Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Müslümanlar Danimarka'da özgür

Ülkesinin dinî özgürlüklere çok önem verdiğini belirten Danimarka Eğitim ve Dini İşler Bakanı Bertel Haarder, “Danimarka çok kültürlü ve dinli bir toplum. 114 cami, 14 Müslüman mezarlığı var. 15’inciyi açmak üzereyiz. Birçok İslâm okulu var” diye konuştu.

Ceylan Intercontinental Otelde düzenlenen İstanbul Konferansı 2006’da konuşan İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, terörizm ve İslâm’ın birlikte düşünüldüğünü, halbuki terörün İslâmî inançlarla hiçbir alakası bulunmadığını kaydetti.

Bunun kökenlerinde ekonomik ve sosyal faktörlerin bulunduğunu ifade eden İhsanoğlu, politika ile dini birlikte ele almanın çok tehlikeli olduğunu kaydetti. İhsanoğlu, İslâm’ın demokrasiye uygun bir din olduğunu söyledi.

Katılımcıların, Danimarka’da bir gazetede yayınlanan karikatürlerin yol açtığı krize ilişkin soruları üzerine İhsanoğlu, Danimarka toplumunun yüzyıllardan beri homojen bir toplum olduğunu, ancak daha sonraları aniden belli sebeplerden dolayı farklı dinî ve etnik yapıya sahip insanların bu ülkeye göç ettiğini kaydetti.

İhsanoğlu, farklı kişilerle hiç yaşamamış olanların karşılarında bu insanları görünce tepki gösterebildiklerini, bunu anlayabildiklerini söyleyerek, krize yol açan karikatürlerin yerel bir gazetede yayınlandığını ve ilk başlarda kimsenin haberi bile olmadığını hatırlattı.

Karikatürlerin yayınlanmasından sonraki 4 aylık dönemde hiçbir tepkinin gösterilmediğini, Müslüman dünyasını memnun edecek hiçbir eylem sergilenmediğini ifade eden İhsanoğlu, ancak gösteriler arttığı zaman Danimarka hükümetinin bir tepki verdiğini, herkesin çağrılar yaptığını ve Müslüman dünyasını itidala davet ettiğini söyledi. İhsanoğlu, bu konuda Danimarka hükümetinin bir ilgisi bulunmadığını, ancak burada ahlâkî bir sorun bulunduğunu ifade ederek, ifade özgürlüğünün

DİNî ÖZGÜRLÜK VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Daha sonra söz alan Danimarka Eğitim ve Dini İşler Bakanı Bertel Haarder de yönetimlerin bir gazetenin yaptıklarının sorumluluğunu üstlenemeyeceği görüşünü savundu.

Danimarka’da Müslüman olmanın, dünyanın herhangi bir yerinde Müslüman olmaktan daha iyi olduğu görüşünü dile getiren Haarder, dinî özgürlük, ifade özgürlüğü, farklı din ve fikirlere saygının çok önemli konular olduğunu, bunların dünyanın gelişmesinin anahtarlarını oluşturduğunu belirtti.

Haarder, Danimarka olarak dini özgürlüklere çok önem verdiklerini vurgulayarak, herkesin istediği dini kuruluşa üye olabildiğini, Hıristiyan ve Müslüman okulları arasında hiçbir ayırım yapmadıklarını, ülkede 114 cami ve 14 Müslüman mezarlığı bulunduğunu bildirdi.

Arap dünyası ile ortaklık programı oluşturduklarını, bu programa çok önem verdiklerini ve diyaloglarını geliştirmek istediklerini kaydeden Haarder, Danimarka askerlerinin Müslümanları Hristiyanlara karşı koruduğunu, örneğin Bosna ve Kosova’da görev yaptığını, Afganistan ve Irak’ta Danimarka askerlerinin rol aldığını kaydetti.

Panelin soru-cevap bölümünde İhsanoğlu’nun sözlerinin ardından söz alan Haarder, şunları söyledi: ‘’Danimarka çok kültürlü ve dinli bir toplum. 114 cami, 14 Müslüman mezarlığı var. 15’inciyi açmak üzereyiz. Birçok İslâm okulu var. Dini okullar var. Tek kültürlü bir toplum değiliz. Fazla hoşgörülü bir toplumuz. Bizim kadar farklı din ve kültürleri destekleyen bir ülke olduğunu sanmıyorum. Hükümetin basına karışma hakkı yok ki. Bu olay zaten ders oldu, başka karikatürler yayınlanmadı. Barış içinde yaşamak istiyoruz.’’

/ İSTANBUL

14.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Genç subayların hesabı sorulsun

  Erdoğan: Oyuna gelmeyin

  Aksu: Bu olaylar bizi yıldıramaz

  Arınç: Bölücülere karşı uyanık olmalım

  AKPM’de İsrail’e Irak protestosu

  12 Eylül halkı sindirdi

  12 Eylül, tarımı da vurdu

  Avrupa’da imaj yeniliyoruz

  Bardakoğlu: Sofralarımıza fakirleri konuk edelim

  Provokatörler hakkında suç duyurusu

  Şemdinli itirafçısı Veysel Ateş’in dâvâsına devam edilecek

  Koordinatörler buluştu

  Büyükelçiden teşekkür ziyareti

  “Zorunlu seyahat sigortası” geliyor

  “Kayıp trilyon” dâvâsında, Menderes’e beraat

  MERNİS, Adalet Bakanlığının hizmetinde

  Müslümanlar Danimarka'da özgür

  Yol kapma yarışı 10 yaralıyla sonuçlandı

  Sınırda 134 kaçak yakalandı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004