Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail kana doymuyor

Lübnanlı yetkililer, 25. gününe giren İsrail bombardımanlarında ölenlerin sayısının 968’e yükseldiğini ve 3 bin 293 kişinin yaralandığını belirttiler. Lübnan hükümetine bağlı Kurtarma Komisyonu, ölenlerin yüzde 30’u 12 yaşından küçük çocuk olmak üzere 880’inin sivil olduğunu, ayrıca 28 asker ve jandarmanın 12 Temmuzda başlayan İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Lübnan Şiî Partisi de, bombardımanda 48 Hizbullah militanıyla Şiî müttefikleri Emel örgütünün 7 militanının öldüğünü bildirdi. Savaşta ayrıca, 4 BM gözlemcisiyle bir BM Geçici Gücü (Finul) üyesi hayatını kaybetti.

Lübnan’daki bilânçoya hâlâ enkaz altında bulunanların dahil olmadığı belirtildi. İsrail ile Hizbullah arasındaki çarpışmalar, 913 bin 760 kişinin de yerinden olmasına yol açtı. Bunların 220 bini Lübnan topraklarını terk etti. 100 binden fazla yabancı ve çifte vatandaş tahliye edildi.

70’DEN FAZLA HEDEF VURULDU

Bu arada, İsrail askeri sözcüsü, İsrail savaş uçakları ve helikopterlerinin dün gece Lübnan’da 70’ten fazla hedefi vurduklarını bildirdi. Sözcü, Beyrut’un güneyinde Hizbullahın faaliyet noktaları, büroları ve silah depoları ile emel örgütünün militan toplama merkezinin hedef alındığını belirtti.

Bu operasyonlardan önce İsrail uçaklarının sivil halkın bölgeyi terk etmesini isteyen broşürler attığını belirten askeri sözcü, Hizbullahın Sur şehrinde bir helikopter operasyonunu engellediği açıklamalarıyla ilgili sorular konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

İSRAİL’E TEHDİT

te yandan, Endonezya’da düzenlenen gösteride, 160 kadar kişi bir askerî geçit düzenleyerek, İsrail’in İngiltere, ABD ve Avustralya’daki çıkarlarını vurma tehdidinde bulundu. Endonezya’da kurulu Asya Müslüman Gençlik Hareketi (Amym) üyesi üniformalı gençler, askerî geçit düzeninde yürürken, liderleri Şuayib Didu, hedeflerinin kardeşlerini İsrail saldırılarından korumak olduğunu söyledi.

06.08.2006


 

Dünya yarın uyumayacak

Uluslar arası Af Örgütü Amnesty International, Ortadoğu’daki krize acil bir ateşkesle son verilmesi ve savaş mağdurlarına destek verilmesi amacıyla, Pazartesi günü dünya çapında bir “uyumama” eylemi gerçekleştirileceğini bildirdi.

Londra merkezli insan hakları organizasyonu Uluslar arası Af Örgütü Amnesty International’ın açıklamasına göre, Pazartesi akşamı 22 ülkede uyumayarak nöbet tutulacak. Uluslar arası Af Örgütü Genel Sekreteri Irene Khan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu savaşın insanlara zararı çok büyük. Uluslar arası toplumdan acil bir ateşkes yapılmasını istiyoruz. Lübnan ve İsrail’deki siviller ateş altında bırakılamaz” diye konuştu. İngiltere’de İngiltere Başbakanı Tony Blair’ın ofisinin yakınlarında gerçekleştirilecek olan eyleme, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 ülke katılacak. Eyleme katılacak ülkeler şöyle; Türkiye, Lübnan, İsrail, ABD, İngiltere, Avustralya, Belçika, Şili, Fransa, Hong Kong, Hindistan, İtalya, Mali, Nepal, Hollanda, Sierra Leone, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, Tayvan ve Venezüella.

/ LONDRA

06.08.2006


 

Talabani: PKK’nın Irak’taki bürolarını kapatıyoruz

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz ile görüşen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, PKK konusunda yapılması planlanan üçlü toplantılara Kuzey Irak’taki yerel Kürt hükümetinden bir temsilcinin katılmasını istedi.

