Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Bir tevazu kahramanı

Üniversite öğrencisiyken, yakın bir arkadaşımı ziyarete gitmiştim. Bulunduğu şehirde, bir asistanla birlikte kalıyorlardı. Asistan abisinden sık sık bahsederdi. Arkadaşımın sempati duyma ve iyi yönü fazla nazara verme ve muhabbeti mübalâğa düzeyinde şiddetlendirmesinden, tanışarak değerlendirme yapmak daha ilgi çekici gelmişti bana.

Bu "asistan abi" ile, tanıştığımız öğrencilik yıllarımdan bu güne, yollarımız çoğu zaman aynı güzergâhta ilerledi. Sonraki yıllarda daha yakından tanıma fırsatı buldum. Beraberliklerimiz oldu.

Ortak düşünce havuzundan su içtik. Organizasyonlar yaptık. Yüksek sesli müzakere ve tartışma zeminlerinde görüş alış verişinde bulunduk. Bu vesileyle farklı boyutlarda onu anlama, görüşlerinden yararlanma ve beraberce program geliştirme imkânlarımız oldu.

Değişmeyen bir çizginin sadakat yüklü ve sebatkâr fedakârlığına şahit oldum. Ortak hareket edildiğinde, bireysel hiçbir iddiasını ortaklığın önüne koymayacak kadar mütevazı ve bir o kadar da rehber görüşlerinin çizgisinde tutarlıdır.

Ferdî başarılarını gölgeleyecek kadar fedakârdır ve bunu amme hizmeti görecek kadar adresini gizler, bir sükûnet ve sessizlik içinde yapar. Hizmet programlarına aşinâdır. Sağduyunun müdrik ruhu onunla dosttur.

Çoğu zaman organizasyonlarda görev alır veya verilen görevi harfiyen yapma şuurundadır. Ekip ruhu içine zevk alınabilecek bir dost, abi, arkadaş ve kardeştir. Zevk-i ruhanîsi ve faziletli hali, zahiri âleme kapalıdır.

Bir hafta sonu programı için, kendisini Ankara'ya dâvet etmek için aramıştım. Meğer tatildeymiş. Tatil dediysek, sılâ-i rahim yapmak üzere memleketine gitmiş. 10 saatlik mesafeyi göze alarak, ziyaretini böldü ve programa katıldı. Aslında, durumuna vakıf olsaydık, belki de vazgeçirecektik. Program sonrası, yarım kalan ziyaretine geri döndü.

Hayatın meşakkat ikliminde yetişmiş. Bunu ifade etmediğinde bile, sessiz dünyasını müşahede etme şansınız olur. Aile büyüklerinden aldığı feyiz ortamını ve sonrasında yine aynı iklimden pekiştirdiği aile hayatını, düşüncesinin potasında ve hizmetinin rotasında yürütmektedir.

Kendisine danışılacak ve itimat edilecek şahsiyetinin ihlâs ummanı, her zaman dost ve ihvan kalitesindedir. Tersine şahit olmadım. Tefanî sırrına örnek şahsiyeti, tahammülü ve uyumu beraberinde tutar.

Sakin ve espritüel kişiliği, Karadeniz netliğinde yalnız sükûnet farkıyla sizi dinler ve içinde saklar. Bir huzur adasıdır. Kendi başarı grafiğini, dâvâsının grafiğine feda etmiş bir metanetin ve kalıcılığın sembolüdür.

Yaşından önce ağarmış saçları, tecrübe ve gayretin sözcüsü olsa gerek. Sıkıntılı zamanların gel-geç dönemlerinde pusulasına uyar ve tercihinin parametrelerini dikkate alır.

Büyük şehir ile Anadolu kültürünü yaşayarak ve bunları mezc ederek dengelemiştir. Çekirdek yaklaşımlarda görüşleri kayda değerdir. Doğru söyleneni tekrarlamadan ve kendi öznesini nazara vermeden destekleyen bir muavenetin ve kaynaşmanın zemininde kalır.

Tecrübeleri, teyakkuzu ve tedbiri; güvenli noktada sağlam duruşun en net yerinde ve düşüncesinin belirgin alanlarında durmaktır. Dalgalı denizlerin fırtınaları karşısında emniyetli bölgede kalmanın verdiği istikameti, netameli fonksiyonlara ve hizmet adına kaygı duyduğu farklılıklara bulaşmaktan alıkoyar.

Sonuçlar, ortak aklın meşveretinde iradeye dönüşmüşse, onun için bir kabul aralığıdır. Çerçevenin içinde kalır. Bütünlüğün mekanizmalarına muhabbetle bağlıdır. İstiğnanın kodları belirlenecekse, bunun şifrelerinde yardımcı olacak asalettedir.

Bu satırları üstüne almayacak kadar tevazusu, fark ettiğinde bana sitem ederse, hatta tepki verirse, onun kızgınlığına sebebiyet verecek bir tatlı sohbete vesile olacağı için memnun olurum. Yazarken bile tebessüm ettiren haletine ve civanmertliğine teşekkür.

İsmail BEREKET

08.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Bir tevazu kahramanı

  Çocuklar için zaman yönetimi

  Farklılığın erişim noktalarını bulmak

  Kişisel gelişimde Kaizen modeli

  Yaz okulu programları devam ediyor

  HAFTANIN HİKÂYESİ

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004