Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Komutan görev başında

(...)Genelkurmay Başkanlığı’nı Hilmi Özkök’ten 30 Ağustos’ta devralacak olan Org. Yaşar Büyükanıt, bir teslim töreninde son derece sert bir konuşma yaparak farkını belli ediyordu. İşin tüyler ürperten yanı, coşkulu konuşmasında kullandığı ateş metaforuydu. (...)Büyükanıt, önümüzdeki dönemde hâkim olacak dilin müjdesini verirken hiçbir yanlış anlamaya fırsat tanımıyordu: “Hiç kimse, hiçbir grup, insan hakları, özgürlük ve demokrasi gibi insanlığın yüksek değerlerini teşkil eden kavramların arkasına saklanarak ve bu ülkeye ve insanlarına zarar veremez. Bu yüksek değerleri, sahip oldukları bölücü ve irticai düşüncelere alet ederek ülkenin rejimi aleyhine kullanamazlar ve kullanamayacaklardır.” Ertesi gün, (dün) İnsan Hakları Derneği, “Hukuk Devleti İlkeleri Tartışılamaz!” başlıklı bir basın açıklamasında bulundu. Tamamını alıyorum:

“Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın devir teslim töreninde, 30 Ağustos günü Genel Kurmay Başkanlığı’nı resmen devir alacak olan Orgeneral Büyükanıt’ın yaptığı baştan sona kadar tehdit kokan açıklamaları, demokrasimiz ve insan hakları yönünden son derece talihsiz ve kaygı vericidir.

Askeri güçlerin sivil kurumların emrinde ve denetiminde olması, demokratik yönetimlerin en temel ölçütlerinden birisidir. Demokrasilerde hiçbir kişi ya da kurum eleştirilerden muaf ve dokunulmaz değildir. Dolayısıyla her kurum gibi askeri kurumların da eleştirilmesi her yurttaş açısından demokratik bir hak, hatta bir görevdir. Yapılan eleştirilerden bazıları haksız ya da yanlış olabilir. Ama bu durum, askeri kurumun en yetkili komutanına, daha yeni görevine dahi başlamamışken ilk iş olarak eleştirileri ülkeyi bölme, rejimi değiştirme ya da silahlı kuvvetleri yıpratma girişimleri olarak değerlendirme hakkını vermez.

‘Silahlı veya silahsız mihraklar’ nitelemesi ile, demokratik mücadeleyi ‘silahlı hareketlerle’ aynı kefeye koyup, Silahlı Kuvvetler’in bunlarla mücadele edeceğini söylemenin, ne Anayasa’yla, ne demokratik hukuk devleti anlayışı ile bağdaşır bir yönü olmadığı açıktır. Ayrıca bu söylemin, demokratik hukuk devletinin yasama, yürütme ve yargı gibi temel kurumlarını tartışılır hale getirdiğini görmezlikten gelemeyiz.

Sayın yeni Genelkurmay Başkanı’nın konuşmasında referans gösterdiği Anayasa’nın 3 ve 4. maddeleri yanında, devletin ‘demokratik bir hukuk devleti’ olduğunu öngören 2. maddesinin de gözden kaçırılmaması gerekir.

Yüzyıllara dayanan sivil bir mücadelenin ürünü olan demokrasi ve insan hakları kavramlarının amacının askeri makamlar tarafından tartışılması ve bu kavramlara askeri mantıkla sınırlamalar çizilmesi, hiçbir şekilde kabul edilemez. Bizler insan hakları savunucuları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sadece ve sadece kendi vicdanımıza ve uluslararası belgeleri referans alan ilkelerimize göre insan hakları mücadelesini sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.

Ümit ediyor ve inanmak istiyoruz ki, yapılan konuşma kastı ve amacı aşan bir konuşmadır.

İnsan Hakları Derneği.”

Radikal, 28 Ağustos 2006

Yıldırım TÜRKER

29.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hesap soracağını söyleyen ilk genel kurmay başkanı

  ABD Büyükanıt’a güveniyor

  Siyasî otorite ve askerler

  Komutan görev başında

  Dinden neden korkuyorsunuz

  Ordu kantini laikliği

  Sistemle uzlaşma

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004