Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Yahoo neler yapıyor?

Microsoft’un Windows Live Mail üzerinde yapmış olduğu “beta” çalışmalarını ilk gördüğümde, yakında Google’ın da Gmail’de düzenlemeler yapmaya başlayacağını düşünmüştüm. Ancak Yahoo’dan açıkçası herhangi bir yenilik beklemiyordum ve Yahoo Mail’in “Beta”sını görünce gerçekten çok şaşırdım. Şimdi isterseniz, yeni nesil Yahoo Mail’i bir incelemeye alalım:

Yahoo, incelediğim kadarıyla Gmail’in hızını Windows Live Mail’in dinamik yapısıyla birleştirmeye çalışıyor. Yani ikisinin de en önemli özelliklerini harmanlayarak, ikisinden de üstün bir mail hizmeti sunmak için çalışıyor. Güzel bir arayüz oluşturulmuş ve eskisi ile karşılaştırılamayacak özellikler eklenmiş. Tıpkı Windows Live Mail’deki gibi “drag & drop” yani “sürükle-bırak” mantığıyla çalışıyor. Bu özellik de gerçekten kullanıcılara çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca ne Live Mail’de, ne de Gmail’de olan bir özelik var Yahoo’da: “Tab”lar… Yahoo’da maillerinizi farklı tablarda açabiliyorsunuz. Bu “tab”lar sayesinde yeni bir sayfa açmanıza gerek kalmadan aynı sayfa içerisinde birçok maili okuma imkânına sahip olabiliyorsunuz. Bu da Yahoo’ya has ve güzel bir fikir olmuş.

Ayrıca Yahoo bundan 2–3 hafta önce, kullanıcılarını phishing saldırılarından korumak amacıyla “sign-in seal” diye adlandırdığı bir uygulama başlattı (Phishing hakkında daha ayrıntılı bilgi için 09.07.2006 tarihli YeniAsya Gazetesi’nin Bilişim Teknik Sayfası’nı internet arşivinden inceleyebilirsiniz). Bu uygulama sayesinde Yahoo Mail giriş sayfanıza sizin belirlediğiniz herhangi bir resmi koyuyorsunuz ve o resim sizin bir çeşit mührünüz oluyor. Eğer o resmi görmüyorsanız, bilin ki bir phishing saldırısıyla karşı karşıyasınız demektir. Bunun da güzel bir uygulama olduğunu belirtmek istiyorum. En azından, güven veriyor.

Yahoo Mail Beta, adı üstünde: “beta”. Yani daha tam olarak bitirilmemiş ve daha iyi bir hizmet sunmak için üzerinde çalışılıyor. Şu hâliyle bile baktığımızda son derece kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Son şekliyle yayına girdiğinde çok daha güzel olacağını ümit ediyorum. Siz de isterseniz ve bir Yahoo kullanıcı hesabına sahipseniz Yahoo Mail hesabınızı Yahoo Mail Beta’ya çevirebilirsiniz. Yahoo Mail Beta hakkında daha ayrıntılı bilgi için http://advision.webevents.yahoo.com/mailbeta adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çok kısa olarak Gmail’den de bahsetmeden geçemeyeceğim. Gmail, Google’ın bir uygulaması ve Google geliştirmiş olduğu tüm uygulamalarda her zaman basitlik ve sadeliği ön planda tutuyor. Dolayısıyla Gmail’de de bir sadelik göze çarpıyor. Ancak Microsoft’un Windows Live Mail Beta’sı ve Yahoo’nun Yahoo Mail Beta’sını inceledikten sonra Google’ın da kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum. Açıkçası yakın bir zamanda Google da bir beta ile karşınıza çıkarsa şaşırmayın. Gerçi Gmail kurulduğunda beta olarak yayına başladı. Şu anda da hâlâ beta. Artık Google, Gmail için beta’nın betasını mı yapar bilmiyorum ama bir şeyler yapacağına kesin gözüyle bakıyorum.

Biraz da Yahoo’nun diğer hizmetlerinden bahsedelim. Yahoo Video… Ben Yahoo Video’yu “şu anki haliyle” bir atasözümüze benzetiyorum: “Dostlar alışverişte görsün”. Yahoo Video, Yahoo’nun “Ben de varım” felsefesiyle verdiği bir hizmet. Ancak Video’da www.youtube.com’un “rakipsiz şampiyon” olduğunu düşünüyorum. Hani güreşte sizin kilonuzda bir rakip olmazsa rakipsiz şampiyon olursunuz ya, YouTube’un de kendi kilosunda bir rakibi olmadığı için Video olayında YouTube şimdilik rakipsiz şampiyon.

