Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

‘Boş senede imza atmayın’

Son yıllarda ticari ilişkilerin artması sonucu, nakit para yerine senet düzenlenmesi işlemlerinin arttığı, ancak, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi ve gerekli titizliğin gösterilmemesi dolayısıyla büyük çoğunluğunda sorun yaşandığı bildirildi.

Adana Barosu Başkan Yardımcısı Soner Çetin, yaptığı açıklamada, vatandaşları boş senede imza atmamaları konusunda uyararak, ‘’Boş senede imza atan üzerine yazılacakları kabul etmiş sayılır ve çok tehlikelidir’’ dedi.

Son yıllarda ticari ilişkilerin artması sonucu, nakit para yerine senet düzenlenmesi işlemlerinin arttığına dikkati çeken Çetin, ‘’Ticari ilişkiler, ne kadar yoğun olursa, senetle yapılan işlemlerin çoğalıyor ancak, çoğunluğunda sorun yaşanıyor’’ diye konuştu.

Çetin, ticari ilişkilerde kesinlikle açık senet verilmemesi gerektiğine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:’’Bu senet, kötü niyetli birinin eline geçtiği zaman alacağının kat kat üzerindeki meblağı yazıp işleme koyabiliyor. Bazı insanların verdikleri açık senetlerden dolayı servetlerini kaybettiklerine tanık oluyoruz. Açık senet verilmesi hukuk karşısında ifade edilemiyor. (Açık vermiştim) dense bile dikkate alınmıyor. Açık senetler, genelde teminat olarak veriliyor. Vatandaşlara önerim, senetlerin üzerini doldursunlar, tarih bölümüne de mutlaka vadesini yazsınlar. Teminat senedi olduğunu ve ne amaçla verildiğini de arka yüzünde belirtsinler. Çünkü, hukuki ilişkilerin ispatı yazılı şekilde olur. Senedin arkasına yazmakla yazılı belge ve delil olmuş oluyor. Teminat için verilen senet, haksız yere işleme konulduğunda, işleme koyan kişi hakkında cezai sorumluluk gerektiriyor, hem de kişinin mağdur olmasının önüne geçilmiş oluyor."

EMNİYET DE UYARIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesindeki ‘’sahtecilik’’ sayfasında, senet düzenlenirken alınacak tedbirler konusunda vatandaşlar bilgilendirilerek, uyarılıyor.’’Senet Düzenlerken Tedbirinizi Alın’’ başlıklı uyarıda, şunlara yer veriliyor: ‘’Rakamla ve yazıyla değer gösteren bölümlerine meblağ yazıldıktan sonra bu bölümlere ilave yapılmasını engellemek için bitişik şekilde kapatma çizgileri koyunuz. Verilen senetlerin fotokopisini muhafaza ediniz. Tamamen pul üzerine denk gelecek şekilde imza atmayınız, (imzanızı pul üzerinden belge üzerine taşırın).’’

Sayfada, vatandaştan, ‘’kesinlikle imzalı boş senet verilmemesi’’ konusunda dikkatli davranması istenirken, şu bilgilere yer veriliyor:

Hem rakamla hem de yazıyla değer gösteren bölümleri doldurun.

Senet muhtevasındaki yazıları mümkünse borçluya yazdırın.

Ödenmiş senetlerin üzerine ödendiğine dair şerh düşürüp, tahrif etmeden saklayın.

Borcunuzu ödedikten sonra aldığınız senetteki imzaların size ait olup olmadığını kontrol edin.

Tanımadığınız kişilerden ciro yoluyla senet almayın.

Senetleri alacaklı ve borçlunun bulunduğu ortamlarda düzenleyin.

Mağazalardan taksit kartı alabilmek için borç senetleri düzenlenmesi durumunda, sözleşme formunun meblağ kısmının doldurulması ve ödemeler bittikten sonra da sözleşmenin alınması konusunda duyarlı olun.

Taksit ödediğimize dair bilgisayar çıktıları onaylanmadığı takdirde hiçbir hükmü yok.

/ ADANA

31.08.2006


 

Bu sene balığa doyacağız

Karadeniz ve Marmara’da 1 Eylül’de başlayacak av sezonunda, palamut, hamsi ve lüfer bolluğu yaşanacağı bildirildi.

Türkiye’nin önde gelen balıkçılık merkezlerinden Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren bir balıkçılık şirketinin ortaklarından Metin Yalçınkaya, yaptığı açıklamada, yeni av sezonundan çok umutlu olduklarını söyledi.

Yalçınkaya, balıkçıların Karadeniz ve Marmara’nın son yıllardaki bereketinden memnun olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:’’Bunun en büyük nedeni, denizlerimizde eskisi kadar kirliliğin söz konusu olmaması. Denize kıyısı bulunan kentler, artık atıklarını arıtarak deşarj ediyorlar.”

