Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail terörü sınır tanımıyor

Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 80 Filistinliyi daha katleden İsrail’in Lübnan’a başlattığı saldırılarda, aralarında çocukların da bulunduğu 50’den fazla kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Lübnan’da stratejik önemi olan tesisleri ve havaalanını bombalayan İsrail, 10 köprüyü de havaya uçurdu. İsrail Genelkurmay Başkanı, başnekt Beyrut'u da vurabilecekleri tehdidinde bulundu.

İsrail tarafından bu sabah bombalanan Beyrut havaalanında açıklama yapan Lübnan Çalışma Bakanı Muhammed Safadi, ‘’Havaalanını 48 saat içinde açabiliriz ama bu siyasi bir karar’’ dedi. Beyrut havaalanında basın toplantısı düzenleyen Safadi, alanın doğu pistinin İsrail uçaklarının füze saldırısında hasar gördüğünü söyledi. Pistin farklı yerlerinde hasar olduğunu belirten Safadi, şunları söyledi: ‘’Teknik olarak havaalanını gerekli çalışmaları yaparak 48 saat içinde açabiliriz ancak alanın açılması siyasi bir karardır. Bu nedenle gelişmeleri izliyoruz. Havaalanı şu anda trafiğe kapalı.’’

Lübnan hükümetinin, İsrail bombardımanının ardından durum değerlendirmesi yapmak üzere olağanüstü toplantı yapacağı bildirildi. İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında ise ölü sayısının 28’e yükseldiği açıklandı.

Öte yandan İsrail ordu radyosu, askeri yetkililere dayanarak verdiği haberde, İsrail’in, Hizbullah militanlarının 2 İsrailli askerikaçırmasına karşılık, Lübnan’ı hava ve denizden abluka altına aldığınıduyurdu.

İsrail ordusu da Suriye üzerinden silah temin edilmesini engellemek için Lübnan’ı abluka altına aldığını doğruladı. İsrail askeri kaynakları, İsrail savaş gemilerinin abluka çerçevesinde Lübnan karasularına girdiğini ve devriye gezmeye başladığını açıkladı. İsrail uçaklarının gece boyunca

Lübnan’a 40 kadar saldırı düzenlediği bildirildi. İsrail askeri sözcüsü, bu saldırıların özellikle Lübnan’ın güneyinde bulunan ve Hizbullah’ın ‘’İsrail’e düzenlediği saldırılarda kullandığı roketlerin de içinde bulunduğu çok sayıda silah ve mühimmatın bulunduğu’’ bölgeleri hedef aldığını açıkladı.

Öte yandan, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a giden uçakların, havaalanı bombalandığı için Kıbrıs’taki Larnaka havaalanınayönlendirildiği bildirildi. Türk Hava Yolları (THY)nin de, İsrail uçakları tarafından bombalanan Beyrut havaalanındaki ağır hasar sebebiyle Beyrut seferlerini iptal ettiği öğrenildi.

/ BEYRUT

14.07.2006


 

ABD İsrail’i değil, Suriye ve İran’ı suçladı

ABD yönetimi, Hizbullah’ın iki İsrail askerini kaçırmasından Suriye ve İran’ı sorumlu tuttu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Frederick Jones, “Hizbullah’ı doğrudan destekleyen İran ve Suriye’yi de bu saldırıdan ve ardından gelen şiddetten sorumlu tutuyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise İsrail'in Lübnan'a saldırmasını “meşru müdafaa” kılıfına sokmaya çalıştı.

14.07.2006


 

İsrail, Filistin Dışişleri Bakanlığını da vurdu

İsrail füzeleri Gazze’deki Filistin Dışişleri Bakanlığı binasını vurdu. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, 01.40 sularında pilotsuz uçaklardan atıldığı belirtilen bir füze Gazze kentinin Tel El Hava semtindeki Dışişleri Bakanlığı binasını hedef aldı.

Füzenin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar’ın ofisini vurduğu kaydedildi. Füze saldırısında 10 kişinin yaralandığı bildirildi. Binanın isabet alan bölümünde yangın çıkması sebeyle bölgeye itfaiye araçları ve ambulanslar sevkedildi.

