Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dış açık, 2004’ü geçti

Türkiye’nin dış ticaret açığı Ağustos ayında yüzde 11 artışla 5.2 milyar dolara yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos ayında ihracat yüzde 19.4 artarak 6.6 milyar dolar, ithalat yüzde 15.6 artarak 11.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı aynı ayda yüzde 55.9’a yükseldi.

Ağustos ayında dış açığın beklentiler üzerinde çıkmasındaki en büyük pay yaklaşık 1.7 milyar dolarlık ham petrol ve doğalgaz ithalatından kaynaklandı.

Ocak-Ağustos döneminde ise dış ticaret açığı yüzde 25.9 artışla 35.6 milyar dolara ulaştı. Böylece dış açık 2004’ün tamamında gerçekleşen 34.4 milyar dolarlık açığı geride bırakmış oldu.

Sekiz aylık dönemde ihracat 14.1 artışla 53.3 milyar dolar, ithalat yüze 18.5 artışla 88.9 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 62.3 düzeyinden yüzde 60’a geriledi.

/ ANKARA

01.10.2006


 

Tarım alanları tehdit altında

Türkiye’nin kesme çiçek üretiminin 3’te 1’inin yapıldığı Yalova’da, hızlı kentleşme, sanayileşme ve turizmin, tarım alanları ve tarımsal üretim üzerinde olumsuz rol oynadığı bildirildi.

Yalova Valiliğinin internet sitesindeki bir araştırmadan alınan bilgiye göre, ilin toplam alanının yüzde 26’sını oluşturan 221 bin 738 dekar tarım alanında 5 bin 778 çiftçi ailesi tarımla uğraşıyor.

Tarım yapılan arazilerin yüzde 29’u tarla, yüzde 20’si meyve, yüzde 17’si zeytin alanı olarak kullanılırken, geri kalan bölümde sebze, kesme çiçek, iç mekân ve dış mekan süs bitkileri ile kavak ve söğüt ağaçları yetiştiriliyor.

Hızlı kentleşme, sanayileşme ve turizmin, tarım alanları ve tarımsal üretim üzerinde olumsuz rol oynadığı belirtilen araştırmada, ‘’Özellikle son yıllarda tarım arazileri, yerleşim için yapılaşmanın baskısı altında gün geçtikçe azalmaktadır’’ görüşü dile getirildi.

/ YALOVA

01.10.2006


 

Askerî alanlar satılmayacak

Yabancılara gayrimenkul satışı yapılmayacak askerî alanlar ve güvenlik bölgelerine ilişkin Genelkurmay Başkanlığının hazırladığı veriler, kadastral paftalara işlenecek.

Kadastro Müdürlüklerince yürütülecek işlemler, 3 ayda tamamlanacak. Süreç sona erdikten sonra satışlar için askeri makamlardan görüş almaya gerek kalmayacak.

/ ANKARA

01.10.2006


 

IMF’ye geri ödeme 6 milyar doları geçti

Uluslararası Para Fonuna (IMF) yapılan geri ödemeler yılın 8 ayında 6 milyar doları aşarken, kullanım 1 milyar 859 milyon dolarda kaldı.

Böylelikle 8 ayda net kullanım eksi 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hazine Müsteşarlığı Kamu Borç Yönetimi Raporu’nun Eylül sayısına göre, IMF’ye 8 ayda yapılan borç servisinin 5 milyar 476 milyon doları ana para, 532 milyon doları da faizden oluştu.

/ ANKARA

01.10.2006


 

Yağmur, üreticileri sevindirdi

Tarımsal üretimin önemli merkezlerinden Bursa’da, son günlerde etkili olan yağış yaz aylarında kuraklıkla boğuşan üreticileri sevindirdi.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, yaz sezonu boyunca yağmur yağmaması sebebiyle üreticilerin sulama masraflarının yüzde 100 arttığını belirterek, son birkaç gündür etkili olan yağışın yüzlerini güldürdüğünü söyledi.

Yaz boyunca çiftçilerin sulamaya çok büyük paralar harcadığını ifade eden Sarı, ‘’Keşke yağışlar 20 gün önce başlasaydı. Ürünlere daha faydalı olurdu. Özellikle mısırın suya ihtiyacı vardı. Yağmurun verdiği faydayı sulamakla elde edemezsiniz. Yağmur berekettir’’ dedi.

Yağmurun özellikle şu an tarlada olan mısırlara büyük faydasının olduğunu anlatan Sarı, yağışla birlikte üreticilerin tarlaların sürebileceğini ve buğday ekimine hazır hale getirebileceğini kaydetti.

/ BURSA

01.10.2006


 

Yaşlılık aylığı, çay-simide yetmiyor

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, yaşlılara ödenen 67,78 YTL’lik ‘’Yaşlılık Aylığı’’nın günün gerçekleriyle bağdaşmadığını söyledi.

