Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

‘Türkiye oyuna gelmesin’

Lübnan’a asker gönderilmesi konusunu Yeni Asya’ya değerlendiren AKP’li Musa Uzunkaya, İsrail'in entrikalarından ciddî endişe duyduğunu belirterek, MOSSAD veya CIA'nın Türkiye'ye bölgede tuzağa çekebileceğini ileri sürdü. Uzunkaya, "Muhtelif oyunlarla kendi değerlerimizi, inançlarımızı paylaşan insanlarla karşı karşıya getirilebiliriz” dedi.

Lübnan’a asker gönderme tartışmalarının sürdüğü Ankara’da milletvekilleri de kararsız. AKP Samsun millitvekili Musa Uzunkaya tartışmaları Yeni Asya’ya değerlendirdi.

* Türkiye’nin Lübnan’a asker gönderme durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye olarak Ortadoğu’nun güvenliği, Lübnan’daki, Filistin’deki dindaşlarımızı, oradaki suçsuz günahsız insanların güvenliğinin korunması için bir şeyler yapmalıyız. Türkiye sadece bu dönemde değil geçmiş hükümetler döneminde de, 1968 yılından bu tarafa İsrail’in Kuds-ü Şerifi, Mescidi Aksa’yı çizmeleri altına aldığı günden beri hep duyarlı davrandı. Çözüm üretmek istedi.

* BM’nin kararı size güven veriyor mu?

Açık söylüyorum. Partim adına değil, şahsî kanaatim olarak söylüyorum. Ben Birleşmiş Milletler’in varlığının İsrail’in güvenliği için tesis edildiğini düşünüyorum. ABD böyle istiyor. Eğer bunun aksi olsaydı görürdük. BM’nin dört gözlemcisinin İsrail bombaları tarafından öldürülmesine karşılık BM, bir kınama dahi yayınlayamadı. Bu kadar yüreksiz ve tabansız bir yaklaşım BM’nin fotoğrafını da ortaya koyuyor. BM güven vermiyor.

* Bu güvensizlik içinde Türkiye’nin yer alması ne kadar doğru olur?

Burada kendine güvenilir, bu ülkenin güvenliğine bomba atılmasına engel olabilecek, tarihi misyonuna uygun bir ülke olmalı. Bölgede birilerinin ittifak ederek, orayı daha çok yangına, daha çok ateşe mahkum edecek yapılanmaya gitmesine dur diyebilecek bir ülke olması lâzım. Bu Türkiye’dir diye düşünüyorum. Ama koşulları, değerlendirmeleri, sorumlulukları, hududu iyi belirlenmelidir.

Türk askeri orada kesinlikle taraflara ateş açan, tahrik edilerek oradaki Hizbullah’la çatıştırılmak istenen bir konuma düşürülmemeli, bir İsrail faktörüyle de karşı karşıya getirilmemeli. Güvenlik için bir teminat olabilecekse Barış Gücünün içinde olmasının doğru olacağı kanaatindeyim. Hatta doğru olmasından öte elzem olması gerektiğini düşünüyorum.

* Dediğiniz şartlar sağlansa bile yine de endişe duyuyor musunuz?

Yahudilerin entrikalarından ciddi endişe duyuyorum. Çünkü Mossad veya başka ajanlar bunu yapabilir. Malum Amerika’nın servisleri bunu yapabilir. Çünkü böyle bir sahaya bizi çekmek isteyebilirler. Muhtelif oyunlarla kendi değerlerimizi, inançlarımızı paylaşan insanlarla karşı karşıya getirilebiliriz. Ama tersine hiç ilgilenmememiz de orada bu batağın onların istediği şekilde çözümlenmesine zemin hazırlar ki bu bizim için de Ortadoğu için de hoş olmayan bir fotoğraf olur.

* Türkiye’nin sadece istihkam anlamında bir destek vermesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?

Evet. Şartları belirlenen, mutlak güvenliğin temin edileceği ve çatışmanın içerisine çekilmeyeceği, çektirilemeyeceği bir ortam olmalı. Yani biz bir oyuna getirilebiliriz endişesini taşıyorum kişisel olarak. Çünkü BM de yapısal olarak buna müsait. ABD de bu anlamda müsait. Çünkü 1.5 ay bu ateşin yanmasına sebep olan bizzat Amerika’nın kendisidir. ABD Dışişleri Bakanı Rice, “şu anda ateşkes doğru değil bu kan akmalıdır” diyebilecek kadar vahşete gözünü yummuştur. Bu onun şahsi görüşü değil ABD’nin görüşüdür. Aksi bir görüş ne ABD Başkanı tarafından ne de diğer yetkililer tarafından söylenmemiştir. Bir ABD görüşü olarak 1.5 ay akıtılan kana göz yummak şöyle dursun teşvik edilmiş ve çanak tutulmuştur.

* Türkiye bu işten en az zararla nasıl kurtulur?

Türkiye çok müteyakkız, çok duyarlı olmalı. Hassas bir zeminde kanaatini, siyasi yaklaşımını ve olaylara bakışını ortaya koymalıdır.

Kemal BENEK / ANKARA

25.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TSK'da radikal değişim hazırlığı

  Böyle bir madde kabul edilemez

  ‘Türkiye oyuna gelmesin’

  Karayılan: ABD bizimle görüşüyor

  AKP, retçi vekillerin peşinde

  AKP’li Fırat: Muhalefet yürürken sakız çiğneyemez

  PKK’ya ‘sınır ötesi’ operasyon

  SHP’de ‘bölücü’ temasa tepki

  Köşk önündeki eyleme dâvâ

  Hazırlık ödeneğine eğitimci tepkisi

  Babacan: Masadan kalkan taraf olmayacağız

  Özkök'ten Arınç'a veda

  Kaş’taki orman yangını büyüyor

  Bize neler oluyor?

  Çöpten burs sağlıyorlar

  Başımız ağrıyor

  Obez bebek ve çocuk sayısı artıyor

  Yaz kursları ödüllerle bitti

  THY’nin 100. uçak sevinci

  Marmara motorbotlarla gözaltında

  Bingöl'de ertelenen kongre 9 Eylül'de

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004