Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

AKP’li Uzunkaya: BOP’a ilgi duyanları kınıyorum

Ortadoğu’da yeni bir devlet kurulmasının zamanı geldiğini söyleyenlerin düşüncesini çok iyi bildiğini söyleyen AKP Samsun Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Musa Uzunkaya “Büyük Ortadoğu Projesi’ne ilgi duyanları kınıyorum” dedi.

Partisinin Samsun’un Bafra ilçesinde düzenlediği halk gününde düzenlediği basın toplantısında konuşan Uzunkaya, Ortadoğu’daki her türlü meselenin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini belirtti.

Uzunkaya, “Türkiye’yi sosyal kültürel ve ekonomik anlamda yakinen ilgilendiren Ortadoğu’da çok gelişmeler var. Bu gelişmelerin temelinde kurulduğu günden beri İsrail Filistin topraklarında sorunları 1948 yılından beri devam ettirmiştir. Osmanlı’nın Ortadoğu’da yıkılışından beri, Ortadoğu bir türlü istikrar yakalanmıştır. Filistin’de öldürülen insanların çoğu evlerinde yemek sofrasında ve camilerde ellerinde Kuran’ı Kerim’le öldürülüyor. Bu olayı ibretle dünya izliyor. Bu olayların sebebi olan İsrail devletini şiddet ve nefretle kınıyorum. İnsan kanı üzerinde bir damla kan için binlerce cana kıyabilecek mantığın ne ahlakı, ne de vicdani ve de ne de insani bir dayanağı olabilir” diye konuştu.

Uzunkaya sözlerini şöyle tamamladı “Ortadoğu’daki vahşetin arkasında ekonomik savaş ve Müslümanları yok etmek yatıyor. Irak saldırısının arkasında ABD vardır, buradaki olayın arkasında barış niyeti yoktur. Eğer böyle bir şey olsaydı 20 senedir Türkiye’nin bölgesindeki terörist saldırılara karşı Irak’ın kuzeyindeki saldırıları önleyebilecek saldırıları önleyebilecek tedbirlerin alınmasında ABD samimi olsaydı, Türkiye’ye yardımcı olurdu. Bu konulardan dolayı Türk toplumu özellikle petrolden kaynaklanan bir sıkıntıya doğru itilmektedir.”

/ BAFRA

06.08.2006


 

ALTYAPI ÇÖKTÜ

Aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu bine yakın sivili öldüren, bir milyona yakın insanı mülteci durumuna sokan İsrail’in attığı bombalar, Lübnan’ın güneyindeki altyapıyı çökertirken, halkın salgın hastalık tehlikesine maruz kaldığı bildirildi. UNİCEF danışmanı Paul Sherlock, Lübnan’ın güneyinde içme suyu, elektrik ve yakıt yokluğu yaşandığına dikkat çekerek, “Dizanteri, kolera ve diğer salgın hastalık vakalarından dolayı endişeliyiz’’ dedi.

İsrail saldırıları yüzünden yolları ve altyapısı tahrip olan bölgede ‘’durumun ümitsiz olduğunu, bu yokluğun sürmesi halinde salgının başlamasına tanık olacaklarını’’ söyleyen Sherlock, ‘’Özellikle güneyde bulunan sınır köylerinde iki haftadan daha fazla bir süredir mahzenlerde yaşayan insanların bulunduğunu, su, elektrik ve benzinin bulunmadığını ve çöplerin de atılmadığını’’ söyledi.

İNSANLAR ELLERİNİ BİLE YIKAYAMIYOR

Sherlock, ‘’En büyük endişemiz hijyen. Hava sıcak ve insanlar yıkanamıyorlar, ellerini bile yıkayamıyorlar. Bebekler ırmaklardan alınan suları içiyor. İsrail bombardımanı yüzünden rahatça dolaşamıyoruz. İsraillilerin izni olmadan konvoy gönderemiyoruz. Tüm faaliyetlerimiz için görüşme yapmak zorundayız’’ dedi.

UNİCEF öte yandan, Lübnan’ın güneyinde yerlerinden olmuş çocukların kızamık, çocuk felci ve diğer hastalıklardan korunması için aşı kampanyası başlatıldığını bildirdi.

UNİCEF’in açıklamasında, kampanyanın ilk hedefinin, genellikle Beyrut bölgesinde sağlığa uygun olmayan şartlarda yaşayan 18 bin çocuğun aşılanması olduğu belirtildi.

/ BEYRUT/PARİS

06.08.2006


 

İsrail hacklendi

Filistin ve Lübnan’a yapılan saldırılara tepki gösteren beyaz şapkalı hackerlar, sanal dünyada savaş açtıkları İsrail’in binlerce sitesini çökertti. Akıncı orduları oluşturan beyaz şapkalı hacker’ler, siber savaşta İsrail ile destek veren ABD ve AB ülkelerinin binlerce sitesini yerle bir etti. Sanal dünyada tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi toprak savaşları yaşanıyor. Ancak savaş ne petrol, ne de demokratikleşmek için veriliyor.

