Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bütçe, 200 milyar YTL’yi aşacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2007 bütçesinin 200 milyar YTL’yi aşan bir rakam olduğunu belirterek, 2007 bütçesinde yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinin korunmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bu aşamada ayrıntılı bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) tarafından Park Otel’de düzenlenen “Stratejik Öngörü: 2023” konulu toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Önceki gün yapılan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında hangi noktaya varıldığının sorulması üzerine Bakan Şener, toplantıda 2007 bütçesinin aşağı yukarı ortaya çıktığını belirtti. 2007 bütçesiyle ilgili yaklaşık rakamın sorulması üzerine ise Şener, “200 milyar YTL’yi aşan bir bütçe büyüklüğünden söz ediyoruz” dedi. Şener, şu aşamada ayrıntılı rakamlar vermenin güç olduğunu da kaydetti.

2007 bütçesinde yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinin korunup korunmadığının sorulması üzerine ise Bakan Şener, “Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu safhada fazla ayrıntı veremeyiz” diye konuştu.

Son dönemde uluslar arası ham petrol ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin, cari açığı olumlu yönde etkilemesinin beklendiğini söyleyen Şener, ‘’Nitekim ham petrol varil fiyatında 10 dolarlık düşmenin enerji ithalat faturamızda yaklaşık 4,2 milyar dolar azalma getireceği ve yıllık bazda cari işlemler açığını yaklaşık 3-3,5 milyar dolar azaltacağı tahmin edilmektedir’’ dedi.

Bu dönemde yüksek miktardaki cari açığa karşın, 36,4 milyar dolar sermaye girişi gerçekleştiğine işaret eden Şener, doğrudan yabancı yatırımların 12,1 milyar dolar ile cari açığın yüzde 54,1’ini finanse eder duruma geldiğini söyledi.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Esnaf bayramı bekliyor

‘’Türkiye’nin tek, dünyanın da beşinci en büyük alış veriş merkezi’’ olarak nitelendirilen İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısında, 15 bini resmi kayıtlı 25 bin iş yeri ve ortalama 100 bin çalışan, Ramazan Bayramı öncesi, piyasanın hareketlenmesini bekliyor.

Kemeraltı Çarşısı’nda 26 yıldır şekercilik yapan Mehmet Vurgun, Ramazan Bayramına iki haftadan az bir zaman kaldığını, alış verişlerin henüz hız kazanmadığını, vatandaşların çoğunlukla şekerleme ve çikolatanın fiyatını sorup gittiğini belirtti. Şekerleme üretimi yapan şirketlerin bayram öncesi fiyatlara ‘’abartılı zam yapmadığını’’, kendilerinin de buna uyduğunu ifade eden Vurgun, ‘’Ürünlere zam yapmaya değil, satmaya bakıyoruz. Ama çarşıda eski bayram öncesi heyecan yok. İnşallah son günlere doğru bir hareketlenme olur. Şu anda işler doyurucu değil’’ dedi.

/ İZMİR

12.10.2006


 

Türkiye’de 524 Fransız şirketi var

Fransa parlamentosunda 12 Ekim’de görüşülecek ‘’sözde Ermeni Soykırımının inkarını suç sayan’’ yasa teklifi sebebiyle ürünlerinin boykotu gündeme getirilen Fransa’nın dış ticaretinde Türkiye’nin payı, yüzde 1,3 ile oldukça düşük düzeyde.

Türkiye’nin ithalat ve ihracatında ise Fransa’nın payı, ortalama yüzde 5-6 düzeyinde değişiyor. Türkiye’nin doğrudan ithal ettiği Fransız ürünlerinin toplam değeri geçen yıl sonu itibariyle 5,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, Türkiye’de otomotiv, gıda, sigortacılık, bankacılık, perakende, akaryakıt başta olmak üzere, pek çok sektörde toplam 524 Fransız sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Fransız sermayeli firmaların Türkiye’deki yoğun faaliyetlerine karşın, iki ülke arasındaki doğrudan dış ticaret fazla değil. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) verilerine göre, geçen yıl Fransa’ya 3 milyar 788,9 milyon dolar ihracat yapılırken, ithalat 5 milyar 870,7 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

/ ANKARA

12.10.2006


 

İşadamları alternatif arıyor

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) ve Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, Fransa’dan ithalat yapan bölge işadamlarının alternatif ülke arayışında olduklarını bildirdi.

Onatça, yaptığı yazılı açıklamasında, sözde Ermeni soykırımını inkar edilmesini suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesi halinde, bundan en çok yine Fransa’nın zarar göreceğini belirtti. Bu ülkeye karşı başlatılacak boykot kampanyasına her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Onatça, şunları kaydetti: ‘’Bölge işadamlarımız Fransa ile önemli ölçüde ticaret yapıyor. Ancak, bölge işadamlarımızın çoğu alternatif ülke aramaya başladı. Bu tepkilerin artacağını düşünüyorum.’’

