Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Zihin ve kalp revizyonu

Dalgalı denizlerde yol almak küçük kapasiteli gemiler için çok zordur. Okyanusları aşmak ise, ancak grostonluk gemilerin işidir.

Dünya gemisinin güvertesinde yol alan insan, hayatın devamında görevleri yanında maruz kaldığı fırtınalardan da etkileniyor. Gemilerin içinde de havuzlar var. O havuz insana göre çok büyük bir deniz. Kendine göre fırtınaları dalgaları var. Sahili var, yol üzerinde ve sahillerinde bekleyen nice sürpriz tehlikeler kol geziyor. Sahili selâmet denilen mutluluk sahillerine varıncaya kadar karşılaşılan engelleri aşmak için emek, efor ve güç sarf etmek gerekiyor. Maddî ve mânevî kaslar gelişiyor. İmtihan gereği zorluklar oluyor. Zorluklara karşı erken pes edenler akıntıya rotayı çevirip iptali his nevinden yol alıyor.

İrade denilen, akıl, zihin, beden ve kalp kaslarının gelişmişliğinin göstergesi olarak istikameti muhafaza etmek sınavı kazanmaktır.

Sınav kazanmak zor iş. Üç günlük dünyanın ihtiyaçları için karşılaşılan zahmet ile insanın ebedî hayatını kazanmak için gerekli işlemlere bakınca arada korkunç bir uçurum, dengesizlik var. Sahip olunan nimetler ve vaad edilenleri (ebedî hayat cenneti) terazinin bir kefesine koyup doktorluk veya mühendislik diplomasını bir kefeye koysak hangisi ağır basar acaba?

İrade kaslarını geliştirmek lâzımdır.

Ruh, vicdan, zihin, beden ve kalp uyum içinde hayatı planlamak, kurgulamak, uygulamak, heyecan enerjisi katmak ve sevmek olarak sağlıklı bir döngü oluşturmak.

Vicdan için iman, zihin için marifet, beden için ibadet, kalp için muhabbet ve ruh için lezzet-i ruhaniye sarmalını birbirini tamamlayacak şekilde sürdürmek.

İnsan-ı kâmil denilen bu süreçte yoldan çıkaracak etkenler hayatta karşılaştığımız cazibedar fırtınalar. Nefis, tat ve zevk düşkünlüğü, rahatlık arzusu, zamanı hoş geçirmek gibi aldatıcı etkenler marifet, ibadet ve muhabbet yoluna engel oluyor.

Ruh ve vicdanın aradığı ve olmazsa olmazı olan Allah’a imanın gereği marziyatı (razı oldukları), isim ve sıfatlarının anlamlarının bilinmesi denilen marifet, irade için bedenin terbiyesi olan ibadet, kalbin inkişafı olan muhabbet döngüsü için sistematik tekrar ve ısrar lâzımdır. Düzenli ve kesintisiz her hareket belirli bir süre muhabbetin kaynağı olur. Hangi davranış sistematik ve periyodik tekrar edilirse kalp o harekete ve yapılan işten haz duyar. Olumsuz davranışlardan zevk almak çok tehlikelidir. Sigara gibi küçük bir yanlış davranış hazırdaki zevkin ilerideki büyük fatura ödemeyi göze almaktır.

Olumlu davranışlar ve ibadetin sistematik, düzenli tekrarı kalpte olumsuz şeylere değil olumlu şeylere muhabbeti sağlamak içindir. Yani hikmet ciheti öyledir. İlleti emirdir.

İnsanları doğru tekrarlardan alıkoyan her düşünce ve davranış kalbinin de sevme yönünü belirleyecektir. Hiçbir yanlış hareketi küçük görmemek gerekir. Başlamaya görsün arkası gelir.

Pozitif davranışları da küçük görmemek lâzımdır. O da alışkanlık haline gelebilir. Gelmeli de.

İnsan hayat yolculuğunda ve imtihan sırrı olarak esen fırtınalar, dalgalar ve dağdağalarda yolunu şaşırmamak için iradeyi güçlendirmeli.

İrade, zihinde doğru düşünce ile başlayıp, bedende doğru davranış olarak devam eden ve kalbin sımsıkı bağlandığı, sevdiği ve gerçek mutlu olduğu hayat biçimidir. Gelişmişlik odur. Kendisi niyet edecek, zihnen düşünecek, eyleme geçecek ve severek yapacak.

Başlangıçta zorlansa bile belirli bir tekrardan sonra yapılması zevkin kaynağı olacak. Zihin ve kalp revizyon süreci, olumlu düşünce ve davranıştan mutlu yaşamaya geçiştir.

Dursun SİVRİ

02.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Prototip insan modeli

  O bir eğitici

  Zihin ve kalp revizyonu

  Temsilciler Toplantısı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004