Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Röportaj

Canan KARAKAŞ - Naciye KAYNAK

Sahabe semtinde iftar

İstanbul’da bir başka olan ibadet, huzur ve barış ayı Ramazan’ın bereketinin, mânevî atmosferinin dorukta hissedildiği mekânlardan biri de Eyüp. Adını Sahabe-i Kiram Ebu Eyyub Halid bin Zeyd el Ensari’den alan Eyüp Sultan Camiî ve türbesi Ramazan boyunca gece gündüz ziyaretçi akınına uğruyor. Çocuğu, yaşlısı, genci, kadını erkeğiyle, sadece İstanbul’dan değil, ülkenin farklı şehirlerinden Eyüp’e gelen insanlar, Peygamber Efendimizi (asm) evinde misafir etmiş bu şerefli sahabenin türbesinde duâ ediyor, camide namazlarını kılıyorlar. Gönüllerden çıkan duâlar, ihlâsla yapılan ibadetler mekânın etrafında bereketten, nurdan bir hâle olup herkesi kuşatıyor adeta. Kalabalığı ve renkliliğiyle Ramazan’ın en canlı yaşandığı Eyüp’te, sofrasını cami avlusuna kurarak iftar yapan ailelerden, Gazi Antep’ten meyan kökü şerbetini satabilmek için İstanbul’a gelen şerbetçiye, işleri Ramazan’ın bereketiyle daha da iyi giden fotoğrafçı amcadan, babasının hastalığı için duâ eden minik Recep Tayyib’e kadar birçok kişiden Ramazan düşüncelerini öğrenmek istedik.

Turan Bazoğlu Ramazan’da İstanbul’da işlerinin iyi olacağını düşünerek Gazi Antep’ten kalkıp gelmiş, ama pek de umduğunu bulamamış. Çok şifalı bir bitki olan Meyan Kökü’nü insanlar hem bilmiyor, hem de tadını beğenmediklerinden talep etmiyorlar.

* Ne satıyorsunuz?

Meyan şerbeti bu.

* Satışlar nasıl?

Daha siftah yok.

* Nasıl yani, bir bardak bile mi?

Üç günden beri siftah yapamadım. Vallahi de billahi de. Yol paramı çıkarsam geri döneceğim Antep’e.

* Orda nasıl peki, satabiliyor musunuz?

Gazi Antep’te güzel.

‘Âlem-i İslâma duâ edeceğim’

Ramazanın Eyüp’te bir başka olduğunu bilenlerden Sinem.

* Neden özellikle Eyüp Camii?

Çünkü çok mübarek bi yer. Teyzem, anneannem, annem ve kardeşlerimle geldik.

* Kaç Yaşındasın?

16 yaşındayım.

* Ne zamandan beri oruç tutuyorsun?

Ortaokul 2. sınıftan bu yana tutuyorum.

* Ramazan ayı ve oruç hakkındaki düşüncelerini öğrenebilirmiyiz Sinem? Oruç, hayatına farklılık kattı mı?

Kattı elbette. Özellikle insanın içi huzur doluyor. Şahsen benim öyle. Sonuçta hepimiz Müslümanız elhamdülillah. Orucu Allah rızası için tutuyoruz ve oruç fakirlerin halini anlamamızı sağlıyor. İnsanların hallerini anlıyoruz.

* Ne diye duâ edeceksin peki Eyüp’te bu akşam?

Allah’ın orucumuzu kabul etmesi için, İslâm âlemi için duâ edeceğim.

Sinem’in anneannesi Fatma Teyze ise her Ramazan’ı Arabistan’da geçirmeyi tercih ediyor. Ancak bu yıl İstanbul’da yaşıyor Ramazan coşkusunu.

* Kutsal topraklarda mı daha güzel Ramazanı yaşamak, İstanbul’da mı?

Ramazan her yerde güzel geçiyor. Allah herkese nasip etsin. Her yerde güzel.

‘Babamızın iyileşmesi için duâ ediyoruz’

Çocuğun dünyasına bir başka gelir Ramazan. Küçük yürekler için gece sahura kalkmanın ve akşam iftar sofrasında ezanı beklemenin heyecanı bir başkadır. Küçüklüğümüzü bir hatırlarsak, bir çoğumuz sahura kalkmak için az yalvarmamışızdır anne babamıza. Şeyma ve Recep Tayyip’de Ramazanın sevincini, coşkusunu doya doya yaşayan çocuklardan. Ancak bir yanı da buruk Erdoğmuş kardeşlerin. Babalarının hastalığının onları ne kadar üzdüğünü, “ne duâ ettiniz bugün?” sorusuyla öğreniyoruz.

* Kaç yaşındasın Recep Tayyip?

8 yaşındayım.

* Şeyma sen?

9.

* Eyüp’temi oturuyorsunuz?

Hayır. Koca Sinan’dan geldik.

* Neden geldiniz Eyüp’e?

İftara geldik.

* Güzel mi burda iftar etmek?

Güzel.

* Ramazan güzel mi, nasıl geçiyor?

