Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Basayev öldü, cihad devam edecek

Çeçen direnişçilerin sözcüsü Mevladi Udugov, Çeçen lider Şamil Basayev’in öldürülmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Basayev öldü, ama cihad devam ediyor” dedi. Udugov, Kavkazcenter.com sitesinde yayınlanan mesajında, “Cihadlarından asla pes etmeyecek ve düşmanlarının kim olduğunu bilen yeni kuşak Müslümanlar gidenlerin yerine geliyor. Cihad sürüyor” ifadesini kullandı.

Udugov, Kavkazcenter.com sitesinde yayınlanan mesajında, ‘’Cihadlarından asla pes etmeyecek ve düşmanlarının kim olduğunu bilen yeni kuşak Müslümanlar gidenlerin yerine geliyor. Cihad sürüyor’’ ifadesini kullandı. Rusya iç istihbarat servisi FSB’nin Başkanı Nikolay Patruşev, Rusya tarafından en çok aranan Basayev’in İnguş Cumhuriyeti’ndeki bir operasyonda öldürüldüğünü söylemiş, Basayev’in öldüğü Kavkazcenter sitesinde de doğrulanmış, ancak Basayev’in, bir kamyonda kazayla meydana gelen patlamada öldüğünü bildirmişti.

Meclisin askerî komitesi adına açıklama yapan Ebu Ömer de, Basayev’in, Rus askeri birliklerinin özel bir operasyonu sonucu ölmediğini ileri sürmüş ve ‘’Özel bir operasyon yok. Şamil ve öteki kardeşlerimiz Allah’ın emriyle şehit oldular’’ demişti. Basayev’in öldüğü açıklanmadan önce de, Rus Pervyi Kanal televizyonundaki haberde, İnguş Cumhuriyeti’nde militanlara yönelik ‘’özel bir operasyon’’ sırasında Nazran bölgesindeki Ekayevo köyünde park halinde bulunan bomba yüklü kamyonun infilak ettiği, kamyonun yanında park eden 2 araçtaki 4 kişininse öldüğü belirtilmişti. Haberde, ölenlerden 2’sinin kimliğini tespit edildiği, bunlardan birinin, Çeçenistan’da öldürülen isyancı lider Abdülhalim Sadullayev’in yerine geçen Doku Umarov’a yakın olduğunun saptandığı kaydedilmişti.

Amerikan kaynakları ise Baseyev’in öldüğüne dair Rus kaynaklarını teyid etmekten kaçınmışlardı.

/ MOSKOVA

12.07.2006


 

Srebreniça katilleri hâlâ yakalanamadı

Yaklaşık 8 bin Müslümanın hayatını kaybettiği Srebreniça katliamının üzerinden 11 yıl geçti. Ancak katliamın baş mimarları kabul edilen Bosnalı Sırplar Ratko Mladiç ile Radovan Karadziç hâlâ firarda. Dün sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi, anma töreninin yapılacağı yere akın etti.

Anma törenini düzenleyenler, 200'den fazla otobüs tahsis edildiğini ve Srebreniça'nın girişindeki Potocari'de anıt mezarlıkta TSİ 13.00'te yapılacak törene 30 bin kişinin katılmasının beklendiğini kaydetti.

Tören sırasında, katliam sırasında yaşları 15 ila 78 arasında olanve kimliği belirlenen 505 kurbanın kalıntılarının defnedileceği bildirildi.

Anıt mezarlığın açıldığı 2003'ten bu yana Potocari'ye 2 binden fazla kişiden geriye kalanların defnedildiği belirtiliyor.

Bu yılkı anma törenlerinde, eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinin savcısı Carla Del Ponte'nin de katılması bekleniyor.

Katliamın baş mimarları kabul edilen Bosnalı Sırplar Ratko Mladiç ile Radovan Karadziç ise hala firarda.

