Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

MB: Bize destek olun

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, fiyat istikrarı konusunda destek istedi. Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılan Yılmaz, fiyat istikrarı sağlanırsa, büyümenin de olduğunu ve istihdam ile ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını, böylece herkesin iş ve aş bulduğunu kaydetti.

Merkez Bankası’nın, kendisine verilen görevi, yani fiyat istikrarını başarı ile sürdürdüğü ve bunu gerçekleştirdiği zaman toplumun tüm kesimlerinin bundan yarar sağlayacağını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: “Fiyat istikrarı olmadan büyüme de olmuyor, yatırım da olmuyor, işsizliğe de çare bulamıyoruz. O nedenle lütfen bize destek olun. Biz size kendimizi anlatalım. Anlatamadığımız noktada bize sorular sorun. Ekonomide yapısal reformlar yapılıp fiyat istikrarı sağlandığı sürece faiz oranları düşüyor. Son çalkantı da gösterdi ki enflasyonla ilgili görüntü bozulduğu zaman faiz oranları yükseliyor.”

‘DALGALANMADA PANİK YAPMAYIN’

MB Başkanı Yılmaz “Bize destek olun” sözüne şöyle açıklık getirdi: “Biz Mayıs ve Haziran aylarında dalgalanma yaşadık. 2002’den buyana 7-8 kez dalgalanma yaşadık fakat her defasında ekonominin temellerinden kopuk olan dalgalanmalar tekrar normale döndü. Yeni dalgalanma olduğunda paniğe kapılıp beklentileri bozmayalım. Bizim istediğimiz destek bu.” “Elimizdeki politika aracı kısa vadeli faiz oranlarıdır” diyen Yılmaz, enflasyonda istenilen hedefe ulaşıncaya kadar bu politika aracını kullanmaya devam edeceğiz.

‘ATAMALAR KISA SÜREDE HALLOLACAK’

Yılmaz, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı ve Para Politikası Kurulu üyeliği görevlerine atamaların yapılmamasının, bankanın bağımsızlığına gölge düşürdüğü eleştirilerine neden olduğunu konusunda, “Bu Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile yakından ilgili ve biz de gereken ne ise onu yapıyoruz ve yapmaya çalışıyoruz. Kısa sürede hallolacak” diye konuştu.

/ ANKARA

10.10.2006


 

Suudi Arabistan’la ticaret artacak

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed El Hüseyni, ‘’Bundan sonra iki ülke ticari ilişkileri çok değişecek, çok gelişecektir. Çünkü Suudi halkı buraya gelinmemesi için hiç bir sebep görmüyor’’ dedi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz’in Ağustos ayındaki Türkiye ziyaretinin ardından yaşanan gelişmelere ilişkin sorularını cevaplayan Büyükelçi El Hüseyni, Kral’ın gezisi sırasında çifte vergilendirmenin önlenmesi ve ticaretin geliştirilmesini amaçlayan iki anlaşma imzalandığını hatırlattı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin, geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu kaydeden Suudi Büyükelçi, ‘’Bu rakam bir yıl sonra, hiç şüphe yok ki 2-3 katına çıkacak’’ diye konuştu.

İki ülkenin serbest piyasa ekonomisine sahip olması nedeniyle ilişkilerin çok hızlı gelişebileceğine dikkati çeken Büyükelçi, şu anda bile Suudi iş adamlarından turizm alanında yatırım yapmak isteyenler bulunduğunu ve bu konuda kendisinden yardımcı olmasını istediklerini anlattı. İki ülke arasında petrol alanında zaten büyük hacimli bir ticaret olduğuna dikkati çeken Suudi Büyükelçi, bunun değişik alanlara yayılması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla iş adamlarının karşılıklı ziyaretlerinin artarak devam edeceğini de söyleyen El Hüseyni, ‘’Bayramdan sonra da bir Suudi delegesi gelecektir. Bundan sonra iki ülke ticari ilişkileri çok değişecek, çok gelişecektir. Çünkü Suudi halkı buraya gelinmemesi için hiç bir sebep görmüyor.’’

/ ANKARA

10.10.2006


 

En fazla 20 YTL’nin sahtesi yapıldı

Türk lirasından altı sıfır atılmasıyla birlikte 2005 yılı başından itibaren dolaşıma çıkarılan YTL banknotlar içerisinde en fazla 20 YTL’nin sahtesinin yapıldığı belirlendi.

Merkez Bankası’ndan edinilen bilgilere göre 2005 yılı başından bu yana piyasada toplam 2 bin 847 değişik seri ve sıra numaralı olarak basılmış sahte banknot türü belirlendi. Kalpazanların en fazla tercih ettiği paranın ise 20 YTL olduğu belirlendi.