/ ADANA

12.10.2006


 

Metal iş kolunda uyuşmazlık

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal ve Çelik-İş sendikaları arasındaki grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı.

MESS ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikaları arasında sürülen ve 153 iş yerinde yaklaşık 110 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Alınan bilgiye göre, MESS’in, Türk Metal ile 11 Ağustos, Çelik-İş ile 15

Ağustosta başlayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine, taraflar arasında Uyuşmazlık Tutanağı imzalandı.

MESS ile Birleşik Metal-İş arasındaki görüşmelerin son oturumu ise 13 Ekim Cuma günü yapılacak. Görüşmede, taraflar arasında uyuşmazlık tutanağı tutulması bekleniyor.

MESS, işçi ücretlerine birinci 6 ayda yüzde 4,29, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon oranında zam yapmayı teklif etti. Türk Metal ise ücretlere birinci 6 ayda yüzde 19, Çelik-İş de yüzde 18 oranında zam yapılması teklifinde bulundu. Tarafların ücret zamları başta olmak üzere, 20 madde üzerinde anlaşma sağlayamadıkları belirtiliyor.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Hazine 500 milyon Euro borçlandı

Hazine, 16 Şubat 2017 vadeli tahvilin artırımıyla 500 milyon Euro borçlandı ve bu yılki toplam tahvil borçlanmalarını da 3.9 milyar dolara çıkardı.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Petrol 58 doların altına indi

Uluslar arası piyasalarda petrol fiyatları, OPEC toplantısı öncesinde düştü. ABD tipi ham petrolün fiyatı son 8 ayın en düşük seviyesine yaklaşarak varili 57,96 dolardan işlem görüyor.

Londra Brent tipi petrol de 64 sent azalarak varili 58,70 dolardan satılıyor. Petrol fiyatlarının düşmesinde, Batılı ülkelere danışmanlık hizmeti veren Uluslararası Enerji Ajansının önümüzdeki yılki küresel petrol talebini günlük 1,45 milyon varile düşürmesi etkili oldu.

/ LONDRA

12.10.2006


 

İhracat 63,7 milyar dolar

Eylül ayında ihracatta kırılan yeni rekorun ardından, Ekim ayı rakamları gelmeye başladı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın web sitesinde(ihracat.dtm.gov. tr) açıkladığı kayıt rakamlarına göre, 10 Ekim itibariyle 63 milyar 735 milyon 125 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı döneminde ihracat 55 milyar 225 milyon 920 bin dolar olmuştu. Böylece ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.4 oranında bir artış yaşandı.

Ekim ayında ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,7 artışla 2 milyar 287 milyon 803 bin YTL oldu. Geçen yılın aynı döneminde ihracat 1 milyar 777 milyon 413 bin YTL olmuştu. 12 aylık dönem itibariyle bakıldığında ihracatın 81 milyar 954 milyon 26 bin dolar olduğu belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2005 yılında 73 milyar 122 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Satışlar azalınca, piliç eti ucuzladı

Geçen hafta zamlanan piliç eti fiyatları, satışların gerilemesi üzerine bu hafta ucuzladı.

Önde gelen piliç eti üreticilerinden Banvit, 4,10 YTL’den sattığı piliç etinin kilosunu 3,85 YTL’ye, Keskinoğlu Piliç, 4,05 YTL’den sattığı piliç etini 3,80 YTL’ye, Şeker Piliç 3,98 YTL’den sattığı piliç etinin kilosunu 3,45 YTL’ye, Fat Piliç ise 3,95’ye sattığı piliç etini 3,40 YTL’ye indirdi.

/ KAYSERİ

12.10.2006


 

Çözüm, geçici işçinin daimi olması

Kamudaki geçici işçilerin sözleşmeli olarak istihdamı sorunu çözmeyeceğini söyleyen Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, “Çözüm geçici işçilerin daimi işçi kadrosuna alınmasıdır” dedi.

Kamuda çalışan 210 bin geçici işçinin daimi kadroya alınması ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bakanlığı’nın çalışmalarını sonuçlandırmak üzere olduğunu belirten Mustafa Başoğlu, genel bütçe kapsamındaki geçici işçilere “sözleşmeli personel” statüsünün verilmesine tepki gösterdi. Başoğlu, “Kamudaki geçici işçilerin sözleşmeli olarak istihdamı sorunu çözmez. Çözüm bu işçilerin daimi işçi kadrosuna alınmasıdır” dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

12.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004