Saldırı gruplarının tek amacı sanal dünyada hakimiyeti ele geçirmek. Sanal savaşın aktörleri hackerlar önce siteyi ele geçiriyor, sonra çökerttiği siteye kendi imzasını koyuyor. Kimi zaman bu imza bir bayrak olurken, kimi zaman ise kurukafa şeklinde kendini gösteriyor. İsrail’in Gazze’yi işgal etmesiyle Filistinli hackerler yüzlerce İsrail web sitesine saldırı düzenledi. Lübnan ve Filistin’e yapılan bombalı saldırılara tepki gösteren Filistinli hacker timleri İsrail ve arkasında olmakla suçladıkları Amerikan web sitelerini çökertti.

Akıncılar grubu daha önce Irak’ta 11 Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayını protesto için bin 500 Amerikan sitesini, Brezilya’lı hackerların saldırılarına karşı 10 binden fazla Brezilya sitesini, örgütsel faaliyet gösteren DHKPC’ye ait 2 domain’i ve benzer isimdeki hkpc.net, dhkpc.org, dhkp-c.net, dhkp-c.com, dhkp-c.org adreslerini register etti.

/ KONYA

06.08.2006


 

Tepkisizlik ekonomik çıkar sebebiyle

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Ortadoğu’da Lübnan’a karşı her türlü katliamların yapıldığını söyledi.

Bakan Şener, bu olaylara dünyanın sessiz kalmasının nedeninin siyasi ve ekonomik güçten kaynaklandığını belirtti. Trabzon Zorlu Grant Otel’de yapılan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Genel İdare Kurulu Toplantısı’nın gala yemeğinde konuşan Bakan Abdüllütif Şener, küreselleşen dünyada Türkiye’nin yerini iyi belirlemesi gerektiğini kaydetti.

Ortadoğu’da yaşanan insanlık dışı olaylara karşı durabilmek için siyasi ve ekonomik gücün şart olduğunu kaydeden Şener, şöyle konuştu: “Lübnan’da Filistin’de Irak’ta işgalciler her türlü kötü görüntüyü sergiliyorlar, insanlık dışı masumlara yönelik katliam görüntülerini sergiliyorlar ama bundan dolayı da hiç geri adım atmıyorlar. Türkiye 360 milyar dolarlık değil de 3-5 trilyon dolarlık ülke olsaydı Ortadoğu’daki bir olayda herkes ne diyecek diye sorardı.”

Kavga ederek bir yere varılamaz

Dünyada, ülkelerin komşu ilişkilerinde ticaret yapılamaz bir hale gelindiğini ancak dünya ile kavga ederek bir yere varılamayacağını bunu yapanların da ömrünün kısa olacağını kaydeden Şener, “Ülkelerin komşularıyla birlikte ticaret geliştirme diye bir mantık yok. Komşularıyla ticaret yapamaz bir görüntü sergiliyorlar. Ama dünya ile kavga ederek kimsenin bir yere gitmesi mümkün değildir. Artık ülke olarak küreselleşmenin neresindeyim, iş birliği yaptığım ülkelerin sayısını artırıyor muyum bunu sormam lazım. Düşmanlarının sayılarını arttıranların yarınları yoktur.” diye konuştu.

/ TRABZON

06.08.2006


 

İmam hatiplilerin katsayı isyanı

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Yusuf Ziyaeddin Sula, imam hatip lisesi mezunu başarılı öğrencilerin katsayı uygulaması nedeniyle istedikleri üniversitelere giremediklerini söyledi.

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği ÖNDER’in Cağaloğlu’daki merkezinde, bu yılın ÖSS mağduru imam hatiplilerin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Sula, katsayı problemine dikkat çekti.

CİDDİ BİR HAKSIZLIK

Toplantıda bulunan öğrencilerin ham puanlarının 275-295 arası olduğunu ve düz lise mezunu oldukları taktirde istedikleri üniversiteye girebileceklerini belirten Sula, halihazırda ilahiyat dahil birkaç fakülte dışında tercih yapmalarının mümkün olmadığını vurguladı. Başarılı imam hatip lisesi öğrencilerinin katsayı uygulaması nedeniyle hayallerindeki üniversitelere giremediklerini söyleyen Sula, “Bu son derece ciddi bir haksızlık ve hak gaspıdır” dedi.

HAKKIMIZ YENİYOR

Toplantıya katılan Fatımetüzzehra Ulus da ÖSS Sözel ham puan Türkiye 8’incisi olduğunu, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü istemesine rağmen buraya giremediğini anlattı. Öğrenim hayatına özel bir üniversitede burslu olarak devam edeceğini belirten Ulus, “Hakkımızın yenildiğini düşünüyoruz. Bu yapılan tamamen zulümdür” şeklinde konuştu.

ÖSS Sözel Ham Puan Türkiye 43’üncüsü olan Cumali Çelik de geçen yıl sınavda 350 puan, bu yıl 390 puan aldığını, ancak istediği bilgisayar mühendisliği bölümüne giremediğini söyledi. Iğdır İmam Hatip Lisesi’ni bitirdiğini belirten Çelik, “Çalıştığım için son üç ayda sınava hazırlanabildim. Puanım İlahiyatı tutuyor. İstemediğim halde gideceğim herhalde” dedi.

/ İSTANBUL

06.08.2006


 

Şemdinli’de artık mızrak çuvala sığmıyor

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Mazlum-Der ve İHD genel başkanları ile sanatçı ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu bir grup, Hakkari’nin Şemdinli ilçesine geldi.

Şemdinli’ye önceki gün akşam saatlerinde ulaşan heyet, ilk olarak 9 kasımdaki patlamanın meydana geldiği Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’ni ziyaret etti.