/ SARAYBOSNA

12.07.2006


 

Gazze en büyük cezaevi

Filistin’in Rusya Büyükelçisi Dr. Baker Abdel Monem, İsrail tarafından abluka altında tutulan Gazze bölgesinin dünyanın en büyük cezaevi olarak Guiness rekorlar kitabına aday olabileceğini söyledi.

Bir İsrail askerinin rehin alınmasından sonra patlak veren olayları değerlendirmek amacıyla Moskova’daki RİAN Haber Ajansı’nda basın toplantısı düzenleyen Abdel Monem, Gazze’deki durumun büyük bir cezaevini hatırlattığını söyledi. İsrail tarafından günümüzde artık tamamen ablukaya altında tutulmakta olan Gazze’de idari ve konut binalarının bombalandığını, bölgenin elektrik ve susuz bırakıldığını belirten Filistin Büyükelçisi Monem, “Yaklaşık 2 milyonluk Gazze halkı tıpkı cezaevindeki gibi yaşıyor” dedi. Bu arada, İsrailli asker Gilat Şalit’in (19) serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmelerin çıkmaza girmesinde, askeri kaçıranların Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in taahhüdüne güvensizliği rol oynadı.

Londra’da Arapça yayımlanan Eş-Şark El-Avsat Gazetesi’nin haberinegöre Hüsnü Mübarek, İsrailli askere karşılık İsrail’in cezaevlerindekiFilistinli tutukluları serbest bırakacağını taahhüt etti, ancak askeri kaçıranlar bu taahhüde karşın Mübarek’e güvenmedikleri için askeri serbest bırakmayı reddettiler.

/ MOSKOVA

12.07.2006


 

Bu defa da Şiilere pusu

Irak’ın başşehri Bağdat’ta 10 Şii, silahlı kişilerce yolları kesilerek öldürüldü. Irak polisi, minibüsle Şii şehri Necef’teki bir cenaze töreninden dönen 10 Şii’nin, silahlı kişilerce yolları kesilerek öldürüldüğünü duyurdu.

Olayın Sünniler’in ağırlıklı olarak yaşadığı Bağdat’ın güneyindeki Dora Semti yakınında meydana geldiği belirtildi.

Bu arada, Irak’ın başşehri Bağdat’taki güvenli alan olarak bilinen Yeşil Bölge’nin hemen dışında meydana gelen intihar saldırısında 5 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı.

Öte yandan, Irak’ın başkenti Bağdat’ın 260 kilometre kadar kuzeyinde çıkan bir çatışmada 10 Iraklı askerin öldüğübildirildi. Güvenlik yetkilileri, Sünni Selahaddin bölgesindeki Salman köyündeIrak askerleriyle köylüler arasında çıkan çatışmada 10 askerin öldüğünü, 3 askerin de yaralandığını kaydetti.

Öte yandan, Iraklı bir diplomatın, Bağdat’taki evinden kaçırıldığı bildirildi. Irak İçişleri Bakanlığı kaynakları, Irak’ın, İran’ın Kermanşah konsolosluğunda çalışan Vissam Abdullah el Avadi’nin, ailesini ziyaretettiği sırada iki araçtaki silahlı kişilerce kaçırıldığını söylediler.

/ BAĞDAT

12.07.2006


 

Nejad: Siyonist rejim çıkmaz sokakta

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad,‘’siyonist rejim’’ diye tabir ettiği İsrail yönetiminin ‘’düşmek ve yok olmak üzere’’ olduğunu söyledi.

