Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD kaybediyor

11 Eylül 2001 ‘İkiz Kule’ saldırılarının 5. yıldönümünde yapılan değerlendirmelerde ABD’nin ‘terörle savaş’ı kaybettiğine dikkat çekililiyor. IPS’de yazan Jim Lobe, Afganistan’da Taliban’ın hakimiyet alanını genişlettiğine dikkat çekerek, Irak iç savaşa sürükleniyor, İslamcı örgütler hiç olmadıkları kadar güçlü. Bush’un ekibinden Leverett’in de itiraf ettiği gibi 11 Eylül’ün beş yıl ardından, ABD terörle savaşı kaybediyor” dedi.

Lobe, yazısında, El Kaide’nin New York ve Pentagon’a yönelik saldırılarının 5 yıl ardından ABD Başkanı George W. Bush’un “teröre karşı küresel savaş”ını kazanıp kazanmadığını anlamak için son 5 günde gelen haberlere bakmak yeterli olcağını ifade ederek, şunları söyledi:

“Savaşın başladığı Afganistan’da NATO ve ABD kuvvetlerinin baş etmekte zorlandığı Taliban gerillaları 1 Eylül’den bu yana iki düzine Batılı askeri öldürdü. NATO’nun ABD’li kumandanı general James L. Jones geçtiğimiz Perşembe günü ‘ittifakın zor bir dönemden geçtiğini’ söyledi ve Taliban kontrolüne geçen güney bölgelerde yürütülen operasyon için 2 bin 500 yeni asker ve mühimmat istedi. Öte yandan komşu Pakistan hükümeti kuvvetlerini kuzey Veziristan’dan çekerek bölgeyi Taliban’a yakın duran aşiret militanlarına bırakmaya karar verdi. Hem Usame Bin Ladin hem de George Bush’un esas savaş alanı olarak nitelediği Irak’tan gelen haberler de aynı şekilde cesaret verici değil.

Yılın başında yetkililer sonbaharda 30 bin ABD askerinin eve dönebileceğini tahmin ederken yaz sona ererken asker sayısı -Bağdat’ta süre giden şiddet nedeniyle- 10 bin artarak 140 bine ulaşmış durumda.”

Lobe, Pentagon’un saldırıların yarıya indiği iddiasının aksine artan güce rağmen ölü sayısının da azalmadığını dikkat çekerek, Temmuz’da en yüksek düzeyine ulaşan saldırılarda Bağdat’ta bin 855 kişinin ölduğüğünü, geçen ay bu sayının yalnızca küçük bir miktar azaldığını söyledi.

“Irak’taki katliâm nefreti arttırıyor”

Bununla birlikte, kamuoyu araştırmalarının Irak işgalinin dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar üzerindeki etkisinin de yıkıcı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Lobe şöyle devam etti:

“New York Üniversitesi’nden uluslar arası ilişkiler profesörü Alon Ben-Meir, ‘Irak’ta katliam sürdükçe Arap ve Müslüman dünyası oradaki insanların yaşadığı sefaleti görüyor ve ABD’ye yönelik nefret yeni zirvelere ulaşıyor’ dedi. Geçen ayki İsrail-Hizbullah savaşı da bu duruma tuz biber ekti. Bu savaşla birlikte 11 Eylül saldırıları öncesinden ABD’nin bölgedeki yegane müttefikleri olan Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün gibi Sünni ağırlıklı hükümetler de desteğini çekmeye başladı. Lübnan’ı yıkıma uğratan ve Bush tarafından Ortadoğu’yu ‘yeniden şekillendirme’ çabalarında bir köşe taşı olarak nitelenen savaş Hizbullah’ı bölgede ‘kahraman’ mertebesine yükseltti. Aynı şekilde onu destekleyen Suriye ve İran’ın yerini de sağlamlaştırdı. Bush yönetiminin El Kaide’yi Afganistan’dan çıkmaya ve liderlerini gizlenmeye zorlamışken hedefini tüm bir Müslüman dünyasını şekillendirmeye çevirmesi birçok analist tarafından büyük bir stratejik hata olarak tanımlanıyor. Sonuç itibariyle, Bush’un ilk döneminden Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu masasını yöneten Flynt Leverett geçtiğimiz Cuma CATO Enstitüsü’nde konuşurken ‘11 Eylül’ün 5 yıl ardından ABD terörle savaşı kaybediyor’ demek zorunda kaldı.” (bia)

/ NEW YORK

13.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Amerikan elçiliğine saldırı

  ABD kaybediyor

  İngilizler: Kaybettik

  The Guardian: Türkiye, Batı’dan soğuyorsa bir sebebi var

  NATO, Afganistan’da ABD’yi yüzüstü bıraktı

  Barış için dua çağrısı

  Denizden ablukayı kaldıran İsrail, Lübnan semalarında

  Sudan: Annan, ABD hesabına çalışıyor

  İhsanoğlu: İKÖ Barış Gücü düşünülüyor

  Gazze’de İsrail askeri öldürüldü

  Hizbullah: Hükümet istifa etsin

  Savaşlar eğitimi de vuruyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004