Umut Kitabevi’nin önünde konuşan Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen, buraya Şemdinli halkından duydukları gururu paylaşmak amacıylageldiklerini ifade ederek, şunları söyledi: ’’Her kesimden insanlarla bu ülkede kardeşçe yaşamak istiyoruz. Şemdinli olayı yakalanan üç kişiyle kapanacak bir olay değildir. Hatta olay yeni başlıyor. Her şey yeni başlıyor. Geçenlerde Altay Tokat (ben de bomba attırırdım) açıklamasını yapmıştı. Bu artık mızrağın çuvala sığmadığını gösteriyor. Atılan her bomba bu ülkenin geleceğine atılıyor.’’

1 Kasımdaki patlamanın meydana geldiği yerde de incelemelerde bulunan heyet daha sonra Şemdinli Belediyesine geçti. Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin ile görüşen heyet, Şemdinli Kaymakamı Altuğ Çağlar’ı da makamında ziyaret etti.

Kopenhag Kriterleri hatırlatması

Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Feleknaz Uca, Türkiye’nin AB sürecinde Kopenhag Siyasi Kriterlerine uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Aralarında DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen, AP üyesi Feleknaz Uca ile bazı yazar, akademisyen ve sanatçıların bulunduğu bir grup, Hakkari’nin Şemdinli ilçesine yaptıkları ziyaretin ardından Van’da basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Kürtçe konuşan ve tercüman aracılığıyla Türkçe’ye çevrilen konuşmasında Uca, ‘’Türkiye AB sürecinde Kopenhag Siyasi Kriterlerine uygun hareket etmek zorunda’’ dedi. Uca, ‘’Biz AP üyesi olarak şiddetin ortadan kalkmasını istiyoruz. Ziyaret ettiğimiz yerlerde panzer ve silahlar vardı. Bir sonraki gelişimizde onların yerinde çiçeklerin olmasını umut ediyoruz’’ diye konuştu.

/ ŞEMDİNLİ

06.08.2006


 

Memur-Sen’den büromuza ziyaret

Memur sendikaları, 1.5 milyonu aşkın memurun merakla beklediği toplu görüşmeler için 15 Ağustosta hükümetle masaya oturacak.

Memur-Sen’in toplu görüşmelerde dile getireceği taleplerini anlatmak amacıyla Gazetemizin Ankara Bürosunu ziyaret eden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu Temsilcimiz Mehmet Kara ve Haber Müdürümüz Kemal Benek ile görüştü. Aksu, düşük maaşlara yüksek, yüksek maaşlara düşük oranlarda yansıyacak bir dağılım modeliyle memur maaşlarına zam yapılması önerisiyle toplu görüşmelere katılacaklarını bildirdi.

Genel Sekreter Ali Küçükkösen ve Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Adnan Şenol’in katıldığı ziyaret sırasında konuşan Aksu, kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkının verilmesi öncelikli taleplerinin olacağını, memur maaşları arasındaki adaletsizliğin de bir an evvel kaldırılarak memurlara insanca yaşama imkânının verilmesi için mücadele edeceklerini söyledi.

YENİ ASYA / ANKARA

06.08.2006


 

Tüzmen: Lübnan, petrol ürünü istedi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ‘’Lübnan acilen karayolu ile Türkiye’den petrol ürünleri istiyor’’ dedi.

Devlet Bakanı Tüzmen, Lübnan’ın Türkiye’den karayolu ile petrol ürünleri istediğine ilişkin bilgilerle ilgili olarak, açıklamalarda bulundu. Tüzmen, olayı doğrularken, Lübnan’ın, yaşanan savaş sebebi ile denizden petrol ürünleri ithalatı yapamadığını belirtti. Tüzmen, şunları söyledi: “Bu nedenle Türk firmalarından karayolu ile acilen petrol ürünleri talep ediyor. Lübnan’ın mevcut petrol stoklarının iyice azalması bu işi elzem hâle getirmiş. Türk firmaları şu anda bu konuda çalışmalar yapıyorlar. Bunun için zaten herhangi bir yerden izin almalarına gerek yok. Bu taşıma işi öyle gözüküyor ki Suriye üzerinden yapılacak. Firmalarımız bununla ilgili olarak Suriye makamları ile de gerekli görüşmeleri yapıyorlar.’’

/ ANKARA

06.08.2006


 

Turistlere AB broşürü

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) kente gelen turistlere 1 milyon adet broşür dağıtacak.

AB Akademi Okulu açarak yerel yöneticileri AB konusunda eğiten ANSİAD, etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Almanca ve İngilizce olarak hazırlanan AB broşürü ilk etapta 100 bin adet bastırıldı. Avrupa Birliği (AB) ile ilgili temel bilgilerin yer aldığı broşürle, Antalya’ya gelen turistlerin Türkiye’nin ekonomik ve sosyal potansiyeli hakkında bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Dernek, düzenlediği bir kokteyl ile broşürün tanıtımını yaparak destek istedi. ANSİAD Başkanı Hilmi Ünsal, katılımcılara broşür hakkında bilgi verdi.

/ ANTALYA

06.08.2006


 

Hacı Hüsrev’de 500 polisle şafak baskını

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nce Beyoğlu Hacı Hüsrev Mahallesi’ne narkotik ve asayiş ağırlıklı operasyon düzenlendi.

