Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Süreçten haz duymak

Mutluluk insanların hep peşinde koşup bir türlü yakalayamadıkları serap gibi bir şeydir. Yabancı bir düşünür, “İnsanların mutlu görünmek için harcadığı enerji, mutlu olabilmek için harcadıkları enerjiden daha fazladır” diyor.

Mutluluk; bir haldir, hissetmektir, memnuniyettir, şükürdür ve kanaattir. Bulunduğu durumdan haz duymaktır. Görünmek değil yaşamaktır. Vicdan huzurudur.

Mutluluğun engelleri içimizde

Hayata bakış mantığı. Paradigma. Değerler ve önceliklerin sıralama hatası. İnançsızlık veya inanç zaafı.

İlgi ve etki alanlarının sınırlarını tanımlayamamak. Yolculuk yaptığı gemide sırtındaki çuvalı sırtından indiremeyecek kadar güvensizlik duygusu. Ahiret ve Kader akidesine imansızlık veya tam idrak edememek. İman, tevhid, teslim ve tevekkülün anlamını özümseyememek.

Kendini, çevreyi, doğru anlayamamak ve tanımlayamamak. Olayları tanımlamada kullandığı ölçme kriterleri gibi binbir çeşit etken var engel olan.

Ben merkezli hayat ve yaklaşım. Sosyallik eksikliği. Kâinattaki yardımlaşma ve dayanışma hareketinin farkında olamamak. Hayatın yardımlaşma yönünü görmeyip, onu mücadele olarak algılamak.

Mutluluğu sonuca ve şarta bağlamak. Elde edeceği sonuca endekslemek gibi….

Mutlu olmak için

İnsanın sınırsız emelleri, hayalleri, idealleri ve arzuları var. Bunlar hepsi hedef ve sonuç. “Şuyum olursa, buyum olsa… mutlu olacağım…”

Neler yok ki? Bir karikatürde resmin bir karesinde; bir iş adamı profili çizilmiş. Masa başında saçını başını yoluyor. Telefonlar, toplantılar, koşuşturmalarla geçen stresli bir hayat. Zengin oluyor, bir servet sahibi oluyor.

Diğer karede, hastahanede serum takılı ciddî bir hastalık ve bir servet tutan tedâvi masrafları. Resim altı yazıda şunlar yazılı: “Bir servet elde edebilmek için bir ömür verdi, sağlığını elde edebilmek için bir servet veriyor”

Koskoca merhum Sabancı; “Çocuğumun (özürlü) sağlığı için bütün servetimi veririm” demişti. Her şeyi var olan birisi olarak demişti.

Mutluluk dünyevî sonuçların şartına bağlanmamalı. O sonucu elde edince ardı arkası kesilmez başkaları var sırada.

Süreçten zevk almak

“Hayat faaliyet ve harekettir. Şevk ise matiyyesidir (bineğidir).” Faaliyet ve hareketin kendi içinde lezzet vardır. Öğrenciler mutluluklarını hep sınavların ve okulun bitmesine ertelerler. Halbuki öğrencilik süreci hayatın en mutlu olunabilecek dönemleridir. Sorumluluk minimum, hayattan lezzet alabilecek durum maksimum olan bir dönemi yaşıyorlar. İleride bu ânı hiçbir zaman bulamayacaklar.

Yaşamak, nefes almak, yürüyebilmek, iş yapabilmek, ne iş yapabileceğini bilebilmek en büyük mutluluk.

Hayat felsefesini ve istikametini doğru belirlemiş, değerleri, hayalleri, pozitif niyeti, vizyonu olan insanlar sonuçlara yönelir ama süreçten zevk alırlar. Gerçek mutluluk süreçte rol alabilmektir. Sonuç ise Allah’ın (c.c) işi. O isterse her şey olur.

Dursun SİVRİ

30.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Başarıya giden yol (2)

  Ramazanlaşmak

  YASEM AJANDASI

  Süreçten haz duymak

  ZEKÂ KIRINTILARINDAN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004