Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Çalışanlardan IMF’ye tepki

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, ‘’Gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun azaltılması, refahın yükseltilmesi IMF’yi asla ilgilendirmemektedir’’ dedi. Akay, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’IMF’nin istihdam artırmaya dönük önerilerini’’ hatırlatarak, ‘’Türkiye’de birçok emeklinin, karnını doyurmak için havanın kararmasını bekleyerek, pazar atıklarını didiklediğini’’ belirtti.

IMF’nin örnek gösterdiği kimi ülkelerin emeklilerinin ise Türkiye’de 5 yıldızlı otellerde aylarca tatil yaptığını kaydeden Akay, Türkiye’de işçi ve memurlara ödenen ikramiyelerin ‘’teselli ikramiyesi’’ düzeyinde olduğunu ifade etti.

‘’Hükümetin, işine geldiğinde IMF’yi tetikçi olarak kullandığını’’ ileri süren Akay, ‘’Hükümet, sonra da, ‘Aslında biz IMF’yi istemiyoruz. Bu dayatmaları kabul etmiyoruz, ancak ne yapalım, IMF çok zorluyor, direndiğimizde de ekonomik kriz çıkartma tehdidinde bulunuyor’, şeklinde yakınmalarla şark kurnazlığı yapmaktadır’’ ifadesini kullandı.

‘’Gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun azaltılmasının, refahın yükseltilmesinin IMF’yi asla ilgilendirmediğini’’ kaydeden Akay, ‘’IMF’ye elini kaptıran hükümetlerin, bir süre sonra tanınmaz hale geldiğini’’ ifade etti. Akay, hükümetin, siyasi rotasını değiştirmediği takdirde halkın kendisine yapılanların hesabını soracağını kaydetti.

Araştırmaya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da, Türkiye’de ücretlerin Avrupa ile kıyaslanamayacak denli düşük olduğunu ifade ederek, “Buna rağmen Avrupa’da işsizliğin en yoğun olduğu ülke yine de Türkiye’dir. Bu da işsizliğin önlenmesinde ücret seviyelerinin etkisinin olmadığını ortaya koymaktadır” dedi.

Öte yandan Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Murat Bekem de yaptığı açıklamada, “IMF’nin bu çabaları Türkiye’nin rekabet gücünü, ücretli köleliğe dayandırma amacını içermektedir” diye konuştu.

“IMF’nin, emekçinin her türlü güvence ve haktan yoksun, insanlık dışı çalıştırma, işçi sınıfının örgütlü gücüyle mücadelesiyle kazandığı hakları bir çırpıda elinden almayı istediğini” ifade eden Bekem, şunları kaydetti: “Her ne hikmetse IMF’nin uygulattığı ekonomik programın tıkandığı zamanlarda önlem olarak hemen çalışanların, emekçilerin ücret ve sosyal haklarını daha fazla budamaya yönelik uygulamalar ortaya konulmaktadır. IMF’nin her dediğini kayıtsız şartsız uygulayan hükümet de bu önerilere dört elle sarılmaya çalışmaktadır.”

Bekem, IMF politikalarında ısrar edilmesi durumunda Türkiye’nin ekonomik, toplumsal ve siyasal olarak büyük çalkantılara sürükleneceğini savundu.

Ekonomist Mustafa Sönmez de, “Asgari ücrete zam istenmiyor. İşçi haklarını daha budayıp ülkeyi Çinleştirecek, çalışanları da Çin proleteryasıyla sefalete doğru yarıştıracaklar. Hesap bu” şeklinde konuştu.

En düşük brüt ücret Türkiye’de

Türkiye Kamu-Sen’e göre Türkiye, Avrupa’da en düşük brüt saat başı ücret ödenen ülkelerin başında Türkiye ile Slovakya yer alıyor. Konfederasyonun araştırmasına göre, Danimarka’da bir çalışanın saat başına 100 birim ücret aldığı kabul edilirse, Türkiye ve Slovakya’daki çalışanlar 10 birim ücret alıyor. Çalışanlar, saat başına Norveç’te 78, İsviçre’de 76, Lüksemburg’da 67, Almanya’da ise 63 birim ücret alabiliyor. Türkiye ve Slovakya’dakibrüt saat başı ücretler, Avrupa ülkeleri arasında en düşük düzeyde bulunuyor.

/ ANKARA

14.07.2006


 

Bakü-Ceyhan’da ilk petrol

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattının açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BTC’nin bölgenin çehresini değiştirecek stratejik bir olay olduğunu belirterek, “BTC, Batı ülkelerinin Hazar Havzası petrollerine doğrudan ulaşabilmesini sağlayacak” dedi.