İran’daki Türklerin yaşadığı en büyük kent olan Tebriz’de halka seslenen Ahmedinejad, İsrail’in Gazze’deki operasyonuna işaret ederek,bu ülkeyi destekleyenlerin demokrasi, insan hakları ve özgürlükten sözedemeyeceklerini kaydetti. ‘’Niçin bazı batılı ülkeler kendi şereflerini bu rejime kurban ediyorlar?’’ diyen Ahmedinejad, ‘’Bu sahte rejim düşmek ve yok olmak üzere. Bu rejim artık çıkmaz bir sokağa girmiştir’’ ifadesini kullandı. Filistin sorununun tek çözümünün işgal edilen topraklarda adil birreferandum yapılması olduğunu ifade eden Ahmedinejad, ‘’Siyonistler sadece Müslümanların değil, bütün insanlığın düşmanıdır’’ dedi. ‘’İsrail’i destekleyen batı ülkelerinin de siyonist rejimin kurbanı olacağını’’ öne süren Ahmedinejad, ‘’Buradan bu rejimi destekleyen batı ülkelerinin yetkililerine sesleniyorum: Bu sahte rejimi desteklemekten vazgeçin. Müslüman milletlerin öfkesi artık patlamak üzere. Eğer o gün gelirse bu öfke dalgası sadece bölgeyle sınırlı kalmayacak, bu sahte rejimi destekleyenlerin de yakasına yapışacak’’ diye konuştu. Konuşmasında ülkedeki iç sorunlara da değinen Ahmedinejad, işsizliğin azaltılması için çalışacaklarını ifade etti ve işsizlikle mücadele için Tebriz’e ayrılan ödeneğin artırılacağı sözünü verdi.

Ülkedeki Azeri Türklerinin yaşadığı şehirlerden Erdebil’de valilikyaptığını anımsatan Ahmedinejad, o dönemde Azeri Türklerinden dillerinin yanı sıra sevgiyi ve ilmi öğrendiğini söyledi. Erdebil’de valilik yaptığı yılların ömrünün en güzel dönemlerinden olduğunu ifade eden Ahmedinejad, ‘’Bu hatırayı her yerde taşıyorum’’ dedi. Konuşmasında İran’ın milli şairlerinden Şehriyar’ın ‘’Haydar Baba’’ şiirini Azeri Türkçesiyle okuyan Ahmedinejad’a Tebrizliler de eşlik etti.

/ TAHRAN

12.07.2006


 

İsveç’te inanca saygı

Göteborg şehrindeki ülkenin en büyük eğlence parkı Liseberg, başörtülü çalışanlarına özel başörtü tasarladı. Parkın başörtü tasarlama kararı ise; başörtüsü taktığı gerekçesiyle iş başvurusu geri çevrilen bir bayanın daha sonra Ayrımcılık Ombudsmanı kararıyla işe alınmasıyla alındı.

Liseberg’e 6 bin kişi ile birlikte yaz işi başvurusunda bulunan Irak kökenli 21 yaşındaki Duaa Daebes, bütün niteliklere sahip olmasına rağmen başörtüsünün parkın üniforma kuralına uymadığı gerekçesiyle işe alınmadı. Başka sebeplerden dolayı kendisine “hayır” diyeceklerini beklerken, başörtüsünün problem yapılmasının kendisini çok incittiğini söyleyen Daebes, park yönetimi ile yaşananları Ayrımcılık Ombudsmanı’na (DO) iletti.

Başörtüsü için üniforma kuralı değiştirildi

Ombudsman’dan gelen cevapta, “dinî bir sebepten dolayı takılan başörtü üniforma kuralına engel oluyorsa, üniforma kuralı değişmeli. İşine başlayabilirsin” ifadeleri yer aldı. Ayrıca Liseberg parkı, bu onur kırıcı davranış için Daebese’ye 15 bin İsveç kronu tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Liseberg sözcüsü Lasse Zagai, “parkın kıyafet kuralı daha iyisiyle değiştirildi. Üniformalarımız Müslüman bayanlar için uyarlandı. Parkın renkleriyle uyumlu bir şekilde başörtüsü ve bir de uzun kollu gömlek tasarlandı” şeklinde konuştu.

/ STOCKHOLM

12.07.2006


 

Bush, Prodi hükümetine yalvardı

ABD Başkanı George Bush, İtalya’da Romano Prodi başkanlığındaki yeni sol hükümetin Afganistan’dan birliklerini çekmeyeceğini umduğunu söyledi.

