Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Beyaz Saray: Bazı PKK bürolarının kapatılması konuşuldu

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Oval Ofis’te biraraya gelen ABD Başkanı George W. Bush ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede, terör örgütü PKK meselesinin geniş şekilde ele alındığını ve iki liderin, Irak içindeki bazı PKK bürolarının kapatılması konusunda konuştuklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, antisemitizm (Musevi düşmanlığı) gibi İslâm fobisinin de insanlığa karşı suç olduğunu ve dünyada Müslümanları yaralayan ‘’İslâmî terör’’ ve ‘’İslamofaşizm’’ gibi sözlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Washington Post gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisi sırasında gazeteye verdiği demeçten ve Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşmeden derleyerek yayımladığı haberde Bush’un, Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği açık desteği vurguladı. Washington Post, iki lider arasındaki görüşmenin, önceden planlanandan yaklaşık bir saat daha fazla sürdüğüne dikkati çekerek, Beyaz Saray yetkililerinin bu durumu, ‘’Türkiye ile ilişkinin ABD açısından taşıdığı kritik önemi yansıttığı’’ yorumunu yaptığını kaydetti. Gazete, Başbakan Erdoğan’ın, El Kaide ve benzeri terör örgütleriyle İslâm dini arasında bağlantı kuran çevrelere karşı çıktığını yazdı.

Erdoğan, Washington Post’a özel açıklamasında, ‘’İslâmî terör’’ ve ‘’İslâmofaşizm’’ gibi terimlerin, dünyanın her yerinde Müslümanları yaraladığını belirterek ‘’en iyisi bu gibi sözlerden kaçınmak’’ dedi.

Washington Post, pazar günü yapılan röportajda muhabirin, Başbakan Erdoğan’a, bu görüşün, konuşmalarında bu tür sözlere yer veren Bush’a Beyaz Saray görüşmesinde iletip iletmeyeceğini sorması üzerine Erdoğan’ın, bunu daha önce ABD Başkanı’na söylediğini belirttiğini yazdı. Erdoğan, ‘’Antisemitizmi insanlığa karşı bir suç olarak gördüğümüz gibi İslâm fobisi de insanlığa karşı bir suç’’ dedi.

ABD ve Türkiye’nin terör örgütü PKK’ya karşı mücadelede birer özel temsilci atadığını hatırlatan gazeteye göre Başbakan Erdoğan da ‘’bu sürecin meyvelerini vermesine müsaade etmeye niyetli olduğunu’’ dile getirdi.

Bu arada, Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Oval Ofis’te biraraya gelen ABD Başkanı George W. Bush ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede, terör örgütü PKK meselesinin geniş şekilde ele alındığını ve iki liderin, Irak içindeki bazı PKK bürolarının kapatılması konusunda konuştuklarını söyledi.

Snow, gazetecilerin sorusu üzerine, Bush ve Erdoğan’ın, birçok kez isim değiştiren PKK terör örgütüyle ilgili olarak ‘’Irak içindeki bazı PKK bürolarının kapatılacak olması gerçeği konusunda konuştular’’ dedi.

/ WASHINGTON

04.10.2006


 

Beyaz Saray’da kim yalan söylüyor?

ABD Dışişleri Bakanlığı, ünlü Amerikalı gazeteci Bob Woodward’ın piyasaya yeni çıkan ve ülkede tartışmalara yol açan kitabındaki 11 Eylül saldırılarından önceki döneme ait bazı bilgilerin doğru olduğunu açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, o dönemde Beyaz Saray’da ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan şimdiki Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilâtının (CIA) eski başkanı George Tenet ile Temmuz 2001’de bir toplantı yaptığını doğruladı, ancak bu toplantının Amerikan topraklarına yönelik El Kaide saldırılarının çok yakında düzenleneceğine ilişkin yeni bir şey ortaya koymadığını söyledi. McCormack, Rice’ın temaslarda bulunduğu Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu görüşmenin 10 Temmuz ya da civarında yapıldığını doğruluyoruz. Bu toplantıda sunulan bilgiler yeni bilgiler değildi.

Daha ziyade, önceki haftalardaki tehditlere ilişkin hazırlanan raporların iyi bir sentezi söz konusuydu” dedi. Sözcü, toplantıdan sonra Rice’ın bu bilgilerin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile dönemin Adalet Bakanı John Ashcroft’a aktarılmasını istediğini kaydetti. Bilgilerin Rumsfeld ve Ashcroft’a 17 Temmuzda iletildiğini belirten McCormack, “Bu toplantıyla ilgili belgeler, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından kurulan soruşturma komisyonuna iletildi ve bu konuda Tenet’in ifadesi alındı” dedi. ABD başkanlarından Richard Nixon’ın düşmesiyle sonuçlanan Watergate skandalını Carl Bernstein ile birlikte ortaya çıkaran gazeteci Woodward, “State of denial” adlı kitabında, 10 Temmuz 2001’de CIA başkanının talebi üzerine yapılan bir toplantıda, Tenet’in Rice’ı, El Kaide örgütünün ABD topraklarında saldırı düzenleme ihtimali hakkında uyardığını, ancak Rice’ın bu uyarıyı dikkate almadığını yazıyor. Rice, Orta Doğu’ya giderken uçakta yaptığı açıklamada, uyarıları dikkate almadığını yalanlamış ve bu toplantıyla ilgili çok belirgin bir şey hatırlamadığını söylemişti.

/ CİDDE

04.10.2006


 

9 Amerikan askeri öldü

İki gün içinde Irak ve Afganistan’da toplam 9 Amerikan askeri öldürüldü.

