Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bankaların faturası halka

Devletin bankaları sıkı kontrol etmesi gerektiği halde bu yapılmadığı için bankaların Türkiye’nin sırtına 50 milyar dolar yük yüklediğini belirten TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, “Bunlar kendiliğinden olan masumane yol kazaları değildi. Bu, Türkiye’de bir gelirin yeniden bilinçli paylaştırma mekanizmasıydı’’ diye konuştu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, ‘’Bankacılık, bütün dünyada devletin çok sıkı kontrol ettiği bir sektördür ama Türkiye’de bu yapılmadı. Sonuç, bankaların çöküşü’’ dedi.

Ertürk, konuk olduğu Kayseri Sanayi Odası Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 2001 yılında yaşanan bankacılık krizinin, gayri safi millî hasıla (GSMH) 200 milyar dolar olarak düşünüldüğünde, kabaca 50 milyar dolarlık ‘’kara delik’’ açtığını söyledi. Küçük tasarruf sahiplerinin, bütün dünyada devlet tarafından korunduğunu ifade eden Ertürk, devletin, 1994 yılından önce sınırlı olan güvenceyi yüzde 100’e çıkardığını hatırlattı.

Bu kararın ardından kurtulduklarını zanneden bankaların, 3-4 yıl sonra ‘’patır patır döküldüğünü’’ kaydeden Ertürk, ‘’O günden sonra banka sahibi, devleti arkasına aldı, devleti kendisine kefil yaptı ve yüzde 20-25’lerle faiz topladı. 1995-1996’larda berber ruhsatından daha kolay banka ruhsatları verilmeye başlandı. Devlet, yüzde 100 güvence vermede ve banka lisansı vermede hassas davransaydı, bunun zararı sınırlı olabilirdi. Devlet lisans verir, onlara kefil olur, öyle sıkı bir düzen kurar ki, enselerinde boza pişirirdi, yaptırımları en sıkı şekilde uygulardı. Sonuç, hepimizin sırtına yüklenen 50 milyar dolar. Bunlar kendiliğinden olan masumane yol kazaları değildi. Bu, Türkiye’de bir gelirin yeniden bilinçli paylaştırma mekanizmasıydı’’ diye konuştu.

TMSF’nin son 1,5 yılda Hazineye 10 milyar dolar kaynak aktardığını, 10 milyar dolar alacağını da 2007 yılı sonuna kadar tahsil etmeyi hedeflediğini belirten Ertürk, şunları kaydetti: “Banka sahipleriyle yaptığımız protokollerden doğan yaklaşık 10 milyar dolar alacağımız var. Bu miktar, 10 yıla uzanan vadelere bağlanmış durumda. Hedefimiz, 2007 yılı sonunda fonun bu tahsilat çalışmalarını sona erdirmek. Bu protokolleri nasıl daha erken tahsil ederiz, bunun yollarını arıyoruz.”

TMSF’nin, devlete borcu olan herkesten bu borcu tahsil edeceğini kaydeden Ertürk, ‘’Bu işe giriştiğimizde bazı ilginç durumlarla karşılaştık. Bir siyasî parti, aynı zamanda bizim borçlumuz. Türkiye’nin önemli bir siyaset figürü, bizim ilgi alanımız içinde. Bir müessesenin borcu varsa, bu müessesenin sahibinin, patronunun siyasî kimliği bizi ilgilendirmez. Şunu ilke edindik, hiç kimsenin dokunulmazlığı yok’’ diye konuştu.

/ KAYSERİ

27.08.2006


 

Elektrik zammı tekstilciyi korkutuyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) aldığı karar ile kalkınmada öncelikli 50 ilde elektrik fiyatının artıracak olması tekstilcileri tedirgin etti. Elektriği 112,24 YKr’den kullanan 50 ilin sanayicileri, elektriğe artık 119,8 YKr ödeyecek.

Adıyaman sanayisinin önde gelen isimlerinden, Güçlü Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Güçlü, yapılan zama tepki gösterdi.

EPDK’nın, yüzde 7’lik elektrik indirimini kaldırmasının sıkıntıya neden olacağını belirten Ziya Güçlü, yüzde 10 karla çalışan tekstil sektörü için yüzde 7 rakamının çok önemli olduğunu söyledi. Güçlü, “Özellikle tekstil üreten Çin, Yunanistan, Pakistan, Özbekistan, Hindistan, Mısır, İran ve Türkmenistan gibi ülkelerde elektrik 3 -4 sentten kullanılıyor. Biz de ise bu rakam 8 sent. Yüzde 7 indirim kaldırılmasaydı, hükümet ve sanayici için iyi olacaktı” dedi.

