Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Restorasyon için uzmanlar yetersiz

Doğu Karadeniz’in en gözde turistik mekânlarından biri olan Sümela Manastırı 42 yıldır aslına uygun restore edilmeyi bekliyor. Yetkililer, restorasyon çalışmasında ehil kişileri bulamamaktan yakınıyor.

Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Sümela Manastırı’nın restorasyon işleminin uzun zaman alması, ödenek yetersizliğinden ziyade, yetişmiş eleman eksikliğine bağlanıyor.

Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ahmet Şentürk, manastırın aslına uygun şekilde restorasyonu için çok titiz davrandıklarını, bu konuda çalışacak ehil kişi bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi.

Restorasyon çalışmasının 1998’den beri Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde takip edildiğini belirten Şentürk, “Manastırın restorasyon işleminin tamamlanması konusunda tarih vermemiz mümkün değil. Burası hassas bir yer olduğu için, aslına uygun orjinal halini kazandırmak için uğraşıyoruz. Bugüne kadar çok başarılı olduğumuz söylenemez. Çünkü, restore edilen bazı bölümler orjinal halini yansıtmayınca yıkmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Restorasyanda en önemli sıkıntının müteahhidinden mühendisine, inşaatta çalışacak işçisine kadar ehil kişiler olması gerektiğini vurgulayan Şentürk, bu durumda restorasyonun tamamlanması işleminde tarih vermelerinin mümkün olmayacağını ileri sürdü.

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç ise, manastırın restorasyonunda kaynak sıkıntısı bulunmadığını, tehlike arzeden önemli bölümlerin onarıldığını, kalan bölümlerin ise çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bu yılın ilk 8 ayında Türkiye genelinde turist sayısında yüzde 7 azalma olduğunu kaydeden Koç, bu oranın Doğu Karedeniz’de tam tersi yüzde 20 artış gözlendiğini, burada Sümela Manastırı’nın önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

/ TRABZON

31.08.2006


 

“Barış” karikatürleri

Karikatürist İsmail Cem Özkan’ın “Barış Üzerine” isimli karikatür sergisi 8-14 Eylül’de Kadıköy Belediye Başkanlığı sergi salonunda açılacak.

“Maalesef gelip ağız dolusu gülebileceğiniz karikatürüm yok” diyen Özkan’ın savaş karşıtı sergisinin teması: “Yaşama çok kültürlü ve bir arada yaşanırsa güzeldir.”

“Savaşlar hemen durdurulsun”

“Barış Üzerine” toplam otuz karikatürden oluşuyor. Özkan kara mizah tarzıyla çizdiği karikatürler için “Emperyalist savaşlar hemen durdurulsun” sloganını barındırdığını söylüyor. Karikatürist Özkan, 1965’te Ankara’da doğdu. Şu ana kadar 13 kişisel karikatür sergisi açan Özkan 1986’da İsviçre’de karikatür dalında “Barış” ödülü, 1988’de İstanbul’da Kara Mizah Yarışması’nda derece ve 1996’da “Kutlu Adalı, Faili Meçhul” konulu karikatür yarışmasında derece aldı.

İSTANBUL

31.08.2006


 

Öğrenciler yarıştI

Iğdır’ın Tuzluca İlçesi’nde Müftülük tarafından ilçe merkezi ve köylerde düzenlenen “Yaz Kur’ân Kursları” yapılan yarışmayla sona erdi.

Merkez Camii’nde kursların sona ermesi sebebiyle düzenlenen yarışmada, İncesu, Karanlık, Güllice, Abbasgöl, Sürmeli, Kandilli köyleri, Tuzluca Merkez, Aşağı Mahalle ve Bilali Habeş Camii kurs öğrencileri, Kur’ân-ı Kerim okuma ve temel dini bilgiler dallarında yarıştı.

Yarışma sonucunda Kur’ân-ı Kerim okumada, Merkez Camii kurs öğrencisi Sinan Kal birinci, Bilali Habeş Camii kurs öğrencisi Semra Türkan ikinci, Aşağı Mahalle Camii kurs öğrencisi Reyhan Çakmak üçüncü oldu. Temel dini bilgiler yarışması da oldukça çekişmeli geçti. Yarışmacıların eşit puan alması sonrasında yapılan ikinci turda, Karanlık Köyü ekibi birinci, Tuzluca Merkez Camii ekibi ikinci, Abbasgöl Köyü ekibi üçüncü oldu.

Yarışma sonunda küçük öğrencilerden oluşturulan dua grubunun okuduğu dualar, izleyicilerden büyük alkış aldı. İlahilerin okunduğu tören, öğrencilere hediyeler verilmesi ve toplam 400 öğrenciye başarı belgelerinin dağıtılmasıyla sona erdi.

/ IĞDIR

31.08.2006


 

Dayanışma için fotoğraf sergisi

MAZLUMDER Kocaeli Şubesi İzmit Sanat sokağında 1-2-3 Eylül 2006 tarihleri arasında Filistin ve Lübnan konulu fotoğrafları sergiye açıyor.

Fotoğraf sergisinin yanında maddi yardım çağrısında bulunan MAZLUMDER Kocaeli; Lübnan’a asker gönderilmesi, uluslar arası ceza mahkemesinin onaylanması, savaş suçlularının yargılanması hususlarında bir imza kampanyası başlatıyor. (Tel: 0262 - 322 16 29)

Yeni Asya / İSTANBUL

31.08.2006


 

Necip Mahfuz öldü

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar Necip Mahfuz’un öldüğü bildirildi.

Resmi MENA ajansının haberinde, Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan ilk Arap olan 94 yaşındaki Mahfuz’un, 19 Temmuzda düşüp başından yaralanarak kaldırıldığı hastanede dün vefat ettiği belirtildi. En ünlü eseri “Kahire Üçlemesi” olan Mahfuz, 1988 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştı.

/ KAHİRE

31.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004