Bu arada, Filistin’de iktidardaki Hamas’ın Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar, İsrail’in vurduğu, Başbakanlık binalarında Dışişleri Bakanlığına ayrılan bölümleri inceledi. İsrail’in binaları, sivillerin kullandığı yeri hedef almasının, kaçırılan İsrailli askerlerin serbest bırakılmasını sağlamayacağını belirten Zahar, ‘’Bu sorun, ancak görüşmeler yoluyla halledilir’’ dedi. Zahar, gazetecilerin binaların vurulmasıyla ilgili sorusuna karşılık, İsrail ordusunu ‘’dengesini yitirmekle’’ suçladı ve ‘’Binaların vurulması bize boyun eğdirmeyecektir. Biz İsrail cezaevlerindeki Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını istiyoruz, maddi hasarların hiçbir önemi yok’’ dedi. İsrail’in bu saldırılarla nesiller boyu sürecek bir tarihi düşmanlık çıkardığını ifade eden Mahmud Zahar, Güney Lübnan’la ilgili bir soruya ise ‘’Ortadoğu hep ateş altında olmuştur. Ortadoğu’nun sorunlarına karşı tüm dünyanın vicdanı körelmiştir’’ cevabını verdi. Zahar, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın, Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Tunus’taki Genel Sekreteri Faruk Kaddumi’yi dışişleri bakanı olarak atadığının hatırlatılması üzerine, ‘’Dışişleri bakanını atama görevi başbakanındır. Atama da parlamento tarafından onaylanır’’dedi. Mahmud Zahar, Abbas’ın istifa edeceği yönündeki söylentileriyle ilgili bir soruya karşılık, ‘’Böyle bir şey yok’’ demekle yetindi.

/ GAZZE

14.07.2006


 

İsrail Karni kapısını açtı

İsrail Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki mal giriş çıkışlarında ana kapı olarak kullanılan Karni Geçişini açtı. İsrail ordu sözcülüğünce yapılan açıklamaya göre, 100’den fazla gıda yüklü kamyon, kapı açılınca Gazze Şeridi’ne ulaştı.

Açıklamaya göre, Karni’den 600 bin litre fuel-oil de Gazze Şeridi’ne aktarıldı. Gazze Şeridi’nde son birkaç gündür yaşanan akaryakıt darboğazı nedeniyle Gazze kenti başta olmak üzere bölgedeki yerleşim birimlerinde trafiğe çıkan özel araç sayısının önemli ölçüde düştüğü gözlenmiş, bazı taksiler de çalışmalarını durdurmuştu. Gazze kentinde de fuel-oil ve mazot sıkıntısı nedeniyle belediyenin çöp toplama hizmetleri durmuş, çöp kamyonları çalıştırılmamıştı. Havaların sıcak ve nemli olması nedeniyle biriken çöpler kentte ağır bir kokuya neden oluyor ve hastalık tehlikesi saçıyor. Sokak ve ana caddelerde yığılan çöpler zaman zaman yakılarak yok edilmeye çalışılıyor.

İsrail ordu sözcülüğünün açıklamasına göre, Karni’den Gazze Şeridi’ne jeneratörlerin ulaştırılmasına da imkan sağlandı. Gazze Şeridi’ne elektrik sağlayan santralin, operasyonların ilk günü vurulması nedeniyle bölgenin tamamında uzun süreli elektrik kesintileri uygulanıyor.

Gazze Şeridi’ne ayrıca söz konusu temel ihtiyaç maddeleri dışında bazı tüketim malzemelerinin de girişinin yapıldığı belirtildi.

/ GAZZE

14.07.2006


 

Fransa ve Rusya: İsrail ölçüyü kaçırıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, İsrail’in, Beyrut havaalanının bombalanması dahil olmak üzere Lübnan’da düzenlediği saldırılarla ölçüyü kaçırdığını söyledi.

Douste-Blazy, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, ‘’Birkaç saat boyunca Fransa’nın dostu olan, tamamıyla egemen bir ülkenin havaalanı bombalandı. Bu ölçüyü kaçırmaktır’’ diye konuştu. Fransa Dışişleri Bakanı, Hizbullah örgütünün İsrail’in kuzeyine füze atmasını ve İsrail askerlerini kaçırmasını da kınayarak, bunların‘’sorumsuzca eylemler’’ olduğunu belirtti. Taraflar için tek çözümün mantık yoluna dönüş olduğunu ifade eden Philippe Douste-Blazy, Lübnan’ın konuyu mümkün olan en kısa zamanda BM Güvenlik Konseyine havale etme talebini desteklediklerini söyledi ve bölgesel bir savaş riskinin ‘’kesinlikle’’ var olduğunu kaydetti.

