Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

TOKİ’den konut alanlara uyarı

İnşaat maliyetlerindeki artış ve piyasalardaki belirsizlik sebebiyle 16 ihaleyi iptal eden Toplu Konut İdaresi (TOKİ), “halka satışı tamamlanan konutların ihalelerinin iptal edilmediği” konusunda hak sahiplerini uyardı.

Verilen bilgiye göre, TOKİ’nin özellikle (İstanbul Halkalı 5. bölgede yapılacak bin 108 konutun adaiçi ve genel altyapı ile çevre düzenlemesi inşaatı işini” iptal ettiği haberinin basında yer alması üzerine, Halkalı’da satışı yapılan ve inşaatı devam eden diğer projelerden konut alanlarin, sözleşme imzalamak için bankaya gitmedikleri belirlendi. Satışı yapılan konutların ihalesinde bir sorun olmadığını belirten yetkililer, hak sahiplerini, randevu verilen zamanda sözleşme imzalamaları konusunda uyardı. Hak sahiplerinin 18 Temmuza kadar sözleşmelerini imzalamaları gerekiyor.

/ İSTANBUL

12.07.2006


 

IMF: Asgarî ücret düşürülsün

İşten çıkarmaların kolaylaştırılmasını isteyen IMF Türkiye’de asgari ücreti çok yüksek buluyor ve bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesini istiyor.

CNN Türk’ün haberine göre, Türkiye’de işsizlik sorununun yüksek kıdem tazminatları yüzünden çözülemediğini savunan IMF uzmanlarına göre, işverenler ödedikleri yüksek kıdem tazminatı nedeniyle çıkardığı işçinin yerine yeni eleman alamadığına inanıyor.

Türkiye son üç yılda ekonomide önemli adımlar attı ama işsizlik sorununa çözüm bulamadı. Tarım sektörü istihdamı azalıyor ancak bu sektörden çıkanlar diğer sektörlerde iş bulamıyor. IMF’ye göre sorunun çözülememesinin temelinde Türkiye’deki işgücü piyasasının katı kuralları var. Peki IMF’e göre neler yapılmalı?

“KIDEM TAZMİNATLARI DÜŞÜRÜLSÜN”

IMF, Türkiye’de işten çıkarmanın kolaylaştırılmasını istiyor. bunun için de kıdem tazminatının azaltılması gerektiği belirtiliyor. Büyümenin istihdama yansıtılamamasının en temel nedeni olarak tanımlanan kıdem tazminatının işten çıkarılanlar yerine yeni eleman alınmasına engel olduğu iddia ediliyor.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger’a göre, Türkiye’de asgari ücret yüksek. IMF tarafından yapılan analizlere göre Türkiye satın alma gücü paritesine göre yapılan karşılaştırmada asgari ücrette bir çok ülkeyi geride bırakıyor. Türkiye’de asgari ücret Malta, Fransa, ABD ve ispanya gibi ülkelerin çok üzerinde.

“BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET UYGULANSIN”

IMF maliyetlerin azaltılması ve gelir dağılımı daha düşük illerde daha çok istihdam yaratılabilmesi için Türkiye’de bölgesel asgari ücretin uygulanmasını istiyor. IMF uzmanları İstanbul ile Hakkari’de hayat pahalılığının eşit olmamasını buna gerekçe gösteriyor.

/ İSTANBUL

12.07.2006


 

Elektrik konutta zamlanıyor

Elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi sonrasında konutta kullanılan elektriğin fiyatı artacak, sanayide kullanılan elektriğin fiyatı ise düşecek. OECD ülkelerinde sanayi elektriğinin konuttan daha ucuz olduğuna dikkat çeken yetkililer, aynı uygulamanın özelleştirmelerle birlikte Türkiye’de de başlayacağını söyledi.

NTV’de yer alan habere göre, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleşmesiyle sanayicinin “en pahalı elektriği kullanıyoruz” şeklindeki şikayeti sona erecek. OECD ülkelerinde sanayi elektriğinin konuttan daha ucuz olduğuna dikkat çeken yetkililer, aynı uygulamanın özelleştirmelerle birlikte Türkiye’de de başlayacağını söyledi.

İlk yıl şu anki tarife üzerinden belirlenecek fiyatlar, sonraki yıllarda azar azar zamlanacak. Yapılan hesaplamalara göre, beşinci yılın sonunda konutlara uygulanan bugünkü tarifenin, iki katına ulaşılacak. Aynı dönemde sanayinin kullandığı elektrik fiyatları ise düşürülecek. Bu hesaplar diğer maliyet unsurlarının sabit kalması durumunda geçerli olacak. Yani enflasyon tahminden fazla artarsa ya da doğalgaz gibi üretim girdileri daha da yükselirse elektrik fiyatları iki katın üzerinde de zamlanabilecek.

Dağıtım bölgelerine yönelik ihaleler için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tarife onayı ve yönetmelikleri bekleniyor. İlk etapta İstanbul’un iki yakası, Ankara, Konya, Trakya gibi bölgeler özelleşecek. Firmalar hizmet verirken tüketicinin mağduriyetine neden olursa ciddi para cezalarıyla karşılaşacak. Kayıp kaçak oranını düşüremezlerse de açığı kendileri karşılayacaklar.

/ ANKARA

12.07.2006


 

Fahiş fiyata ceza geliyor

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, çimento ve demir sektöründeki fahiş fiyat artışları ile ilgili Rekabet Kurulu’nun incelemeler yaptığını ve sistemi bozanları cezalandırmaya kadar gittiğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, KOBİ A.Ş. ile ilk ortaklık anlaşması imzalanmasına ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen imza töreninden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı.

