Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Saraybosna Film Festivali 12 yaşında

İlk kez Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında başlayan Saraybosna Film Festivalinin 12’ncisi kapılarını bu gece açıyor. Konuk film sanatçıları arasında İngiliz sinema ve tiyatro yönetmesi Mike Leigh, aktör Nick Nolte ve ‘’No Man’s Land’’ (Tarafsız Bölge) filmi 2002’de en iyi yabancı film Oscar’ı alan Bosnalı yönetmen Danis Tanoviç’in bulunduğu festivalin 100 bin sinema izleyicisine ev sahipliği yapması bekleniyor.

Tanoviç, festivale yeni filmi ‘’Hell’’i (Cehennem) de getiriyor.

Bu festivalde de gösterimi yapılacak olan, ABD’nin terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo üssünde haklarında hiçbir suçlama olmadan 2 yıl hapsedilen İngiliz asıllı üç Müslümanın öyküsünün anlatıldığı ‘’Guantanamo Yolu’’ filminin Michael Winterbottom ile birlikte yönetmeni Mat Whitecross da festivalin konukları arasında yer alıyor.

İngiliz kadın oyuncu Emily ve Amerikalı erkek oyuncu Danny Huston’ın da katılmasının beklendiği festivalde, sinema severler yaklaşık 40 ülkeden 165 filmi izleme imkânı bulacak.

Festival ilk olarak savaş sırasında, Bosna-Hersek’in başşehri Saraybosna, şehri çevreleyen dağlarda mevzilenen Bosnalı Sırp güçler tarafından kuşatma altındayken yapıldı. Halk saldırıya uğradığı sırada yapılan festivalle dünyaya, Saraybosnalıların gıda sıkıntısıyla birlikte kültür açlığı da çektiğine işaret edilmek istendi.

Saraybosna’nın merkezinde keskin nişancı ateşinden kaçmaya çalışan 15 bin kişinin, dışarıdaki patlama sesleriyle gösterimleri izlediği yerde, ilk festivalden 12 yıl sonra 2 bin 500 kişilik bir açık hava sineması bulunuyor.

20.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İznik, kültür merkezi oluyor

  Saraybosna Film Festivali 12 yaşında

  600 yıllık handa okunan Kur’ân’a büyük ilgi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004