Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Annan ve Olmert Lübnan pazarlığı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail ziyaretinin 2. gününde İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile biraraya geldi. Olmert’in konutunda biraraya gelen ikili, görüşme sonrasında bir basın açıklaması düzenledi. Görüşmenin ana konusu Lübnan’a uygulanan İsrail ablukasının kaldırılması oldu.

Annan, Olmert’ten BM kararı çerçevesinde Lübnan’a uygulanan hava ve deniz ablukasının kaldırılmasını isterken, İsrail Başbakanı ise bunun ancak kaçırılan askerler serbest bırakıldığında veya en azından Lübnan makamlarına teslim edildikten sonra gerçekleşebileceğini belirtti. Annan, “Ben de bir koca ve babayım, askerlerin ailelerinin acısını anlıyorum” şeklinde konuşarak bu konuda elinden geleni yapacağını ifade etti. BM Genel Sekreteri, görüşmede ayrıca Olmert’e Lübnan temasları hakkında bilgi verirken, arazide bulunan 2 bin 500 BM askerinin takviye edilerek önümüzdeki birkaç gün veya hafta içinde iki katına çıkarılacağını belirtti. Annan, “Umuyorum ki bu gerçekleşirken, İsrail de Lübnan’dan tamamen çekilmiş olacak ve bölgede barışı koruyacak efektif bir güçle göreve devam edilecek” diye konuştu.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Annan, 34 gün süren savaş sonrasında verilen ateşkesin ihlallerinin çoğundan İsrail’i sorumlu tuttuğunu belirtti. İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ile biraraya gelen Genel Sekreter, bu konudaki endişesini iletmiş ve “1701 sayılı karar ciddi ve önemli bir karardır. İki taraf da bunun hayata geçirilmesinde üzerine düşeni yapmalıdır” demişti.

Ehud Olmert de basın toplantısında, Lübnan hükümetiyle doğrudan temas kurulması dileğini gündeme getirdi.

Olmert, “İsrail halkının Lübnan hükümetiyle bir alıp veremediği yok. İki ülke arasında anlaşmaya varılabilmesi amacıyla Lübnan ile İsrail hükümetleri arasında doğrudan temas kurulmasını sağlamak için şartların değişmesini umuyorum” diye konuştu.

/ KUDÜS

31.08.2006


 

Olmert: Amacımız Hizbullah’ı yok etmek değildi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan’a bir ay boyunca düzenledikleri saldırıların amacının Hizbullah’ın yok edilmesi olmadığını söyledi.

Ülkenin kuzeyindeki Tiberias’ı ziyaret eden Ehud Olmert, hükümetinin 12 Temmuz’da saldırı kararı alırken Hizbullah’ı yok etmeyi hedeflemediğini ifade etti. Amaçlarının Lübnan ordusunun ülkenin güneyine konuşlandırılmasını öngören 1559 sayılı Birleşmiş Milletler kararının uygulanmasını sağlamak olduğunu söyleyen Olmert, bu hedeflerine ulaştıklarını savundu. Olmert, yaptığı açıklamada Hizbullah’ı hedef alan saldırılarda başarızlıklar olduğunu kabul etmişti. Olmert, “Her şeyin istediğimiz gibi gitmediği doğru. Hazır değildik. Problemler ve başarısızlıklar vardı” demişti. İsrail, 12 Temmuz’da başlattığı savaşın amacını Hizbullah güçleri tarafından esir alınan iki askeri kurtarmak ve roket saldırılarını durdurmak olduğunu ilan etmişti. Bu askerleri kurtaramayan İsrail, ateşkesin ilan yürürülüğe girdiği 14 Ağustos’a kadar binlerce roketin hedef olmuştu. İsrail ve Hizbullah güçleri arasındaki savaşta 162 İsrailli ölmüştü.

/ KUDÜS

31.08.2006


 

İsrail 6 Filistinliyi öldürdü

İsrail tanklarından açılan ateş sonucu Gazze Şeridi’nde 6 Filistinli öldü. 5 Filistinli, Gazze şehrinin Şecaiye bölgesindeki saldırıda hayatını kaybederken, 3 Filistinli de yaralandı.

İsrail ordusu bölgede Cumartesi gecesinden bu yana saldırılar gerçekleştiriyor.

Görgü şahitleri, Şecaiye’de oturan Rami El-Garabli (27) ve Yaser El-Garabli’nin (25), İsrail tankları tarafından kuşatılan evden çıkmaya çalıştıkları sırada; Raid İsbita (23) ve Muhand Cindiye (23) isimli Filistinliler’in de vurulan bu Filistinliler’e yardıma geldikleri sırada, açılan tank ateşiyle öldüklerini ifade ettiler. Bir diğer Filistinli de Şecaiye’deki başka bir saldırıda da hayatını kaybetti. Görgü şahitleri öldürülen bu 5 kişinin de sivil olduğunu kaydettiler.

24 yaşında, zihinsel engelli bir Filistinli de Gazze Şeridi’nde sınıra yaklaştığı sırada İsrail tarafından açılan ateş sonucu öldü.

/ GAZZE

31.08.2006


 

İsrail Türkiye’deki vatandaşlarını uyardı

İsrail, Türkiye’deki vatandaşlarına muhtemel saldırılar nedeniyle otellerinden çıkmamaları ve Mısır’ın Sina Yarımadasına gitmemeleri uyarısında bulundu.

İsrail’in terörle mücadele dairesinden yapılan açıklamada, Türkiye’yi ziyaret eden İsraillilerden saldırı endişesi nedeniyle otellerinden ayrılmamaları istenirken, Sina Yarımadası’nda yakın zamanda bir terör saldırısı düzenleneceği yönünde istihbarat alındığı belirtildi. Açıklamada, Sina Yarımadası’nda tatil yapan İsraillilerden de bölgeden derhal ayrılmaları istendi.