500 polisin katıldığı operasyonda, yurtdışından gelenleri havalimanından takip edip kapkaç yapan 4 kız çocuğu ile çeşitli suçlardan aranması bulunan 18 kişi gözaltına alındı. Operasyonda yaklaşık 20 kg da esrar ele geçirildi. Polis 30 eve girerek evlerde arama yaptı. Aramada çalıntı oto teypleri ve kesici aletler ele geçirildi. Polis, operasyonun ardından mahalleden ayrıldı.

/ İSTANBUL

06.08.2006


 

KESK’ten hükümete: Görüşmelere hazırlıklı gel

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 15 Ağustos tarihinde başlayacak toplu görüşmelere hükümet tarafının somut önerilerle gelmesini istedi.

Tombul, “Hazırlıklı gelmemesi durumunda gerekli etkinlikleri planlayıp uygulayacağız” dedi. Tombul, kamu emekçilerinin 2006 yılındaki kayıplarının enflasyondaki, döviz ve faizdeki gelişmeler ile büyüme rakamları dikkat alınarak karşılanması için yüzde 10 ek zam istediklerini söyledi, Tombul, en düşük memur maaşının 1050 YTL olması gerektiğini ifade etti. Tombul, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 15 Ağustos’ta başlayacakte hükümetle memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerle ilgili yaklaşım ve taleplerini açıkladı.

/ ANKARA

06.08.2006


 

Gaziantep-İzmir uçak seferleri 16 Ağustos’ta

Gaziantep-İzmir uçak seferleri 16 Ağustos’tan itibaren başlayacak. İlk sefer 16 Ağustos Çarşamba günü İzmir’den saat 07.00’de yapılacak.

Sun Express Havayolları tarafından haftada üç gün yapılacak olan seferler Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri olacak. Gaziantep’ten sabah saat 09.05’te yapılacak olan uçuşlar ise Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri de İzmir’den saat 07.00’da yapılacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, İzmir uçuşlarının başlamasının memnuniyet verici bir durum olduğunu söyledi. Koçer, Gaziantep gibi bir ilin ekonomi açısından zengin ulaşım alternatiflerine sahip olması gerektiğini kaydetti.

/ GAZİANTEP

06.08.2006


 

Vekillerde ‘tele-kulak’ alarmı

Telefon dinleme olaylarının son zamanlarda yeniden ortaya atılması, milletvekillerini harekete geçirdi.

Milletvekilleri, bazı özel şirketlerden dinlemeye karşı geliştirdikleri böcek tarayıcıları uygulamalı olarak tanıtmalarını istedi. Şirket temsilcileri de TBMM’ye gelip milletvekillerine “böcekleri nasıl bulacaklarını” uygulamalı olarak gösterdi.

Son günlerde telefon dinleme olaylarının yeniden gündeme gelmesi ve bazı skandalların ortaya çıkması üzerine, hemen her işlerini telefonla halleden, cep dahil 5-6 tane telefonu bulunan milletvekillerini hareketlendirdi. TBMM’de zaman zaman yapılan “böcek” aramasından tatmin olmayan milletvekilleri dinlemeye karşı uluslar arası çalışan şirketlerin kapısını çaldı.

Bazı şirket temsilcileri, TBMM’ye bizzat gelerek milletvekillerinin odasında demostrasyon (tanıtım uygulaması) yaptı. Kimi ışıklı kimi sesli, telefon dinlenmesinde kullanılan böceklerin olup olmadığını kontrol eden aletleri tanıtan şirket temsilcileri, dinlemenin her yerden yapılabileceğini söylerken, çiçek saksılarında, dolap arkalarında ve içinde, cep telefonlarında ve diğer telefonlarda böcek aradı. Dinleme için geliştirilen böceklerin kimilerinin uzak, kimilerinin de yakın sesleri algıladığını belirten şirket temsilcileri, milletvekillerine dinleme olup olmadığını tespit eden aletlerin çantada cepte taşınabilecek boyutlarda olduğunu ve her an kontrolün mümkün olduğunu belirtti. Milletvekillerinden bazıları bu çalışmaları şaşkınlıkla izlerken kendileri de böcekleri tespit eden aletleri alıp odanın içinde test etti.

TELEVİZYONUN SESİNİ BİRAZ AÇIN TAVSİYESİ

Şirket temsilcileri, milletvekillerinin odasında geliştirilmiş böcek arama uygulaması yaparken, milletvekillerine dinleme yapıldığını izlenimi edindiklerinde “televizyonun veya müzik setinin sesini biraz yüksek açmaları ya da pencereyi açık bırakmaları” tavsiyesinde bulundu. Bu konuda bazı özel girişimlerde bulunan ve ismini vermek istemeyen bir milletvekili, “Bu gidişle paranoyak olacağız. Ama bir söz vardır, ‘Paranoyak olmamam, arkanda biri olmadığı anlamına gelmez.’ Özellikle bizler dinleniyor olabiliriz. Daha önce biliyorsunuz bu tür olaylar Meclis’te yaşanmıştı” dedi.

/ ANKARA

06.08.2006


 

“Türkiye’de ciddî bir hekim açığı var”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de ciddi bir hekim açığı olduğunu belirterek, ‘’Türkiye’de hekim sayısını artırmak şart. Artırmazsak bunun acısını çocuklarımız çekecek’’ dedi.

