Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail terörü durmak bilmiyor

İsrail Gazze’ye yönelik füze saldırısında Hamas’a ait binaları vurdu. Gazze üzerinde gece yarısından sonra uçmaya başlayan pilotsuz uçaklar, 10 dakika arayla iki füze saldırısı yaptılar. İlk füze saldırısında, 30 Haziran’da yine bir füze saldırısına uğrayan İçişleri Bakanlığı hedef alındı. Saldırıda binanın 3. ve 4. katları tümüyle çöktü.

İsrail güvenlik kabinesinin, Filistinlilerin Askalan kentine roket atması üzerine askerlerin Gazze Şeridinin daha da içlerine girmesini onayladığı bildirildi.

Toplantıya katılan bir yetkili, ordunun yerleşim bölgelerine girmesine yeşil ışık yakıldığını, ancak Gazze Şeridinin yeniden işgal edilmeyeceğini söyledi. Filistinli militanlarca bir İsrail askerinin kaçırılmasını gerekçe gösteren İsrail, geçen hafta kara birlikleriyle Gazze’ye girmişti.

İsrail yetkilileri, sınırdan roket saldırılarının önüne geçmek için askerlerin Gazze Şeridinin kuzeyinde bir ‘’güvenlik bölgesi’’ oluşturmasının kabul edildiğini de söyledi. Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, güvenlik bölgesi oluşturmak için İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki bazı bölgeleri alacağını belirti. Bunun, İsrail’in geçen sene tahliye ettiği Gazze’yi kısmen yeniden işgal etmesi anlamına geleceği belirtiliyor.

Bu arada, İsrail Gazze kentinde düzenlediği füze saldırısında Hamas’a ait binaları vurdu. Gazze kenti üzerinde gece yarısından sonra uçmaya başlayan İsrail’e ait pilotsuz uçaklar, 10 dakika arayla iki füze saldırısı yaptılar. İlk füze saldırısında, 30 Haziran’da yine bir füze saldırısına uğrayan İçişleri Bakanlığı hedef alındı. Saldırıda binanın 3. ve 4. katları tümüyle çöktü. Çevredeki evlerde de ağır hasar meydana getiren saldırıda, aynı aileden 5 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralananlar arasında 78 yaşında bir kadın ile 1 çocuk olduğu öğrenildi.

Ambulanslar ile Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne taşınan yaralılardan 3’ünün hastanede tedavisi tamamlandıktan sonra evlerine gönderildiği kaydedildi. İkinci füze saldırısında ise, Hamas’a ait Tuffah semti Yafa Caddesi üzerindeki ilk, orta ve lise eğitimi verilen Darul Arkam okulu hedef alındı. Bu saldırıda yaralanan olmadığı belirtildi.

Öte yandan, Gazze Şeridinin en büyük ikinci üniversitesi, Hamas yönetimindeki İslam Üniversitesinin vurulması, öğrenciler ve Gazze’deki diğer üniversiteler tarafından kınandı. Öğrenciler, sivil yerlere ve eğitim kurumlarına saldırıların durdurulmasını istedi. Gazze’deki İslam Üniversitesine bir hafta iki kez füze atan İsrail, ikinci füzeyle üniversite kampusunun ortasındaki öğrenci birliği binasını yerle bir etti. Öğrenciler, tepkilerini binanın kalıntıları üzerine İngilizce İbranice ve Arapça yazdıkları sloganlarla gösterdi. Kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı saatlerde öğrenim gördüğü okulda öğrenciler derslere girmedi ve saldırıyı boykot yaparak protesto etti.

Üniversite rektörü Kemalin Şaat, ‘’Biz bir öğretim kurumuyuz’’ diyerek saldırıyı kınadı ve İsrail’in Filistin gençlerinin öğrenim görmesini engellemek istediğini öne sürdü. Şaat, sivil yerlere yönelik saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi.

İslam Üniversitesi medya ve gazetecilik bölümü öğrencisi Hidaye Muhammed Tatar da okulun ikinci kez vurulduğunu sabah okula geldiğinde öğrendi. Tatar, ‘’Çok şaşırdım ve üzüldüm. Burası insanları eğitmek için var. Gerçi tüm sivil yerleri vuruyorlar. Tüm Filistin halkı buna üzülüyor. Sivillerin ve öğrencilerin ne suçu var’’ diye konuştu.

Üniversitede halen yaz okullarının sürdüğünü ifade eden Tatar, ‘’Bu tür saldırılar bizi korkutmuyor, tersine kamçılıyor. Daha fazla çalışmamız gerekiyor’’ dedi.

İslam Üniversitesinde 9 bin kız, 6 bin erkek öğrenci 12 fakültede öğrenim görüyor. Filistin Başbakanı İsmail Haniye de üniversitenin Arapça bölümünden 1987’de mezun olmuştu.

İsviçre: İsrail hukuku çiğniyor

İsviçre hükümeti, İsrail’i “Filistinlileri topluca cezalandırma” yoluna giderek, uluslararası hukuku açıkça ihlâl etmekle suçladı. İsrail ordusunun uluslararası hukuka aykırı görülen bir dizi eyleminın sıralandığı ve bunlar arasında bir elektrik santrali ile Filistin Başbakanının makamının bombalanmasına da yer verilen açıklamada, “Bu eylemler hiç bir şekilde haklı gösterilemez" denildi ve İsrail'in sivilleri korumak için tedbir almadığını vurguladı.

/ GAZZE

06.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail terörü durmak bilmiyor

  Gül: ‘Arabulucuyu İsrail talep etti biz gönderdik’

  Müslümanlar ve İngilizler entegrasyonda hemfikir

  İmam kaçıran CIA işbirlikçisi tutuklandı

  “Zerkavi’nin ölümü şiddeti dindirmedi”

  Kuzey Kore gerginliği

  Irak İKÖ’den yardım istedi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004