Bu av sezonu öncesi Karadeniz ve Marmara’daki göstergelerin balık bolluğu yaşanacağına işaret ettiğini anlatan Yalçınkaya, ‘’Bu yıl palamut bolluğu devam edecek. Lüfer de aynı şekilde... Geçen sezon beklenenin altında avlanan hamside de bu yıl bolluk yaşanacağını öngörüyoruz. Halkımız bu sezon balığa doyacak. Bu bolluk, ihracata da olumlu yansıyacak’’ dedi.

/ BURSA

31.08.2006


 

İslam ülkelerine ihracat atağı

Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Hadra, Arap ülkeleri ile ticarî ilişkileri daha ileriye taşıyacak büyük potansiyel bulunduğunu belirterek, ‘’Arap ülkelerine ihracatımız 3-4 yıl içinde 20 milyar dolara rahatlıkla çıkabilir’’ dedi.

Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Hadra, Arap ülkeleri ile ticari ilişkileri daha ileriye taşıyacak büyük potansiyel bulunduğunu belirterek, ‘’Arap ülkelerine ihracatımız 3-4 yıl içinde 20 milyar dolara rahatlıkla çıkabilir’’ dedi. Hadra, yaptığı açıklamada, Arap dünyası ile ticari ve ekonomik ilişkileri artırmak amacıyla 17 Eylül 2003’de kurulan TURAB’ın hızla şubeleştiğini ve üye sayılarının 170’i geçtiğini belirterek, Eylül ayında Gaziantep ve İzmir’de yeni şubelerini açacaklarını söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Umman, Bahreyn ve Katar’dan oluşan Körfez ülkelerinin 2005 ve 2006 yılında 360 milyar dolar petrol geliri fazlası elde ettiğini belirterek, ‘’Artık Körfez sermayesi batıya gitmek istemiyor. 11 Eylül’den sonra korktular. Yatırımları kendi ülkelerinde ya da komşu ve çevre ülkelerde yapmak istiyorlar. Bu noktada Türkiye önemli bir merkez olma hüviyetine sahip’’ dedi. Bolat, yaptığı açıklamada, Körfez ülkelerinin Türkiye’yi artık bir ekonomik stratejik ortak olarak gördüğünü, bunun çok önemli olduğunu ifade ederek, hükümetin bölgedeki siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik çabalarının meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

GAZİANTEP

31.08.2006


 

Serbest bölgelerde ihracat düştü

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden serbest bölgelere ihracat yüzde 25,29 geriledi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden Ocak-Temmuz 2006 döneminde 8 serbest bölgeye toplam 20 milyon 562 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Geçen yılın aynı döneminde bölge illerinden serbest bölgelere ihracat, 27 milyon 523 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Bölge illerinden Ocak-Temmuz 2006 döneminde serbest bölgelere, 19 milyon 289 bin dolarlık tekstil, 963 bin dolarlık kuru meyve ve 310 bin dolarlık hububat ve bakliyat dışsatımı yapıldı. Ocak-Temmuz 2005 döneminde ise serbest bölgelere 26 milyon 945 bin dolarlık tekstil, 308 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ile 270 bin dolarlık hububat ve bakliyat dışsatımı yapılmıştı.

/ GAZİANTEP

31.08.2006


 

Ankara bor sempozyumunahazırlanıyor

Dünya bor rezervlerinin üçte ikisini elinde bulunduran Türkiye, bu yıl içinde bor alanında yeni bir uluslararası sempozyuma daha ev sahipliği yapacak.

Türkiye’nin en önemli tabiî kaynaklarından biri olan bor mineralleri konusundaki gelişmeleri izlemek, bu konuda çalışan bilim insanlarını bir araya getirmek amacı ile düzenlenmesi planlanan III. Uluslararası Bor Sempozyumunun 2-4 Kasım 2006 tarihlerinde Ankara’da yapılması kararlaştırıldı.Çok sayıda yerli ve yabancı madencilik sektörü yetkilisinin katılacağı bor sempozyumunda, özellikle rafine bor, bor kimyasalları ve bora dayalı sanayi ürünleri konularındaki araştırma sonuçlarını bilim çevreleri ve ilgili kuruluşların dikkatine sunulacak.

/ ANKARA

31.08.2006


 

MKEK, özel silâh ihraç edecek

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) bir ilke daha imza atarak sadece yurtdışında satışını yapmak üzere önemli bir dönüşüm projesini hayata geçirdi.

Tamamen Türk teknolojisiyle tasarlanmış ve geliştirilmiş bir çok ürüne sahip MKEK Genel Müdürlüğü, Türkiye’de ilk kez askeri amaçlı kullanılan bir silâhı av tüfeğine dönüştürdü.

MKEK tarafından T-41 G3 Yarı Otomatik Av Tüfeği olarak adlandırılan tüfek, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir fuarda ilk kez görücüye çıkarıldı. Türkiye’de ilk kez askeri amaçlı kullanılan bir silâhı av tüfeğine dönüştüren MKEK, ürettiği

G3 tipi yarı otomatik av tüfeğini yurtdışına ihraç edecek. T-41 G3 Yarı Otomatik Av Tüfeğinin mevcut yasalara göre yurtiçi pazarlaması yapılamayacak.

/ ANKARA

31.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004