Akdağ, Çanakkale’de inşaatı tamamlanan ve Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesine devredilen Kepez Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesini ziyaret etti. Buradaki incelemenin ardından Kepez Belediyesini ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Aydın’ı ziyaret eden Akdağ, daha sonra Kepez Sağlık Ocağında ebe ve hemşirelerle görüştü. Akdağ, ÇOMÜ’yü ziyaretinde yaptığı açıklamada, sağlık

hizmetlerinin son 3.5 yıl içinde büyük bir gelişme kaydettiğini, Türkiye’de, geçmişte sağlığı piyasalaştıranların ve buna çanak tutanların karşısına AKP reformlarının çıktığını belirtti.

Türkiye’nin, Avrupa’da Dünya Sağlık Örgütüne üye 52 ülkeden birisi olduğunu, ancak nüfusuyla kıyaslandığında ciddî bir hekim açığı bulunduğunu bildirdi.

/ ÇANAKKALE

06.08.2006


 

Oğul Özal, parti kuruyor

Eski Başbakanlar’dan Mesut Yılmaz’ın Anavatan Partisi çatısı altında yeniden siyasete döneceğini açıklamasının ardından, ANAP’ın kurucu Genel Başkanı ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal da yeni oluşum için resmen start verdi.

Oğul Özal, yeni kuracağı partinin çekirdek kadrosunu Ankara’da toplayarak, hareketin adını koydu. Özal, “2. Özal Hareketi’ni başlatıyorum, hayırlı olsun” dedi. Siyasette “2. Özal dönemi” yaz sonunda başlayacak. Bir süredir yeni kuracağı parti için nabız yoklayan ve Türkiye’yi dolaşan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın büyük oğlu Ahmet Özal, yeni oluşum için hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Mevcut partilerde siyaset yapmak yerine yeni bir parti kurmaya karar veren Malatya eski Milletvekili Özal, Ankara’da çekirdek kadrosuyla gece geç saatlere kadar süren bir toplantı gerçekleştirdi. Dikmen’de bir büroda yaklaşık 50 kişilik çekirdek kadroyla biraraya gelen Özal’ın, “Bu oluşumu hem parti hem oluşum olarak sürdüreceğiz. İkisini birlikte götüreceğiz. Türkiye’yi gezdim, dolaştım. Büyük ilgi gördüm. Çok yakın zamanda partileşeceğiz” dediği öğrenildi.

/ ANKARA

06.08.2006


 

TİKKO üyesi kadın yakalandı

Kastamonu’nun Cide ilçesinde saklanan ve terör örgütü TKP/ML TİKKO üyesi olduğu bildirilen bir kadının yakalandığı açıklandı.

TİKKO terör örgütü adına uzun yıllar kırsal alanda yürüttüğü silâhlı faaliyetler sebebiyle polis tarafından aranan ve güvenlik gerekçesiyle adı açıklanmayan kadın terörist, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin operasyonu ile yakalandı.

Üzerinden sahte kimlik çıktığı bildirilen kadın teröristin, ilk sorgusunun ardından Ankara’ya götürüldüğü öğrenildi.

/ KASTAMONU

06.08.2006


 

Bakan Çelik, kirvelik yaptı

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van Belediyesince düzenlenen sünnet şöleninde kirvelik yaptı.

Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Van’a gelen Millî Eğitim Bakanı Çelik, belediye tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Salonu’nda bu yıl üçüncüsü düzenlenen sünnet şölenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesiyle başlayan şölende konuşan Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “erkekliğe ilk adımı atan’’ çocukları ve ailelerini tebrik, şöleni düzenleyen Belediye Başkanı Yenigün’e de teşekkür etti. Belediye Başkanı Burhan Yenigün sünnet şöleninin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirterek belediyenin kültür hizmetleri arasında yer alan şölenin 2 gün süreceğini ve bin 200 çocuğun sünnet ettirileceğini söyledi.

/ VAN

06.08.2006


 

Ekonomik atılım ihracatla sağlanacak

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üzerinden ihracat yapan 75 firma, Türkiye’nin en büyükleri arasında yer aldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin “2005 yılı Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçı firması’’ araştırmasına göre, GAİB üzerinden ihracat yapan 29 firma ‘’en büyük ilk 500’’ ve 46 firma da “en büyük ikinci 500’’ arasına girdi. Güneydoğu’nun, en büyük ilk 1000 arasında yer alan 75 ihracatçı firması toplam 1 milyar 886 milyon 570 bin 958 dolarlık dış satım yaptı. GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yaptığ açıklamada, Türkiye’nin en büyük ihracatçı firması arasında Güneydoğu’dan 75 firmanın yer almasının büyük başarı olduğunu, bölgede ihracat bilincinin geliştiğini söyledi. Çıkmaz, “Türkiye’nin ekonomik atılımı ve kalkınması ihracatla sağlanacaktır’’diye konuştu.

/ GAZİANTEP

06.08.2006


 

Petkim’de 8 kişi zehirlendi

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan PETKİM Petro Kimya Holding AŞ’de, gemiye ürün yüklenmesi sırasında 8 kişi zehirlendi.