Arama motoru olarak tabiî ki herkes bir şeyler yapıyor. Microsoft, www.live.com ile uğraşıyor şu an. Yahoo, www.yahoo.com üzerinden hizmet veriyor. Şu anda beta olan Hakia.com var. Yakında Türkçe hizmet de vereceklermiş. Ancak arama motoru olarak Google’a bir alternatif bulamıyorum nedense. Üzerinde konuşmaya bile gerek görmüyorum. Arama motoru = Google diyorum. Tabiî ki bu yazdıklarım şimdilik geçerli. Yarın ne olacağını hiçbirimiz bilemiyoruz. İnternet dünyası o kadar hızlı gelişiyor ki, geleceğe dair uzun vadeli yorumlar yapmakta güçlük çekiyoruz.

Bu haftalık da bu kadar. Bir sonraki yazımızda tekrar birlikte olmak dileğiyle. Hoşçakalın…

Ahmet Sait DURAN

05.10.2006


NurAsya.com hizmete girdi

“Biz Mubabbet Fedaileriyiz” sloganıyla yayın hayatına atılan www.NurAsya.Com, ışığıyla ruhları okşamaya devam ediyor. Yeni Asya’yı bayraklaştırmayı esas alan NurAsya.Com’da Yeni Asya neşriyatın, dergilerimizin ve Yeni Asya linklerinin reklamlarını bulmanız mümkün. Ayrıca açılan forum köşesinde Yeni Asya, Bizim Aile, Genç Yaklaşım, Can Kardeş bölümlerine girerek düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz bir bölüm de mevcut. NurAsya.Com genel olarak sizlere Bediüzzaman’nın hayatı, Foto Galeri, Programlar, Haberler, Yeni Asya ajandası, forum, köşe yazıları, sesli ve görüntülü sohbetler ve Peygamber Efendimiz (asm) özel bölümü gibi birçok güzelliği sunmakta. Ayrıca NurAsya.Com yakında birçok yazarla hizmet vermeyi, internet radyoculuğuyla da geniş kitlelere seslenmeyi ve birçok projesiyle hizmetinizde olmayı hedefliyor. NurAsya.Com’un sayfalarında gezmeye devam ettikçe makalelerle aklınıza kapı açılacak, ruhunuz efsunlanacak. Kur’ân, Cevşen ve Nur sohbetleriyle kalbiniz nur deryalarına yelken açacak.

Asya’nın En Büyük Nuruna sizleri de davet ediyor ve daha iyi bir hizmet için site çalışmalarında görev almak isteyenlerin, [email protected] adresinden veya forumdan yetkililerle irtibat kurmasını bekliyoruz.

S. Furkan ÖZDEMİR

05.10.2006


Bilgisayarınız Vista'ya hazır mı?

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows Vista Ocak 2007’de çıkmış olacak. Bilgisayarların teknik kapasitesini zorlayan bu işletim sistemi şu an kullandığınız bilgisayarda sağlıklı kullanılabilecek mi? Yoksa yeni bir bilgisayar almadan Vista’ya geçiş yapamayacak mısınız? Bunu merak edenlerin sayısı o kadar fazla ki, bu amaçla bir test yazılımı hazırlanmış. ATI şirketinin sitesinden çevrimiçi kullanılabilen bu yazılım, bilgisayarınızın teknik özelliklerini test ediyor ve Vista’ya hazır olup olmadığınıza karar veriyor. Uygulamayı çalıştırmak ve bilgisayarınızın Vista’ya uygun olup olmadığını öğrenmek için http://www.ati.com/technology/windowsvista/AreYouVistaReady.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

05.10.2006


Cisco’dan Türkiye’ye 275 milyon $’lık yatırım

İnternet ağ teknolojileri ve veri iletişimi alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Cisco Systems, gelecek 5 yıl içinde Türkiye’ye 275 milyon dolarlık yatırım yapacak. Doğu Avrupa ziyareti kapsamında Ankara’ya gelen Cisco Systems İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi John Chambers, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Sheraton Oteli’nde şirket tarafından düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Chambers, 5 yıl içinde şirketin Türkiye’ye 275 milyon dolar yatırımının söz konusu olduğunu bildirdi. Hedefe ulaşmak için iyi bir eğitim sistemi, hazır bir altyapı ve yeniliğin gerekliliğine işaret eden Chambers, şirketin 2000 yılında eğitim sisteminin nasıl geliştirileceği konusunda bazı taahhütlerde bulunduğunu, bu çerçevede Türkiye’de 47 akademi kurduklarını, bunu 200’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Cisco Systems’in 163 ülkede faaliyetlerinin bulunduğunu, Türkiye’yi gelişmekte olan ilk 5 ülke arasında gördüklerini ifade eden Chambers, ağ uzmanı yetiştirmede kamu-özel sektör ortaklığını benimsediklerini, bu yöntem sayesinde Çin ve Hindistan’da önemli başarılar elde ettiklerini anlattı. Chambers, Başbakan Erdoğan ile Davos’taki ve bugün Başbakanlık’taki görüşmelerini anımsatarak Erdoğan’ın dinamik ve açık beklentileri bulunduğunu, fırsatları bilmek istediğini kaydetti. Attıkları adımları 5 yıl sonra aynı şekilde sürdürmek istediklerini ifade eden Chambers, bugünkü adımların başarılı olması halinde arkasının geleceğini dile getirdi.

