Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Benzine yine zam

Benzinin rafineri çıkış fiyatlarındaki ayarlama, pompa fiyatlarına litrede 4 YKr’lik zam olarak yansıdı. Yeni ayarlamayla Ankara’da OPET, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,08 YTL, 98 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı da OPET bayilerinde 3,33 YTL, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde ise 3,35 YTL’ye yükseldi.

Benzin fiyatlarına bir hafta içindeki ikinci son bir yıldaki 18’inci, yılbaşından bu yana da 12’nci zam yapıldı. 95 ve 98 oktan kurşunsuz benzinlerin pompa fiyatları litrede 4 YKr arttı. LPG fiyatları da dünden geçerli olmak üzere zamlandı. LPG’nin vergiler dahil fiyatı ise tüplü, sanayi ve ısınma amaçlı LPG için yüzde 1,45 artarak 1.887.02 YTL’den 1.914.42 YTL’ye çıktı. Otogazın pompa fiyatı da 2.054.49 YTL’ye çıktı.

Yeni ayarlamayla Ankara’da OPET, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,08 YTL, 98 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı da OPET bayilerinde 3,33 YTL, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde ise 3,35 YTL’ye yükseldi. İstanbul’da 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,09 YTL olurken, 98 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı ise 3,30 YTL ile 3,32 YTL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

BENZİNE BİR YILDA YÜZDE 20 ZAM

Bugün itibariyle son bir yıllık dönemde yapılan 18 zam kurşunsuz benzine yüzde 18.6, 98 oktan kurşunsuz benzine yüzde 19.03 ve katkılı kurşunsuz benzine de yüzde 20.2 oranında yansıdı. Kurşunsuz benzinin ortalama pompa satış fiyatı geçen yılın aynı döneminde 2.60 YTL, 98 oktan kurşunsuz benzininki 2.78 YTL ve katkılı kurşunsuz benzinin ortalama pompa satış fiyatı da 2.55 YTL düzeyinde bulunuyordu.

DEPO DOLDURMAK İÇİN EN AZ 123 YTL GEREKLİ

Son bir yıllık dönemde benzin fiyatlarına yapılan 18 zammın ardından 40 litrelik bir depoyu doldurma maliyeti 123.20 YTL’ye, 50 litrelik bir depoyu doldurma maliyeti 154 YTL’ye ve 60 litrelik bir depoyu doldurma maliyeti de 184.80 YTL’ye yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde 40 litrelik bir depo 104 YTL’ye, 50 litrelik bir depo 130 YTL’ye, 60 litrelik bir depo ise 156 YTL’ye doluyordu.

/ ANKARA

05.07.2006


 

Ekonomi normale dönmedi

Esnaf ve sanayicilere uyarılarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘İç piyasaya iş yapan kardeşlerimiz, kesinlikle borca yönelik iş yapmasın. Dünya ekonomisi normale dönmeden, ne Türk Lirası, ne de dövizle borçlanmayın’ uyarısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, Türk Lirası veya döviz bazında borçlanmanın ilerleyen dönemlerde sıkıntı doğurabileceğini de kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iç piyasaya yönelik çalışan esnafları, dünya ekonomisi normale dönenen kadar Türk Lirası ve dövizle borçlanmamaları konusunda uyardı.

TOBB Yönetim Kurulu toplantısının ardından Kültür Merkezi’nde esnaflar ve işadamlarıyla bir araya gelen Hisarcıklıoğlu, dünyada yaşanan ekonomik hareketlenme ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Dünyada yaşanan ekonomik hareketlenme sebebiyle ancak en çok Türk Lirasının değer kaybettiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ‘’Türk Lirası yüzde 30 değer kaybetmiştir. Borsalara baktığımız zaman dünyada en çok değer kaybeden borsalar arasında 5. sıradayız. Gayri safi millî hasıla 360 milyar dolara çıkmışken şimdi 310 milyar dolara düştü. 50 milyar dolar kaybımız oldu. Kişi başı gayri safi millî hasılaya baktığımız zaman da 5 bin dolardan 4 bin 300 dolara gerilemişiz. Kişi başına 700 dolar kaybımız olmuştur.’’

İç piyasaya yönelik olarak çalışan esnaflara uyarılarda bulunan Hisarcıklıoğlu, ‘’İç piyasaya iş yapan kardeşlerimi kesinlikle borca yönelik iş yapmasın. Dünya ekonomisi normale dönmeden ne Türk Lirası ne de dövizle borçlanmayın’’ uyarısında bulundu. Türk Lirası veya döviz bazında borçlanmanın ilerleyen dönemlerde sıkıntı oluşturabileceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ‘’İnşallah bu olmaz. Tekrar her şey rayına oturur. Dünya ekonomisinde bir daralma var. Bu sebeple dikkatli olmamız lâzım. Benim size nasihatım bu’’ diye konuştu.

/ MUŞ

05.07.2006


 

TZOB: Çiftçi zor durumda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan millî gelir ve enflasyon verilerinin çiftçilerin zor durumda olduğunu gösterdiğini bildirdi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 30 Haziran’da açıklanan 2006 yılı birinci dönem millî gelir rakamlarına göre, gayri safi millî hasılada (GSMH) yüzde 6,4 oranında, tarımda ise yüzde 0,6 büyüme belirlendiğini hatırlattı.

Tarım sektörüyle ilgili gayri safi katma değer rakamlarına daha ayrıntılı olarak bakıldığında, tarımın katma değerinin sabit fiyatlarla yüzde 0,6 büyürken, carî fiyatlarla yüzde 4,7 gerilediğinin görüldüğünü kaydeden Bayraktar, Haziran ayı enflasyon rakamlarının da tarım ürünleri fiyatlarının enflasyonun gerisinde kaldığını gösterdiğini, bu sebeble, çiftçilerin gelirleri ve satın alma güçlerinin azaldığını vurguladı.

