Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Lâle soğanından dostluğa

Toplam 21 sanatçının çalışmalarının yer aldığı “Lale Soğanından Dostluğa” sergisinin açılışı, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Tacan İldem ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Nebahat Albayrak tarafından yapıldı.

Tacan İldem, sergiyi açarken, Türkiye ile Hollanda arasındaki siyasi ilişkilerin 1612 yılında Hollanda büyükelçisinin Osmanlı Devletine güven mektubunu sunmasıyla başlamasına karşılık, kültürel ilişkilerin çok daha geriye gittiğini ve bunun lale ile başladığını anlattı.

Hollandalı Carolus Clusius’un 1594 yılında İstanbul’dan lale soğanlarını Leiden şehrine getirerek, bu ülkede yetiştirmeye başladığını hatırlatan İldem, bu tarihten itibaren, lalenin ikili ilişkilerin her alanda güçlenmesinin bir sembolü haline geldiğini belirtti.

Tacan İldem, Hollanda-Türkiye ilişkilerinin her alanda gelecek vaat ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Umuyorum ki bundan sonra da ilişkilerimizin geleceği yönünden lale bizim için ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Biz tarihten güç alıyoruz. Asıl odaklanmamız gereken bugün ve gelecektir. Eğer tarihin esiri olursak o takdirde tabii geleceği göremeyebiliriz.”

Nebahat Albayrak da lalenin, ikili ilişkilerde sembol haline gelen önemini, bundan sonra da koruyacağına, bu anlamda serginin çok önemli bir işlevi yerine getirdiğine inandığını ifade etti.

Serginin açılışında, Büyükelçi İldem, Milletvekili Albayrak ve Hollanda Tarım Bakanını temsilen bakanlık genel direktörü Renee Bergkamp, dostluğu sembolize eden lale soğanlarını basın merkezinin bahçesine ektiler.

Bu arada, sergi düzenleme komitesi, Topkapı’ya ekilmek üzere 1000 adet lale soğanı gönderileceğini bildirdi.

Türk sanatçı Saniye Bıldırcın’ın iki çalışmasının yer aldığı sergideki diğer eserler, en ünlü Hollandalı ressamlara ait.

Açılışına, sanatçılar, politikacılar ve öteki davetlilerin de katıldığı sergi, 31 Ekime kadar gezilebilecek. Sergi, daha sonra Lahey Merkez Kütüphanesi salonlarında 4 Aralıka kadar izlenime sunulacak.

Türkiye ile Hollanda ilişkilerinde sembol haline gelen lale, Hollanda’nın tanıtımında ve ülke ekonomisine katkısında önemli rol oynuyor. Hollanda, yalnızca ABD’ye yılda 3 milyarın üzerinde lale soğanı satıyor. Başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine lalenin soğan ve çiçek olarak satışından ise 1 milyar avronun üzerinde gelir elde ediliyor.

12.10.2006


 

Yusuf Sezer’den Van’da 36. kişisel sergi

Ünlü hat sanatçısı Yusuf Sezer, Van Belediyesi’nin daveti üzerine 36. kişisel sergisini Van’da açtı. Van Vali Yardımcısı Osman Ahsen, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Emniyet Müdür yardımcıları Ümit Yaşar Adalar ve Nail Aydın, İl Müftüsü Osman Artan ve çok sayıda vatandaşın katıldığı, Van Belediyesi Gençlik ve Kültür Merkezi’ndeki ‘Hat’ sergisi açılışında bir konuşma yapan Sanatçı Yusuf Sezer, ebru sanatının her bir eserinin orijinal ve aherli kâğıtların üzerinde yumurta akıyla işlemden geçtikten sonra yapıldığını söyledi.

Sezer, burada 40 eserinin mevcut olduğunu, bu eserlerden 15’inin yeni diğerlerinin ise bir önceki sergisinden getirdiğini belirtti. Hat sanatının tezhib, ebru ve minyatür olmak üzere 3 ana bölümü bir arada toplamakta olduğunu ifade eden Sezer, “Eserlerimin Van’daki sanatseverlerle buluşmasında desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanı Burhan Yenigün’e saygılarımı sunuyorum” dedi.

Açılış töreninin ardından Yusuf Sezer, Belediye Başkanı Burhan Yenigün’e eserlerinden ‘Van Belediyesi Burhan Yenigün’ isminin yazılı olduğu bir tablo hediye etti. 40 eserin yer aldığı sergi, 20 Ekim 2006 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

12.10.2006


 

Hattat Mahmut Dörtbudak 9. kişisel sergisini açtı

Şanlıurfalı Hattat Mahmut Dörtbudak, 100 eserinin yer aldığı 9. kişisel sergisini açtı. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde düzenlenen serginin açılışında konuşan Şanlıurfa Kültür Müdürü Selami Yıldız, Mahmut Dörtbudak gibi ustaların ve yeteneklerin her zaman yanında olduklarını, onun genç nesillere de örnek olmasını arzuladıklarını söyledi.

Yıldız, hat ustası Dörtbudak’a çalışmalarından dolayı teşekkür plaketi verdi. 1963 yılından beri hat sanatıyla uğraştığını bildiren Dörtbudak, “Şimdiye kadar hiçbir eserimi satmadım ve satmayı da aklımdan geçirmedim. Ancak beğenen bazı dostlara ve büyüklerimize ücretsiz hediye ettim. Hat sanatı dinimizde de önemli bir yer tutmaktadır. İslamda yazının önemi, Kur’an-ı Kerim’in kıyamete kadar korunması maksadına yöneliktir. Güzel yazı gözün ve zihnin erken yorulmasını önler” dedi.

100 eserin yeraldığı serginin açılışını İl Kültür Müdürü Yıldız, İl Müftüsü Hıdır Bayrak ve hat sanatı ustası Dörtbudak birlikte yaptı. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki sergi bir hafta açık kalacak.

12.10.2006


 

20 asırlık caddeye restorasyon

Antakya’nın yaklaşık 20 asırlık Kurtuluş Caddesi’nde ‘’Yeniden Canlandırma Projesi’’ kapsamında, Anıtlar Kurulunun onayıyla, 95’i kültür varlığı 148 yapının özgünlüğü korunarak restore edileceği bildirildi.

Proje Yürütme Grubu’ndan Yüksek Mimar Ceren Emir, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller başkanlığında 4 mimar ile 2 yıl önce caddenin keşfe esas metrajının yapılarak 148 yapının mevcut durumlarının belgelendiğini söyledi.

Kurtuluş Caddesi’ni (Rue Cedid-Yeni Yol) Yeniden Canlandırma Projesi’nin Antakya’nın kentsel sit alanının canlandırılması için öncü, pilot proje olarak düşünüldüğünü belirten Emir, şunları kaydetti:

‘’Kurtuluş Caddesi Projesi için Avrupa Birliği’nden (AB) kaynak arayışlarımız sürüyor. Mal sahipleri ve yerel yöneticilerin de katkısıyla yaklaşık 20 asırlık kentin en prestijli caddesi olan Kurtuluş Caddesi’ni geçmişte sahip olduğu değere kavuşturmayı hedefliyoruz. Burası tamamlanınca, benzer projelerin kent genelinde yayılması ve kültür tarihinin en önemli verilerini barındıran kentsel sit alanının yaşatılması amaçlanmakta.’’

12.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004