Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Asker gönderme kararı BM'ye bildirildi

BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde Güney Lübnan’da konuşlanacak yeni BM barış gücüne (UNIFIL II) katkıda bulunmayı düşünen ülkeler BM’de bir araya geldiler. Toplantıda Türkiye’nin, güce katkıda bulunma konusunda TBMM onayına bağlı olarak aldığı “ilke kararını’’ açıkladığı öğrenildi.

Toplantıda Türkiye’nin, güce katkıda bulunma konusunda TBMM onayına bağlı olarak aldığı ‘’ilke kararını’’ açıkladığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, toplantıda, BM Sekreterliği tarafından yeni UNIFIL’in oluşumu ve hazırlık çalışmalarıyla ilgili olarak katılımcı ülkelerin temsilcilerine detaylı bilgi verildi. Daha ziyade teknik ve askerî nitelikli olan toplantıya üye ülkelerin danışmanları katıldı. Toplantıda katılımcı ülkelerin temsilcileri söz alarak ülkelerinin güce yapacakları muhtemel katkılar hakkında bilgi verdiler. Özellikle Fransa ve İtalya’nın temsilcileri ülkelerinin kuvvet katkılarıyla ilgili olarak detaylı açıklamalarda bulundular. Ayrıca, başta İtalya olmak üzere Belçika, İsveç, Hollanda, Slovenya, Portekiz, Bulgaristan ve Lüksemburg temsilcileri ilk defa ülkelerinin UNIFIL’e katkıda bulunmayı düşündüğünü ifade ettiler ve bu konuda neler yapacaklarıyla ilgili olarak bilgi verdiler.

Kaynaklar, Türkiye’nin de toplantıda söz alarak UNIFIL’e katkıda bulunması konusunda ‘’TBMM’nin onayına bağlı olarak ilke kararı’’ aldığını bildirdiğini belirttiler. Ayrıca Türk tarafı toplantıda, Türk liman ve havaalanlarının kullanımına ilişkin BM’ye daha önceden yaptığı taahhüdü yeniledi.

Bu arada, BM üst düzey yetkilisi Heidi Annabi, toplantıda Türkiye’nin somut olarak BM gücüne asker göndermeyle ilgili bir açıklamada bulunup bulunmadığını soran bir gazeteciye ‘’Türkiye bir katkıda bulunmayı düşünüyor ama bunun için öncelikle kendi parlamentosunun onayı gerekiyor. O yüzden egemen devletlerin son kararlarını alıp bize güce katkıda bulunacaklarına dair teyitte bulunmalarını bekliyoruz’’ dedi.

Bir gazetecinin İtalya’nın askerlerini birkaç gün içinde Lübnan’a göndermekten söz ettiğini hatırlatması üzerine Annabi, bunun mümkün olabileceğini belirterek BM gücünün çok yakında bölgede konuşlanacağına inandığını sözlerine ekledi.

Bu arada, Fransa Genelkurmay Başkanlığı, 900 Fransız askeri ve 13 ağır tankın 15 eylülden önce Lübnan’daki geçici BM barış gücü UNIFIL’e katılacağını açıkladı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan’a yaptığı ziyaretin ikinci gününde, ülkenin güneyindeki BM barış gücü karargahını ziyaret etti. Annan, dün, Lübnan’ın Akdeniz sahilindeki Nakura şehrindeki karargâha BM’ye ait beyaz bir helikopterle geldi. Sayısı 2 binden 15 bine çıkarılacak olan BM barış gücünün ana geliş yeri de Nakura’daki liman olacak.

BM lideri, 34 günlük savaştan sonra sağlanan ateşkesin kalıcı hale getirilmesi gayesiyle çıktığı tur kapsamında Lünbnan’dan İsrail’e geçecek.

/ NEW YORK

30.08.2006


 

AB yolunda Rum tehdidi

Kıbrıs Rum basını, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas’ın “Türkiye’nin müzakere sürecinde diğer başlıkların açılıp kapanmasına onay vermelerinin söz konusu olmadığını” söylediğini bildirdi.

Alithia gazetesi, Rum yönetiminin yurt dışındaki diplomatik misyon şefleriyle bir araya gelen Lillikas’ın büyükelçilere, “Türkiye’nin müzakere sürecinde başka bir başlığın açılıp kapanmasına onay vermemiz söz konusu değildir. Alacağımız tek önlem de bu değildir” dediğini aktardı. Rum yönetiminin ayrıca, Türkiye’nin ilerleme raporunun AB Komisyonu tarafından sunulmasının hemen ardından girişimlerde bulunmayı planladığı belirtilen haberde, diplomatik kaynakların, 24 Ekimde Türkiye’nin ilerleme raporunun sunulması ile Aralık ayındaki AB zirvesine kadarki sürede güçlü kulis faaliyetlerinin yapılacağını öngördükleri ifade edildi.

