Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Diyalog zamanı

Avustralya’nın Sidney şehrinde faaliyet gösteren Affinity Intercultural Foundation (Kültürler Arası Dialog Vakfı)’ın öncülüğünde 5. Uluslararası İbrahimi Dinler Konferansı düzenlendi. Sydney Üniversitesi bünyesindeki Webster Tiyatrosunda düzenlenen konferansa üç semavî dinin temsilcileri katılırken, dinleyiciler arasında diğer dinlerin mensupları da hazır bulundu.

Kültürler arası zıtlaşmaların olduğu günümüz dünyasında diyaloğun rolü, eğitimin bu ilişkilerdeki önemi gibi konulara değinilen konferansın ilk oturumuna Kardinal Edward Cassidy, Haham Richard Lampert, ve Amerika John Carroll Üniversitesi İslâmî Araştırmalar Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak katılırken, ikinci oturumunda bulunan seminer grublarına ise Dr. Zachariah Matthews, Clive Pearson, Peta Jones Pellach, Trish Madigan, Haham Zalman Kastel, Anne Benjamin katıldılar.

İslâm dininin Hz. Peygamber ve sahabiler dönemine ait örnekleriyle, günümüzdeki uygulamalarına değinen Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak; İslâm’ın farklı kültürlerdeki yansımalarına, İslâm’da kadının rolü ve kadın hakları, İslâm’ın farklılıklara yaklaşımı gibi konulara da temas etti. Her oturumda üç dinin temsilcilerinin konuşmacı olarak bulunduğu konferans yaklaşık altı saat sürmesine rağmen tüm dinlerin mensupları tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi.

Dinleyicilerin sorularının cevaplamasının ardından, konuşmacılara el yapımı Türk porselenleri hediye edildi.

Affinity Intercultural Foundation (Kültürler Arası Dialog Vakfı) Başkanı Mehmet Özalp program bitiminde şunları söyledi: “Bu sene beşinci konferansımızı düzenlemiş bulunuyoruz. Kültürler ve dinler arasındaki köprüyü kurmayı hedefleyen bu toplantıyı düzenleyen heyet Müslüman, Hıristiyan ve Musevi temsilcilerden oluşmaktaydı. Bu anlamda, toplantının kendisini bir diyalog faaliyeti olarak görüyorum.”

Bu seneki toplantıda dinler arasındaki diyaloğun çatışma ortamındaki rolü üzerinde durduklarını ifade eden Özalp, “Çatışmanın temelinde din mi yoksa başka unsurlar mı var, eğitimin bu konudaki önemi nedir; belli dinlerin mensupları olarak bizim bu çatışma ortamındaki rolümüz nedir sorularını irdeledik. Bu üç konuda Müslüman, Hıristiyan ve Musevi akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla paneller yapıldı. Panellerde bu konularda görüş alış verişinde bulunuldu ve öneriler ortaya kondu” dedi.

/ SİDNEY

30.08.2006


 

Çocuklar, çizgi romanda Türk kahramanları okuyacak

Yakın tarihimizle ilgili çizgi roman yayınlayan Mavi Medya Yönetim Kurulu Başkanı Suat Turgut, Seyit Onbaşı, Nene Hatun gibi gizli kahramanlara yer verdiklerini belirterek, amaçlarının çocuklara millî bilinci yerleştirerek kendi değerlerini hatırlatmak olduğunu söyledi.

Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık gösteren isimsiz kahramanları çizgi romana aktaran proje yönetmeni Suat Turgut, “Amacımız hedefi olmayan, marka bağımlısı olmuş, kendi değerlerinden uzaklaşmış çocuklarımıza ve gençlerimize, özgüven kazandırmak ve kendi kültür ve değerlerini hatırlatmaktır” dedi. Televizyonlarda insanlara magazinelliğin empoze edilmeye çalışıldığını savunan Turgut, televizyonlarda sahte kahramanların üretildiğini ifade etti.

