Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Güler: Elektriğe zam yok

Enerji Bakanı Hilmi Güler, elektriğe şu an için bir zammın söz konusu olmadığını bildirdi. Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek de, elektriğe zam yapılacağı iddialarını yalanlayarak, “Yaşanan elektrik kesintisiyle zam konusunun hiç bir alakası yok. Kimse zam beklemesin” dedi.

Hilmi Güler, katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin genel kurulunda, gazetecilerin sorusunu cevapladı. Güler, otoprodüktörler ve özel sektörün mağduriyetinin giderileceğine ilişkin açıklamasının elektriğe bir zam sinyali olup olmadığına ilişkin soru üzerine, “Her zaman söylediğim gibi ekonominin gereği neyse o yapılır. Ancak şu an için bir zam söz konusu değil” dedi. Güler sorunun giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Demirbilek de, elektrik kesintisinin Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) iletim hatlarındaki sorun sebebiyle yaşandığını vurguladı. Demirbilek şöyle konuştu: “TEİAŞ’tan kaynaklanan kesinti ile zammın ne alakası var. Biz zam yaptık dersek herkes mutlu mu olacak? Elektrik fiyatlarına zam yapılması söz konusu değil.”

/ ANKARA

06.07.2006


 

İnşaatçılar fırsatçılık yapıyor

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, artan inşaat maliyetleri sebebiyle konut fiyatlarının yükseldiğini belirterek, ‘’Bu tabloda konut almak akıllıca iş değil. Çünkü, yıl sonuna kadar fiyatlar düşecek’’ dedi.

Koçoğlu, konut kredisi faizlerindeki yükselişin ilk anda konut sahibi olmak isteyenleri mutsuz etse de, piyasadaki dengeleri bir nebze de olsa sağladığını vurguladı. Konut kredisi faizlerinin yüzde 2,75’e kadar yükseldiğini hatırlatan Koçoğlu, ‘’Böyle olmasaydı, bugün inşaat malzemelerinin fiyatı değil yüzde 50-70, yüzde 100’ü bile aşabilirdi’’ dedi.

Koçoğlu, faiz artışına rağmen başta demir olmak üzere birçok inşaat malzemesinin karaborsada olduğunu, demir çelik fabrikalarının ürün verebilmek için 15 günden bir aya kadar süre verdiğini vurgulayarak, şunları söyledi: ‘’Demir fiyatlarındaki artış yılbaşından itibaren yüzde 60’ı geçti. Hep demir ve çimentodaki artış konuşuluyor ancak, seramiğin fiyatı da yılbaşından itibaren neredeyse yüzde 100’e ulaştı. Herkes fırsatçılık yapıyor. Girdisi dövize dayalı olan ürünlerde maliyet artışı olabilir ancak, dövizle hammadde almayanlar da zam yapıyor. İnşaat malzemeleri karaborsada. Fiyatlarda tırmanış sürerken, inşaat malzemecisi de şımarmaya devam ediyor. Alçıpan bile bulamaz olduk. Bunların nedeni piyasadaki arz-talep dengesi.’’

KONUT FİYATLARI YIL SONUNDA DÜŞECEK

Koçoğlu, maliyet artışlarının normal olarak konut fiyatlarına yansıdığını, bu sebeble bugünkü tabloda konut almanın akıllıca iş olmadığını savunarak, ‘’Hiç kimsenin, (konut alamazsın) diye elini kolunu bağlayamayız ancak, bence konut sahibi olmak isteyenler bu isteklerini yıl sonuna kadar ertelemeli’’ diye konuştu. Şükrü Koçoğlu, Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) konut seferberliği sebebiyle piyasadaki talebi tetiklediğini belirterek, ‘’TOKİ yetkilileriyle görüştük, bu kurum konut yapımında frene basma sözü verdi. Müteahhitler de dayanabildiği kadar dayansın, malzeme almasın.

Piyasa ancak bu şekilde rayına oturur. Böyle olursa, inşaat malzemelerinin, dolayısıyla da konutun fiyatı yıl sonuna kadar yüzde 30 düşer’’ diye konutu.

/ ADANA

06.07.2006


 

İnşaat metrekare maliyeti arttı

Belediyeler tarafından, yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların, arsa payı hariç inşaat metrekare maliyetleri bu yılın 1. döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,08 artarak 404,5 milyon YTL’ye çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘’Yapı İzinleri 2006 Yılı Birinci Dönem Sonuçları’’nı açıkladı. Buna göre 2005 yılı (Ocak-Şubat-Mart) 1. döneminde, arsa payı hariç 372,4 YTL olan inşaat metrekare maliyeti, bu yıl aynı dönemde 404,5 YTL’ye yükseldi.