Bu arada Rusya da İsrail’in Lübnan ve Gazze’deki saldırılarını kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mihail Kaminin yayımladığı bildiride, İsrail’in Lübnan ve Gazze’deki ‘’sivil altyapıya’’ düzenlediği saldırıyı kınayarak, tarafları ‘’açık bir çarpışmadan’’ kaçınmak için sükunete çağırdı.

/ PARİS/MOSKOVA

14.07.2006


 

‘ABD, Irak’ta askeri darbe planlıyor’

Irak’ta yayın yapan bir Şii gazetesi, ABD Yönetimi’nin Irak’ta askerî darbe yapılmasını planladığını iddia etti. Gazeteye göre yeni askeri diktatör, Saddam Hüseyin gibi baskıyla halk üzerinde hakimiyet kuracak.

Irak’ta şiddet giderek artarken, dün Şii gazetesinden ilginç bir haber yayınlandı. El Şahit isimli gazetede, Irak’ta yakın zamanda askeri bir darbe yapılacağı öne sürüldü. Haberini, “ABD, Irak’ta askeri bir darbe planlıyor” başlığıyla okuyucularına duyuran gazete, ABD’nin İngiltere ile Irak’ta askeri bir darbe yapılması konusunda görüşmeler yaptığını ileri sürdü. Haberde, “Irak’ta sert bir askeri diktatörlük kurulacak. Irak’ı Saddam’ın diktatörlüğünden kurtaran ABD ve İngiltere, yeni bir diktatör getirecek” ifadeleri yer aldı. ABD’nin Iraklı siyasilere çok kızgın olduğunu iddia eden gazete, haberinde şunları yazdı: “Çünkü siyasiler, ABD yerine İran’a daha yakın bir politika sergiliyor. Yapılacak darbeyle ‘bir taşla iki kuş vurulacak.’ İlk olarak ABD kuvvetleri, Irak’ta düştükleri bataktan kurtulacak ve ülkeyi terk edebilecek.

/ BAĞDAT

14.07.2006


 

El Menar Televizyonu da vuruldu

İsrail’in, Lübnan’ın başşehri Beyrut’un dışında vurduğu Hizbullah’a ait mevzinin, örgütün El Manar televizyonu olduğu bildirildi.

Görgü tanıkları ve bir güvenlik güçlerinden bir kaynak, İsrail helikopterinden atılan füzenin, Haret Hreik semtinde El Manar televizyonunu vurduğunu, saldırıda biri televizyon çalışanı 6 kişinin yaralandığını söylediler. Haret Hreik semti, Hizbullah’ın liderliği ve basın bürolarına ev sahipliği yapıyor.

Bu arada, İsrail savaş uçaklarının Lübnan’ın doğusunda bulunan Baalbeck yakınlarındaki Badai’de Şiilerin bir toplanma yerini bombaladığı, bombardıman sırasında bu yerin boş olduğu bildirildi. İsrail askeri radyosunun haberinde de Hizbullah’a bağlı 150 hedefe saldırı düzenlendiği ve Beyrut havaalanının bombalanarak Lübnan üzerinde bir ‘’hava ablukası’’ uygulandığı belirtildi.

Öte yandan, Hizbullah’ın askeri kanadı İslâmî Direniş, “Lübnan’ıngüneyinde sivillerin öldürülmesi ve ülkenin altyapısına düzenlenen saldırılara misilleme olarak’’ İsrail’in kuzeyindeki Roşbina ve KiriatŞmona havaalanlarına füze saldırıları düzenlediklerini bildirdi.

Öte yandan, Lübnan’dan, İsrail’in kuzeyindeki Nahariye kentine Katyuşa füzeleri atıldığı bildirildi.

İsrail ordusu, Nahariye kentine atılan füzelerin can ya da mal kaybına yol açıp açmadığının henüz bilinmediğini açıkladı.

/ BEYRUT

14.07.2006


 

21 Taliban üyesi öldürüldü

Afganistan’ın güneyinde koalisyon güçleriyle Afgan askerlerinin 21 Taliban üyesini öldürdüğü bildirildi Helmand valisinin sözcüsü Gulam Muhittin, 200 kadar Taliban militanının dün 4 araçla Nevzad kasabasına gelerek, Afgan askerleriyle koalisyon güçlerinin bulunduğu bir karargahı kuşattığını söyledi.

Tabiban üyelerinin karargâha saldırmaya hazırlandığı sırada koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarından açılan ateşte 12 Taliban militanının öldürüldüğü belirtildi. Muhittin, saldırıda Taliban’a ait bir mevzinin vurulması sonucu da 9 militanın öldüğünü kaydetti.

