Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Medyaya güvenen yok

Uluslararası araştırma şirketi Gallup’un anketi, ‘’Türkiye’nin 5 yıl öncesine göre ilerlediğini düşünen Türk halkının, bundan gurur duyduğunu ve geleceğe umutla baktığını’’ ortaya koydu. Anketin, ‘’kurumlara güven’’ konulu bölümünde medya, yüzde 25’lik güven oyuyla son sırada yer alıyor.

The Gallup Organization Europe adlı şirket, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Türkiye’de anket yaparak ‘’vatandaş memnuniyeti ile kurumlara güveni’’ ölçtü. Anket sonuçlarına göre, ‘’Türk halkı, Türkiye’nin ilerlediğini ve liderlerin iyi çalıştığını’’ düşünüyor. AB vatandaşları ise 5 yıl öncesine oranla ülkelerinin gerilediği düşüncesinde... 1’den 10’a kadar puanlama sistemi üzerinden yapılan ankette, katılımcılara ‘’5 yıl önce, bugün ve 5 yıl sonrası için ülkelerinin ilerlemesine dair memnuniyetleri’’ soruldu. Anket sonucunda AB vatandaşlarının cevaplarının puan ortalaması ‘’5.98, 5.47 ve 5.95’’ olurken, Türkler, ‘’3.66, 4.63 ve 5.73’’ puanlarla geleceğe umutlu baktığını ortaya koydu. Ankete katılanlara kıyasla Türkler, 5 yıl öncesine göre, ülkesinden gurur duyan milletler arasında yüzde 65 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Türkleri, yüzde 40’la Yunanlılar, yüzde 39’la İspanyollar, yüzde 30’la Macarlar, yüzde 26 ile İngilizler, yüzde 18’le İtalyanlar, yüzde 14’le Danimarkalılar, Fransızlar ve Almanlar izliyor. Yüzde 13 ile İsveçliler ise son sıra yer alıyor.

Türkiye köprü olacak

Anket sonuçlarını değerlendiren The Gallup Organization Europe Başkanı Warren Wright, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de yapılan araştırma sırasında her ülkeden bin kişiyle yüz yüze görüştüklerini belirterek, araştırmaları yapmaktaki amaçlarının ‘’insanların ülkelerindeki mutluluğunu ölçmek ve halkın görüşleri doğrultusunda liderlere öngörü sağlamak’’ olduğunu kaydetti. Wright, araştırma sonuçlarına bakıldığında, Türkiye’nin AB üyesi olabilmesi için önünde büyük zorlukların olduğunun görüldüğünü, bu nedenle reformlara hız verilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin, AB’de yer alması gerektiğini söyleyen Wright, şöyle devam etti:

“Kişisel olarak Türkiye’nin AB’ye girmesini onaylıyorum. Çünkü AB üyesi ülkelerde 50 milyon, Türkiye’de de 70 milyon Müslüman yaşıyor. Bu nedenle Türkiye, İslâmiyet ile Batı ülkeleri arasında köprü olacak. Araştırma sonuçları değerlendirilerek eksiklikler giderilmeye çalışılmalı ve elde edilen ilerleme sık sık ölçülmeli.’’

AB VATANDAŞLARI VE

TÜRKLER, MEDYAYA GÜVENMİYOR

Araştırmaya göre, Türkler ordudan sonra en fazla hükümete güveniyor. Türkiye’de hükümete güven oranı yüzde 60’la ikinci sırada geliyor. AB ülkelerine bakıldığında güven açısından ulusal hükümetlerin son sıralarda (yüzde 40) yer aldığı görülüyor.

Türkler arasında kurumlara güven sıralamasında yargı ve dini organizasyonlar üçüncü (yüzde 57), sağlık sistemi ve seçimlerin dürüstlüğü dördüncü (yüzde 48), finans sektörü beşinci (yüzde 37), medya ise (yüzde 25) son sırada yer alıyor. AB sıralamasında sağlık sistemi ikinci (yüzde 63), finans sektörü üçüncü (yüzde 59), seçimlerin dürüstlüğü dördüncü (yüzde 48), yargı ve dini organizasyonlar (yüzde 46) beşinci sırada gelirken, medya yüzde 41’lik güven oyuyla sondan bir önceki sırada bulunuyor.

Anket sonuçlarına göre, Türkler ülke yönetiminden memnuniyet duyanlar arasında yüzde 48 oranıyla 4. sırada yer alıyor. Halkın eğitim, sağlık ve altyapı hizmetlerinden duyduğu memnuniyete bakıldığında ise Türkler son sıralarda bulunuyor.

/ ANKARA

04.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TMK iade edilsin

  Özkök: Terörü tek başımıza yenemeyiz

  Medyaya güvenen yok

  Kur’ân’ı ezberlediler, yaşamaya talipler

  Yanlış yapılaşmanın bedeli ağır

  Selde boğulan başkan toprağa verildi

  Irak’ta mutabakata destek

  Gaydalı: Sıkıntı büyümenin halka yansımaması

  Rehn: ‘Ombudsmanlık’ süreci etkilemez

  Fischer: Karar vermek için vaktimiz çok

  Rektörler toplanıyor

  Yağışlar ulaşımı aksattı

  Hastahane tabelasını çaldılar

  Karlıova’da deprem

  Yurt, burs ve kredi başvuruları başladı

  Dış hatlar terminali açıldı

  Depresyon köylerde de tanınıyor

  1500 çocuğa şölenli sünnet

  On dört köy sigarayı bıraktı

  Deniz Feneri ihtiyaç sahiplerini giydiriyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004