Sahte para basanların ikinci sırada tercih ettiği banknot ise 50 YTL oldu. 2005 yılı başında ilk kez dolaşıma çıkarılan 50 YTL’nin şimdiye kadar toplam 714 değişik sıra ve seri numarasıyla basılmış sahteleri tespit edildi.

Merkez Bankasının belirlemelerine göre en büyük kupür olan 100 YTL’nin ise şimdiye kadar toplam 667 değişik türde sahtesine rastlandı. 10 YTL’lik banknotun 531, 5 YTL’lik banknotun 70 ve 1 YTL’lik banknotun da toplam 14 değişik türde sahtesi bulundu.

/ ANKARA

10.10.2006


 

Sanayi üretimi hız kesti

Sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 4.8 arttı. Bu rakam Şubat’tan bu yana görülen en düşük oranlı artış olarak kaydedildi.

Sekiz aylık üretim artışı ise yüzde 6.6 oldu. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi Ağustos ayında hız kesti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, toplam sanayi üretimi Ağustos’ta yüzde 4.8 artış gösterdi. Üretim artışı geçen yılın aynı ayında yüzde 6.8 olurken, bu yıl Temmuz’da sanayi üretimi yüzde 8.7 artmıştı. Sanayinin alt sektörleri düzeyinde üretim artışı madencilik sektöründe yüzde 6.6, imalat sanayi sektöründe yüzde 4, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 9.8 olarak gerçekleşti. Üretimde en yüksek artış yüzde 92.8 ile elektrikli makine ve cihazları imalatında yaşandı. Yılın sekiz aylık döneminde sanayi üretiminde ortalama artış yüzde 6.6 oldu. Aynı dönemde madencilik sektöründe yüzde 7.8, imalat sanayi sektöründe yüzde 6.2, elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 9 artış görüldü.

/ ANKARA

10.10.2006


 

Fransız mallarına boykot hazırlığı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, sözde Ermeni soykırımını inkâr etmeyi suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Meclisinde kabul edilmesi durumunda, her hafta bir Fransız malını boykot kapsamına alacaklarını söyledi.

Küreselleşen ekonomik düzende ülke mallarına ilişkin boykotun Tüketiciler Birliği tarafından en son seçenek olarak görüldüğünü vurgulayan Deniz, ‘’Ancak yaşanan gelişmeler, bu son seçeneğin kaçınılmaz olduğunu ortaya koymaktadır’’ dedi.

Deniz, Türkiye’deki tüketicinin bu haklı tepkisine siyasi iktidarın da katılacağını düşündüklerini belirterek, sivil/askerî tüm kamu alımlarında Fransa kökenli mal ve hizmet satan firmalara ihale yasağı getirilmesini, mevcut ihalelerde yer alan Fransız firmalarına da işten el çektirilmesini talep ettiklerini ifade etti.

OTOMOTİVDE “FRANSA” TEDİRGİNLİĞİ

Fransa’nın, ‘’Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı’’ iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısını tartışmasının, Türkiye’de, Fransa imalatı otomobil satan bayileri endişelendirdiği bildirildi. Türkiye’de otomotiv pazarının ortalama yüzde 23.6’sını elinde bulunduran Oyak-Renault, Citroen ve Peugeot otomobillerin satış ve servis hizmetlerini veren bayiler, Fransız malları boykot edildiği takdirde zarar göreceklerini savunuyor.

/ KONYA/ADANA

10.10.2006


 

Yaz saati bu ay sonu bitiyor

Yaz saati uygulaması, bu ay bitiminde sona eriyor. 26 Martta başlayan yaz saati uygulaması, 29 Ekim Pazar günü saat 02.00’de, saatlerin bir saat geri alınmasıyla sona erecek.

Yaz saati (ileri saat) uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor. Yaz saati uygulaması başlangıç ve bitim tarihlerinde Avrupa ülkeleriyle birlikte hareket ediliyor.

/ ANKARA

10.10.2006


 

Merkezdeki okul binaları satılıyor

Şehirlerin alış veriş merkezleri ya da sanayi ve ticaret bölgelerinde kalan okul binalarının, yeni eğitim kurumları yapılması karşılığında satışına ilişkin proje, ilk olarak Van’da uygulamaya giriyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in imza koyduğu, protokolünün uygulandığı ilk okul, Van Kız Meslek Lisesinde olacak. Milli Eğitim Bakanlığı, ilk olarak Van merkezde 10.2 milyon YTL değer biçilen, Kız Meslek Lisesinin satışı için Maliye Bakanlığı’na başvurdu. Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının görüşü, proje ve maliyet icmalinin gelmesinin ardından Van Kız Meslek Lisesinin satışı için ihaleye çıkacak. İhaleyi, okul karşılığında en fazla eğitim kurumu inşa etme yönünde teklif veren kişi ya da kuruluş kazanacak.