Petkim Limanı’nda bulunan Türk bandıralı Chemical Prensis adlı gemiye, dün gece ACN (Acrilo Nitril) yüklemesi yapılırken gemi personelinin tanka fazla yükleme yapması sonucu taşan sıvı kimyasal madde, gemide bulunan 8 personelin zehirlenmesine sebep oldu. Taşan ACN adlı sıvı maddeyi hiçbir korunma önlemi olmadan gemi güvertesinden temizlemeye çalışan gemi personeli önce PETKİM’de bulunan revire kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan işçiler PETKİM ve 112 Acil’e ait ambulanslarla Karşıyaka Devlet Hastahanesine sevk edildi. Zehirlenen işçilerin durumunun iyi olduğu belirtildi.

/ ALİAĞA

06.08.2006


 

CHP’de İsrail dostu sıkıntısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ‘’Şiddet kimden gelirse gelsin, hedefi kim olursa olsun, şiddete karşıyız’’ dedi.

Öymen, partisinin Edremit ilçe teşkilâtını ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Öymen, CHP Manisa Milletvekili Nuri Çilingir’in İsrail hakkındaki açıklamalarının yanlış anlaşılmış ve yansıtılmış olabileceğini söyledi.

Türkiye-İsrail Dostluk Grubundan istifa eden milletvekillerinin, böyle davranarak Türk halkının İsrail’in insanlık dışı saldırısına haklı tepkisini dile getirmeye çalıştığını ifade eden Öymen, parti olarak şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “İsrail’in bu saldırılarını hiçbir şekilde mazur görmek istemiyoruz. Özellikle bu saldırılar sadece şiddete değil, aynı zamanda çok sayıda masum çocuğun hayatına mal olmaktadır. Eğer Çilingir’in açıklaması (şiddete karşıyız) ise parti olarak öteden beri savunduğumuz görüştür. Görüş bu yönde değilse yazıyı görmeden bir şey diyemeyiz. Ölçmek ve ne kast ettiklerini anlamak lâzımdır. Ben kendisinin insanî değerlere aykırı bir sözüne hiç rastlamadım.’’

/ EDREMİT

06.08.2006


 

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi: Eleştiriyi aynen yayınlamak haber verme hakkı

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e yönelik eleştirilerini aynen yayınlayan gazetenin, Çelik’e tazminat ödemesine hükmeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Baykal’ın TBMM Grubu’nda yaptığı, Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2547 sayılı yasada değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısıyla ilgili eleştirilerini içeren konuşmasını yayınlayan Hürriyet Gazetesi aleyhine, basın yoluyla kişilik haklarına saldırıldığı gerekçesiyle manevî tazminat davası açtı.

Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, 15 milyar lira istemli açılan manevî tazminat davasının, 10 milyar lira üzerinden kısmen kabulüne karar verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne geldi. Dairenin kararında, dava konusu yazının, Anamuhalefet Partisi CHP Genel Başkanının parti grup toplantısında söylediği sözlerin ‘’yorum katılmaksızın aynen verilmesi’’nden ibaret olduğu belirtildi. Kararda, şöyle denildi: “Muhalefet liderinin bir yasa tasarısı hakkındaki görüş ve eleştirilerinin açıklanmasına ilişkin sözlerinin basın ve yayın organlarınca kamuoyuna duyurulmasının basının Anayasa ile düzenlenmiş bulunan haber verme hakkı kapsamında kaldığı kuşkusuzdur. Muhalefet liderinin söylediği sözler açıkça hakaret içermediği takdirde basının bu sözleri aynen yayınlaması basının haber verme hakkı kapsamında kalacağından hukuka aykırılık içermemektedir.”

/ ANKARA

06.08.2006


 

Sıcak havalarda susuz kalmayın

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Özgür, aşırı sıcaklarda vücudun susuz kalmasının önüne geçmek için bol sıvı alınması gerektiğini söyledi.

Aşırı sıcakların kalp krizi riskini artırdığını, şeker hastalarında kan şekerinin yükselmesiyle birlikte ortaya çıkan sıvı kaybının aşırı sıcakların da etkisiyle beyin kanamasına neden olabildiğini ifade eden Prof. Dr. Özgür, “Kalp ve şeker hastaları, küçük çocuklar ve yaşlılar gerekli olmadıkça öğlen saatlerinde dışarı çıkmamalı. Bu kişiler dışarı çıktıklarında gölge alanları tercih etmeliler. Çünkü, aşırı sıcaklardan en çok kalp ve şeker hastaları, yaşlılar ve çocuklar olumsuz etkileniyor” dedi.

Sıcak havalarda yağlı ve ağır yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmasını tavsiye eden Özgür, sulu ve sebze ağırlıklı yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğine ve gıda hijyeni konusunda çok daha duyarlı olunmasına dikkat çekti.

Özgür, aşırı sıcak havalarda giysi tercihinin de büyük önem kazandığını, ince ve açık renkli giysiler tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

/ GAZİANTEP

06.08.2006


 

Herkes üzerine düşeni yapsın

Hizmet-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ferman Zararsız, İsrail’in Filistin halkına yönelik katliamı devam ederken şimdi de Lübnan’ı hedef alarak işgal etmesini protesto etti.