Projenin Türkiye’ye birçok konuda avantajlar getireceğini vurgulayan Erdoğan, BTC’nin Türk boğazlarında sefer güvenliğinin sağlanması açısından önem arzettiğini söyledi. Erdoğan, hattın, petrol tankerlerinin boğazlardan geçişinide hafifleteceğini kaydetti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili de, BTC Petrol Boru Hattı’nın Gürcistan için ‘gerçek bağımsızlık’ demek olduğunu söyledi. Gürcü lider, petrol boru hattının Avrupa için de çok önemli olduğuna işaret etti. Saakashvili’nin ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise BTC terminalinin önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağına dikkat çekti. Sezer ayrıca BTC’nin Doğu-Batı enerji koridorunun güçlenmesine katkıda bulunacağını söyledi.

BTC Yönetim Kurulu başkanının ikinci kez söz alıp teşekkür konuşması yapmasının ardından, liderler ve BTC ortaklarının temsilcileri, sembolik olarak hattı açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan’ın ev sahipliğindeki açılışa, konuk cumhurbaşkanlarının yanı sıra KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott ve Türkiye dahil 32 ülkeden bakan ve bakan yardımcıları katıldı.

Törende, Sırbistan, Arnavutluk, Suudi Arabistan, Yunanistan, Yemen, KKTC, İsrail, Estonya, Ürdün, Fas, Suriye, İtalya, Nijerya, Polonya, İngiltere, Gürcistan, Litvanya, Oman, Kırgız Cumhuriyeti, Sudan, Moldova, Avusturya, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Kazakistan, Norveç, Bulgaristan, Hırvatistan, Pakistan ve ABD’den bakan ve bakan yardımcısı düzeyinde temsilciler yer aldı.

/ ADANA

14.07.2006


 

KOP ile 621 bin hektar arazi suya kavuşacak

Sürekli buharlaşmaya bağlı tuzlanma sebebiyle üçte biri tuzlu ve verimsiz topraklardan oluşan Konya Ovası’nda, Konya Ovaları Sulama Projesi’nin (KOP) hayata geçmesiyle, 621 bin hektar arazi suya kavuşacak, tuzlanma sebebiyle tarım yapılamayan toprakların bir bölümü de ıslah edilmiş olacak.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, konuyla ilgili olarak şunları söyledi; ‘’Konya Ovası’nın ihtiyaç duyduğu su ihtiyacını karşılamak ve tuzlanma sorununa çözüm bulmak için KOP hayata geçirilmeye çalışılıyor. KOP’un en önemli ayağı olan, Göksu Havzası’nın sularını Konya Ovası’na akıtacak Mavi Tünel Projesi’nde, ihale için teklif alma aşamasına gelindi. Tünel, Konya Ovası’na saniyede 36 metreküp su taşıyacak. Böylece, halen kuru tarım yapılan 621 bin hektar arazi suya kavuşacak, tuzlanma nedeniyle tarım yapılamayan toprakların bir bölümü de ıslah edilmiş olacak.’’

/ KONYA

14.07.2006


 

Vergi, esnafa iş terk ettiriyor

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep’te 2005 yılında bin 570 adet iş terki verilirken, 2006 yılının 6 aylık döneminde 2 bin 273 iş terki verildiğini söyledi.

Küsbeoğlu, 2005 yılı içinde 6 bin 275 adet yeni kayıt yapıldığını, bu sayının 2006 yılında bin 527 olduğunu söyledi. İş terklerinin ise 2005 yılı içinde bin 570 olduğunu, 2006 yılının ilk altı aylık döneminde ise 2 bin 273 iş terki verildiğini bildiren Küsbeoğlu, iş terklerinin tüm sektörlerde yaşandığını ifade etti. Bağ-Kur’un, maliye kaydı olan esnafın maaşından yüzde 10 kesinti yaptığını, esnafın da bu kesintinin yapılmaması için iş terki verdiğini anlatan Küsbeoğlu, ‘’Esnafın, bir takım uygulamalardan kaçmak için iş terki verdiğini belirledik’’ dedi.

Esnafa yönelik ciddi çalışmalar olmadığını dile getiren Küsbeoğlu, şöyle konuştu: ‘’Esnafın sıkıntılarının giderilmesi için ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Esnafa yönelik yatırım yok. Yapılan yatırımlarda esnafa geri dönmüyor. Esnaf, az kazanıp çok vergi ödüyor. Bütün bu sıkıntıları çeşitli makamlara bildirdik. Sıkıntıların çözümünü bekliyoruz.’’

/ GAZİANTEP

14.07.2006


 

Memur enflasyon farkını isteyecek

15 Ağustos’ta toplu görüşme masasına oturacak memurlar, hükümetten öncelikle reel kayıplarının karşılanmasını isteyecek.

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’na göre, kamu çalışanlarını temsilen 11 hizmet kolunda 8’i Kamu-Sen’e, 2’si KESK’e ve 1’i de Memur-Sen’e bağlı 11 sendika 15 Ağustos’ta Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile 2007 yılı başından itibaren geçerli olacak memur maaş zammını belirlemek üzere biraraya gelecek. Toplu görüşmelere, ayrıca ilgili devlet kurumları temsilcileri ile kamu işveren sendikasından temsilciler katılacak.