Bu arada İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi merkezler başta olmak üzere, diğer kentlerde de yeni okulların inşası karşılığında satışa çıkarılacak okullar için tarama çalışması yapılıyor.

/ ANKARA

10.10.2006


 

İHKİB, alacak peşinde

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (İHKİB) ihracatçıların tahsil edemediği alacaklar için çalışma yaptığı bildirildi.

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İHKİB Eğitim Vakfı tarafından bu yılın başında kurulan Dış Ticaret Danışmanlık İktisadi İşletmesine gelen tahsil edilemeyen alacak başvurularının sayısının 106’ya, takipteki paranın miktarının da 5,5 milyon avroya ulaştığını açıkladı. Takipteki ülkeler listesinin başında Alman firmaları gelirken onu İtalyan, İngiliz ve Fransız firmaları izliyor.

Alacakların tahsil edilememesi sorununun özellikle küçük ihracatçılar için büyük sıkıntı oluşturduğunu belirten Orakçıoğlu, firmaların, uluslararası hukukun karışıklığı ve masrafların yüksekliği sebebiyle alacaklarını takip etme güçleri yoksa gönül rahatlığı ile kendilerine ulaşabileceklerini belirtti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

10.10.2006


 

Petrol OPEC ve Kore’yle yükseldi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in günlük petrol üretimini kısacağını açıklaması ve Kuzey Kore’nin yerlatında nükleer silah denemesi yaptığını iddia etmesi, petrol fiyatlarının 60 doların üzerine çıkmasına sebep oldu.

ABD ham petrolünün varili 60 dolar 47 sente çıkarken, Brent tipi petrolün varili de 60 dolar 50 sente yükseldi.

/ SİNGAPUR

10.10.2006


 

PO, yargı kararını bekleyecek

Petrol Ofisi A.Ş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından verilen idari para cezasıyla ilgili yargı süreci tamamlanıncaya kadar cezanın ödenmesine yönelik bir işlem başlatılmayacağını bildirdi.

Petrol Ofisinden Borsaya gönderilen yazıda, EPDK tarafından verilen idari para cezasının iptali için şirket tarafından yargı sürecinin başlatıldığı hatırlatılarak, yargı süreci tamamlanıncaya kadar para cezasının ödenmesine yönelik bir işlem başlatılmayacağı belirtildi.

/ İSTANBUL

10.10.2006


 

İTO, KOBİ’lere ihracatı öğretecek

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) ‘’İhracata İlk Adım Programı’’nın üçüncüsü Kasım ayında başlayacak.

İTO’dan yapılan yapılan açıklamada, İTO’nun, bugüne kadar ihracat yapmayı istediği halde ihracat yapamamış üretici KOBİ’leri eğittiği, bu amaçla ‘’İhracata İlk Adım Programı’’ başlattığı belirtildi. Programın ikinci bölümünün geçtiğimiz aylarda tamamlandığı, program sonunda 40 KOBİ’nin çeşitli ülkelere ihracat yapar duruma geldiği bildirilen açıklamada, programın üçüncü ayağının ise Kasım ayında başlatılacağı duyuruldu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

10.10.2006


 

Yeniden değerleme oranı yüzde 5,55

Kurumlar vergisinde 3. geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı, yüzde 5,55 olarak tespit edildi.

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu imzasıyla yayınlanan sirkülerine göre, Maliye Bakanlığınca ilân edilen yeniden değerleme oranı, bu yılın 3. geçici vergi döneminde yüzde 5,55 olarak uygulanacak.

/ ANKARA

10.10.2006


 

Turizmcinin umudu, son iki ay

Antalya’nın Alanya ilçesi Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkanı Nüvit Özkan, 2006 turizm sezonunun neticesini Kasım ve Aralık aylarında gelecek olan turistlerin belirleyeceğini söyledi.

Turizm açısından bireysel tanıtımların yetersiz kalacağını savunan Özkan, “Son umudumuz yılın son iki ayında gelecek turistler” dedi. Özkan, yaz sezonunun rakamlarla ve yaşananlarla oldukça tatsız geçtiğini vurguladı.

/ ANTALYA

10.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004