İsrail’in bölgeyi adeta bir ateş coğrafyası haline dönüştürdüğünü söyleyen Zararsız, barış için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

İsrail’in 25 Haziran’da iki askerinin kaçırılmasının ardından, kadın, çocuk, yaşlı demeden sivil halkın bulunduğu yerleşim yerlerini, ülkenin altyapısını oluşturan kurumları bombalaması, bebek ve çocukları öldürmesinin katliâmdan başka bir şey olmadığını belirten Zararsız, “Biz İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırılarının derhal durdurulmasını istiyoruz. Bölgenin kalıcı barışa kavuşması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Bölgede yaşananlardan kaygı duyan ve protesto eden Türk işçi hareketinin yüreği bugün, Ortadoğu halkının yüreğiyle atmaktadır. Dünyaya sesleniyoruz unutulmasın ki, vahşet ve katliâmlara karşı sessiz kalanlar vahşeti yapanlar kadar sorumludur” dedi.

/ YOZGAT

06.08.2006


 

Benzin fiyatları protesto ediliyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tarafından akaryakıt fiyatlarını protesto etmek için başlatılan “Zamlara seyirci kalma, 10 Eylül’de akaryakıt alma” kampanyasına şoförlerden yanıt geldi.

İstanbul sokaklarında dolaşan bir otomobil sürücüsü aracının camlarına, “Bu araba dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor” yazısı astı. TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin’in altı gün önce, “Türk tüketicisi dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyor” sözlerine destek veren sürücüler, büyük puntolarla yazılmış “Bu araba dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor” yazısını otomobillerinin arka ve yan camlarına yapıştırarak akaryakıt zamlarına dikkat çekmeye çalışıyor.

Son belirlemelere göre, 95 oktan kurşunsuz benzinin ortalama litre fiyatı 3.04 YTL, 98 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı ise 3.26 YTL’ye kadar çıkmıştı. Yapılan hesaplamalara göre 40 litrelik depo 121.6 YTL’ye, 50 litrelik depo 149 YTL’ye, 60 litrelik depo ise 182.4 YTL’ye doluyor.

/ İSTANBUL

06.08.2006


 

Eski hükümlü, yeni doğalgaz tesisatçısı

Tokat’ta, Cumhuriyet Savcılığı bünyesinde kurulan Koruma Kurulu Başkanlığı tarafından, tahliye olan eski hükümlüleri topluma yeniden kazandırmak ve yararlı birey haline getirmek üzere “Doğalgaz Tesisatçılığı” kursu açıldı.

Halk Eğitim Merkezi’nde Türkiye İş Kurumu ve Milli Eğitim Müdürlüğü denetiminde açılan Doğalgaz Tesisatçılığı kursuna on yedi eski hükümlünün katıldığı bildirildi. Tokat İl Milli Eğitim Müdürü, Tokat Cumhuriyet Savcısı, İş-Kur Müdürü ve İl Halk Eğitim Merkezi Müdürü ile birlikte kursiyerleri derste ziyaret eden Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Altunok, Koruma Kurulu’nun yaptığı toplantıda, ‘Doğalgaz Tesisatçılığı Meslek Elemanı Yetiştirme Kursu’ açılmasına oy birliğiyle karar verildiğini söyledi.

/ TOKAT

06.08.2006


 

AŞTİ’ye ikinci uyarı

Ulaştırma Bakanlığı, özel otomobillerin 25 dakikayı geçmeyen beklemelerinden para alınması uygulamasına son verilmesi ve otopark tarifesinin bakanlığa bildirilmesi için Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali İşletmesi’ni (AŞTİ) ikinci kez uyararak 10 gün süre verdi.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümleri kapsamında tüm otobüs terminalleri Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nden T1 ve T2 yetki belgelerini aldığını bildiren Ulaştırma Bakanlığı, ülke genelinde Ankara dışındaki terminallerde yönetmelik hükümlerinin uygulandığını kaydetti. Yapılan denetlemelere göre, AŞTİ’nin işletmecisi Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi BUGSAŞ A.Ş’nin, yönetmeliğin terminallerde alınacak ücretleri düzenleyen 51. maddesine uymadığı tesbit edildi ve BUGSAŞ A.Ş’ye 6 Haziran 2006 tarihinde bir uyarı yazısı gönderildi. 26 Temmuz 2006 tarihinde de ikinci uyarı yazısını gönderen Bakanlık, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri uygulanmazsa, AŞTİ’nin kapısına kilit vurmasının gündeme geleceğini bildirdi.

/ ANKARA

06.08.2006


 

Sultanbeyli’de kaza

Sultanbeyli’de, çarpma sonucu alev alan kamyondaki iki kişi yanarak öldü, bir kişi de yaralandı.

Alınan bilgiye göre, TEM’de Ankara yönüne gitmekte olan 07 TZ 338 plakalı kamyon, Uzundere mevkiinde, aynı yönde gitmekte olan Svetna Severinora Harelamteva yönetimindeki 34 DC 4420 plakalı otomobile çarptı. Hazır yiyecekleri ısıtmakta kullanılan “Reşo yakıtı” taşıdığı belirtilen kamyon, çarpmanın etkisiyle yan yatarak alev aldı. Kamyondaki Ali Sinim kendisini dışarı atarak yaralı kurtulurken, itfaiye tarafından söndürülen kamyondan, kimlikleri belirlenemeyen iki kişinin cesedi çıkarıldı.

/ İSTANBUL

06.08.2006


 

Koyunları yıkanıyor, onlar yüzüyor

Aşırı sıcaklardan bunalan Yazıcıoğlu ailesi, serinlemek için koyunlarını yıkadıkları sulama kanalında yüzüyor.

