Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

AKP-CHP, MHP-DTP eksenlerini kıracağız

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar üç günlük Güneydoğu gezisinin son durağı olan Şanlıurfa'da da dikkat çekici değerlendirmeler yaptı. Ağar'ın özellikle “Türkiye'yi MHP-DTP etnik köken, AKP-CHP laiklik ekseninden çıkaracağız. Bunu yapacak tek parti biziz” şeklindeki beyanları büyük ilgi uyandırdı.

Ağar Milliyet’ten Fikret Bila'ya verdiği röportajda da, “Eğer halk kucaklanır, dışlanmazsa, PKK da tabiî ömrünü bitirir. Şehit aileleri, başka gençler şehit olmasın diye dua ediyorlar. Dağda çocuğunu kaybedenler de başka çocuklar dağa çıkmasın diye dua ediyorlar. Bu, birlikte, beraber yaşama iradesi değil de nedir?” dedi.

BASINDAN SEÇMELERDE

12.10.2006


 

“SOYKIRIM” KULLANILIYOR

Fransa’nın Türkiye’yi AB’den dışlamak için Ermenileri ve “soykırım” sorununu kullandığını belirten Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, “Nasıl Fransızlar Türkleri dışlamak için Ermenileri kullanıyorsa, biz de Ermenileri kullanarak ifade özgürlüğünü baskı altına alyoruz. Sebep aynı, küreselleşmeden duyulan korku” dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, bugün Fransa Parlamentosu’nda ele alınacak “Ermeni Soykırımı’nın inkarını cezalandıran Yasa Tasarısı ile ilgili yaptığı açıklamada,”Küreselleşme korkusu her yeri sarmış durumda” dedi.

Prof. Oran, tasarının Fransa ve Türkiye ile sınırlı olmayan küreselleşmeye dair korkuları yansıttığını söyledi. Korkuların birbirini azdırdığına dikkat çeken Prof. Oran, “Türkiye’deki AB düşmanlarıyla AB’deki Türkiye düşmanları birbirlerine meme veriyorlar, birbirlerini emziriyorlar. Siyaset biliminde ‘dikotomi’ derler. Sıcak kavramını bilmiyorsan soğuk kavramını da bilemezsiniz” diye konuştu.

Prof. Oran, “Fransızlar, bu kanunun çıkmasıyla birlikte öyle korkunç bir tartışmayla karşılaşacak ki, sonuçta Voltaire’i yeniden keşfedebilirler (Back to Future). Bu da söz konusu tasarıyı siyasetçilerin tarihçilere müdahalesi olarak gören Fransa’daki 16 tarihçiye desteği artıracak” dedi.

Oran, Fransız yazar ve filozof François-Marie Arouet de Voltaire’in “Söylediklerinize katılmıyorum ancak düşüncelerini özgürce dile getirmeniz için müdahale etmeye hazırım” sözü düşünceyi ifade özgürlüğü açısından referans oluşturduğuna dikkat çekti.

Prof. Oran tasarının kabulüyle, sürekli gündeme getirilip çekilmesinden dolayı Demokles’in Kılıcı gibi sallanan tasarının artık gündemden çıkacağını hem de alevlenecek tartışma sonucunda Fransa’nın Voltaire’e geri dönerek ileri gitmiş olacağını savundu.

Fransa Meclisinde son olarak, iktidardaki Halk Hareket Birliği’nin (UMP) Ermeni asıllı milletvekili ve Nicolas Sarkozy’nin danışmanlarından Patrick Deveciyan, “tarihçi ve akademisyenlerin yasa tasarısı kapsamı dışında tutulmasına” yönelik bir değişiklik önergesi sundu.

/ İSTANBUL

12.10.2006


 

Bu fırsat kaçmasın

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın son çıkışını Yeni Asya'ya değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı M. Sezgin Tanrıkulu, “Sayın Ağar’ın geçmişte devlette aldığı görev itibariyle bu tür sözleri söylemesi şaşırtıcı gelebilir.

