Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ÖSYM 4.5 günde, bir sınav yaptı

Türkiye’de ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı dahil, özel dershaneler, kurumlar ve kuruluşlar neredeyse sınavlara kilitlenmiş durumda.

Yaz ayları da dahil, insanlar hemen her hafta sonu, sınav yerlerine giderek ümitlerini tazeliyor. Kimi iş için, kimi ilköğretimden ortaöğretime geçmek, kimi de üniversite bitirebilmek için sınava giriyor. Anne babalar ise, ümitle sınav merkezlerinin önünde çocuklarını bekliyor. Her ailede 1 veya 2 kişi ayda bir, iş, okul ve benzeri faaliyetler için sınavda ter döküyor.

Türk Eğitim Derneği’nin bu yıl yapılan araştırmasına göre, 22 yaşındaki bir genç, 16 yıllık ilkokul (ortalama 8 ders, her ders için 1 yılda 6 sınav), ortaokul (ortalama 13 ders, her ders için 3 sınav), lise (ortalama 16 ders, her ders için 1 yılda 6 sınav) ve üniversitede (ortalama 16 ders, 1 yılda 6 sınav) olmak üzere 16 yılda bin 138 sınava giriyor. Bu rakama kurtarma yazılılar, ara testler ve sözlüler dahil değil. Bu sınavların ortalama 40 dakika olarak düşünülmesi durumunda 16 yıllık dönemde bir genç 45 bin 520 dakika ve 758.5 saatini, yani yaklaşık 32 gününü sınavda geçiriyor. Uzun yıllar iş bulamayan gençler ise neredeyse ömürlerinin önemli bir bölümünü sınavda ya da sınav hazırlıkları için harcıyor. Bu yüzden, özellikle son yıllarda dershanelerde, strese giren öğrencilere yardımcı olmak amacıyla psikolog bile bulundurulmaya başlandı.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın son yaptığı araştırmaya göre, sınavlar da dahil veliler 40 farklı isim ve gerekçeyle eğitime para ödüyor. Bunların başında ise sınavlar geliyor. Bunlar şöyle:

“İsteğe bağlı zorunlu bağış, eğitime katkı payı aidatı, vakıf parası, okul aile birliği aidatı, hafta sonu yetiştirme kurs parası, Kızılay’a yardım parası, diploma parası, muhtelif günlere özgü hediye parası, dergi parası, yardımcı kitap parası, elektrik parası, su parası, telefon parası, kapı, musluk vb. tamir parası, hizmetli katkı parası, spor kolu parası, okul forması, eşofman parası, tiyatro ve temsil parası, gezi parası, bayram törenleri için kutlama ve kıyafet parası, bilgisayar, tepegöz vb. alım parası, fotoğraf parası, sınıf köşelerini düzenleme parası, bayramlar için süs ve süsleme parası, perde parası, teşekkür, takdir belgesi parası, tebeşir, tahta kalemi parası, masa örtüsü parası, kalorifer ve kaloriferci parası, boya, dekorasyon ve tamirat parası, okul bekçi, güvenlikçi parası, okul arması parası, fotokopi ve sınav parası, servis ücreti, pul parası, sınıf temizletme parası, temizlik malzeme parası, okul etkinlikleri bilet parası, yakıt parası, paso parası”.

/ ANKARA

20.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mi'rac öncesi namaz seferberliği

  Kur’ân mucizedir

  İran uçağını Türkiye engelledi

  Gül İsrail yolcusu

  Erdoğan Bush’la 2 Ekim’de görüşecek

  ÖSYM 4.5 günde, bir sınav yaptı

  İlhan Selçuk'a tepki yağıyor

  PKK ve DHKP/C terör örgütleri listesinde

  Korgeneralin sözleri Rumları kızdırdı

  Sağlık Bakanlığı'ndan kuş gribi uyarısı

  Koruyucu aile kavramı ilgi görmüyor

  Hayvanlara da pasaport geliyor

  DYP’den sünnet şöleni

  RTÜK'ten ATV'ye rekor ceza

  Özgür-Der yöneticilerinden hâlâ haber yok

  Meclis kararı şart

  AİHM, hükümete Hasankeyf’i sordu

  MÜSİAD'dan Filistin ve Lübnan'a yardım

  “10 Eylül’de akaryakıt alma!” kampanyası

  Umut yolcuları yolda kaldı

  Organ bağışı yapmıyoruz

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004