Düzce’nin Beyköy Beldesi’nde koyunculuk yaparak geçimini sağlayan Yusuf Yazıcıoğlu (42) eşi ve ik çocuğu ile birlikte, DSİ’nin sulama amaçlı yaptırılan su kanallarında hem koyunlarını yıkıyor, hem de kendileri yüzüyor. İçindeki suyun kirliliğine aldırmadan kanala giren Yusuf Yazıcıoğlu, “Düzenli olarak her ay, havaların aşırı sıcak olduğu dönemlerde ise on beş günde bir koyunları yıkamak gerekiyor. Biz de havaların aşırı sıcak olması nedeniyle burada hem koyunları yıkıyoruz, hem de kendimiz serinliyoruz.” dedi.

/ DÜZCE

06.08.2006


 

MAYES Yürütme kurulları toplandı

Yeni Asya Yürütme Kurulları Toplantısı Bursa’da başladı. Uludağ-Ağaoğlu Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Mali-Yayın-Eğitim-Sosyal (MAYES) Bölge Temsilcileri katıldı. Toplantının açılışını, Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular yaptı.

Kutlular’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Yeni Asya Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Benek, yeniden yapılanma konusunda bilgi verirken, şahs-ı mânevînin önemine temas etti. Toplantıda mali, yayın, eğitim ve sosyal gruplar ayrı ayrı bilgilendirme yaptı. Toplantıda ayrıca Risale-i Nur Enstitüsü, Yeni Asya Sürekli Eğitim Merkezi (YASEM), Yeni Asya A.Ş. hizmetlerini anlattı. Toplantı bugün sona eriyor.

YENİ ASYA / BURSA

06.08.2006


 

Bebekler bile kitap okuyabilir’

Çocuğunuza kitap okumaya başlamak için beklemeniz gereken herhangi bir yaş yok. Uzmanlara göre, bebekler bile kitaptaki resimlere bakabilir, okuduğunuz kelimelerdeki ritmi, kafiyeleri fark edebilir ve sizin çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışabilir.

Uzmanlar, çocuklara yüksek sesle kitap okumanın onların zihinsel ve dil becerilerinin gelişmesine katkıda bulunup, okumayı öğrenmeye hazırladığını, okul başarılarını yükselttiğini ve hayat boyu sürecek bir okuma sevgisi kazanmalarını sağladığına dikkat çekiyor.

“Birlikte kitap okuyarak geçireceğiniz özel zamanlar çocuğunuzla aranızdaki bağın güçlenmesine katkıda bulunur ve ona değer verdiğinizi göstermenin çok özel ve yararlı bir yoludur.” diyen uzmanlar, her yaş dönemine göre, kitap okuma alışkanlığının kazanma yolları olduğunu belirtiyor.

Okul öncesi dönemden 3. sınıfa kadar olan çocuklara kitap okunması konusunda küçük ipuçları veren eğitimciler, anne-babalara çocukların kitap okumaya erken yaşlarda başlaması ve sık sık okuması gerektiğini söylüyor.

Rehber öğretmen Semra Ok, “İlk yıllar yaşam boyu sürecek bir okuma sevgisinin aşılanması açısından kritik yıllardır. Çocuğa kitap okumaya başlamak için beklemeniz gereken bir yaş yoktur. Kitap okumak hem yaşam boyu sürecek bir okuma sevgisini aşılayacak, hem de çocuğunuzun dil ve zihinsel gelişimini destekleyecek, birlikte vakit geçirmenizi sağlayarak ilişkinizi de güçlendirecektir.” dedi.

Rehber öğretmen Semra Ok, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi çin şu tavsiyelerde bulunuyor; “Hergün birlikte okuyun; çocuğunuza her gün kitap okuyun. Kitap okuma süresini aranızda yakın ve rahatlatıcı bir ilişki kurduğunuz sıcak ve sevgi dolu bir zamana dönüştürün. Herşeyi isimlendirin; nesnelerin isimlendirilmesini içeren oyunlar oynayarak kavrama becerilerini destekleyin.

‘Kulağın nerede’ ya da kulağına dokunarak ‘bu nedir’ gibi sorular sorun. Okumaktan ne kadar hoşlandığınızı belirtin; çocuğunuza onunla birlikte kitap okumaktan ne kadar hoşlandığınızı söyleyin.

‘Okuma saatinizin’ günün en sevdiğiniz zamanı olduğunu söyleyin. Okurken sesinizi eğlenceli biçimlerde kullanın. Çocuğunuza esprili ve ifadeli bir şekilde okuyun. Farklı sesler ve ses tonları kullanın.

Ne zaman durmanız gerektiğini bilin. Çocuğunuzun ilgisi dağıldığında ya da dikkatini toplamakta zorlandığından okumaya bir süre ara verin. İnteraktif olun. Kitapta neler olduğunu tartışın, sayfadaki nesneleri gösterin ve sorular sorun.

Aynı kitabı tekrar tekrar okuyun. Çocuğunuzun en sevdiği kitabı gerekirse yüzlerce kez yeniden okuyun. Yazmak hakkında da konuşun. Çocuğunuza yazıların soldan sağa ilerlediğini ve kelimeler arasındaki boşlukları gösterin.”

/ BURSA

06.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004