Hükümetle toplu görüşme masasına oturacak olan memurlar, öncelikle kayıplarının karşılanmasını isteyecek. Yılın ilk altı ayında yüzde 2.5 oranında zam alan memurlar, enflasyonda beklenin üzerinde gerçekleşen artışlar dolayısıyla yüzde 2.27 oranında reel kayıp yaşadı. Memur konfederasyonları hükümetten öncelikle bu kayıplarının karşılanmasını isteyecek. Ancak bu taleplerinin karşılanması durumunda 2007 yılı memur maaş zammının görüşülmesini kabul edecekler.

Yasaya göre, 15 Ağustos’ta başlaması öngörülen toplu görüşmelerin en geç 15 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor.

Zamlı maaşlar 15 Temmuz’da

Memurlar, zamlı maaşlarını 15 Temmuz’da 14 günlük farklarıyla birlikte alacaklar. Sözleşmeli personel ücret tavanı 2.007 YTL, işçilere ödenecek kıdem tazminatlarının yıllık tavanı da 1815.28 YTL’ye yükseldi.

Kamu Görevlileri Ücretleri (YTL)

2006 Ocak-Temmuz

Müsteşar 3.202.033.282

Genel Müdür 2.901.162.974

Memur (9/1) 613.896.680

Memur (14/2) 610.876.650

Öğretmen (1/4) 941.921.004

Vali (1/4) 2.921.982.995

Hakim (1/4) 3.055.673.132

Hakim (8/1) 1.528.271.605

Profesör (1/4) 2.442.942.504

Araş. Gör.(7/1) 896.599.600

Avukat (1/4) 1.092.001.158

Polis Memuru (9/2) 991.121.055

/ ANKARA

14.07.2006


 

İhracattan dönen sebze-meyveye izin yok

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’den ihraç edilen ancak çeşitli nedenlerden dolayı geri dönen ürünlerin, kontrollerde olumsuzlukla karşılaşılması durumunda, içi piyasaya girişine izin verilmemesi ve bu ürünlerin dağıtımının engellenmesini istedi.

Bakan Eker’in imzasıyla 19 Haziran tarihinde tüm valiliklere konuyla ilgili bir yazı gönderildi.

/ ANTALYA

14.07.2006


 

Konut kredisi kullanımı durdu

Bu yılın ilk yarısında haftada ortalama 340 milyon YTL’lik bir büyüme hızıyla artan konut kredileri, aylık faiz oranlarının yüzde 2’ye kadar yükseldiği bu ayın ilk haftasında sadece 37.6 milyon YTL arttı. Toplam tüketici kredileri ise 111 milyon YTL artarak 42.1 milyon YTL oldu.

Merkez Bankası’nın verilerine göre bankaların tüketicilerden olan konut kredisi alacaklarının bakiyesi 7 Temmuz itibariyle 20 milyar 594 milyon YTL olarak gerçekleşti. Böylece 2005 yılında başlayan konut kredilerindeki büyüme eğilimi yaklaşık 1.5 yıllık bir aradan sonra durdu.

/ ANKARA

14.07.2006


 

İTO Giyimkent temsilciliği açıldı

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Giyimkent Bölge Temsilciliğinin yeni hizmet binası törenle açıldı.

Törende bir konuşma yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İSTOÇ bölge temsilciliğinin ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmesi üzerine Giyimkent’i açtıklarını ifade ederek, ‘’Giyimkent’te her gün 900, yılda yaklaşık 90 bin üyemizin talepleri yerine getirilecek. 350 bin üyemizin yaklaşık yüzde 25’i işlemlerini bu temsilciliğimizde yürütecek’’ dedi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

14.07.2006


 

Petrolde yeni rekor

Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı yeni rekorlar kırdı.

Brent petrolünün varil fiyatı tüm zamanların rekor fiyatını aşarak 75,45 dolara ulaşıp rekor kırdı. Petrol fiyatlarındaki son artışta Irak’taki savaş, İran’ın nükleer programı konusunda Birleşmiş Milletlere sunduğu raporun reddi ve İsrail’in Lübnan’a yaptığı saldırıyla artan gerginlik etkili oldu.

/ LONDRA

14.07.2006


 

İsrail piyasaları da vurdu

Ekonomi Servisi - 33Ortadoğu’daki gerilim piyasaları sarstı. İsrail’in Gazze’ye girmesi ve ardından Lübnan’a düzenlenen saldırıyla Ortadoğu’daki tansiyon yükseldi.

Satışların etkisi altında bulunan Borsa, 1. seansta yüzde 3 değer yitirerek 34 bin 769 puana inerken, döviz ve faiz ise yüksedi. Bu gelişme uluslararası piyasalarda da altın ve petrole yükseliş getirirken borsalarda düşüşe sebeb oldu.

14.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004