Türk Büyükelçi ise buna sıcak bakmadıklarını iletti. Talabani, Ünal Çeviköz’e PKK’nın başta Bağdat olmak üzere diğer kentlerdeki büroların kapatılması için talimat verdiğini söyledi.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile önceki gün akşam saatlerinde başkanlık sarayında baş başa bir görüşme yaptı. Irak’taki Türk diplomatik kaynaklarından edinilen bilgiye göre Talabani ile Çeviköz arasında yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, son dönemlerde gerginleşen Türkiye-Irak ilişkileri masaya yatırıldı. Celal Talabani Büyükelçi Çeviköz’e, Türkiye ile PKK’ya karşı mücadele konusunda yaşanan sorunların diyalog, karşılıklı anlayış ve uluslar arası yasalar çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

/ BAĞDAT

06.08.2006


 

Rehn: Türkiye köprü ülke

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Birlikle İslam dünyası arasında köprü işlevi görebileceğini söyledi.

Rehn, Fin gazetelerine yaptığı açıklamada, ılımlı ve demokratik bir Türkiye’nin Avrupa için stratejik öneme sahip olduğunu, Türkiye’nin giriş kriterlerini yerine getirmesi halinde Birliğe girmesine izin verilmesi gerektiğini belirterek, Ortadoğu’daki savaşın Türkiye’nin AB’ye girmesinin önemini desteklediğini kaydetti. Olli Rehn, ‘’Türkiye ile müzakerelerin önemi, Lübnan’daki çatışmanın ışığı altında arttı, çünkü Türkiye ılımlı bir İslam toplumuve laik demokratik bir ülke. Türkiye, üyelik gereklerini yerine getirirse Avrupa ile İslam dünyası arasında çok daha güçlü bir köprü olabilir’’ diye konuştu.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin büyüklüğü veya stratejik önemi nedeniyle üyelik kriterleri konusunda rehavete kapılacağını düşünmek için bir neden olmadığını ifade ederek,tarafların sorumluluklarını ciddiye alması ve taahhütlerine bağlı kalmasının zorunluluğunu dile getirdi. Olli Rehn, ayrıca üyelik müzakerelerine başlamanın, otomatik olarak Türkiye’nin veya Hırvatistan gibi başvuru yapan Balkan ülkelerinin üyeliğiyle sonuçlanmak zorunda olmadığını belirterek, ‘’Bu ülkelerin bugün ya da yarın üye olacaklarını söylemiyorum, ancak AB, orta veya uzun vadede üyelik olasılığına bağlıdır’’ dedi.

/ HELSİNKİ

06.08.2006


 

Chavez sözünü esirgemedi: ABD, Drakula gibi

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD’yi Drakula’ya benzetti. Chavez, merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonunda yayınlanan söyleşisinde, ABD’yi İsrail’i desteklediğinden ötürü eleştirerek, Washington yönetimine, ‘’Daima kan ve petrol peşinde koşan Drakula’’ dedi.

Hugo Chavez, ‘’İsrail’in Filistinlilere ve Lübnan’a karşı saldırısının, bizleri de hedefleyen bir saldırı olduğunu hissediyoruz.Bu, faşist biçimde (Nazi lideri) Adolf Hitler’in tarzında yürütülen bir saldırı’’ diye konuştu.

İsraillileri Hitler’in Yahudilere yaptığının aynısını uygulamakla, Lübnan ve Filistinlilere karşı, enerji zengini bölgenin kontrolü çerçevesinde ABD’nin planladığı ‘’emperyalist bir saldırı’’ yürütmekle suçlayan Chavez, ‘’Masum çocuklar ve aileleri öldürüyorlar’’ dedi. Venezuela, İsrail’in Lübnan’a karşı sürdürdüğü savaşı protesto amacıyla bu ülkedeki büyükelçisini geri çekmişti.

/ DUBAİ

06.08.2006


 

Bush, desteksiz kaldı

ABD Başkanı George W. Bush’un Ortadoğu politikaları Amerikalıların çoğunluğu tarafından kabul görmüyor. CNN televizyonu için yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Amerikan halkının çoğunluğu ABD Başkanı George W. Bush’un Ortadoğu politikalarını doğru bulmuyor.

ABD’lilerin yüzde 62’si Irak politikasını tasvip etmezken yüzde 32’lik bir kesim bu konuda Başkan Bush’a destek verdi.

İsrail’in Lübnan’a saldırılarında İsrail yanlısı bir politika izleyen ve ateşkese karşı çıkarak İsrail’i saldırılarında cesaretlendiren Başkan Bush, bu konuda da kendi halkında kabul görmedi. Amerikan halkının yüzde 46’sı Bush’un Lübnan politikasını doğru bulmazken yüzde 43’lük bir kesim aksi yönde görüş belirtti.

