Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Doğunun en büyük san’at kütüphanesi

Bayburt’a 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar köyünde kurulan Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi, Ekim ayında açılacak 17 bin kitaplık kütüphanesi ile Doğu’nun en büyük ‘Sanat Kütüphanesi’ne sahip olacak.

2000 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın fikir mimarlığı ile Bayburt’a 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar köyünde kurulan Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi, Ekim ayında açılacak 17 bin kitaplık kütüphanesi ile Doğu’nun en büyük ‘Sanat Kütüphanesi’ne sahip olacak.

Halen 7 bin sanat kitabının bulunduğunu ifade eden Koçan, “Yaptığımız görüşmeler sonunda, pek çok yayınevi kütüphaneye destek olacak” dedi. Değişik ülkelerin konsoloslukları ile görüştüklerini de ifade eden Koçan, şunları söyledi:

“Konsolosluklar değişik dillerde pek çok san’at kitabı verecek. Eylül ayında kütüphane için bir kitap kampanyası da düzenleyeceğiz. Amacımız en az 17 bin san’at kitabının kütüphanemizde yer almasını sağlamak. Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi kütüphanesi, Doğu’nun en büyük sanat kütüphanesi olacak”.

Doğduğu köy olan Baksı (Bayraktar) köyüne bir müze kurmanın önce bir hayalle başladığını ifade eden Koçan, “Bir hayalle başlayan bu oluşumun gerçeğe dönüşmesi çok anlamlı. Doğduğum topraklara borcumu ödüyorum” dedi. Koçan, 480 kişinin yaşadığı 80 hanelik köyde kültür turizmini teşvik etmek, yerel el san’atlarının canlanmasını sağlamak ve bölgenin ekonomik hayatını canlandırmayı sağlamak amacıyla kurulan merkezin, geçtiğimiz yıl Baksı Kültür Sanat Vakfı kimliğine kavuştuğunu söyledi. Vakfın kurucu başkanı olan Koçan, sözlerine şöyle devam etti:

“Oya Koçan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı vakfın tüm geliri bölgedeki yetenekli çocukların eğitimi için kullanılacak. Merkezde bazı bölümlerin inşaatı devam ediyor. Ekim ayında konferans salonu, kütüphane ve ana binanın inşaatı tamamlandığında, önümüzdeki yıl Yaz Akademisi düzenleyeceğiz”.

Koçan, 10 dönüm arazi üzerinde Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepe üzerinde kurulan Baksı Müzesi’nin çağdaş san’at bölümü, 400 kişilik konferans salonu, san’at atölyeleri ve 24 kişilik bir konuk evi bulunduğunu da ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl bir rafting botu aldık. Bir eğitmen eşliğinde köy çocuklarına rafting yapmayı öğrettik. Bu tip etkinliklerimizi devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

05.07.2006


 

Dünya barışını gençler sağlayacak

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Glocal Form Gençlik parlamentosu toplantısında gençlere “veda sunuşu” yaparken, “Dünyanın dört bir yanından gelen gençler olarak gelecekte dünya barışını sağlayacak olan sizlersiniz” dedi.

50’ye yakın ülkeden ve 75 şehirden Ankara’ya Glocal Form toplantısı için gelen gençlerin oluşturduğu “Glocal Form Gençlik Parlamentosu”nun Metropol Otel’de ki toplantısına katılan Başkan Gökçek, sosyal yardım ve kültürel faaliyetlere yılda 60 milyon dolar harcadıklarını ama buna karşılık Ankara’da gençlerin karıştığı suç oranında önemli düşüşler yaşandığını belirtti. Ayrıca, 7 ile 17 yaş arasında çocuklara yönelikte aynı özellikleri taşıyan çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Başkan Gökçek, Çin Hon Kong’dan konferansa katılan bir gencin sorusu üzerine ailenin çocuk ve gencin hayatındaki önemine değindi. Başkan Gökçek, “ Aile içindeki mutlu hayat, çocuk ve genç için çok önemli, eğer ailede mutsuzluk varsa gencin gayretli olması şart, iyi eğitim alıp, kendi ayakları üzerinde durmalı. Bizde bir söz vardır. Azmin elinden hiç bir şey kaçmaz” dedi.

Ahmet Terzi / ANKARA

05.07.2006


 

Adana Arkeoloji Müzesi Beyaz Saray’a taşınıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce yıkım kararı alınan Adana Arkeoloji Müzesi’nin, Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Beyaz Saray Tesisleri’nin bulunduğu alanda yaptırılacak yeni binaya taşınacağı bildirildi.

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Yılmaz, yaptığı açıklamada, Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan karardan sonra Arkeoloji Müzesi’nin yıkılmasının kararlaştırıldığını belirterek, “Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği Adnan Menderes Bulvarı’nda bulunan Beyaz Saray Tesisleri, yeni müze yeri kabul edildi. Beyaz Saray Tesisleri’nin yeri İl Özel İdaresi’nin olduğu için valilik şu an inceleme başlattı. İnceleme bittikten sonra gerekli çalışmalar başlayacak” dedi.