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nün, yaşlıların ekonomik ve sosyal sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde kutlanacağını söyleyen Ergün, ülkede 65 yaş ve üzerindeki 1 milyona yakın kişinin, 3 ayda bir ‘’Yaşlılık Aylığı’’ olarak bilinen ödemeden yararlandıklarını bildirdi. Bunun takdir edilecek bir durum olduğunu dile getiren Ergün, şöyle konuştu: ‘’Ancak, yaşları nedeniyle büyük bir çoğunluğu bakıma muhtaç durumda olan bu insanlarımıza ödenen 67,78 YTL tutarındaki aylıkların, günümüzün gerçekleriyle bağdaşmadığı da ortadadır. Bu sadece 4 kilogram et parasıdır. Ya da bir başka değerlendirmeyle, tanesi 36 YTL olan yaklaşık 2 adet mutfak tüpü parasıdır. Bu durumda yaşlı vatandaşımız et alsa, onu pişirecek tüp alamaz. Tüp alsa, pişirecek et bulamaz.”

Her öğünde sadece simit yese ve çay içse aylık 72 YTL tutacağını kaydeden Ergun, ‘’Yaşlılık Aylığı’’nın insan onuruna yaraşır bir seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade etti.

/ ANKARA

01.10.2006


 

Fiskobirlik, 2005 ödemelerine başlıyor

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, üreticiye 2005 yılı fındığından olan borçlarını ödemeye Ramazan ayı içerisinde başlayacaklarını söyledi.

FİSKOBİRLİK Genel Merkez binasında bir basın toplantısı düzenleyen Pamuk, fındıkta yaşanan sorunların yavaş yavaş çözüme kavuşacağını ifade etti. 2005 yılı ürününden olan borçları yıl sonuna kadar ödemeyi açıkladıklarını kaydeden Pamuk, “Ancak Ankara’da yaptığımız kredi görüşmelerinden olumlu sonuçlar aldık. Dolayısıyla 2005 yılı ürününden doğan borçları daha erken bir tarihte ödeyeceğiz. Ödemeler Ramazan ayı içerisinde başlayacak ve kısa zamanda bitireceğiz” dedi.

Halen alımı süren 2006 ürünü fındığın ödemelerinin ise 2007 yılında gerçekleşeceğini de kaydeden Pamuk, daha erken ödeme konusunda da ciddi çalışma ve gelişmelerin olduğunu dile getirdi.

/ ORDU

01.10.2006


 

Orta Anadolu’nun ‘Silikon Vadisi’ açılıyor

Geçen yıl Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından temeli atılan Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Erciyes Teknopark Kasım ayında açılıyor.

Erciyes Üniversitenin merkez kampusun da geniş bir alan üzerine kurulan Teknokent, Türkiye’nin en önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olarak, kısa zamanda Kayserili sanayicilerine hizmet vermeye başlayacak. Orta Anadolu’nun ‘Silokon vadisi’ olarak değerlendirilen Teknopark, üniversite-sanayi işbirliği ile önemli projelere imza atması bekleniyor.

/ KAYSERI

01.10.2006


 

Çiçek balı üretimine Samyeli darbesi

Türkiye’de çiçek balı üretim merkezlerinden biri olan Konya’nın Hadim ilçesinde bu yıl bal rekoltesi, çiçeklenme döneminde esen sıcak rüzgârlar sebebiyle büyük oranda azaldı.

Hadim Tarım İlçe Müdürü Üzeyir Arık, bal üretimindeki azalmanın güneyden esen Samyeli ve Lodosun çiçeklenme döneminde yoğun şekilde eserek bitkileri kurutması sebebiyle olduğunu söyledi. Önceki yıllarda bir kovandan 25-30 kilogram bal alındığını belirten Arık, bu yıl bir kovandan ortalama 2 kilogram balın ancak alına bildiğini kaydetti.

/ HADİM

01.10.2006


 

Üretime engelleri yok

Kocaeli’nde engellileri topluma kazandırmak amacıyla AB fonları ve Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) desteğiyle kurulan “Bizimköy Özürlüler Üretim Merkezi’’nde üretime başlandı.

İlk etapta 86 engelli, 608 saatlik konfeksiyon eğitiminin ardından bir otomobil firması için koltuk kılıfı dikiyor. Atölyede çalışan engelliler ise kendi ayakları üzerinde durduklarından mutlular.

/ KOCAELİ

01.10.2006


 

Konutta elektriğe zam yok

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, konutlarda kullanılan elektriğe zam yapma konusunda bir hazırlıkları olmadığını söyledi.

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş’nin, TEDAŞ’a verdiği elektriğe yaklaşık yüzde 24 oranında zam yapmasının ardından, bu zammın vatandaşa yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda hükümetten açıklama geldi. Devlet Bakanı Şahin, döviz kuruyla bağlantılı zammın, TEDAŞ’ın kendi iç çalışması olduğunu, konutta ve sanayi üretiminde kullanılan elektriğin fiyatında, hiçbir değişikliğe sebep olmayacağını söyledi.

/ ANKARA

01.10.2006


 

Şahin: Elektriğe zam yok

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, konutlarda kullanılan elektriğe zam yapma konusunda bir hazırlıkları olmadığını söyledi.

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş’nin, TEDAŞ’a verdiği elektriğe yaklaşık yüzde 24 oranında zam yapmasının ardından, bu zammın vatandaşa yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda hükümetten açıklama geldi. Devlet Bakanı Şahin, döviz kuruyla bağlantılı zammın, TEDAŞ’ın kendi iç çalışması olduğunu, konutta ve sanayi üretiminde kullanılan elektriğin fiyatında, hiçbir değişikliğe sebep olmayacağını söyledi.

/ ANKARA

01.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004