Ama artık Türkiye’nin başbakanlığına aday olduğunu ifade eden bir politikacının bir vali ya da emniyet genel müdürü gibi davranması doğru olmaz” diyerek, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

DEVAMI RÖPORTAJ SAYFASINDA

Kemal BENEK

12.10.2006


 

Arınç: Gelecek Ramazan daha rahat olacağız

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye ne zaman ayağa kalkmaya, ne zaman halkın iradesi tam olarak parlamentoya yansımaya başlasa, bundan şikayet edenler ve üzülenler olduğunu esefle gördüklerini belirterek, ‘’Bir takım kuru gürültüler, şunun, bunun sözleri, şurada, burada yüksek sesle konuşulan bir takım şeyler, bunlar, toplumun huzurunu bozmak için yapılıyor’’ dedi.

Müstakil Sanayici ve iş adamları Derneği Ankara Şube’si önceki akşam Gazi Üniversitesi (G.Ü) Gazi Kültür Merkezi’nde bir iftar yemeği verdi.

İftara TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM Başkan Vekili İsmail Alptekin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, bazı milletvekilleri, bürokratlar ve iş adamları katıldı.

İftar yemeğinde bir konuşma yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, eskiden

öksürürken düşen borsanın şimdi yüksek perdeden konuşmalara bile cevap verme tünezzülünde bulunmadığını bildirdi.

Bunda toplumun değişik kesimlerinin ortak çabasının etkili olduğunu belirten Arınç, şöyle konuştu:’’Ben bu Ramazan’ı geçmişe göre daha rahat, daha huzurlu bir Ramazan olarak görüyorum. emin olun, bundan sonraki Ramazan’da, hele hele bundan sonraki Ramazan’da, yani bir sene sonrasından başlıyorum. Rabbim izin verirse inşallah çok daha rahat olacağız, çok daha huzurlu olacağız, çok daha mutlu olacağız.’’

Siyasetçilerin halka ümit vermesi gerektiğini vurgulayan ve bu yapılırsa milletin seçim sandığında ümidi kırılmadan, morali bozulmadan görevini yerine getireceğini anlatan Arınç, bunu yapanların başarılı olacağını, yapmayanların çok yararlı hizmet yapmış sayılmayacağını bildirdi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

12.10.2006


 

TZOB Başkanı Bayraktar: Fransa, ifade hürriyetine pranga vuruyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Fransa’nın çıkarmaya çalıştığı yasa, ifade hürriyetine ‘pranga’ değil mi?

Bu yasa önerisi Türkiye’ye ifade hürriyeti konusunda baskı yapanlara yakışıyor mu? Fransız kamuoyuna, Fransız Ziraat Odalarına sesleniyoruz, bu akıl dışı gidişi durdurunuz” dedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Fransa Ziraat Odalarına bir mektup göndererek, sözde soykırımla ilgili Fransız Meclisinde bulunan yasa önerisinin kabul edilmemesi için destek istedi.

Bu arada TZOB Yönetimi Fransa’ya giderek, Fransa Ziraat Odaları ve AB çiftçi temsilcileriyle bu konuda görüşmeler yapacağını açıkladı. Bayraktar, “TZOB ve Türk çiftçileri olarak Fransa’yı şiddetle kınıyoruz! Bu konu bilim adamlarına, tarihçilere bırakılsın. Siyasi menfaat, oy kaygısı ile siyasilerin ilişkilerimize vereceği büyük zararı önlemeliyiz. Böyle bir yasa, kimseye fayda sağlayamaz. Bu girişim özellikle Fransız menfaatlerine zarar verecektir. Bu yasa kabul edilirse; Türkiye, Fransız ithal mallarına boykot etmelidir” dedi.Böyle bir yasanın Türkiye-AB ilişkilerine de zarar vereceğini söyleyen Bayraktar, AB yetkililerini Fransa’yı daha etkili bir şekilde uyarması konusunda göreve davet etti.

Ahmet TERZİ / ANKARA

12.10.2006


 

Cezayir soykırımı TBMM’de

TBMM Adalet Komisyonunda, Ermeni soykırım yalanlarının cezalandırılması ile Fransa’nın, Cezayir’de yaptığı soykırımın inkarını suç sayan yasa tekliflerinin görüşülmesine başlandı.

