyorlar, bir ortak hülyaya katkı yapıyorlar. Bunun için kendilerine ayrıca müteşekkiriz’’ dedi.

01.07.2006


 

Sinemacılar korsandan dertli

Film Yönetmenleri Derneği (FİLMYÖN) Genel Sekreteri Erdoğan Kar, sinema endüstrisinde korsan yayınlar sebebiyle oluşan ekonomik kaybın, yapımcılar, yönetmenler ve san'atçılar için düşük gelire ve verim kaybına sebep olduğunu belirtti.

Korsanlığın, doğrudan doğruya fikir sahiplerinin fikirlerinin çalınması anlamına geldiğini ifade eden Kar, şöyle konuştu:

‘’Yapımcılar için yaptıkları yatırımın boşa gitmesi anlamına gelen korsan satışlar nedeniyle bir yapım için gerçekleştirilen yatırım yapımcılara geri dönmemektedir. Kendilerine profesyonel anlamda yönetmenliği, yazarlığı, yapımcılığı meslek edinmiş kişilerin gelirlerini gasp ederek, hiçbir vergi ödemeden paralar kazanan korsanlar, yasal yollardan üretilmiş olan yapımların önüne geçerek ucuz kopyaların satılmasıyla yapımcıların satışını sekteye uğratmakta ve ciddî ölçülerde gelir kaybına sebep olmakla birlikte haksız kazanç da elde etmektedirler.’’

01.07.2006


 

Türküler zenginliğimizdir

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vahit Türk, ‘’Türküler, çoğunlukla ne zaman oluştukları bilinmeyen ve kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan dil ürünleridir’’ dedi.

Doç. Dr. Türk, türküler gibi dil ürünleri ninniler, maniler, bilmeceler, atasözleri ve deyimlerin de kültürel zenginliğin göstergeleri olduğunu söyledi.

Türkülerin, toplumun tüm kesimleri tarafından uzun yıllardan beri zevkle dinlendiğini ifade eden Doç. Dr. Türk, radyo, teyp ve televizyon gibi kitle iletişim araçları ile birlikte insanların çok daha rahat bir şekilde türkü dinleme imkânına sahip olduklarına söyledi.

01.07.2006


 

Ümraniye’de açık havada kitap keyfi

Ümraniye Belediyesi tarafından Tantavi’de I. Açıkhava Kitaplığı kuruldu.

MEB onaylı 100 temel eseri kapsayan 15.000 kitaptan oluşmuş kitaplık 30 gün boyunca halkın okuması için açık olacak. Binlerce Ümraniyeliye “okuma sevgisi” aşılayacak olan projede 30 gün sonunda 15.000 kitap ücretsiz olarak halka dağıtılacak.

01.07.2006


 

IRCICA’da Kırgız Kültür Haftası

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından düzenlenen ‘’Kırgız Kültür Haftası’’ başladı. Haftanın açılışı Kırgızistan Kültürü Sergisi ile yapıldı.

Haftanın açılışı, IRCICA’nın Yıldız Sarayı’ndaki salonunda gerçekleştirilen Kırgızistan Kültürü Sergisi ile yapıldı.

Kırgızistan’daki Karahanlılar dönemine ait arkeolojik bulgular ve o dönemden kalma türbe ve buna benzer yapıların fotoğraflarının yer aldığı sergide ayrıca, Kaşgarlı Mahmut’un haritalarının fotoğrafları ve Kırgız el sanatları eserleri bulunuyor.

Serginin açılışına, IRCICA Genel Direktörü Halit Eren, Kırgızistan Tarih Müzesi Direktörü Cumali Momunkulov ve dâvetliler katıldı. Kırgız Kültür Haftası bugün sona erecek.

01.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004