/ KANDAHAR

14.07.2006


 

AB, “İsrail’i kınayamama gerekçesini” açıklayamadı

AB, “Lübnan’da aralarında çocukların da bulunduğu onlarca masum insanı öldüren ve Beyrut havaalanını bombalayan İsrail’in neden kınanamadığını” açıklayamadı.

AB Komisyonunun günlük olağan basın toplantısında çok sayıda uluslararası gazeteci, Dış İlişkiler Sözcüsü Emma Udwin’e, İsrail askerlerini kaçırdığı için Filistinliler ve Hizbullah’ı kınamakta tereddüt etmeyen AB’nin, İsrail söz konusu olunca “neden sadece sükunet çağrısı yapabildiğini ve kınama kelimesini hatırlayamadığını” sordu. Önce “Lübnan’daki durumun uluslararası hukuku ilgilendirdiği” ve “kendisinin hukuk uzmanı olmadığı” gerekçesini ileri süren Udwin, çocukların öldürüldüğü ve komşu ülkenin uluslar arası havaalanının bombalandığı İsrail saldırılarının hatırlatılması üzerine, AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinin de önümüzdeki hafta Brüksel’de yapacağı toplantıda konunun geniş çaplı ele alınacağını ve AB politikasının şekilleneceğini belirtti. Udwin, “Önceden bir yargıda bulunmak istemiyorum” dedi. Çok sayıda gazetecinin ısrarla “AB’nin İsrail’i neden kınayamadığını” sorması üzerine basın toplantısını yöneten AB Komisyonu Başsözcü Yardımcısı Pia Ahrenkilde Hansen, “kınama konusunda” soru sorulmamasını isterken, Dış İlişkiler Sözcüsü Udwin, ellerini iki yana açarak yapabileceği bir şey olmadığını anlatmaya çalıştı.

/ BRÜKSEL

14.07.2006


 

Medya müzakere masasında

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerinde 10’uncu fasıl olan bilgi toplumu ve medya ile ilgili ayrıntılı tarama toplantısı başladı.

AB Komisyonu’nda 2 gün sürecek toplantıda Türk heyetinin koordinatörlüğünü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Dışişleri Bakanlığı yürütüyor. Ayrıntılı tarama toplantısında elektronik haberleşme, elektronik ticaret, elektronik imza, medyaya yönelik AB programları, televizyon yayıncılığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, internet hızı ve güvenliği, internet üzerinden telefon ve telekomünikasyon sektöründe rekabet gibi konularda Türkiye’deki yasal düzenlemeler ve AB’ye uyum gündeme gelecek. Bilgi toplumu ve medya faslıyla birlikte Türkiye, tarama süreci öngörülen 32 fasıldan 28’sinde tanıtıcı ve 23’ünde ayrıntılı tarama toplantısını geride bırakmış olacak. Türkiye-AB tarama sürecine, 17-18 Temmuzda istatistik faslında ayrıntılı tarama toplantısıyla devam edilecek.

/ BRÜKSEL

14.07.2006


 

AB’den Microsoft’a 280 Milyon Euro ceza

Avrupa Birliği Komisyonu, Amerikalı yazılım devi Microsoft’un 2004 tekel kararına uymadığı için 280.5 Milyon Euro ceza verdi. Komisyon, Microsoft’a 31 Temmuz’dan itibaren günlük 3 Milyon Euro ceza verebileceği tehdidinde bulundu.

Komisyon, şirketin rakip firmalara ürünleri hakkında “net ve kesin” teknik bilgiler sunana kadar yeni cezalar verebileceği uyarısında da bulundu. AB Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Neelie Kroes, “2 yıldan fazla süre geçmesine rağmen Microsoft, karara uyum göstermedi. Yeni cezalar vermek dışında seçeneceğim yok. Hiçbir şirket yasaların üzerinde değildir.” şeklinde konuştu. Kroes, Microsoft’un AB’nin isteklerinin “net değil ve sürekli değişiyor” yollu şikâyetlerini de reddederek isteklerin değişmediğini söyledi.

AB, Mart 2004’te Microsoft’un PC işletim sistemindeki tekel konumunu kullanarak sunucu işletim sistemi pazarı ve Media Player ürünlerinde kendine pazar meydana getirmekle suçlamıştı.