05.10.2006


Dünyaları alan diskler yolda

Seagate bu kayıt yoğunluğunda 2.5 TB’a kadar kapasitede diskler imal edebilecek. Bu kapasitede bir disk, 41.650 saat müzik, 800.000 adet dijital fotoğraf, 4.000 saat dijital video veya 1.250 adet video oyununu saklayabilir. Dünyanın en büyük sabit disk üreticisi Seagate, inçkareye 421 Gbit’lik kayıt hızı ile (421 Gbit/in²), manyetik kayıt hızı alanında yeni bir dünya rekoru kırdı. Rekor denemesinde kullanılan dikey kayıt teknolojili kayıt başları ve medyalar, Seagate’in hâlihazırda elinde bulunan üretim ekipmanlarından oluşuyor. Ekipmanlar Seagate’in elinde olan ve kısa dönemde, büyük çaplı teknolojik yeniliklere ve sermayeye ihtiyaç duymadan geliştirilebilecek yeni teknolojilerin varlığını onaylıyor. Rekor denemesine ilişkin bilgiler, Seagate bilimadamlarından Dr. Mark Kryder’in, sabit disklerin 50. yılı kutlamaları çerçevesinde IDEMA DISKCON’da yaptığı sunumda duyuruldu. Seagate, denemedeki yoğunluk seviyesinde; 1 ve 1.8 inçlik tüketici elektroniği disklerinde 40 GB ile 275 GB, 2.5 inçlik dizüstü disklerinde 500 GB ve 3.5 inçlik masaüstü ile kurumsal disklerinde 2.5 TB kapasitesindeki disklerin yapılabileceğini öngörüyor.

Seagate, bu kayıt yoğunluğundaki disklerin 2009 yılından itibaren piyasaya sürülebileceğini belirtti. Seagate CEO’su Bill Watkins, konu ile ilgili yaptığı açıklamada elde edilen başarının sabit disk sektörünün geleceğinin daha da parlak olacağının açık bir göstergesi olduğunu belirterek, “Alansal yoğunluktaki bu büyük ilerleme dijital devrimi sağlıyor ve sabit disklerin dünyanın bitmek bilmeyen bilgi talebinin karşılanmasındaki yerinin bir kez daha altını çiziyor” dedi.

05.10.2006


Dell, yeni ürünlerde AMD’ye geçiyor

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi Dell, Eylül ayından itibaren çıkacak ürünlerinde AMD çipleri kullanacağını açıkladı. Dünyanın en büyük çip üreticisi Intel’e son yıllarda rakip olan Advanced Micro Devices, pazarda büyüyor. Dell, AMD çipleri içeren ürün yelpazesini genişletme kararı aldı. Buna göre Dell, yeni sunucu ve masaüstü ürünlerinde AMD çipleri kullanacak. Dell, 4 ay önce uzun yıllar iş ortaklığı yaptığı Intel ile karşılılıklı anlaşmasının dışına çıkarak, AMD çiplerine yönelmişti. Ancak, Dell’in dizüstünde AMD’ye geçmemesi ise dikkat çekti. Çip devi Intel, son birkaç çeyrekte AMD’ye pazar payı kaybediyor. Bilişim çevrelerinde AMD ürünlerinin daha hızlı olduğuna dair ürün incelemelerin çıkması üzerine, talep de artışa geçti. Bundan birkaç yıl öncesine göre Daha fazla kullanıcı AMD çipiyle çalışan bilgisayarı özel olarak tercih ediyor. Son çeyrekte çip üreticileri arasında AMD’nin payı sunucularda yüzde 20, masaüstünde yüzde 25’e kadar yükselmişti. AMD’nin pazarda öne çıkmasının bir nedeni de grafik ve oyun konularından daha iyi performans veren 64-bit çipleri, Eylül 2003’te Intel’den daha önce çıkarmış olması. Intel’in yeni Core 2 Duo serisini AMD’nin bir süredir pazarda önemli yer edinen Athlon ve Opteron çiplerine karşılık olarak piyasaya sürdüğüne dikkat çeken sektör analistleri, iki şirket arasında kızışan rekabetin kullanıcıların avantajına işlediğini belirtiyor.

05.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004