Adalet Komisyonu, AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın başkanlığında, Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda toplandı.Toplantıda ilk olarak, komisyon gündemindeki, Anavatan Partisi Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan’ın ‘’Ermeni Soykırım Yalanlarının Cezalandırılması Hakkında Kanun Teklifi’’ ile Afyonkarahisar Bağımsız Milletvekili Mahmut Koçak ve Anavatan Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan Balandı’nın, ‘’Fransa’nın, Cezayir halkına karşı işlediği soykırım suçunu inkar edenlerin cezalandırılmasına’’ ilişkin kanun teklifleri görüşülmeye başlandı.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Akif Gülle taburcu oldu

AKP Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle, 16 Temmuz’da Amasya’nın Merzifon ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu tedavi gördüğü Ankara Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesinden, 89 gün sonra taburcu oldu.

Gülle’nin taburcu olması sebebiyle hastanenin konferans salonunda bir toplantı düzenlendi. Salona yürüyerek gelen Gülle, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Bir gazetecinin, hastaneden çıktıktan sonra ilk ne yapmak istediği sorması üzerine Gülle, şunları kaydetti:’’Takdir edersiniz ki en öncelikli görevlerimin başında partideki görevim geliyor. Düşüncem, partide basın ve medyadan sorumlu genel başkan yardımcısı sıfatıyla mevcut görevimi almak ve kaldığımız yerden çalışmalarımıza başlatmaktır. Fiziksel olarak buna vücudumuzun gösterebildiği imkan kadar bunları yapmaktır. En fazla kafamda olan takdir edersiniz ki partimizdir.’’

/ ANKARA

12.10.2006


 

“Terör için alternatif çözüm yolları aranmalı”

DYP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, “Teröre ilişkin çözüm yolları milletle tartışılıp paylaşılmayacaksa kiminle konuşulacaktır?

Bu konuda söyleyecek bir çift lafı olmayanların Ağar’ın sözleri üzerinden ucuz kahramanlığa kalkışmaları en hafif deyimiyle ayıptır” dedi. Terörün Türkiye’nin en önemli meselesi olduğunu söyleyen Adan, “22 yıldır bu uğurda on binlerce can verilmiş, ülke kaynaklarının önemli bir kısmı terörle mücadele için harcanmıştır. Doksanlarda Sayın Ağar’ın da içinde olduğu bir kadronun bitirdiği terör yeniden hortlamış, uluslar arası destek kazanmıştır. Bugün Türkiye kanıyla canıyla yeni bir mücadelenin içindedir” dedi. Adan, Türkiye’nin terör sorunu çözmek için askeri seçeneğin yanı sıra başka yol ve yöntemler üzerinde düşünmesi ve tartışması gerektiğini söyledi.

Recep GÖREN / ANKARA

12.10.2006


 

Barış Gücüne 400 bin YTL ödenek

Milli Savunma Bakanlığı’nın, BM Lübnan Barış Gücü (UNIFIL) harekatında acil ihtiyaçların zamanında karşılanabilmesi için, doğrudan temin yoluyla yapacağı alımlarda kullanabileceği parasal limit, 6 ay süreyle 400 bin YTL olarak belirlendi.

Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karara göre, UNIFIL Harekatına ilişkin tedarik hizmetlerinin yürütülmesinde ortaya çıkabilecek acil ihtiyaçların zamanında karşılanabilmesi amacıyla, doğrudan temin yoluyla yapılacak alımlarda uygulanmasında esas alınan parasal limit, Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek birlik ve kurumlar için 6 ay süreyle 400 bin YTL olarak uygulanacak.

Bu maddenin uygulanmasında, harekata katılacak birimlerin sorumluluklarını yerine getirebilmesi için gerekli olan her türlü ihtiyaç, ‘’Acil Harekat İhtiyacı’’ olarak kabul edilecek ve doğrudan temin yoluyla alınacak.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Milletvekillerinden 25 yaşa onay

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi, ilk tur oylamada, 423 oyla kabul edildi.