Coşkun, bir gazetecinin “çimento ve demir sektöründe son zamanlarda yaşanan fahiş fiyat artışları ile bu artışlar nedeniyle Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) bazı konut ihalelerini iptal etmesine” ilişkin sorusunu cevaplarken, eski kapalı ekonomilerdeki devletçi bir anlayış ile herhangi bir şekilde üretime müdahale etmek istemediklerini söyledi.

Coşkun, şunları kaydetti: “Ama rekabetçi serbest piyasa şartlarının işlemesi için her türlü tedbiri aldık. Bir taraftan rekabet kurulu incelemeler yapıyor ve sistemi bozanları cezalandırmaya kadar gidiyor. Diğer taraftan biz uyum sağlamaya çalışıyoruz. Hazır betoncularla, demircilerle görüşüyoruz ve inşaat sektöründeki tıkanlığı önlemeye çalışıyoruz.”

/ ANKARA

12.07.2006


 

Kartta zorunlu şifre için son 8 ay

Çipli kredi kartı ile yapılan alış verişlerde, zorunlu şifre kullanımı 30 Mart 2007’de başlıyor. Şu ana kadar bankalarından şifrelerini henüz almayan, çipli kredi kartı kullanıcılarının önlerinde sekiz ayları kaldı.

30 Mart 2007 tarihinden itibaren, çipli kredi kartı ile yapılan tüm alış verişlerde kart kullanıcısı tarafından kişiye özel 4 rakamlı şifre girilmesi gerekecek. Şu ana kadar bankalarından şifrelerini henüz almayan, çipli kredi kartı kullanıcılarının önlerinde sekiz ayları kaldı.

/ İSTANBUL

12.07.2006


 

Vergi borçluları 17 Temmuzda açıklanacak

Vergi borçlularının listesi, vergi dairelerinde 17 Temmuz-17 Ağustos tarihleri arasında duyurulacak, 1 Eylülden itibaren de Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alacak.

Açıklama kapsamına, her bir vergi dairesine 125 bin YTL ve daha fazla borcu olan veya bu tutar ve üzerinde kesinleşen vergi ve cezası bulunan mükellefler alınacak.

/ ANKARA

12.07.2006


 

Rafineri 10 bin kişiye istihdam sağlayacak

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Rus Lukoil Şirketince, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde kurulması planlanan rafinerinin, 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.

Erkmen, ‘’Şirket EPK’dan ön lisans alarak bu işe başlamak istiyor. Şirket, Filyos’ta 1

milyon ton kapasiteli terminal, 10 milyon ton kapasiteli de rafineri kurmayı planlıyor. Rus Lukoil Şirketince, Filyos’ta 7 bin dönüm civarıdaki alanda 5 milyar dolar yatırımla kurulması planlanan rafineri, yan sektörlerle 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacaktır.’’ 3 yıllık süreç içinde çalışmaların tamamlanacağına işaret eden Vali Erkmen, ‘’Çok daha büyük kitleyi ilgilendiren bu proje, bir yerde Zonguldak’ı, Türkiye’nin enerji kaynağı konumundaki Kocaeli’ye eş değer il konumuna da gelmiş olacak’’ dedi.

/ ZONGULDAK

12.07.2006


 

6 ayda 18 bin 872 şirket kapandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2006’nın ilk altı aylık döneminde 18 bin 872 şirketin kapandığını, kapanan şirket sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.44 artış olduğunu açıkladı.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yılın ilk altı ayında 58 bin 641 bin şirket açılırken, geçen yıla göre, açılan şirket sayısında yüzde 17.45 artış meydana geldi.

Ticaret sicili verilerine göre, Haziran ayında da 2005 yılı Haziran ayına göre açılan şirket sayısında yüzde 11.59’luk, kapanan şirketlerde yüzde 40.67’lik artış oldu. Haziran’da 9 bin 337 şirket açılırken, 3 bin 708 şirket kapandı.

Yeni Asya / ANKARA

12.07.2006


 

Yaz ortasında kömüre zam

Çanakkale’de yaz ortasında kömüre zam yapıldı.Ttonu 180 YTL olan kömürün fiyatı 200 YTL oldu.

Çanakkale Kömürcüler ve Mahrukatçılar Dernek Başkanı Birol Ürken, TKİ işletmelerince yapılan zam ve akaryakıta gelen zammın ardından kömür fiyatlarının yeniden düzenlendiğini belirterek, “En son 7 ay önce yapılan zammın ardından, tonu 180 YTL olan kömürün fiyatı 200 YTL oldu. Bunun dışında tonu 225 YTL olan Soma kömürü 260 YTL’ye, tonu 300 YTL olan ithal kömür de 360YTL’ye yükseltildi” dedi.

/ ÇANAKKALE

12.07.2006


 

Dalgalanmanın faturası ağır oldu

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Malatyalı, ekonomide yaşanan dalgalanmaların ülke ekonomisine zarar verdiğini belirterek, Türk Lirası’nın yüzde 30 oranında değer kaybettiğini, ayrıca gayri safi milli hasılanın da 50 milyar dolar gerilediğini söyledi.

Ekonomik dalgalanmaların ardından borsanın da dünyada en çok değer kaybeden borsalar arasında 5. sıraya yükseldiğini ifade eden Malatyalı, kişi başı gayri safi milli hasılanın da 5 bin dolardan 4 bin 300 dolara gerilediğini kaydetti.

“Türkiye ekonomisinin kalıcı ve istikrarlı bir büyüme dengesine geçmesi, günü kurtarmaya yönelik tedbirlerle değil ancak yapısal nitelikli tedbirlerle mümkündür’’ diyen Malatyalı, şöyle devam etti: ‘’Bunun için öncelikle Türkiye yüksek reel faiz ve yapay ucuz kur cenderesinden çıkarılmalıdır.”

/ ÇORUM

12.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004