Evet.

* Oruç tutabiliyor musunuz?

Evet tutuyoruz.

* Ne diye duâ ediyorsunuz?

Babamın iyileşmesini istedim. Babam hasta. İnşallah iyileşir diye duâ ediyoruz.

* Peki Lübnan’daki, Irak ve Filistindeki savaş görmüş ve işgal altında olan sizin gibi küçük çocuklara duâ ediyor musunuz?

Evet. Biz meselâ onlara yardım da gönderiyoruz. Evimizde kumbaramız var. Ona para atıyoruz, birikince onlara göndereceğiz. duâ da ediyoruz.

* Peki Ramazan’ın en çok neyini seviyorsunuz?

İftar vaktini.

* Çok mu acıkıyorsunuz?

Gülüyorlar.

‘Bazı hocalarımız orucumuza saygı göstermiyor’

Huzeyfe Çetin Tıp Fakültesinde öğrenci. Üniversitedeki hocalardan oruç ibadetine ve oruç tutanlara saygı bekliyor.

* Ramazan nasıl geldi hayatınıza bu yıl? Neler hissediyorsunuz?

Ramazan geldiğinde daha Müslüman bir ülkede yaşadığımı anlıyorum. Böyle bir fark yaşıyorum.

* Ne diliyorsunuz insanlık için duânızda?

Âlem-i İslâm için, özellikle bu son saldırılardan sonra huzur diliyorum. Meselâ bugün düşmanlarımızın zayıflaması için duâ ettim.

* Peki üniversite çevresinde, gençler arasında oruç rağbet gören bir ibadet değil. Bu konuda ne düşünüyorsun?

Arkadaşların dışında hocalarımızda da bunu görüyoruz. Yani tutmayabilirler ama saygı göstermeleri gerekir. Özellikle derste su içmeleri bana hoş gelmiyor. Üzülüyoruz.

Cantürk ailesi

* Geziyor musunuz Ramazan boyunca bütün camileri?

Yok gezemiyoruz kızım. Buraya da arkadaşımızın arabasıyla geldik.

* Peki Ramazanla ilgili ne söylersiniz? Ne anlam ifade ediyor Müslümanlar için?

Her şeyi, anlayan için her şeyi ifade ediyor.

* Eski Ramazanlarla bugünü kıyaslarsanız, nasıl değerlendirirsiniz?

Bana göre bundan 50 sene önce daha iyiydi.

* İnsanlar Ramazanın anlamını yeterince idrak edemiyor mu?

Edemiyor bence.

‘Oruç'u anlatıyoruz

Minik Betül’de anne babasıyla Eyüp’ün manevi iklimini yaşamaya gelmiş. Yaşının küçük olması sebebiyle Ramazan’ın ne demek olduğunu tam bilemese de, etrafı, insanları “farklı birşeyler oluyor” dercesine seyrediyor. Betül’ün Babası’na soruyoruz:

* Yaşı henüz çok küçük, ama Ramazan’ın geldiğini, farklı birşeylerin yaşandığını anlayabiliyor mu?

Yaşı itibariyle daha küçük olduğu için tam anlamıyla fark edemiyor. Ama en azından biz aile içinde yemek yemediğimizi, niçin yemek yemediğimizi anlatmaya çalışıyoruz.

Ramazan bereket demek

Yaşar Tuncay 36 senedir Eyüplü.

* Nasıl geçiyor Ramazan?

Ramazan ayı çok bereketli bir ay. Çok güzel geçiyor. Diğer zamanlarda sadece gündüz çalışıyoruz. Ramazan olunca gece gündüz çalışıyoruz. Çünkü insanlar ziyarete geliyorlar.

Çok güzel bir yoğunluk oluyor. Gelip bize de resim çektiriyorlar. Ramazanın bereketi bizim işimize de yansıyor. Seviniyoruz biz de böyle olunca.

* Eyüp’te mi oturuyorsunuz?

Evet. 36 senedir Eyüp’teyim.

* Peki eski Ramazanlarla kıyaslarsanız şimdiyi, ne söylersiniz?

Eskiden meselâ, yemek dağılmıyordu. Şimdi başkanımızın da sayesinde gelişme ve değişme oldu. Güzelleşti. İyiye doğru gidiyor. Biz memnunuz.

Merhamete çok ihtiyacımız var

Fuarda yalnızca kitap değil, züccaciye ve çeyizlik eşyalar da satılıyor.

* Kitap fuarı biraz durgun, sizin satışlarınız nasıl?

İlk günler biraz durgun geçiyor. Şuan zayıf. Ama inşallah böyle olmayacak diye düşünüyoruz. Ama sektörde genel bir daralma var. Toptancı yerimiz Tahtakale’de bizim. Son bir seneden beri inanılmaz bir düşüş var. İnsanlarda mal olsa da alım gücü yok.

* Ne duâ ediyorsunuz İslâm Âlemi için?