/ LEFKOŞA

30.08.2006


 

Danimarka okullarına mescit

Kopenhag Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi ile Amager Kampüsü ve Roskilde Üniversitesi’nin ardından Güney Danimarka Üniversitesi’nde de (SDU) mescit açıldı. Din ve vicdan özgürlüğü konusunda Avrupa standartlarının üstünde bir görüntü çizen Danimarka’da okullardaki mescitlerin sayısı her geçen gün artarken uzmanlar, lise ve üniversitelerde açılan mescitlerin Danimarka’nın ‘çok dinli bir toplum’ olduğunun ispatı olduğunu belirtiyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, başörtüsünün eğitimin her kademesinde serbest olduğu Danimarka’da, öğrencilerin isteğini yerine getiren okul yönetimleri ibadet yerleri açıyor. Müslüman öğrencilerin mescit, Hıristiyan öğrencilerin kilise isteği sorun çıkartılmadan yerine getiriliyor. Özellikle Müslüman öğrencilerin kendilerine müracaat ederek ibadet yeri istediğini belirten SDU Rektörü Jens Oddershede, “Müslüman öğrencilerin uygun olmayan yerlerde ibadet etmesini doğru bulmadığımız için mescit açmaya karar verdik” açıklamasını yaptı. Kopenhag Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi ve Amager Kampüsü’nde, ayrıca Roskilde Üniversitesi de mescit bulunuyor. Arhus Üniversitesi de yakın bir zamanda Müslümanlar için mescit açacağını duyurdu. Danimarka’da bazı liselerde de mescit bulunuyor, okullarda Cuma namazı kılınmasına izin veriliyor.

30.08.2006


 

Bulgaristan üniversitede başörtüsünü tartışıyor

Bulgaristan’da, üniversitelerde başörtüsü takılıp takılamayacağı konusu gündeme geldi. Filibe Tıp Fakültesi Rektörü Georgi Paskalev, Sega gazetesine yaptığı açıklamada, “ülkeye yabancı öğrenci getiren iki şirketin, üniversiteden, Türkiye’den gelecek 110 başörtülü öğrenciyle ilgili sorun çıkmayacağına dair söz istediğini” belirtti.

“Bu konuda karar vermeye yetkili olmadığını” ifade eden Paskalev, “iki şirketin başörtüsüne izin verilmesi şartıyla Türkiye’den 110 öğrenci getireceğini, her öğrencinin üniversiteye yılda 4000 avro kazandıracağını” kaydetti. Rektör, “en kısa sürede Eğitim Bakanı Daniel Vılçev ile görüşerek, bakandan konuya açıklık getirmesini isteyeceğini” söyledi. Filibe Tıp Fakültesinin, Türkiye’den gelen başvuruları beklettiği belirtildi. Bu arada Eğitim Bakanı Vılçev, aynı gazeteye yaptığı açıklamada, “Bu konuyu ciddî olarak ele almalıyız. Yüksek okullardaki bu sorun, ortaokul ve liselere göre daha farklı görünüyor. Üniversitelerimizde kılık kıyafet konusunda belirlenmiş herhangi bir kural veya öngörülen üniforma yok” dedi.

Vılçev, “Bulgar üniversitelerinde bugüne kadar başörtüsü veya başka dinî aksesuarlar konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığını” söyledi.

Bulgaristan’da iki liseli kızın başörtüsüyle okula gitme isteği, kısa süre önce ilgili meclis komisyonunda reddedilmişti

/ SOFYA

30.08.2006


 

Fransa, İran’la diyaloğa hazır

Fransa Dışişleri Bakanı Phillippe Douste-Blazy, İran ile yeniden diyaloğa hazır olduklarını açıkladı.

Paris’te düzenlenen yıllık toplantı dolayısıyla Fransız büyükelçileriyle bir araya gelen Douste-Blazy, “Fransa, İran’ın hassas faaliyetlerini askıya almasını istemekten vazgeçmeden, bu ülkeyle yeniden diyaloğa hazır” dedi. İranlı yetkililerin diyaloğa açık ve müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduklarını söylediğini hatırlatan Douste-Blazy, İran’ın hassas faaliyetlerini askıya almasını istemeyi sürdürdüklerini, bununla birlikte diyaloğa hazır olduklarını belirterek, “Ancak bu diyalog bilinçli, somut ve sorumlu olmalı.