/ ANKARA

05.07.2006


 

Bakkal Amca destek istiyor

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de 8 yıl önce federasyona kayıtlı 685 bin bakkalın sayısının, bugün 275 binlere kadar düştüğünü söyledi ve bakkallara sahip çıkılmasını istedi.

Bakkal ve bayi esnafı’nın, veresiye defterleri ile toplumdaki sosyal patlamaları en aza indirme gayreti içinde olduğunu ifade eden Palandöken, kredi kartı mağdurları oluşturan değil, sosyal patlamaları önleyen bir kesim olduklarını belirtti.

Camcı, ayakkabı tamircisi, fırıncı, kasap, manav gibi mahalle esnafının hızla yok olduğunu dile getiren Palandöken, 8 yıl önce federasyona kayıtlı 685 bin bakkalın bulunduğunu, bu sayının bugün (yaklaşık yüzde 60 azalarak) 275 binlere kadar gerilediğini söyledi. Palandöken, süper ya da gros marketlerin, özellikle büyük şehirlerde piyasa hakimiyetini eline aldığı ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Esnaf ve sanatkâra sahip çıkılmadığı takdirde, yıllarca devlete katma değer sağlayan bu kesim de ülkemizdeki işsizler ordusuna eklenecek. Kahraman bakkal, hiper marketlere yenilmesin. Eğer bu mücadeleyi kaybedersek, haksız bir rekabet ortamı oluşacak. Bizim dükkânlarımızda ‘Müşteri vesile-i nimetimizdir’ yazısı bulunur. Dolayısıyla biz müşterilerimize güveniyoruz, onlar bize sahip çıkacaklar.’’

/ BURSA

05.07.2006


 

MÜSİAD, protokol ziyaretinde bulunacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bolat başkanlığındaki dernek Yönetim Kurulu, bir dizi protokol ziyareti gerçekleştirmek üzere bugün Ankara’ya gidecek.

MÜSİAD’tan yapılan açıklamada, MÜSİAD Yönetim Kurulu heyetinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devlet bakanları Abdüllatif Şener, Ali Babacan, Ali Coşkun ve Kürşad Tüzmen’e 2006 Ekonomik Görünüm raporunu sunacakları, TBMM, TOBB ve MB Başkanına programlı ziyaretler gerçekleştirecekleri bildirildi. Açıklamaya göre, heyet, CHP lideri Deniz Baykal, ANAP lideri Erkan Mumcu ile SP Genel Başkanı Recai Kutan’ı da makamlarında ziyaret edecek. MÜSİAD’ın taban ile tavan arasında köprü olma rolünü sürdürmek için 3 gün sürecek bu ziyaretleri gerçekleştireceğini kaydeden Bolat, ziyaretler sırasında ulusal bir model olma özelliği taşıyan Güçlü Üretim Ekonomisine Geçiş Programına ilişkin MÜSİAD önerilerine dikkat çekileceğini ve bilgi alışverişinde bulunulacağını bildirdi.

/ İSTANBUL

05.07.2006


 

Yatırım Ajansı kuruluyor

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı kuruluyor. Türkiye’de yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik, yatırım destek ve tanıtım stratejilerini belirlemek amacıyla “Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı’’ kurulmasını öngören yasa, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Ajans, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında ihtiyaç duyulan yatırımların artırılması için, ülkede yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik destek ve tanıtım stratejilerini belirleyecek. Başbakanlığın ilgili kuruluşu olarak görev yapacak ajans, ulusal düzeyde yatırım destek ve tanıtım stratejisini; kalkınma ajansları ve ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği halinde belirleyecek ve uygulayacak. Yatırımcılara yönelik bilgilendirme ve yönlendirme hizmetlerini tasarlayacak ve sunacak. Türkiye’de yatırımların artırılmasına katkı sağlayacak her türlü bilgi ve veriyi oluşturacak.

/ ANKARA

05.07.2006


 

BOTAŞ’ın 643 milyon YTL alacağı var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, BOTAŞ’ın, 2006 yılı Mart sonu itibariyle elektrik üretim şirketlerinden 64.3 milyon YTL alacağı olduğunu bildirdi.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın soru önergesini cevaplayan Güler, elektrik sektöründe alacakların tahsilinde yaşanan gecikmeler sebebiyle, BOTAŞ Genel Müdürlüğünün, elektrik üreten şirketlerden alacaklarını gecikmeli ve düzensiz tahsil ettiğini kaydetti.

Güler, BOTAŞ’ın Mart 2006 sonu itibariyle özel üretim şirketlerinden birikmiş alacaklarının yaklaşık 64.3 milyon YTL olduğunu, tahsil edilmeyen alacaklar için gecikme zammı uygulandığını ifade etti. BOTAŞ alacaklarının 2004-2005 döneminde yüzde 27 oranında artış gösterdiğine işaret eden Güler, özel sektörde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarından olan alacakların ise yüzde 6 oranında arttığını belirtti. Güler, özel sektör alacaklarının toplam alacaklar içindeki payının yüzde 2.4 olduğunu kaydetti.

/ ANKARA

05.07.2006


 

Zamlı ilâç satışları başladı

Zamlı ilaç satışlarına başlandı. Aspirin tablet 1,04 YTL oldu. İlaç fiyatlarına ortalama yüzde 5 oranında zam yapıldı.

Eczaneler ve ilaç depoları Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı yeni fiyatlarla satışa başladı. Zam uygulamasından sonra daha önce 1 YTL’ye satılan Aspirin tablet 1,04 YTL olurken, 1,50 YTL’ye satılan Novalgine tablet ise 1,57 YTL’ye çıktı.

/ KAYSERİ

05.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004