Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

735 yıllık Gökmedrese onarılıyor

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında, mimar Konyalı Kaluyan’a yaptırılan Gökmedrese’de onarım çalışmalarının başlaması sebebiyle ‘’Gökmedrese İşe Başlama Töreni’’ düzenlendi. Vali Hasan Canpolat, törende, Sivas’ta onarılması gereken hiçbir eserin kalmayacağını belirterek, Gökmedrese’nin geç de olsa onarılmaya başlanmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Eserin çok uzun yıllar bu şekilde harabe kaldığını, bu noktaya gelmesinde çok kişinin emeğinin bulunduğunu ifade eden Canpolat, şunları kaydetti:

‘’Gökmedrese ecdadın Sivas’a vurduğu bir mühürdür, çok önemli bir eserdir. Sivas’a bu eser tekrar kazandırılacak, tekrar hayat bulacak. Buruciye gibi Sivas’ın yaşadığı bir yer olacak. Sivas’ın kültür mirasına sahip çıkması gerekiyor. Burada çalışanların da bu eserin farkında olarak çalışmalarını temenni ediyorum.

Sivas çok büyük bir uyanış çağı yaşıyor. Tekrar kültür mirasını anlamaya başladı. Sivas, üzerine oturduğu mirasın farkında olmayan bir şehirdi. Bizim açımızdan önemli olan halkın bu işin farkına varması. Halk bu işin farkına varmazsa yapılan çalışmalar yerini bulmaz. Sivas’ta meydana gelen değişmenin önemli boyutu bu. Türkiye’de kültür mirası bakımından en zengin illerinden olan Sivas’ta bu uyanış döneminde restorasyonlar büyük bir hız kazandı.’’

Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç da tarihî Gökmedrese’nin onarılması için uzun bir süredir mücadele verdiklerini, ancak bir türlü sonuç alamadıklarını ifade etti. Yapılan çalışmalarla medresenin onarılma aşamasına geldiğini anlatan Tanyolaç, ‘’İleriki günlerde sizlere hiçbir onarılmamış eser olmadığını söyleme mutluluğuna erişmek istiyorum. Bunlarda bir elin parmakları kadar sayılı kaldı’’ dedi.

Onarım çalışmasını yapan firmanın proje müdürü Metin Özdemir ise eserde öncelikle zemin güçlendirmesi çalışması yapacaklarını ifade etti.

GÖKMEDRESE

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, 1271 yılında, mimar Konyalı Kaluyan’a yaptırılan Gökmedrese, Selçuklu mimarisinin en seçkin eserleri arasında yer alıyor. Gökmedrese mermer taş kapısı ve cephesiyle 13. yüzyıl Selçuklu mimarî üslûbunu yansıtıyor. Önümüzdeki yılın ağustos ayında tamamlanması hedeflenen Gökmedrese’nin onarım çalışmaları için 6 milyon 600 bin YTL ödenek ayrıldığı öğrenildi.

06.08.2006


 

Selçuklu’nun Kubbet-ül İslâm’ı Ahlat

Selçuklu döneminde ‘Kubbet-ül İslâm’ denilen 3 şehirden biri olan Ahlat’ın tarihî Selçuklu Mezarlığı’nda devam eden kazı çalışmalarının sonuçları, kitap halinde yayınlanacak.

Tarihî Selçuklu Mezarlığı Kazısı Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Ahlat’ın Türk ve İslâm tarihi açısından çok önemli bir yerinin olduğunu, mezarlıkta devam eden kazıların da bunu ortaya koyduğunu söyledi. Tarihî Selçuklu Mezarlığı’nda, kazı çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi veren Doç. Dr. Karamağaralı, Ahlat’ın seramikleri ve kaya yerleşim yerlerinin kitap halinde basılmasının söz konusu olduğunu bildirdi.

Ahlat’ın, Selçuklu döneminde “Kubbet-ül İslâm” denilen 3 şehirden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Karamağaralı, şunları ifade etti: “Burada yapılan bilimsel çalışmaların bir kitap halinde neşredilmesi gerektiğine inanıyorum. Ahlat seramikleri üzerine daha önce çalışılmıştı. Ayrıca kaya yerleşim yerlerinde ilk kez çalışıldı. İki yıllık bir araştırma projesi son noktaya geldi. Ahlat’ta kaya mezarları ve daha doğrusu kaya yerleşim yerleri var. Bunların bir kısmı tapınak, bir kısmı ibadet yeri olarak kullanılmış. Yani farklı fonksiyonları olan kayalar ve oyulmuş mekânlar var.”

06.08.2006


 

Gençler İEF film atölyesinde buluşacak

Yoğun ilgi gören, geçen yıl başlatılan ‘’Gençler İçin Film Atölyesi’’ projesinin, 1-10 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 75. İzmir Enternasyonal Fuarında (İEF) bir kez daha açılacağı bildirildi.

İZFAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, 75. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında, 6-10 Eylül 2006 tarihleri arasında düzenlenecek ‘’Sinema Burada: Sinema Tutkusu İEF’de’’ faaliyeti kapsamında gerçekleşecek ‘’Gençler İçin Film Atölyesi’’ne 12-17 yaş arasında, film çekmeyi düşleyen ve hayal gücüne güvenen gençlerin katılabileceği belirtildi.

06.08.2006


 

Kitap için asla erken değil

Çocuğunuza kitap okumaya başlamak için beklemeniz gereken herhangi bir yaş yok. Uzmanlara göre, bebekler bile kitaptaki resimlere bakabilir, okuduğunuz kelimelerdeki ritmi, kafiyeleri fark edebilir ve sizin çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışabilir.

Uzmanlar, çocuklara yüksek sesle kitap okumanın onların zihinsel ve dil becerilerinin gelişmesine katkıda bulunup, okumayı öğrenmeye hazırladığını, okul başarılarını yükselttiğini ve hayat boyu sürecek bir okuma sevgisi kazanmalarını sağladığına dikkat çekiyor.

“Birlikte kitap okuyarak geçireceğiniz özel zamanlar çocuğunuzla aranızdaki bağın güçlenmesine katkıda bulunur ve ona değer verdiğinizi göstermenin çok özel ve yararlı bir yoludur” diyen uzmanlar, her yaş dönemine göre, kitap okuma alışkanılığının kazanma yolları olduğunu belirtiyor.

06.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004