/ WASHINGTON

06.08.2006


 

Refah’ta bir aile katledildi

İsrail’in, Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 5 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin arasında aynı aileden 3 kişi bulunuyor.

Gazze Şeridi’nin güneyine saldırı düzenleyen İsrail ordusunun açtığı tank ateşinin Refah şehrinde bulunan bir eve isabet etmesi sonucu evde bulunan 45 yaşındaki Houda El Nuri, 17 yaşındaki oğlu Ömer ve 15 yaşındaki kızı Kiffah hayatını kaybetti. İsrail’in bölgede düzenlediği iki ayrı hava saldırısında da 2 silâhlı kişiyi öldüğü bildirildi. 23 yaşındaki Muhammed El Khawajih’in Filistinliler’in direniş örgütü İslâmî Cihad, 23 yaşındaki Şerif Ayyaş’ın ise Hamas üyesi olduğu belirtildi.

/ GAZZE

06.08.2006


 

Malezya’dan İsrail’in diyalog isteğine red

Malezya, uluslar arası yasaları hiçe sayan İsrail ile diyalog kurmalarının söz konusu olamayacağını bildirdi. Malezya Dışişleri Bakanı Syed Hamid Albar, Ortadoğu krizi ile ilgili olarak İsrail ile diyalog kurmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Albar, İsrail’i kastederek “Onlar uluslar arası yasaları yok saymaya devam ediyor, nasıl olur da biz onlarla oturur, diyalog kurarız” dedi.

İsrail’in Singapur Büyükelçisi Ilan Ben-Dov, Cuma günü yaptığı açıklamada, Ortadoğu krizinde Malezya ve Endonezya ile yapıcı diyalog kurmak istediklerini söylemişti.

İsrailli diplomatın diyalog çağrısı, İslâm Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) Malezya’daki toplantısında İsrail’in Lübnan ve Filistin’e saldırılarını şiddetle kınamasının ardından geldi.

İran gibi kilit konumdaki ülkelerin yanı sıra ABD’nin müttefikleri Pakistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 57 üyeli İKÖ, İsrail’i açıkça kınayarak acil ateşkes çağrısında bulunmuştu.

/ KUALA LUMPUR

06.08.2006


 

Bir İsrail askeri öldü

Lübnan’da 1 İsrail askerinin öldüğü, 9’unun yaralandığı belirtildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan’ın doğusundaki Taibe bölgesindeki bir köyün kuşatılması sırasında Hizbullahın iki araca havan topu saldırısında bulunduğu, 1 askerin öldüğü, 1 askerin yaralandığı kaydedildi. Savunma yetkilileri, Lübnan’ın Sur şehrinde yapılan komando operasyonundaysa 8 askerin yaralandığını, yaralanan askerlerden ikisinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

/ KUDÜS

06.08.2006


 

İngiltere’de savaş karşıtları parti kuracak

İngiltere’de Irak’ta ölen askerlerin aileleri, siyasî bir parti kurarak savaşa onay veren İngiliz bakanların karşısına seçimlerde çıkmayı planlıyor.

Spectre (Hayalet) adlı bir parti kuracak olan aileler, savaşın yasal olmadığını ve çocuklarının boş yere öldüğünü savunarak savaşa karşı çıkmayan bakanların karşısına seçimlerde rakip olacak. İngiliz The Guardian gazetesi haberinde, partinin kurulmasından önderliği Başbakan Tony Blair’in karşısına geçen seçimlerde rakip olarak çıkan oğlunu Irak’ta kaybeden 54 yaşındaki Reg Keys olacağını belirtti.

/ LONDRA

06.08.2006


 

Prodi: İran’la görüşülmeli

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Orta Doğu’daki krizin, İran ile doğrudan görüşmeler olmadan çözülemeyeceğini söyledi.

Prodi, Mısır’da yayımlanan Ekber El Yom gazetesinde yer açıklamasında, Orta Doğu’daki krizle ilgili olarak, “İran ile doğrudan görüşmeler olmadan, bu sorunları çözmek çok zorlaşır, çünkü İran tartışmasız bir biçimde önemli’’ dedi.

Romano Prodi, bürosunun bir kopyasını yayımladığı açıklamasında, Lübnan, İsrail ve Avrupa ülkeleri liderleriyle temas başlattığını hatırlatırken, İran’ı “Orta Doğu politikalarının kilit öneme sahip ülkesi’’ olarak nitelendirdi ve Lübnan’daki çatışmanın sürmesinden endişe ettiğini dile getirdi.

/ ROMA

06.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004