Irak’ın başşehri Bağdat ve çevresinde 7 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. Irak’ın batısında çıkan çatışmalarda iki Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. Başşehir Bağdat ve çevresinde son iki günde düzenlenen saldırılarda da 5 askerin öldüğü bildirilmişti.

Bu arada, Afganistan’da doğusunda çıkan çatışmada 2 Amerikan ve 1 Afgan askerinin öldüğü bildirildi. ABD ordusundan yapılan açıklamada, Kunar vilayetine bağlı Peç yöresinde önceki gün çıkan çatışmada 3 Amerikan askerinin yaralandığı belirtildi.

/ BAĞDAT

04.10.2006


 

ABD, bükemediği bileği öpüyor

ABD Senatosu çoğunluk lideri olan Cumhuriyetçi Partiden Bill Frist, Afganistan’da gerilla savaşının askeri çabalarla kazanılamayacağını belirterek Taliban ve yandaşlarının hükümette yer alması gerektiğini savundu.

Frist, Afganistan’ın güneyinde Taliban’ın kalesi durumundaki Kalat’ta bulunan ABD ve Romanya askeri üslerine yaptığı kısa ziyaret sırasında, askeri çabalarla önüne geçilemeyecek kadar Taliban savaşçısı ve bir o kadar da desteğinin bulunduğunu söyledi. Bunların, daha şeffaf bir hükümet yapısına getirilmesi gerektiğini belirten Frist, bu yapıldığı takdirde başarılı olunulacağını ileri sürdü.

First, Taliban’ın hükümete katılmasını istemenin, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin vereceği bir karar olduğunu kaydetti. ABD başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağını bir ay içinde açıklayacağını söyleyen Frist, ABD’nin Afganistan’daki birliklerini çok yakında çekmesini umduğunu da bildirdi.

/ KALAT

04.10.2006


 

İran’dan Batı bloğunu çatlatma teklfi

İran, Fransa’ya İran’da zenginleştirilmiş uranyum üretimi için bir konsorsiyum kurulmasını teklif ediyor.

İran Atom Enerjisi Ajansı’nın müdür yardımcısı Muhammed Saidi, France İnter radyosuna yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin çıkmaza çare bulunması amacıyla, Fransa’ya konsorsiyum kurma teklifinde bulunduklarını belirtti. Saidi, “Bir çözüm bulabilmek için aklımıza bir fikir geldi. Fransa’ya İran’da zenginleştirilmiş uranyum üretmek için bir konsorsiyum kurma teklifinde bulunuyoruz. Böylece Fransa, Eurodif ve Areva adlı şirketler aracılığıyla faaliyetlerimizi açık açık kontrol edebilir” dedi.

İranlı üst düzey yetkililer, müzakerelere başlamak için ön şart olarak öne sürülen uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınması talebini reddediyor.

/ PARİS

04.10.2006


 

Ebadi artık ABD’yi eleştiriyor

Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı avukat Şirin Ebadi, ABD’nin Orta Doğu’daki “çifte standartlı ahlâk anlayışını” eleştirdi.

Norveç’in başşehri Oslo’da Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere ile görüşmesinden sonra basın toplantısı düzenleyen Ebadi, demokratik bir Orta Doğu’yu destekleyen ABD’nin bununla birlikte pek de demokratik olmayan rejimlere destek verdiğini söyledi. Ebadi, “ABD, İran’da çifte standartlı ahlak anlayışı temelinde hareket ediyor. Amerika’nın bölgedeki dostlarına bir bakın, kimdir bunlar? Pakistan, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt. Bu ülkelerden hiçbirinde ilerlemiş bir demokrasi yok. (1999’daki askeri darbeyle iktidara gelen) Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in demokratik olmayan bir yolla iktidara geldiği Pakistan’ın nükleer silâha sahip olması ilginç” ifadesini kullandı. İran ile ABD arasındaki ilişkiler, İran’ın nükleer faaliyetleri, Hizbullah’a ya da Irak’taki şiddet olaylarına desteği ve ayrıca Başkan George Bush’un istediği “büyük demokratik Orta Doğu” gibi konular yüzünden gergin durumda.

/ OSLO

04.10.2006


 

Rusya’dan Polonya uyarısı

Rusya, ABD ya da NATO’ya ait savunma sistemlerinin Polonya’ya konuşlandırılması halinde gereken tedbirleri alacağı yönünde uyarıda bulundu.

Rus İnterfaks ajansındaki habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mihail Kaminin, “Rusya, ABD ya da NATO’ya ait savunma sistemi unsurlarının Polonya’ya konuşlandırılması halinde gereken tedbirleri alır” dedi. Haberde, Kaminin’in, “Bu yeni durum, objektif olarak tarafımızdan gerekli tedbirlerin alınması gerektirir, çünkü bu aşamada Rusya sadece ABD ya da NATO’nun Avrupa’daki savunma sisteminin Rusya’ya karşı olmadığı yönündeki açıklamalara güvenemez” dediği belirtildi.

/ MOSKOVA

04.10.2006


 

Afganistan tamamen NATO’nun kontrolüne geçti

NATO’nun Afganistan’ın tamamında komutayı Perşembe günü devralacağı bildirildi.

NATO’nun üst düzey sivil temsilcisi Daan Everts, basın toplantısında yaptığı açıklamada, NATO’nun Afganistan’ın doğusunda ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinden komutayı devralmasıyla, Perşembe günü ülkenin tamamında sorumluluğu üstleneceğini kaydetti.

/ KABİL

04.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004