Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak'tan çekilelim

İngiltere Ordu Komutanı Orgeneral Sir Richard Dannat, İngiliz askerlerinin, güvenlik sorununu artırdıkları gerekçesiyle Irak’tan yakın zaman içinde çekilmesi gerektiğini söyledi.

Sir Richard Dannat, İngiliz Daily Mirror Gazetesi’ne verdiği demeçte İngiliz askerlerinin Irak’taki varlığının, dünyanın başka yerlerindeki güvenlik sorununu da artırdığına işaret etti.

Irak’ta 7 bin askerle ABD’den sonraki en büyük askerî gücü oluşturan İngiliz ordusunun komutanı Dannat, gazetenin internet sitesinde yayınlanan demecinde, şunları kaydetti: ‘’Biz Müslüman bir ülkedeyiz ve Müslümanlar’ın kendi ülkelerinde bulunan yabancılar hakkındaki görüşleri açık. Bir yabancı olarak bir ülkeye davet edildiğiniz zaman memnuniyetle karşılanırsınız, ancak biz bu ülkeye kesinlikle şu an Irak’ta bulunanlarca davet edilmedik.’’ İngiltere’nin de içinde yer aldığı, 2003 yılında yapılan askeri harekâtla Irak’a girildiğini hatırlatan Dannat, ‘’Herşeyden önce, almış olduğumuz muvafakat her neydiyse, hoşgörüye dönüşebilecekken büyük oranda hoşgörüsüzlüğe dönüşmüştür. Bu bir gerçektir. Tüm dünyada karşılaştığımız güçlüklerin Irak’taki varlığımız nedeniyle ortaya çıktığını söylemiyorum ancak, Irak’taki varlığımız bu güçlükleri daha da artırıyor’’ diye konuştu.

İngiliz ordusu komutanlığı görevine Ağustos ayı sonlarında atanan Dannat, İngiliz hükümetini de eleştirerek, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in politikasını ‘’safça yapılmış bir siyaset’’ olarak niteledi.

/ LONDRA

14.10.2006


 

Irak’taki Amerikalı eğitmenlerden Washington’a eleştiri

Irak’ta ABD tarafından eğitilen Iraklı polis güçlerinin mezhepsel şiddete katıldığı ve desteklediği iddiaları yapılırken, polisleri eğiten Amerikalı uzmanlar ülkede gelinen durumdan Washington’ı sorumlu tuttu.

Amerikalı bir güvenlik danışmanı ve eğitmenleri, Irak İçişleri Bakanlığı’nın ölüm veya kalıcı yaralanma sebebiyle her gün ortalama 25 polisini kaybettiğini söyledi. Irak İçişleri Bakanlığı’na Ulusal Güvenlik Danışmanlığı yapan Gerald Burke, “Bir günde ölen 10, yaralanarak emekli olan 15 polis için bütçe ayırıyoruz” dedi. Burke, Irak’taki durumdan dolayı Amerikan hükümetini de suçladı. diğer bir eğitmen olan Stephen Pierson ise Irak’ta polislere verilen eğitimin çok yetersiz ve kısa süreli olduğunu kaydetti.

/ CHICAGO

14.10.2006


 

Rice, Asya’ya gidecek

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın gelecek hafta Çin, Japonya ve Güney Kore’ye gideceği bildirildi.

Kyodo ajansının, Washington’da adını açıklamayan kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Rice’ın Kuzey Kore sorununu ele almak amacıyla bu ülkeleri ziyaret edeceği belirtildi. Rice’ın Tokyo’ya Salı günü gelmesinin beklendiği kaydedildi.

/ TOKYO

14.10.2006


 

Halid Meşal’den mesaj: İsrail’i tanımayız

Filistin’de yapılan seçimlerle iktidara gelen Hamas’ın Suriye’de sürgünde bulunan lideri Halid Meşal, düzenlediği basın toplantısında, ‘’Hamas teslim olmayacak ve İsrail’i tanımayacak’’ dedi.

Siyasal gözlemciler, İsrail’i tanımak karşılığında Batı Şeria ve Gazze’de bir Filistin devleti kurulmasını savunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas arasındaki gerginliğin Meşal’in bu sözlerinin ardından daha da derinleştiğine dikkati çekiyorlar. Hamas ile Abbas’a bağlı El Fetih örgütü arasında ulusal bir birlik hükümeti kurulması için yürütülen görüşmeler, Hamas’ın İsrail’i tanımayı reddetmesi üzerine tıkanmıştı. Ulusal birlik hükümeti kurulması için getirilen Hamas’ın İsrail’i tanıması gerektiği şartına da değinen Meşal, ‘’Bir ulusal birlik hükümeti, buyrukları Filistin halkından almalıdır, ABD veya İsrail’den değil’’ diye konuştu. Filistin devleti için bir takvim oluşturulması amacıyla bir Arap zirvesi toplanması çağrısında bulunan Meşal, ‘’Biz, 1967’deki sınırlara dek uzanan bir Filistin devleti istiyoruz ve mültecilerin geri dönüş hakları konusunda da hiçbir zaman geri adım atmayacağız’’ dedi.

