Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kazanımları riske atmayalım

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, cari açık gibi sıkıntılar arasında yeni riskler oluşturacak ve ekonomide kazanımları riske atacak açıklamalardan özenle kaçınılması gerektiğini söyledi. MÜSİAD’ın Mecidiyeköy’deki genel merkezinde basın mensuplarına verilen iftar yemeğinde konuşan Bolat, Türkiye’nin 4 yıldır siyasî ve ekonomik istikrar içinde olduğunu, cari açık dışında makro kazanımlar bulunduğunu ifade etti.

Bolat, son dönemde gerilim oluşturan bazı açıklamaları endişeyle izlediklerini belirterek, ‘’Toplumda gerilim oluşturacak açıklamalardan özenle kaçınılması gerekiyor. Cari açık gibi sıkıntılar arasında yeni riskler oluşturacak ve ekonomide binbir fedakârlıklarla elde edilmiş kazanımları riske atacak açıklamalardan özenle kaçınılması gerektiğine inanıyoruz’’ dedi.

Sadece enflasyonu düşürme ve malî istikrara dayalı bir ekonomi vizyonunun Türkiye açısından yeterli olmadığını vurgulayan Bolat, ihracata dayalı yatırım, üretim ve istihdamın da önemli olduğunu, Anadolu yaklaşımının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Halk Bankasının bir KOBİ kalkınma bankasına dönüştürülebileceğini ifade eden Bolat, Büyük Mağazalar Yasa Tasarısının yasalaşmasını, perakende ticaretine bir disiplin getirilmesini ve ithalat konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını beklediklerini dile getirdi.

Yatırım teşvik rejiminin revizyona tabi tutulmasının büyük bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Bolat, sanayi envanterinin çıkarılması, sektörel ve bölgesel önceliklere göre yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Bir soru üzerine yabancı yatırımların öncelikle sektörlere ve bölgelere yönlendirilmesini desteklediklerini ifade eden Bolat, sıcak para girişine ise karşı çıktıklarını, çünkü bu paraların Türkiye’nin ekonomisini daha kırılgan hale getirdiğini ifade etti.

Bankacılık sektöründe yabancıların payının yüzde 30’ları aşmaması gerektiğini ve şu anda bu rakama yakın bulunulduğunu belirten Bolat, ‘’Bundan sonrası için risk algılaması yüksek’’ diye konuştu. Ömer Bolat bir soru üzerine de, ‘’Döviz, para piyasalarındaki oynaklıkta, 3-4 bankanın, yabancı bankalar olduğunu görüyoruz’’ şeklinde konuştu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

04.10.2006


 

Bursa’dan 12.3 milyar dolar ihracat

Üyelerinin büyük bölümünü otomotiv ve tekstil firmalarının oluşturduğu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla yılın 9 ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında artarak 12 milyar 326 milyon dolara ulaştı.

UİB verilerinden derlenen bilgiye göre, Eylül ayında yüzde 15’lik artışla 1 milyar 479 milyon 746 bin dolara yükseldi. Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 15’lik artışla 12 milyar 326 milyon 832 bin dolara yükseldi.

Otoda ihracat 2004’e yaklaştı

Ekonominin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün ihracatı, yılın 9 ayında yüzde 16,6 oranında artarak, 10 milyar 601 milyon dolara ulaştı. İhracat, bu rakam ile 2004 yılının tamamında gerçekleştirilen 10 milyar 705 milyon dolarlık ihracata yaklaştı.

/ BURSA

04.10.2006


 

Dış borç arttı

Dış borç stoku, 30 Haziran 2006 tarihi itibarıyla 193,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, 2005 Aralık-2006 Haziran döneminde dış borç stokunda, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık 3,7 milyar dolarlık artış meydana geldi.

Bu süreçte ABD Dolarının, Avro ve SDR karşısında değer kaybetmesi, dış borç stokundaki artışın en önemli sebebi olarak belirlendi.

Dış borç stokunun 110,9 milyar dolarlık bölümünü özel sektör, 66,9 milyar dolarlık bölümünü de kamu kesimi borçları oluşturdu. Böylece, toplam dış borç stoku içinde özel sektör borçlarının payı yüzde 57,3, kamu kesimi borçlarının payı da yüzde 34,6 olarak ölçüldü.

15,8 milyar dolarlık Merkez Bankası borçlarının, borç stoku içindeki payı da yüzde 8,1 oldu. Yılın ilk yarısının sonunda, kısa vadeli özel sektör borçları, 40,9 milyar dolar olurken, burada da bankaların dış borç stoku 20,8 milyar dolar ile ön plana çıktı.

