Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kazakistan’da İslâma ilgi artıyor

Kazakistan Adelet Bakanlığı Din İşleri Komitesi Başkanı Amanbek Mukaşev, ülkede İslam dinine ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

Başşehir Astana Gumilyev Üniversitesi’nde düzenlenen ‘’Barış ve Hoşgörünün Merkezi Kazakistan’’ adlı yuvarlak masa toplantısında bir konuşma yapan Amanbek Mukaşev, ülkede İslâm dinine büyük bir yönelişin olduğunu ifade etti. Ülkedeki dinî faaliyetler hakkında bilgi veren Mukaşev, 3 bin 552 kurum ve kuruluşun dinî konferans adı altında kayıtlı olduğunu bildirdi. Kazakistan’da bin 756 cami, 232’si Ortodoks olmak üzere Hıristiyanlığın farklı mezheplerine ait 600’den fazla kilisenin faaliyet gösterdiğini kaydeden Mukaşev, cami ve mescitlerin sayısında son yıllarda gözle görülür bir artış yaşandığını, 10 bin kadar Kazakistan vatandaşının da hac ibadetini yerine getirdiğini ifade etti.

Kazakistan’da Farklı dini görüşlere ait yayın organı sayısının 38’e ulaştığını ve 300 kadar yasal çalışma izinli misyonerin faaliyet gösterdiğini ifade eden Mukaşev, genç nüfusun sağlıklı dini eğitim alması ve manevî gelişimi için, ilköğretim okullarından yüksek öğretime kadar okul müfredatlarına din kültürü derslerinin konulmasının yerinde olacağını savundu. Çok farklı inançlarda 150’ye yakın farklı topluluğun yaşadığı Kazakistan nüfusunun 9 milyonunu Kazaklar, 4.5 milyonunu ise Ruslar ve diğer Slav halkları oluşturuyor. Ülkede ayrıca, Hristiyan Almanlar, Budist ve putperest Koreliler, ateistler ve diğer küçük etnik ve dini inanıştan gruplar bulunuyor. Ülke nüfusunun yüzde 55’inin tercih ettiği İslâm dinine Kazak asıllıların yüzde 70’i mensup. Büyük çoğunluğu Ortodoks Hıristiyan olan gayrimüslim Kazaklar arasında ateistler de bulunuyor.

/ ALMATI

11.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  NYT: ABD, Türkiye’yi kaybetmemeli

  Kaddafi Avrupa’dan tazminat istedi

  Kazakistan’da İslâma ilgi artıyor

  Blair’in alternatifine de alternatif aranıyor

  ‘Ayrımcılık Müslümanları terörize ediyor’

  Putin, 2008’e çekiliyor

  Paktiya valisi intihar saldırısında öldü

  Papa: Batı dünyası inancını kaybetti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004