05.07.2006


 

“Gülmece treni” yola çıktı

Akşehir’de yarın düzenlenecek 47. Uluslararası Nasrettin Hoca Şenliğine katılmak isteyen bir grup, ‘’Gülmece’’ adı verilen trenle, Haydarpaşa Garı’ndan yola çıktı.

Şenliğe katılmak için sabah saatlerinde gara gelen Nasrettin Hoca Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Taner Serin ile beraberindekiler, bu yıl temsili Nasrettin Hoca’yı canlandıracak olan Kadir Çöpdemir’i bir süre bekledi.

Çöpdemir’in gelmemesi üzerine Serin ile beraberindekiler, daha sonra ‘’Gülmece’’ adı verilen trene binerek, saat 09.05’te Akşehir’e hareket etti.

Trenin hareketinden önce AA muhabirine bilgi veren Salih Taner Serin, şunları kaydetti:

‘’Biz bu trenin, hem san'atçı dostlarımız, medya mensupları ile şenliğe katılacak olanları İstanbul’dan Akşehir’e götüren bir kültür elçisi görevini görmesini, hem de İstanbul’dan Anadolu’ya giderken mizah konuşulmasını istiyoruz. Bunun için de trenin ismini ‘Gülmece Treni’ olarak belirledik.’’

05.07.2006


 

10 bin eserle kurulan ‘Köprü’

Makedonya’nın başşehri Üsküp’te, Köprü Kültür Sanat ve Eğitim Derneği’nin girişimiyle Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından kurulan Şair Aşık Çelebi Kütüphanesi’nde 10 bin eser bulunuyor.

Üsküp Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Köprü Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Hüsrev Emin, 5 yıl önce şiir gurubu olarak bir araya gelen grupla 2002 yılında 3 ayda bir yayınlanan Köprü dergisini çıkardıklarını, 1 yıl sonra da derneklerini kurduklarını söyledi.

Üsküp’te özel bir Türk kütüphanesi kurmak için TİKA’ya proje sunduklarını, projeyi kabul eden TİKA’nın desteğiyle Şair Aşık Çelebi Kütüphanesi’ni kurduklarını anlatan Emin, şunları kaydetti:

‘’Kütüphanemiz, eğitim için Türkiye’den Üsküp’e gelen üniversite öğrencilerine ve buradaki Türk öğrencilere kaynak kitap ve ücretsiz internet hizmeti veriyor. Kütüphanemizde yaklaşık 10 bin eser bulunuyor. Kitap sayımız fazla olmasına rağmen araştırma yapmak isteyen üniversite öğrencilerimiz için kaynak kitap ve ansiklopedi sıkıntısı çekiyoruz. Türk ve dünya klasiklerinden örneklere de gereksinim duyuyoruz. Türkiye’deki soydaşlarımızdan, bu konuda bizlere destek olmalarını istiyoruz.’’

05.07.2006


 

Ahmet Özhan konserine yoğun ilgi

Erzurum Büyükşehir Belediyesi “Kültür ve Sanat Etkinlikleri” çerçevesinde düzenlenen konserde tasavvuf müziğinin güçlü sesi Ahmet Özhan Erzurumlular’la buluştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin, 3 Temmuz Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 87. yıldönümü sebebiyle düzenlediği faaliyetlerin ilkinde, dün akşam Çifte Minareli Medrese’de Ahmet Özhan konseri ve sema gösterisi sunuldu. Özhan’ın seslendirdiği ilâhilerle Türk Musikisi Korosu’nun sema gösterisi büyük beğeniyle izlendi. Erzurumlular, Özhan ile koroyu uzun süre alkışladı. Konser ve sema gösterisini, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve çok sayıda vatandaş izledi.

05.07.2006


 

Şam Kalesi müzeye dönüştürüldü

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, müzeye dönüştürülen Şam Kalesi’nin açılışını yaptı. Suriye’de bulunan Şam Kalesi müzeye dönüştürüldü. Müzenin açılışını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad gerçekleştirdi.

Açılışa, Suriye Başbakanı Naci Utri ve kabine bakanlarının yanı sıra çok sayıda sanatçı ile yabancı ülke temsilcileri katıldı. Esad, Şam Kalesi’nin avlusuna yerleştirilen bir mancınığı ateşledi. Suriye ve Fransa arkeoloji heyeti, kalede yaptığı kazılarda tarihi milattan önce 3 bin yıllarına dayanan eserler ortaya çıkarmıştı. 2 bin yıllık tarihi bulunan Şam Kalesi, başşehir Şam’ın merkezinde bulunuyor.

05.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004