5 yılda 49 milyar dolar dış borç ödenecek

Türkiye, önümüzdeki beş yıl içinde 48.8 milyar dolar dış borç ödeyecek. En yüklü ödeme, 15.8 milyar dolar ile 2007’de yapılacak. Hazine Müsteşarlığı’nın hazırladığı kamu borç yönetimi raporunda iç ve dış borç ödeme projeksiyonuna yer verildi. Rapora göre, Hazine Ekim ayında 8.3 milyar YTL’lik iç borç ödemesi yapacak. Kasım ayından 2007 Ağustos sonuna kadar ise 108.4 milyar YTL’lik iç borç servisi yapacak. İç borcun 70.9 milyar YTL’lik bölümü anapara, 37.5 milyar YTL’lik bölümü de faizden oluşuyor.

2007’de 16 milyar dolarlık ödeme

Dış borç ödeme projeksiyonlarına göre 2007-2011 arasında 48.8 milyar dolarlık da dış borç ödemesi gerçekleştirilecek. Ödemelerin 34.3 milyar doları anapara, 14.5 milyar doları da faizden oluşuyor. Dış borçta en yüklü ödeme ise 15.8 milyar dolar ile 2007’de yapılacak. Bu arada Türkiye’nin 1999’dan bu yana IMF’den kullandığı kredi tutarının da 36 milyar 136 milyon dolara ulaştığı belirlendi.

/ ANKARA

04.10.2006


 

62 bin 500 yabancı mülk edindi

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Komitesi Başkanı Hüseyin Erkek tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de mülk edinen yabancıların sayısı, özel ve tüzel kişilik olarak 62 bin 500, satılan taşınmazların yüzölçömü ise 285 milyon metrekare.

Rapora göre, satışların 6 bin 53’ü, yeni kanunun yürürlüğe girdiği 7 Ocak 2006’dan 24 Temmuz 2006’ya kadar olan dönemde gerçekleşti. Bu dönemde satışı yapılan taşınmaz alanının büyüklüğü 800 bin metrekareye ulaştı. Aynı dönemde mülk edinenler ise bin 876 İngiliz, 801 İrlandalı, 749 Alman, 357 Hollandalı, 296 Norveçli, 176 Belçikalı, 90 Yunanlı olarak belirlendi.

Türkiye ile arasında tam karşılıklılık anlaşması bulunan ülke sayısının 88 olduğu belirtilen raporda, Türkiye ile arasında tam karşılıklılık bulunmayan ülke sayısının 33, vatandaşları Türkiye’de sadece bina mülkiyeti edinebilen ülke sayısının 26, vatandaşları Türk Dışişleri ve İçişleri bakanlarının ortak izniyle taşınmaz edinebilen ülkeler sayısının 6 olduğu kaydedildi.

Türk vatandaşlarının Suriye’deki taşınmazları toplamının 1 milyon 34 bin metrekare olduğu da belirtilen raporda, Türkiye’deki Suriyeliler’e ait toprak miktarının ise 241 milyon metrekare olduğu, bunun da Türkiye’deki yabancılara ait taşınmazın yüzde 88’ine karşılık geldiği bildirildi.

Raporda, yabancılara ait taşınmaz satışlarında, alan büyüklüğü açısından Hatay’ın, kişi sayısı bakımından Antalya’nın, taşınmaz sayısı açısından İstanbul’un ilk sırada yer aldığı kaydedildi. Yine yabancıya satılan taşınmazların illere göre toplam yüzölçümü sıralamasında Hatay’ın ilk sırada bulunduğu ifade edilen raporda, Hatay’ı sırasıyla, İstanbul, Muğla, Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Aydın, Manisa, Balıkesir’in takip ettiği bildirildi.

/ ALANYA

04.10.2006


 

Pilice Ramazan zammı

Piliç eti fiyatlarına değişik oranlarda zam yapıldı.

Piliç eti üreticilerinden Banvit, 3.85 YTL’den sattığı piliç etinin kilosunu 4.10 YTL’ye, Keskinoğlu Piliç, 3.45 YTL’den sattığı piliç etini 4.05 YTL’ye, Şeker Piliç ise 3.25 YTL’den sattığı piliç etinin kilosunu 3.98 YTL’ye çıkarttı.

Firma yetkilileri, talebin canlı olması ve maliyet giderlerinin artması sebebiyle fiyatların yükseldiğini kaydettiler.

/ KAYSERİ

04.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004