Ciddî biçimde tartışmak ve İran’ın nükleer sorununa çözümler bulabilmek için bu diyaloğu hemen istiyoruz” diye konuştu.

Fransız büyükelçilerle buluşmasında, İsrail’deki son durum hakkında değerlendirmelerde de bulunan Douste-Blazy, “Lübnan’daki çatışmalardan sonra, İsrail’de hüküm sürdüğü sanılan karışıklık ve iç meselelere yoğunlaşma durumu, son seçimlerin oluşturduğu olumlu dinamiği tartışmaya açtı” ifadesini kullandı.

/ PARİS

30.08.2006


 

D’Alema: Hizbullah ve HAMAS, Kaide değil

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, “Hizbullah ve Hamas’ın, El Kaide olmadığını” söyledi. D’Alema, Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, “Bu örgütlerin, terörist eylemlerdeki sorumluluklarının çok iyi bilinmesinin yanı sıra siyasî yanlarının da bulunduğunu” kaydetti.

“IRA ve ETA’nın terör gruplarından siyasî akıma dönüştüğünü” belirten D’Alema, “Bu değişimin Orta Doğu’da da cesaretlendirilmesi gerektiğini” savundu. Dışişleri Bakanı, “Tamamen teröre bağlı örgütlerle de mücadele edilmesi ve bunların yenilmesi gerektiğini” ifade etti. Hizbullah ve Hamas, ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. AB, Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor, ancak Hizbullah’a listesinde yer vermiyor.

/ ROMA

30.08.2006


 

Şaron’da da iyileşme belirtileri görülüyor

Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un sağlık durumunda hafif iyileşme görüldüğü bildirildi.

Tel Aviv’deki Tel Haşomer Hastanesi sözcüsü Anat Dolev, "Şaron’un halen komada olduğunu, ancak böbreklerinin çalışmaya başladığını" belirtti. Şaron’un yoğun bakım ünitesinden çıkarıldığını, ancak halen solunum cihazına bağlı olduğunu belirten Dolev, bu ay zatürreeye yakalanan eski başbakanın antibiyotiklerle tedavi edildiğini, beyin ve yaşam fonksiyonlarında hasar meydana gelmediğini söyledi.

/ KUDÜS

30.08.2006


 

İsrail’den geriye kaçış başladı

Maariv gazetesi, Lübnan savaşı sırasında İsrail’in kuzeyinde 41 kişinin ölümüne yol açan “füze yağmurlarının” İsraillileri göçe zorladığını yazdı.

Haberde, ülkeyi terk etmeye hazırlananların en başında, dağılan SSCB’den gelen Yahudi göçmenlerin yer aldığı belirtilirken, yetkililer, Rus pasaportlarını yenilemek isteyenlerin sayısında artış kaydedildiğini ifade etti. İsrail’deki Kanada Büyükelçiliğinin sözcüsü Nathalie Amar’ın, Kanada’ya göç etme ihtimaliyle ilgili bilgi taleplerinin 5’e katlandığını söylediği belirtilen haberde, Amar’ın, “Savaştan önce yapılan günlük 10 başvuruya karşılık, şimdilerde günde en az 50 talep alıyoruz” dediği kaydedildi.

/ KUDÜS

30.08.2006


 

Domuz yağı ve cipse yasak

Ukrayna’daki okulların kantin ve yemekhanelerinde aromalı, katkı maddeli, tatlandırıcılı ve sentetik boya muhtevalı ürünlerin satılması yasaklandı.

Çocukların sağlığını yakından ilgilendiren karar 1 Eylül’de okulların açılmasıyla birlikte yürürlüğe girecek. Ukrayna Eğitim Bakanı Stanislav Nikolayenko; okul kantinlerinde cips, gazlı içecekler (Coca Cola, Pepsi ve diğer markalar), kahve, patlamış pirinç, gevrek ekmekler ve çocuk beslenmesinde hayatî önem taşımayan her türlü gıdanın satılmasının yasaklandığını açıkladı.

Eğitim Bakanlığının aldığı kararla; öğrenci yemekhanelerinde domuz yağlı yemekler, tatlı su balığı, kurutulmuş balık, mantar, mayonez ve kremalı yiyeceklere de yasak getiriliyor.

/ KİEV

30.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004