Anayasanın bir maddesinde değişiklik yapan teklifin, milletvekili seçilme yaşını 25’e düşüren maddesinin oylamasına, 458 milletvekili katıldı. Oylamada, 423 kabul, 22 ret oyu kullanılırken, 3 milletvekili ise çekimser kaldı. Oylamada 4 oy boş çıkarken, 6 oy da geçersiz sayıldı. Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesi, ilk tur oylamada 431 oyla kabul edildi. Anayasanın bir maddesinin değiştirilmesine ilişkin teklifin ‘’kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi ve halk oylamasına sunulması halinde kabul edilmesini’’ öngören ikinci maddesi, görüşmelerin ardından gizli oya sunuldu.

Oylamaya 456 milletvekili katıldı. Madde, 17 ret oyuna karşılık 431 oyla kabul edildi. 3 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 2 oy boş çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da teklifin görüşmelerini izleyerek, oy kullandı. Erdoğan ve Baykal, oylama sonucunu beklerken milletvekilleriyle sohbet etti.

Başkanvekili Sadık Yakut, milletvekillerine, teklifin ikinci tur oylamasının, ilk tur oylamadan 48 saat sonra yapılacağını hatırlattı. Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması, bugün, saat 23.00’ten sonra yapılacak.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Meyve-sebze raporu Meclis’e geliyor

Yaş sebze, meyve ve kesme çiçek ile narenciye üretimindeki sorunlara ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, raporunu 17 Ekim Salı günü TBMM Başkanlığına sunacak. Komisyon Başkanı, AKP Mersin Milletvekili Ali Er, bugünkü toplantıda taslak rapora son şeklini vereceklerini söyledi.

Raporun 3 bölümden oluştuğunu ifade eden Er, 1. bölümde komisyonun kuruluş amacı ve çalışmalara, 2. bölümde dünyadaki yaş sebze ve meyve, kesme çiçekçilik ile narenciye üretimine, 3. bölümde ise tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerine yer verildiğini kaydetti. Er, Türkiye’de tarımda yaşanan en büyük sıkıntının planlamanın olmaması olduğunu belirterek, ‘’Bu yüzden çiftçilerimiz nerede, neyi, ne zaman üreteceğini tam olarak bilemiyor. Raporumuzda bu soruna yer veriyoruz’’ dedi. Basın toplantısıyla açıklayacakları raporlarını 17 Ekim Salı günü TBMM Başkanlığına sunacaklarını ifade eden Ali Er, ‘’Raporumuzu verdikten sonra da konunun takipçisi olacağız’’ diye konuştu.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Okullar hangi gerekçelerle satılıyor?

CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt, hangi gerekçelerle ticaret bölgelerindeki okulların satılmasına karar verildiğini sordu.

Özyurt, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, şehirlerin alışveriş merkezleri ve ticaret bölgelerinde kalan okul binalarının, yeni eğitim kurumları yapılması karşılığında satılacağını belirtti. Hangi gerekçelerle okulların satışına karar verildiğini soran Özyurt, bu karardan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi olup olmadığını sordu. Satılacak okulların tespitine kimlerin karar vereceği ve satış bedellerinin nasıl tespit edileceğinin açıklanmasını isteyen Özyurt, ‘’Hangi ilimizde hangi okulların satılması düşünülmektedir. Satılan okulda okuyan öğrenciler hangi okula gidecekler; yoksa öğrenciler yeni yapılacak okulları mı bekleyecekler?’’ diye sordu. Özyurt, alışveriş merkezlerinin ve ticaret bölgelerine yakın semtlerde oturanların çocuklarının bundan böyle hangi okula gideceklerinin açıklanmasını da istedi.

/ ANKARA

12.10.2006


 

Gazetemiz çalışanları iftarda buluştu

Gazetemiz, çalışanlarına iftar yemeği verdi.

Önceki akşam Eyüp Sultan Camii karşısındaki Sultanzade Sofrasında verilen iftara Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, Genel Koordinatör Yakup Erdoğan, Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, birim müdürleri ile gazete ve diğer bölümlerde çalışan yüzü aşkın personelimiz katıldı. İftar yemeğinin ardından Eyüp Sultan Camiinde akşam namazı kılındı ve cami avlusundaki ‘kitap fuarı’ gezildi.

