Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Mevlânâ filmine eleştiri

Senarist Yönetmen Nurettin Özel, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Mevlânâ filmi yapma kararı almasının sevindirici olduğunu, ancak senaryosunun ABD’ye gönderilmesini yanlış bulduğunu söyledi.

Senarist Yönetmen Nurettin Özel, Mevlânâ filminin ABD’de yapılmasını eleştirdi. Özel, 2007 Mevlânâ Yılı dolayısıyla kendisinin de bir film çalışmasına başladığını bildirdi.

Senarist, Yönetmen Nurettin Özel, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nce gerçekleştirilen’ Beyaz Perdenin Büyüsü’ konulu söyleşi programına katıldı. Konya’da kültür sanat alanında çalışmaların yetersiz olduğunu dile getiren Özel, devletin de bu alanda sinema politikası olmadığını söyledi.

Sinemanın kültürler üzerindeki etkili gücüne işaret eden Özel, “ABD bu gücü etkin şekilde kullanıyor. Orada, sadece sinema sponsorluğu yapan vakıflar, Amerikan kültür politikasının bir ürünüdür. Ülkemizde, birçok alanda üç beş yıllık plan ve programlar yapılırken, ABD’nin 50 yıllık yüz yıllık A ve B planları hazırlıyor. Sinemanın da bu planlarda en önemli yerde bulunuyor” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Mevlânâ filmi yapma kararı almasının sevindirici olduğunu, ancak senaryosu ABD’ye gönderilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Yönetmen Nurettin Özel şunları kaydetti: “Topluma vermeye çalıştığınız bir değer yoksa film yapmanın da bir anlamı yok. ABD’ye gönderilen senaryo ile ABD’nin istediği gibi bir Mevlânâ ortaya çıkabilir. 2007 Mevlânâ Yılı dolayısıyla bu alandaki eksiklikten dolayı benimde bir çalışmam olacak.”

12.07.2006


 

Uşak’ın tarihî evleri restore edilecek

Uşak şehir merkezinde bulunan ve bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi geçiren tarihî yapıların korunmasına ilişkin plan hazırlıklarının tamamlandığı bildirildi. Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Özköse, koruma planının onaylanmasının ardından tescil edilen tarihi evlerin, restorasyon ve cephe düzenlemelerinin yeniden yapılacağını belirtti.

Koruma planı doğrultusunda Uşak’taki tescilli tarihî binaları daha sağlıklı hale getirme ve güzelleştirme çalışmalarının gerçekleştirileceğini belirten Uğur Özköse, şunları kaydetti:

‘’İlimizde 100’ün üzerinde tarihî tescilli korunan yapılarımız bulunmakta ve bu evler her geçen gün bakımsızlıktan yıkılma noktasına gelmektedir. Özellikle Özdemir, Köme, Aybey, Işık, Bozkurt, İslice mahalleleri sınırında kalan binalarımıza, tarihî doku bozulmadan koruma amaçlı çalışma yapılacaktır.’’

Mimarlar Odasının organizasyonuyla Uşak’a gelecek üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerin, sokakları elden geçireceklerini bildiren Özköse, bu arada tarihî bir binayı satın alarak, yapıyı canlandırmak için de çalışmada bulunacaklarını bildirdi.

Uğur Özköse, ‘’Muhtarlarımızın, mahallelerinde bulunan tarihî evlerin son durumlarına bakıp, hava şartlarından etkilenen kısımlarının bulunup bulunmadığını kontrol etmelerini istiyoruz. Bir çivi bile çakılamaz söylentileri ile bu yapılarımız yıkılma noktasına gelmiştir. Binanın tarihî dokusuna zarar vermeden düzeltme yapılacağını biliyoruz’’ dedi.