/ KUDÜS

31.08.2006


 

Çılgın sürücü 14 yayayı öldürdü

ABD’nin San Francisco şehrinde direksiyon başında cinnet geçirdiği sanılan bir sürücü, 20 dakika içinde yollarda, kaldırımlarda ve yaya geçitlerinde toplam 14 kişiyi ezdi.

ABD medyasındaki haberlere göre çılgın sürücünün saldırılarında bir yaya hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı. Yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğu belirtildi. Çılgın sürücünün kuzeni, araçlı saldırganın “şeytan tarafından öldürülme korkusu taşıdığını ve tedavi gördüğünü” söyledi. Soruşturma sürdürülüyor.

/ WASHINGTON

31.08.2006


 

Tişörtten bile korktular

ABD’de Iraklı bir mimar, iç hat uçuşu sırasında üzerinde İngilizce ve Arapça “Sessiz kalmayacağız” yazısı bulunan tişörtünü değiştirmek zorunda kaldı.

Reed Cerar adlı Iraklı, internet sitesindeki e-günlüğünde, olayın New York’taki John F. Kennedy Havaalanı’ndan California’ya gitmek için JetBlue havayolları uçağına binerken meydana geldiğini anlattı. Cerar, yetkililerin, halkın bu tişörtten rahatsız olacağını, uçağa binebilmesi için üstünü değiştirmesi gerektiğini söylediklerini aktardı.

Cerar, bir New York radyosuna verdiği demeçte de, “Tüm hayatım otoriter rejimler altında geçti, böyle büyüdüm. Bu tip şeylerin olduğunu biliyorum, ama burada yapılan beni şoke etti” dedi.

/ NEW YORK

31.08.2006


 

Chavez Şam’a çıkartma yaptı

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Suriye ile ülkesinin, “Orta Doğu’da Amerikan hükümetinin emperyalist saldırganlığına karşı” birlikte olduğunu söyledi.

Suriye’yi ziyaret eden Chavez, Şam’a ulaşmasının ardından Venezuela devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, barış istedikleri için Şam’da olduklarını ifade etti. Chavez, “Bu iki ülke, ABD imparatorluğunun hegemonik arzularına ve emperyalist saldırganlığına karşı güçlü bir birlik içindedir” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ise havaalanında karşıladığı Chavez’e, Orta Doğu ülkelerine desteği sebebiyle teşekkür etti. Esad, Chavez’in işgal altında yaşayan halklara samimi yaklaşımını takdir ettiklerini de söyledi.

Bu arada, Chavez’in Suriye gezisiyle ilgili olarak bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Chavez’den, Suriye’ye Lübnan’da 15 bin kişilik barış gücü konuşlanmasını öngören BM kararını kabul etmesi talebinde bulunmasını istedi.

Başta İran ve Suriye olmak üzere Orta Doğu’daki bazı ülkelerle ilişkilerini güçlendiren Venezuela’nın, İsrail ile ilişkileri geriliyor. Chavez, İsrail’in Lübnan saldırılarını Nazilerin Yahudi soykırımıyla kıyaslamış ve protesto için büyükelçisini İsrail’den çekmişti. İsrail de aynı şekilde cevap vererek Karakas büyükelçisini geri çağırmıştı.

/ KARAKAS-ŞAM

31.08.2006


 

Hatemi vizesini aldı

ABD yönetimi, bu ülkeyi gelecek ay ziyaret etmeyi planlayan eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’ye vize verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, eski İran Cumhurbaşkanı ile ABD ziyaretinde kendisine eşlik edecek olan İranlılara vize verildiğini, Hatemi’nin ziyaretinde herhangi bir kısıtlama olmayacağını söyledi.

Casey, bu ziyaretin Hatemi için ‘’Amerikan halkının endişelerini duyması için bir fırsat’’ olduğunu, bunun Amerika’nın açık bir toplum ve her türlü düşünce üzerinde özgürce tartışmaya istekli olduklarını göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Tom Casey, Hatemi’nin ziyareti sırasında herhangi bir Amerikalı yetkili ile görüşme programı bulunmadığını belirtti.

Hatemi, gelecek ay başında yapacağı ABD ziyareti sırasında Birleşmiş Milletlerde konferansa katılacak ve bir toplantıda konuşma yapacak. Muhammed Hatemi, 1970’daki İran İslam Devrimi ve ABD’nin Tahran Büyükelçiliğinin basılması eyleminin ardından ABD’yi ziyaret eden en üst düzey İranlı olacak.

/ WASHINGTON

31.08.2006


 

NATO ve Fransa’dan teröre kınama

NATO ve Fransa, Türkiye’de son günlerde düzenlenen terörist saldırıları kınadı.

Marmaris ve Antalya’daki saldırıların ele alındığı Kuzey Atlantik Konseyinin (NAC) toplantısında konuya ilişkin açıklama yapan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alessandro Minuto Rizzo, terör eylemlerinin hiçbir şekilde ve koşulda izah edilemeyeceğini, savunulamayacağını ve kabul edilemeyeceğini belirtti. “Bu tür terör eylemleri sadece ittifakın terörizme karşı mücadele kararlığına güç kazandırır” diyen Rizzo, NATO Konseyi adına, dayanışma içinde olunduğunu belirttiği Türk halkına, hükümetine ve terör kurbanlarının ailelerine başsağlığı diledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği yazılı mesajda Türkiye’yi yasa boğan son saldırılar nedeniyle “sarsıldığını” ifade ederek, ülkesinin Türkiye’deki son terör saldırılarını “en büyük kararlılıkla” kınadığını açıkladı.

/ BRÜKSEL

31.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004