/ ŞAM

14.10.2006


 

Ladin’den Mısri’yi sahiplenmemesi istendi

Irak’ta cihad lideri olduğunu iddia eden Ebu Usame El Mücahid adlı bir kişi, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’den, örgütün Irak’taki lideri olduğu belirtilen Ebu Eyyüb El Mısri’yi sahiplenmemesini istedi.

Dubai’dan yayın yapan El Arabiya televizyonunda yayınlanan bir videoda Bin Ladin’e seslenen El Mücahid, El Kaide’nin Irak’taki lideri Ebu Eyyüb El Mısri’nin ünlü şeyhleri öldürmek gibi ‘’haksız şiddet’’ uyguladığını iddia etti.

Video’da yüzü kapalı olarak gözüken El Mücahid, Taliban’ın Afganistan’daki liderinin Afgan Molla Muhammed Ömer olmasına göndermede bulunarak, Irak’ta da El Kaide’yi bir Iraklının yönetmesi gerektiğini söyledi.

Mücahid, ‘’Allah’a dua ediyoruz ki, etrafınızdakiler mesajımızın size ulaşmasını engellemesinler ve siz de uygun kararı veresiniz’’ dedi. Ebu Hamza El Mücahid adıyla da bilinen Mısırlı El Mısri, Ebu Musab El Zerkavi’nin haziran ayında öldürülmesinden sonra El Kaide’nin Irak lideri olmuştu.

/ DUBAİ

14.10.2006


 

Bağdat’ta 14 ceset bulundu

Irak’ın başşehri Bağdat yakınlarında, boğazları kesilerek öldürülmüş 14 inşaat işçisinin cesetleri bulundu.

Polis, Perşembe günü kaçırılan 17 inşaat işçisinin 14’ünün, elleri ve ayakları bağlanmış ve boğazları kesilmiş biçimde bulunan cesetlerinin, Bağdat’ın 40 kilometre kuzeyindeki Duluiye’de, bir meyve bahçesinde bulunduğunu kaydetti. Kurbanların çoğunun, Şiîlerin yaşadığı Balad kasabasından olduğunu, araçlarından indirilerek kimliği belirsiz kişilerce öldürüldükleri belirtildi.

/ DULUİYE

14.10.2006


 

Bulgaristan seçimleri için Türkiye’de sandık açılacak

Bulgaristan’da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye’de de 43 sandık kurulacağı bildirildi.

Türkiye’de ikamet eden yaklaşık 300 bin civarında Bulgar vatandaşının 22 Ekim’de gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanabilmesi için göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bursa, İzmir, İstanbul ve Edirne gibi şehirlerde seçim sandıkları kurulacak.

/ KIRCAALİ

14.10.2006


 

Hollanda, Lübnan’a savaş gemisi gönderiyor

Hollanda, Lübnan’da görev yapacak BM Barış Gücüne katılmak üzere bu ülkeye bir adet savaş gemisi gönderecek.

Hükümetin bu yönde daha önce aldığı karar, parlamentoda oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre, Hollanda savaş gemisi Lübnan karasularında silah kaçakçılığına karşı devriye görevi yapacak. Gemi, gelecek yıl 1 Eylüle kadar bölgede kalacak, ancak bakanlar kurulunun kararıyla görev süresi uzatılabilecek. Verilen bilgiye göre, Hollanda savaş gemisi 15 Aralıktan itibaren bölgede görev yapacak.

/ AMSTERDAM

14.10.2006


 

İsrail, 10 yaşındaki kız çocuğunu öldürdü

İsrail’e ait savaş uçağının Gazze şehrindeki bir binaya fırlattığı füze sonucu, 3 kişinin öldüğü 7 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Görgü şahitleri, saldırının, Şecaiye semtinde, bir Hamas komutanına ait bir evi hedef aldığını belirtirlerken, hastane yetkilileri de ölenlerden 1’inin 10 yaşındaki bir kız çocuğu olduğunu kaydettiler. Ölen diğer 2 kişiden 1’inin İsrail saldırısına hedef olan evin sahibinin erkek kardeşi, diğerinin ise ölen kız çocuğunun babası olduğunu duyuran hastane yetkilileri, yaralanan 7 kişi arasında çocukların da bulunduğu ifade ettiler.

/ GAZZE

14.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004