Kalkınmada öncelikli illerdeki sanayicinin gerek yetişmiş eleman, gerekse teknoloji konusunda çok büyük sıkıntılar çektiğini ifade eden Güçlü, “Bu iller iki katı ücret ödüyor. Hükümetin aldığı karara saygı duymak gerekir, ama yüzde 7’lik indirimin uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Bu karar tekstil konusunda rekabet gücümüzü biraz daha azaltacak” şeklinde konuştu.

/ ADIYAMAN

27.08.2006


 

Hergün 2 bin 490 kişi artıyoruz

Türkiye’nin nüfusuna her gün bir ilçe büyüklüğünde insan ekleniyor. Nitekim, Türkiye’nin nüfusu 73 milyon kişiyi aşarken, buna her gün 2 bin 490 kişi daha katılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini baz alarak yaptığı hesaplamalara göre, Haziran sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye nüfusu yaklaşık 909 bin kişi arttı.

Böylelikle geçen yıl ortasında 72 milyon 65 bin kişi olan nüfus da Haziran sonu itibariyle 72 milyon 974 bin kişiye çıktı. Günlük 2 bin 490 kişilik artış dikkate alındığında Türkiye nüfusu bugün itibariyle 73 milyon 116 bini buluyor.

İstanbul’a günde bir köy ekleniyor

Türkiye’nin en çok göç alan ili olan İstanbul’un 1 yıllık nüfus artışı 290 bin kişiyi geçerken, her gün büyükçe bir köy şehre katılıyor. İstanbul nüfusu her gün 795 kişi artıyor. Türkiye’nin ikinci büyük ili Ankara’nın nüfusu da her gün yaklaşık 184 kişi yükselirken, turizm beldesi Antalya’nın nüfusu da her gün 175 kişi daha yukarı çıkıyor. Nüfus günlük olarak, İzmir’de 165, Bursa’da 143, Şanlıurfa’da 128, Konya’da 107, İçel’de de 101 kişi artıyor. Türkiye’de 54 ilde nüfusa hergün yeni vatandaşlar katılırken, 3 ilin nüfusu sabite yakın konumda bulunuyor. 24 ilde ise nüfus gittikçe geriliyor.

Batı Karadeniz “kan kaybediyor”

En fazla nüfus kaybeden iller ise Zonguldak, Kastamonu, Sivas ve Sinop olarak sıralanırken, bunlardan üçünün Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer aldığı dikkat çekiyor. Nüfus her gün, Zonguldak’ta 30, Kastamonu’da 28, Sivas’ta 24, Sinop’ta da 21 kişi azalıyor.

/ ANKARA

27.08.2006


 

Balıkçılar yeni sezona hazır

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine bağlı Ereğli beldesinde, yeni av sezonu hazırlıklarını sürdüren balıkçılar, avlanma yasağının kalkacağı 1 Eylül’de, ‘’rast gele’’ deyip denize açılmayı bekliyor.

33 yıldır balıkçılık yapan Hüseyin Abanoz (47), yaklaşık 4 aydır sürdürdükleri hazırlıkların tamamlanma noktasına geldiğini, yeni av sezonunun da bereketli geçmesini ümit ettiklerini söyledi.Bir balıkçının yeni sezona hazırlanmasının 4 aylık bir süreye yayıldığını, bu süre içinde yırtık ağların onarılıp, değiştirildiğini, teknelerin bakımının ve boyasının yapıldığını anlatan Abanoz, Ereğli halkının yüzde 90’ının balıkçılıkla geçindiğini belirtti. Abanoz, şunları kaydetti: ‘’Yeni sezonda gelen haberler iyi. Karadeniz’den çinekop, palamut, torik ve lüferden iyi haberler geliyor, geçen yıl da palamut iyiydi ancak satamadık.”

/ KOCAELİ

27.08.2006


 

Lukoil yatırımını Zonguldak’a yapsın

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Sarsık, Rus petrol şirketi Lukoil’in rafineri ve dolum tesisleri yatırımını Zonguldak’a yapması durumunda bölgedeki işsizlik ve ulaşım sorunlarının hafifleyebileceğini söyledi.