/ İSTANBUL

12.10.2006


 

Gazozda alkol iddiası

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, TÜBİTAK’a yaptırdığı analizler sonucunda piyasada satılan bazı gazozların içerisinde alkol bulunduğunun tespit edildiğini açıkladı. Deniz vatandaşları bu konuda uyararak, “İçtiğiniz gazozda alkol var!” dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, bir basın toplantısı düzenleyerek piyasada satılan on farklı gazoz markası ile ilgili yaptırdıkları analiz sonuçlarını açıkladı. Deniz, Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde yaptırdıkları testler sonucunda on değişik marka gazozda farklı oranlarda etil alkol bulunduğunun ortaya çıktığını anlattı.

Türkiye’de gıdaların içeriği ile ilgili düzenlemelerin “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği” ile belirlendiğine işaret eden Bülent Deniz, bu yönetmelik kapsamındaki “Alkolsüz İçecekler Tebliği”nde alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarının en çok 5.0 g/l olabileceğinin belirtildiğini kaydetti. Alkolsüz içeceklere ilişkin bir hukuki metinde dikkatlerini çeken bu ifade üzerine konuyla ilgili çalışma başlattıklarını belirten Deniz, “Çalışma kapsamında piyasada satılan gazoz ürünlerinin etiketleri üzerinde yapılan incelemelerde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bir bilginin olmadığı, hatta bir üründe de, içerikte alkol ve çözeltisinin kullanılmadığına ilişkin bir bilginin olduğu tespit edilmiştir” dedi.

SEBEP, UCUZ MALİYET

Çeşitli marketlerden aldıkları ve Gebze’deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde incelettikleri gazozlarda 1,56 g/l ile 0.20 g/l arasında etil alkol tespit edildiğini aktaran Deniz, “Yapılan araştırmalar ve gıda mühendisliği, kimya mühendisliği ve tıp alanında uzmanlarla yapılan görüşmeler ile gazlı içecek olan gazozlarda, etil alkolün kullanım nedenleri ile ilgili olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bu esanslar yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bu esansların suda çözünmeleri için hem su, hem de yağlarla tam karışabilen, çözünebilen ara çözücülere ihtiyaç bulunmaktadır. Etil alkol gazlı içecek üretiminde bu işlevi yerine getirmek üzere kullanılan bir ara çözücüdür. Gazlı içecek üretiminde tat ve koku verici maddeleri suda çözünür hale getirmek üzere kullanılan etil alkol üretim sürecinde kimyevî bir değişime uğramamakta ve aslî unsuru olan alkol olma özelliğini yitirmemektedir. Etil alkol, gazlı içecek üretiminde maliyeti düşük olması nedeniyle kullanılmaktadır. Etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere, örneğin propylen glycol maddesi kullanılması mümkündür” şeklinde konuştu.

TÜKETİCİNİN HAKKI İHLÂL EDİLİYOR

Gazozlarda etil alkol kullanıldığının etiketlere yansıtılmadığına da dikkat çeken Deniz, bu durumda içeriğe ilişkin yanıltıcı veya eksik bilgi verilmekle tüketicinin en temel hakkı olan bilgilenme hakkının ihlâl edildiğini öne sürdü. Deniz ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na da uyarılarda bulunarak konuyla ilgili takip ve değişikliklerin yapılmasını istedi.

/ İSTANBUL

12.10.2006


 

Sakal-ı Şerif, Mardin’de

Hz. Muhammed’in (asm) Sakal-ı Şerif’i, tarihi Selçuklu mimarisine ait Mardin Ulu Camii’nde ziyarete açıldı.

Mardin Müftüsü Celal Yıldız, Ulu Camii’nde Ramazan dolayısıyla ziyarete açılan Sakal-ı Şerif’in Ramazan ayı süresince erkeklere, Perşembe ve Cuma günleri ise kadın ziyaretçilere açık tutulacağını belirtti. “Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz, çeşitli hurafelere inanmayıp Allah’ın yüce İslâm dini ve onun kutsal kitabı olan Kur’ân-ı Kerim’in emir ve yasakları çerçevesinde hareket etmeleridir” diyen Yıldız, istenilen şeylerin duayla Allah’tan istenmesi gerektiğini belirtti.

/ MARDİN

12.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004