Bu arada bu yıl 1. dönemde, 2005’e aynı döneme göre yapı ruhsatı alan bina sayısında yüzde 3,7, yapı kullanma izin belgesi alan bina sayısında da yüzde 3,9 artış gerçekleşti. Verilere göre bu yıl ilk üç ayda, toplam değeri 7 milyar 810 milyon 114 bin 378 YTL’yi bulan 19 bin 309 adet inşaatın yapımına başlanırken, yine toplam değeri 3 milyar 268 milyon 847 bin 435 YTL’yi bulan toplam 9 bin 883 binanın yapımı tamamlanarak iskana açıldı.

/ ANKARA

06.07.2006


 

Türkiye’nin kara tablosu

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna göre, Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 54’ünün istihdam edilemediğini, buna göre Türkiye’nin istihdam edebilmede OECD ortalamasının yüzde 20 daha gerisinde olduğunu bildirdi.

Prof. Kaya, yazılı açıklamasında, OECD’nin ‘’İstihdamın Görünüşü, İş ve Ücretleri Artırma’’ konulu raporunda, Türkiye’nin, nüfusa göre 15-64 yaş grubunda istihdam, işgücüne katılım ve işsizlik oranlarının, 1994, 2001 ve 2005 yılları itibarıyla 30 OECD ülkesiyle karşılaştırıldığını hatırlattı.

TOPLAM İŞGÜCÜ, İŞSİZLİK VE İSTİHDAM

Türkiye’de istihdamın nüfusa oranının 1994’te yüzde 52,4, 2001’de yüzde 47,8 ve 2005’te ise yüzde 45.9 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya, şöyle dedi: ‘’Ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 54’ü istihdam edilememektedir. Türkiye istihdam edebilmede OECD ülkeleri ortalamasıyla karşılaştırıldığında yüzde 20 daha geridedir. En iyi istihdam OECD ülkeleri içinde İsviçre’de olup yüzde 77’den fazladır. Türkiye, OECD ülkeleri içinde 2001-2005 yılları arasında istihdam nüfus oranı en düşük ülke olmuştur.’’

İŞGÜCÜ KATILIM ORANI

Prof. Kaya, Türkiye’de 15-64 yaş grubunun işgününe katılımda 1994 yılında yüzde 57,5’lik oranı bulunurken, 2005’te bunun yüzde 51,3’lere gerilediğini, OECD ülkelerinde işgününe katılım oranının 1994’ten 2005’e artış gösterdiğini ve yüzde 70,3’e çıktığını bildirdi. Türkiye’nin işgücüne katılımda OECD’nin yüzde 19 gerisinde kaldığını ifade eden Prof. Dr. Kaya, işgücüne katılımda en iyi ülkenin yüzde 81 ile İsviçre olurken, Türkiye’nin ise sonuncu sırada bulunduğunu kaydetti. Prof. Kaya’nın rapora dayanarak verdiği bilgilere göre, Türkiye’de işsizlik oranı 1994’de yüzde 8,8, 2005’te yüzde 10,5 seviyesinde bulunurken, OECD ülkeleri ortalaması ise 1994’te yüzde 7,8, 2005’te de yüzde 6,7. İşsizliğin en az seviyede bulunduğu OECD ülkesi yüzde 6,7 ile Meksika, en fazla olan ülke ise yüzde 18 oranıyla Polonya.

Prof. Kaya, Türkiye’de istihdam olanağının eğitim seviyesi yükseldikçe arttığını belirtirken, şunları kaydetti: ‘’Eğitim seviyesinin yüksekliği bayanların istihdamında daha fazla önem kazanırken, erkeklerde daha az önemli olmakta. Kıt olan iş piyasasında bayanların istihdam edilebilmesi için eğitim seviyesinin çok iyi olması kaçınılmaz olmakta.’’

UZUN SÜRELİ İŞSİZLİK

OECD 2005 yılı verilerine göre, 6 ay ve daha fazla işsizlerin toplam issizlere oranı Türkiye’de 55,6, OECD ortlaması yüzde 47. Aynı şekilde 12 ay ve daha fazla işsizlerin oranı Türkiye’de yüzde 39,6, OECD ortalaması da yüzde 32.9 seviyesinde. Prof. Kaya, son 5 yıldır Türkiye’de istihdam ve işgücüne katılım oranlarının azaldığını ve işsizlik oranlarının arttığını ifade etti.

/ ESKİŞEHİR

06.07.2006


 

Taksi ve dolmuşa zam talebi

İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu, taksi ve dolmuş yolcu taşıma ücretlerinin yüzde 25 oranında artırılmasını istediklerini söyledi.

Kaçanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, taksici esnafının son aylarda ekonomik sorunlar altında ezildiğini belirtti. Taksi ücretlerine 7 Ocak 2006 tarihinde yüzde 13 oranında zam yapıldığını hatırlatan Kaçanoğlu, bu tarihten günümüze kadar LPG ve akaryakıt fiyatlarının ise yaklaşık yüzde 20 oranında arttığına dikkat çekti.

/ İSTANBUL

06.07.2006


 

Otomotivciler Automechanika 2006’da buluşacak

İki yılda bir Frankfurt’ta düzenlenen ve otomobiv yedek parça sektörünün nabzının tutan Automechanika Frankfurt 2006, bu yıl 12-17 Eylül 2006 tarihinde Frankfurt’ta gerçekleştirilecek.

Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Alexander Medjedovic, Automechanika Fuarları Başkanı Stephan Kurzawski ve Automechanika Frankfurt Direktörü Thomas Aukamm, Alman Konsolosluğu’nda düzenlenen basın toplantısı ile fuar hakkında bilgi verdi. Otomotiv yedek parçaları, sistemler, elektronik parçaları, onarım ve bakım ürünleri, aksesuarlar ve otomobiller için her türlü detayın bu fuarda sergileneceğini belirten Aukamm, her yıl katılımın arttığı fuara bu yıl 190 firmanın katılacağını söyledi. Otomativ yedek parça endüstrisinin kalbinin Automechanika 2006 fuarında atacağını kaydeden Aukamm, yılda en az 3 milyar dolarlık ihracat geliri potansiyeli olan Türk otomotiv yan sanayinin de bu fuarla dünyaya açılacağının altını çizdi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

06.07.2006


 

Sezgin güven tazeledi

Güney Marmara Genç İşadamları Federasyonu (MAGİFED) gerçekleştirdiği genel kurul toplantısında, ilk dönem başkanlığını yapan GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin’i üyelerin oy birliği ile tekrar MAGİFED Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirdi.

Çevre ilçelerdeki ekonomik problemleri, bölgesel sorunları ve işadamlarının yaşadıkları sorunları inceleyip onlarla dayanışma içinde olacaklarını kaydeden Sezgin, “Bu şekilde üyeler arasında dayanışma sağlayacağımız gibi dostluklar pekişecek ve daha kuvvetli bir federasyon haline geleceğiz” dedi. Federasyonun ilk döneminde yapılan çalışmaların ele alındığı genel kurulda, çevre ilçelerde de Genç İşadamları Dernekleri kurma kararı alındı.

/ BURSA

06.07.2006


 

57 bin işsiz, İş Bulma Kurumuna başvurdu

Geçen yıl, 57 bin 892 üniversite mezunu, Türkiye İş Kurumu aracılığıyla iş aradı. Türkiye İş Kurumu’na başvurmayan üniversite mezunu işsiz sayısı yaklaşık 230 bin kişi. İşsizlik 2002’de yüzde 10.3, 2003’te yüzde 10.5, 2004 ve 2005’te ise yüzde 10.3 olarak gerçekleşti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın soru önergesine verdiği yazılı cevapta, TÜİK verilerine göre, işsiz sayısının 2002’de 2 milyon 464 bin; 2005’te ise 2 milyon 520 bin olduğunu bildirdi. Başesgioğlu’nun, TÜİK verilerine dayanarak verdiği bilgiye göre, üniversite mezunları arasında işsiz sayısı 2005 sonu itibariyle 287 bin, işsizlik oranı yüzde 10.2; Şubat 2006 dönemi verilerine göre ise işsiz sayısı 279 bin, işsizlik oranı ise yüzde 9.5. Türkiye İş Kurumu kayıtlarına göre, 2005 sonu itibariyle, 57 bin 892 yüksekokul ve fakülte mezunu, kurum aracılığıyla iş aradı. Türkiye İş Kurumu’na başvurmayan üniversite mezunu işsiz sayısı yaklaşık 230 bin kişi. İşsizlik 2002’de yüzde 10.3, 2003’te yüzde 10.5, 2004 ve 2005’te ise yüzde 10.3 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

06.07.2006


 

Örnek projede mutlu son

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) AB destekli olarak yürüttüğü “Hidrolik Teknisyeni Yetiştirme Projesi” 5. dönem öğrencilerinin de mezun olmasıyla sona erdi. Başarıyla tamamlanan proje kendi alanında da bir ilki gerçekleştirerek “örnek” oldu.

Mezuniyet töreninde bir konuşma yapan MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, meslek liselerine çok fazla önem verdiklerini belirterek, mesleki eğitimin önünün açılmasının Türkiye’nin önünün açılmasıyla eşanlamlı olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey de öğrencilere, kendilerini iyi yetiştirme, ilk maaşları ile bir dizüstü bilgisayar alma ve mutlaka bir yabancı lisan öğrenme tavsiyesinde bulundu.

Yeni Asya / İSTANBUL

06.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004