Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İznik, kültür merkezi oluyor

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, İznik’i kültür merkezi haline getireceklerini belirterek, “Ayasofya Müzesi, Çandarlı Halil İbrahim Paşa Türbesi ve 1. Murat Hamamı gibi projeleri hızlı bir şekilde onarıp, önce İznik halkına sonra Türkiye’ye ve ardından insanlık âlemine kazandırmayı düşünüyoruz” dedi. Son 1 yılda vakıf eserlerinden elde edilen gelirin 10 kat arttığını söyleyen Beyazıt, yapılan envanter çalışmasıyla son 4 yılda tesbitli vakıf eseri sayısının 8 bin 483’ten 18 bin 500’e çıktığını bildirdi.

Yardımcısı Ahmet Tanyolaç ve Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ile birlikte Kaymakam Hüseyin Avcı ve Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz’dan bilgi alan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, bu yıl onarılacak Çandarlı Halil İbrahim Paşa Türbesi, 1. Murat Hamamı ve Ayasofya Müzesi’ni yerinde inceledi. İlçedeki vakıf eserlerini tek tek gezen Beyazıt, basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bir açık hava müzesi olduğunu, bunların çoğunun vakıflara ait olduğunu kaydeden Yusuf Beyazıt, “İznik’te güzel bir çalışma var. Kaymakamlık ve belediye el ele vermiş. Tarihî eserlerin açığa çıkarılması, temizlenmesi için gayret var. Bize proje oluşturmada yardımcı oldular. Bu projeleri hızlı bir şekilde onarım ve restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Bu eserleri önce İznik halkına sonra Türkiye’ye ve ardından insanlık âlemine kazandırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Müdür Yusuf Beyazıt, tüm eserlerin onarılmasının ardından İznik’in kültür merkezi olacağını ifade ederek, “Çünkü İznik, medeniyetlerin harman olduğu bir şehir. Özellikle dinlerin biraraya geldiği bir yer ve Osmanlı’nın kuruluşunda önemli bir yeri var. İznik, Osmanlı’nın Batıya açılmasında ve Batı devleti olmasında çok önemli bir rol oynamıştır. Ama gördüğüm ve çok üzüldüğüm şudur, şehir içinde çok fazla dolgu oluşmuş. Bu tarihî eserleri açığa çıkarmak için buralarda 3-4 metre kazı yapmak lâzım. Güzel bir kimlik kazanan İznik; türbe, hamam, medrese ve camilerin onarımı ile yaklaşık 1 yıl sonra güzel bir noktaya gelecektir” diye konuştu.

Vakıflara ait eserlerin sayısını arttırdıklarının altını çizen Beyazıt, “Biz, göreve geleli 4 yıl oldu. Bu süreçte Türkiye’deki tüm vakıf eserlerinin projelerini hazırlatıyoruz. Hazır olanların onarımları yapılıyor. Şu an da envanteri çıkmış vakıf eserlerinin tamamının onarılması için talimat verdik. Bir de vakıf eseri olup da mülkiyeti bizlere geçmemiş kayıtlı olmayan eserler var. Onları kamu kurum ve kuruluşları, bizlere hibe ederlerse biz onların da onarımlarını yapacağız. Bazı vakıf eserleri de özel mülkiyet olmuş. 4 yıl önce vakıflara ait eser 9 bin 483 taneydi ama şimdi 18 bin 500 tane oldu. Vakıfların geliri konusunda ecdadımızın yaptığını uyguluyoruz. Son 1 yılda vakıf gelirleri 10 kat arttı. Oradan gelen gelirlerle eserleri onarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir ay içinde başlayacak olan İznik’teki onarım çalışmalarının, hızlı bir şekilde 2006 yılı sonuna kadar yetiştirileceği bildirildi.

20.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İznik, kültür merkezi oluyor

  Saraybosna Film Festivali 12 yaşında

  600 yıllık handa okunan Kur’ân’a büyük ilgi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004