Lukoil’in yatırım planlarını Zonguldak üzerine kurmuş ve arazi tahsisi için resmen başvurmuş olmasına karşın Enerji Bakanlığı’nın planlanan Samsun-Ceyhan hattına dolum garantisi sağlayacağı için Samsun’u önerdiğini hatırlatan Sarsık bu haberlerin kendilerini üzdüğünü belirterek, “Bu projenin gerçekleşmesi halinde Zonguldak ve bölgesinin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik ve ulaşım sorunlarının hafifletilebilmesi yönünde de ciddî adımlardan biri atılmış olacaktır. Bu yatırımın gerçekleşmesi için ilimiz milletvekillerini göreve dâvet ediyoruz. Bizler de sivil toplum ve meslek örgütleri olarak her türlü desteği vermeye ve gereğini yapmaya hazırız” diye konuştu.

Yeni Asya / ÇAYCUMA

27.08.2006


 

Güneydoğu’dan AB’ye ihracat arttı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Avrupa Birliği (AB) üye ülkelere yapılan ihracat, bu yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,29 arttı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerinden derlenen bilgiye göre, Ocak-Temmuz 2006 döneminde, bölge illerinden AB üyesi ülkelere 299 milyon 126 bin dolarlık ihracat yapıldı. Birlik üyesi ülkelere yapılan ihracatla sağlanan 299 milyon 126 bin dolar döviz girdisinin 266 milyon 712 bin doları tekstil ve hammaddeleri, 25 milyon 374 bin doları kuru meyve ve mamulleri, 4 milyon 898 bin doları hububat ve bakliyat ve 2 milyon 142 bin doları da canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri dış satımıyla elde edildi.

/ GAZİANTEP

27.08.2006


 

Sıcaklar üreticiyi de bunalttı

Manisa’nın ve Türkiye’nin üzüm yetiştiriciliğinde önde gelen ilçelerinden Sarıgöl’de üreticiler, ürünlerini aşırı sıcaktan korumak amacıyla gölgelikler inşa ediyor.

Üreticiler, son yılların en sıcak Ağustos ayının yaşandığını belirterek, sıcaklardan etkilenen Sarıgöl Ovasında gölgede 40 dereceye varan sıcaklar sebebiyle, üzüm bağlarındaki üzümlerin zarar görmemesi için üzüm bağlarını örtü altına almaya başladı.

Sarıgöl ilçesinin merkez başta olmak üzere Baharlar, Emcelli, Sığırtmaçlı, Bağlıca, Yeşiltepe, Çimentepe köylerindeki üreticiler, binlerce dekarlık alandaki bağları, kurdukları gölgelikler ve serdikleri örtülerle koruma altına almaya çalışıyor.

/ SARIGÖL

27.08.2006


 

‘Zamlara seyirci kalma! kampanyası’

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER), Tüketici Dernekleri Federasyonunun (TÜDEF) aldığı karar doğrultusunda, “Zamlara Seyirci Kalma, 10 Eylülde Akaryakıt Alma’’ sloganıyla başlatılan kampanya hakkında Bursa’da sürücüleri bilgilendiriyor.

TÜKDER Genel Başkanı Fikri Karagöz, Kocaahmet Katlı Otoparkı girişinde kurdukları standda yaptığı açıklamada, kurucu üyesi bulundukları TÜDEF’in Türkiye genelinde başlattığı kampanyayı gönülden desteklediklerini söyledi.

Sivil toplum örgütlerini ziyaret ettiklerini, basın açıklamaları, radyo ve televizyon programlarıyla kampanyayı duyurmaya çalıştıklarını anlatan Karagöz, bu doğrultuda stant açtıklarını bildirdi. Karagöz, tüm sürücülerden bu eyleme destek vermelerini isteyerek ‘’2 Eylülde Kızılay binasının altındaki trafik lambalarında kırmızı ışıkta duran sürücülere hazırladığımız çıkartmaları dağıtacağız. 3 Eylül Pazar günü İhsaniye Mahallesi’ndeki vergi dairesinin önünden Merinos kavşağına kadar konvoy oluşturacağız. 10 Eylülde de akaryakıt almayacağız’’ dedi.

/ BURSA

27.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004