Özköse, dış cephe ve sokaklarda güzelleştirme faaliyetleri gerçekleştireceklerini ifade ederek, bazı caddelerde de levha kirliliği ile ilgili çalışmalar yapacaklarını kaydetti

12.07.2006


 

Minyatür san’atının son temsilcisi

Balıkesir’in Havran İlçesi’nde yapılan minyatür atlar ve at arabaları ilgi görüyor. 45 senedir minyatür san’atıyla uğraştığını ve kendisinden başka hiç kimsenin bu işi yapmadığını belirten 57 yaşındaki Ahmet Büken, ata yadigârı dediği minyatür sanatını devam ettirebilmek için oğlu Ceyhun Büken’i yetiştiriyor

Kendisinin yaşlandığını ve yerine oğlunun bu mesleği devam ettireceğini söyleyen Büken, Türkiye genelinde minyatür san’atına ve minyatür at arabalarına büyük talep olduğunu, kısıtlı imkânları sebebiyle bu talebe cevap veremediklerini belirtti. Kendisine destek verildiği takdirde üretimi artıracağını belirten Büken, oğluyla beraber minik at arabası, at, el arabası, kuş yuvası, fayton gibi eşyalar yapıyor. Büken, bu eserlerin birçok resmî daire ile mağazaların vitrini süslediğini söyledi.

12.07.2006


 

Karacabey’de Altın Karagöz rüzgârı

7 Temmuz günü başlayan 20. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, ekiplerin farklı bölgelerde gerçekleştirdiği gösterilerle ilklere imza atıyor. Daha önce İnegöl, Gemlik, Mudanya ve Kestel’de gösteri yapan ülke toplulukları, önceki gece Karacabey’de sahne aldı.

Karacabey’deki faaliyetin öncesinde bir konuşma yapan faaliyetin sponsorlarından Sütaş Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tezel, “Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması”nın alanında Türkiye’deki tek yarışma olduğunu söyledi.

Altın Karagöz’ün son 2 gününde gerçekleştirilecek yarışma bölümü öncesi dış mekânlarda gösteri amaçlı sahnelenen programlar, 4. günde sona erdi. Dış sahnelerdeki son gösterilerde Bulgaristan, Güney Kore ve Polonya 1050 Konutlar’da; Gürcistan ve Macaristan Büyükşehir Belediyesi Huzurevi’nde; Balkarya, Makedonya ve Tataristan Kent Müzesi’nde; Belarus, Kazakistan ve Romanya Yeşil Meydanı’nda; Bosna Hersek, İspanya ve Meksika Gemlik’te; İrlanda, Kosova ve Slovakya ise Mudanya’da sahne aldı.

Yarışma öncesi Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen son gösterilerde ise; Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Güney Kore, Kosova, Macaristan, Makedonya ve Polonya ekipleri hünerlerini sergiledi. Puanlanacak gösteriler öncesi son kez sahne alan ekiplerin formu göz doldurdu. Yarışmaya oldukça hazır görünen ekipler, önceki günlerdeki gösterilerinden daha farklı kostümler ve figürlerle dikkat çekerken, izleyicilerden de coşkulu alkış aldı.

20. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, 12 Temmuz 2006 Çarşamba günü Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek final gecesi ve ödül töreniyle sona erecek. 11 ve 12 Temmuz akşamı yarışmaya katılan tüm ekipler kur'a çekimiyle belirlenecek sıralamayla sahne alacak ve 2 günün sonunda jürinin vereceği oylar kazanan ekibi belirleyecek.

12.07.2006


 

Fethiye’de fosil sergisi açıldı

Turizm beldesi Fethiye’de deniz ürünleri, tavşan başı, kuş ve bitki fosili sergisi açıldı. Amerika Association Of Collegiate Business Scholls(AACBS) öğretim üyeliği yapan Dr. Muhammet Gündoğdu tarafından Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi (FBKM) Sergi Salonu’nda açılan sergide 11 canlı fosili bulunuyor.

Sergi, 14 Temmuz’da sona erecek. Milyonlarca yıllık deniz ürünleri ve bazı hayvan fosillerini Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 üniversite ile Newyork Su Altı Müzesi’nden Türkiye’de sergilemek için 3 aylığına getirdiğini ifade eden Dr. Gündoğdu, turistlerin de bilgi sahibi olması için biyolojik kalıntılar hakkında bilgilendirici İngilizce katalog hazırladıklarını aktardı.

/ MUĞLA

12.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004