/ BRÜKSEL

14.07.2006


 

Sporculara uzaydan takip

Futbolculara vücutlarına yerleştirilecek çipler sayesinde maç esnasında taktik verilecek.

Sun gazetesinin haberine göre, İngiltere’nin köklü ve eski kulüplerinden Manchester United’ın oyuncularının derilerinin altına yerleştirilecek çipler sayesinde sahadaki performanslarının ve maç esnasındaki pozisyonlarının takip edileceği belirtildi. Bazı sporcuların ise saha dışında da gözetim altında tutulabilecekleri endişesiyle takip edilme olayına sıcak bakmadığı kaydedildi.

/ LONDRA

14.07.2006


 

Düşünerek bilgisayar kullandı

İngiltere’de felçli bir adam, yeni bir beyin sensörü sayesinde, düşünerek bilgisayarın imlecini hareket ettirebildi.

Kol ve bacakları felçli 25 yaşındaki adam, ‘’BrainGate’’ sensörü sayesinde bilgisayarda e-postasını açabildi ve bir robot kolunu kontrol edebildi.

Felçli hasta, Massachusetts’deki Cyberkinetics Neurotechnology Systems tarafından geliştirilen bu sistemin denendiği ilk kişi oldu. Bilim adamları, hastanın beyninin hareketi sağlayan bölgesine 100 elektrodun bulunduğu minik bir silikon çip yerleştirdi. Böylece hücrelerin faaliyetleri kaydedilerek bilgisayara aktarıldı ve bilgisayarın komutları tercüme etmesiyle hastanın cihazı kontrol etmesi ve hareket ettirmesi sağlandı. Massachusetts hastahanesi yetkilileri, bu yöntemin, felçli insanların hayatını kolaylaştırmada bir umut olduğunu söylediler.

/ LONDRA

14.07.2006


 

Parayla saadet olmaz

178 ülke arasında yapılan “Mutlu Ülkeler” sıralaması paranın her zaman mutluluk getirmediğini bir kez daha ortaya koydu.

Zira listenin ilk sırasında Pasifik Okyanusu’nda yer alan ve pekçok kişinin adını bile duymadığı yanardağ adası Vanuatu yer alıyor. New Economics Foundation (NEF) adlı bir düşünce kuruluşu tarafından yapılan araştırma insanların yeryüzünün sunduğu kaynakları har vurup harman savurmadan da mutlu olabileceğini ortaya koydu. Pasifik Okyanusunun güneyindeki küçücük ve yoksul ada devleti Vanuatu ve Küba adalarının başta yer aldığı mutluluk listesinde Türkiye 98. sırada, pek çok gelişmiş ülke de Türkiye’nin gerisinde... Araştırmanın yazarlarından Nick Marks, böyle bir liste yapmaktaki amaçlarının, özellikle tüketim düzeyi ile mutluluk arasında bir doğru orantı bulunmadığını göstermek olduğunu söyledi.

/ LONDRA

14.07.2006


 

‘Dünya Mirasları Listesi’ndeler

Çin’de pandaların yaşadığı 10 bin kilometrekarelik dağlık sığınak da UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’ne alındı.

UNESCO’nun Litvanya’nın başşehri Vilnius’ta düzenlenen 30. Dünya Mirasları Toplantısı’nda dünyadaki nesli tükenme tehlikesindeki pandaların yüzde 30’unun yaşadığı ve ülkenin güneyindeki Sichuan eyaletinde bambularla kaplı yaklaşık 10 bin kilometrekarelik bu alan UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alındı. ‘Sichuan Dev Panda Sığınağı’ dev pandaların elde kalan son en büyük hayat alanı olarak biliniyor.

/ PEKİN

14.07.2006


 

Su ve pirinçle yaşıyor

Çin’in güneybatısındaki Çonçin şehrinde yaşayan 81 yaşındaki yaşlı nine, hayatını çok az miktarda su içerek ve pirinç yiyerek sürdürüyor.

67 yıldır su içerek ve ayda 1 kilogramdan az pirinç yiyerek hayatta kalmayı başaran nine, günde 4 ya da 5 litre su içiyor. Çonçin Sabah Postası gazetesinin haberinde, Wang Dayun adlı yaşlı ninenin şehrin kırsalındaki dağlık bir bölgede yaşadığını ve şu ana kadar hiçbir sağlık problemi olmamasından dolayı da akrabalarının hayretler içinde bu durumu izlemeye devam ettiği kaydedildi.

/ PEKİN

14.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004