Yabancı gazetecilere hitap eden Bush, Irak’tan birliklerini çekme kararı alan yeni İtalyan hükümetinin Afganistan’dan birlik çekmeyeceğini umduğunu belirterek, ‘’Doğal olarak bunu umuyorum. (Afganistan) yeni bir demokrasi. Her ülke ne yaptığına kendi başına karar verir, ama ben, gitmekle kalmak arasıda aleyhte ve lehte olanların bir başarısızlığın sonuçlarını düşünmesini ve Afgan halkınınözgürlüğü için yapılan büyük iyilikleri değerlendirmesini umuyorum’’ ifadesini kullandı. İtalya’da iktidara yeni gelen hükümet, Irak’tan birlik çekme kararı aldıktan sonra, şimdi de Afganistan’da birliklerin geleceğine ilişkin tartışmalar yürütüyor. Yeni hükümette çoğunluk, birliklerin Afganistan’da kalmasından yana tavır koyarken, azınlıktaki bir grup buna karşı çıkıyor.

Bush, Afganistan’da seçilmiş bir hükümetin işbaşında bulunduğunu, toplumun değişmekte olduğunu belirterek, ‘’Bu çok çaba istiyor, barışaulaşmak için çok çaba gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.

Eski Silvio Berlusconi hükümetine Irak’a katkılarından dolayı teşekkür eden Bush, yeni hükümetin tavrını da anladığını kaydetti ve ‘’Hükümet seçim kampanyasını Irak’tan çekilme üzerine kurdu.

/ WASHINGTON

12.07.2006


 

Kürtler düzenli ordu kuruyor

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak’ın savunmasını yapacak kapasitede modern bir gücün oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ülkenin kuzeyindeki Süleymaniye kentine bağlı Kelaçolan’da Peşmerge kuvvet komutanlarıyla dün akşam saatlerinde düzenlediği toplantıda, Peşmerge güçlerine daha fazla ihtiyaç olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Lideri Mesut Barzani’nin de dillendirdiği ‘düzenli Peşmerge ordusu’na ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Talabani, “Kürtlerin geleceği ve teminatı için böyle bir oluşum şart” dedi.

/ SÜLEYMANİYE

12.07.2006


 

Papaz günah çıkardı

Polonya’da tanınmış bir papaz, komünist rejim döneminde yıllarca gizli polis adına çalıştığını itirafetti.

Michal Czajkowski adlı papaz, 24 yıl gizli polisin ajanlığını yaptığını açıklarken, ‘’Taksiratımın tartışılacak tarafı yok. Yaradanın huzurunda tövbe ettim, aynı şeyi şimdi de insanların önünde yapıyorum’’ dedi. 72 yaşındaki din adamı, “haksızlık yaptığı herkesten’’ özür diledi ve ‘’Karaktersizlikmiş yaptığım’’ diye konuştu. Papaz, 1950 ile 1984 yılları arasında gizli polisle işbirliği yaptığı iddialarını daha önce yalanlamıştı. Polonya’da, din adamlarının yüzde 10 ila 15’inin komünist rejimle işbirliği yapmış olduğu tahmin ediliyor.

/ VARŞOVA

12.07.2006


 

Taliban, yeni İngiliz askerlerine hazır

Taliban, Afganistan’ın güneyine gelecek İngiliz askerlerini yeni saldırılarla karşılayacaklarını açıkladı. Taliban komutanlarından Molla Hayat Han, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘’İngiliz askerlerine acımasızca saldıracağız. Kaçmak zorunda kalacaklar’’ dedi.

Şu ana kadar düzenlenen saldırılarla Helmand’daki İngiliz kuvvetlerinin asker ve malzeme kaybetmesine neden olduklarını belirten Han, ‘’İngiliz askerlerinin sayısının artması, daha çok İngilizin hedef alınacağı anlamına gelir’’ diye konuştu. İngiltere, Afganistan’ın güneyine 900 asker ve ek helikopter göndereceğini açıklamıştı.

/ SPİN BOLDAK

12.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004