/ İSTANBUL

30.08.2006


 

Taşköprü’de restorasyon çalışmaları yapılıyor

Vakıflar Haftası kapsamında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 17. yüzyılda Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Taş Camii ile 1280 ile 1291 yılları arasında Çobanoğulları Beyliği hükümdarlarından Muzafferettin Yavlak Aslan’ın inşa ettirdiği Şeyh Hüsamettin Tekke Camii ve Türbesi’nde restorasyon çalışmalarına başland

Her iki eserin dış cephesinde çürüyen taşları ve kemerleri söküp, yeniden aslına uygun olarak horasan harcı ile restore ediliyor. Eserlere sonradan yapılan ilâveler ise yıkılarak, aslına uygun olarak yeniden yapılacak.

İlçenin en fazla cemaat kapasitesine sahip Taş Camii’nin, dış duvar kalınlığı 140 santimetre kullanım alanı ise 530 metre kare. 300 metre kare iç alanda hiçbir direk olmadan ahşap makas sistemi ile tasarlanan camide ilk tadilat 1854 yılında yapılmış. Temeli 4 metre zemin altında bulunan caminin duvarları arasına konan oluklar ile, cami kış aylarında ılık, yaz aylarında ise serin oluyor.

/ KASTAMONU

30.08.2006


 

Şehzadeler Mehteri Bodrum turnesinde

Manisa Belediyesi Şehzadeler Mehteri, Bodrum turnesine çıkıyor. Mehter takımı, yabancı turizmin en önemli merkezlerinden olan Muğla’nın Bodrum ilçesinde konserler verecek.

Beş günlük turnenin ilk konseri Bodrum Kalesi’nde. Bodrum Kaymakamlığı ve Belediyesi’nin dâvetlisi olarak giden Şehzadeler Mehteri, beş günde yedi konser verecek. Şehzadeler Mehteri Derneği Başkanı Hakan Bilgili, mehter takımının Manisa’yı en iyi şekilde temsil ettiğini söyledi. Bodrum gibi yabancı turizmin merkezinde yedi konserin gurur verici olduğunu belirten Bilgili, özellikle Bodrum Kalesi’ndeki konserin büyük ilgi göreceğini umduklarını kaydetti.

/ MANİSA

30.08.2006


 

‘Yanık Ülke Kula’

Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi (İZAUM) ve Manisa’nın Kula Belediyesi işbirliğiyle, “Geçmişten Günümüze Köprü: Yanık Ülke Kula” başlıklı sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda ilçenin tarihî, coğrafî ve kültürel dokusu gün ışığına çıkarılacak. 1-3 Eylül arasında gerçekleştirilecek sempozyum süresince 40 bildiri sunulacak. İZAUM Müdürü Prof. Dr. Zeki Arıkan, “Şimdiye kadar Kemalpaşa, Selçuk ve Seferihisar’la ilgili sempozyumlar düzenledik. Şimdi de Kula Belediyesi işbirliğiyle Kula’yla ilgili bir sempozyum düzenliyoruz” dedi.

/ İZMİR

30.08.2006


 

İzmir Fuarı 1 Eylül’de

75. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 1 Eylül Cuma günü Lozan Meydanı’nda yapılacak törenle açılacak.

Açılış töreninde İstiklâl Marşı’nı okuyacak Işın Karaca, ayrıca söz ve müziği Saadettin Kaynak’a ait fuar şarkısını da seslendirecek. İEF’nin Dünya Barış Günü’nde açılacak olması sebebiyle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yurtlarda kalan 20 çocuk açılış töreni esnasında barış güvercinleri uçuracak.

/ İZMİR

30.08.2006


 

Troia’da kazılar tamamlanıyor

“Troy” filmiyle bütün dünyanın tanıdığı Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içerisindeki Troia Antik Kenti’ndeki 2006 yılı arkeolojik kazıları hafta sonu sona erecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer, Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ernst Pernicka başkanlığında 17 Temmuz tarihinde başlayan kazıların bu hafta sonu tamamlanacağını belirterek, “10 ülkeden 35 bilim adamının katıldığı kazılarda bu yıl ağırlıklı olarak aşağı kentte bulunan savunma hendeği bölgesinde çalışma yapıldı. Ayrıca geçtiğimiz yıl içinde ortaya çıkan eserlerle ilgili de ayrı bir çalışma yapıldı. 2006 yılı kazıları bu hafta sonu tamamlanacak” dedi.

/ ÇANAKKALE

30.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004