Şuan barış için duâ ediyorum. Mevlâ insanların kalbine merhamet versin. Müslüman olsun ya da olmasın. Merhamete çok ihtiyacımız var şu zamanda. Bir de ciddî bir Müslüman olmak zamanı. İnsanlar yalnızca kendilerini değil, kendisi dışındakileri de düşünmeliler. İnsanlığı düşünmeliler. Artık kimse kapı komşusunu tanımıyor. O nedenle ciddî Müslüman olmak lâzım, bildiğimizle amel etmeliyiz. Dilde kalmamalı.

Türbe âdâbını bilmiyoruz

Eyüp Sultan Türbesi girişinde bulunan gişedeki görevli Mersim Mersin Amca, türbeyi ziyarete gelenlerden bazılarının türbe adabını bilmemesinden şikâyetçi.

* Ramazan’ın gelmesiyle birlikte Eyüp Sultan’a yoğun bir ziyaretçi akını yaşanıyor. Peki insanlarımız türbeyi adabına göre ziyaret ediyorlar mı?

Eyüp Sultan’ımız sadece Türkiye’yi değil, dünyayı ilgilendiren mübarek bir yer. Türbe ziyaretinde adap olması lâzım. Ama maalesef çoğu kardeşimiz buna pek dikkat etmiyor. Saygı göstermiyorlar. Tabi bu neden kaynaklanıyor? Bence bilmediklerinden, öğretilmediği için. Anlatmak lâzım.

* Peki türbeyi neden ziyaret ettikleri konusunda bilinçliler mi halkımız? Niçin ve nasıl duâ edilir türbelerde?

Bilinçli olanlar var ama bir çoğu da türbelerden medet umuyor, maalesef. Bu konuda Peygamberimizin uyarıları var. Ama ben insanlarımızdan çok bizi eğitenlere buluyorum kusuru. Anlatmıyorlar, öğretmiyorlar.

* Duânız nedir?

Kızım Âlem-i İslâm ağlıyor şuanda. Güzel İslâmı yaşamadığımız için. İslâm âleminin selâmeti için duâ ediyorum.

YENİ ASYA NEŞRİYAT

* Nasıl gidiyor satışlar, güzel mi?

Satışlardan pek memnun değiliz şuan. İlk defa katılıyoruz Eyüp Fuarı’na. Buradaki ilk tecrübemiz. Fakat, diğer katılımcı arkadaşlar, son 15 gün fuarın daha canlı, satışların daha iyi olduğunu söylüyorlar. Tabi gelenler oluyor, tanışıyoruz. Gazetemizin, dergilerimizin aboneliğini yapıyoruz. Bu sayede de gazetemizi ve diğer yayınlarımızı tanıtma imkânımız oluyor. Yeni çıkan eserlerimize ve yeni külliyatımıza ilgi çok büyük. Müşterilerle fuarlar sayesinde birebir iletişim kurduğumuz için istekleri, temennileri, tenkitleri alabilme ve toplantılarımızda bunları değerlendirme imkânımız oluyor. Bu açıdan olumlu.

* Fuarda genel anlamda bir durgunluk var öyleyse...

Evet. Sanıyorum bu durgunluğun sebebi, okul sezonuyla Ramazan’ın denk gelişi oldu. Nakit paranın okul ihtiyaçlarına ve Ramazan alış verişine aktarılmasıyla böyle kültürel bir ihtiyaca bütçe ayıramadı insanlar. İnşallah daha sonraki günlerde gereken ilgiyi görecek, satışlarımız devam edecek diye düşünüyorum.

* Peki gazetenin promosyon olarak verdiği duâ kitabı ilgi görüyor mu?

Kitap ilgi görüyor, hakikaten güzel olduğunu, Yeni Asya’nın Ramazanda böyle bir hizmet vermesini takdir ediyorlar. Tanıtımını yapıyoruz. İkinci hamur olması belki dezavantaj oluyor ama biz bunun satış amaçlı olmaktan ziyade promosyon amaçlı basıldığını söylüyoruz müşterilerimize. İnşallah bu abonelere de yansır.

Canan KARAKAŞ - Naciye KAYNAK

04.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (03.10.2006) - Doç. Dr. Kemal Sayar: Medya, insanî duyguları pazarlıyor

  (02.10.2006) - ‘Oruçla ruh terbiyesi alıyoruz’

  (25.09.2006) - Gazeteci - yazar Oral Çalışlar: AKP geri adım attıkça kaybediyor

  (22.09.2006) - Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan: Kurumlararası iletişim yok

  (21.09.2006) - Yeni Eğitimciler Derneği Genel Başkanı Hasan Tanrıverdi: Eğitici de eğitilmeli

  (20.09.2006) - Sistem değerlerimizden uzaklaştırıyor

  (19.09.2006) - Öğrenci ile eğitimcinin gündemleri çok farklı

  (18.09.2006) - Resmî ideoloji dar geliyor

  (11.09.2006) - Türkiye, İsrail’le ilişkilerini gözden geçirmeli

  (04.09.2006) - Nuray Hafiftaş: Günah işlemekten korkuyorum

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004