Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Türk ekonomisi, AB için önemli

Avrupa Birliği’nin düşünce önderlerinden Kont Etienne Davignon, Türkiye’nin, AB’nin geleceği için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi. Davignon, Türkiye’nin AB sürecinin zorlu bir süreç olduğunu ancak, bu sürecin, hem Türkiye’ye hem de AB’ye olumlu bir katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye’nin çok iyi bir değişim ve yapılanma süreci yakaladığını belirten Davignon, bu değişim sürecini, uygulayacağı reformlarla devam ettirmesi tavsiyesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN STRATEJİK

VE EKONOMİK ÖNEMİ

Türkiye’nin, bölgesinde etkili bir ülke olduğunun altını çizen Kont Davignon, AB için sadece stratejik bir ülke olmadığını, aynı zamanda iyi bir ekonomik potansiyele de sahip olduğunu ifade etti. NATO ve Avrupa Birliği’nde düşünce önderliği yapmış, Uluslararası Enerji Ajansı’nın ilk başkanlık görevini yerine getirmiş olan ve çok sayıda uluslar arası kuruluşun yönetim kurulu üyeliğini sürdüren Davignon, Türkiye’nin, kültürel, siyasal, ekonomik ve sosyal olarak AB ile uyum sağlamasının, Türkiye’nin daha da güçlü bir ülke olmasına katkıda bulunacağını kaydetti.

AB sürecinde, Türkiye’nin her türlü zorlukla karşılaşabileceğinin altını çizen Davignon, bu zorluklardan yılmayarak üstüne düşeni yerine getirmesi halinde Türkiye’nin, başarıyla AB üyelik sürecini tamamlayabileceğini vurguladı.

Türkiye’nin AB sürecindeki reformları başarıyla gerçekleştirmesi halinde, yabancı sermaye açısından da tercih edilen bir ülke olmaya devam edeceğini belirten Davignon, AB sürecinin, Türkiye’nin ekonomik gelişmesine katkı sağlayacağını, bu sürecin, çok sayıda yabancı yatırımcının Türkiye’de yatırım yapmasına imkân vereceğini bildirdi.

/ BRÜKSEL

14.10.2006


 

TOKİ’den lüks konut satışı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), orta ve ortanın üstü gelir grubuna yönelik yaptığı İstanbul-Halkalı, nkara-Turkuaz Vadisi ve Adapazarı-Ayçiçeği Vadisi projelerindeki toplam bin 850 konutu, açık (şartsız) satışa çıkarıyor.

Edinilen bilgiye göre, bu yıl daha önce de açık satışa çıkarılan konutların fiyatı, önceki satış fiyatlarına göre ortalama yüzde 7 artırıldı. Satışlarda, peşin ödeme halinde, fiyatlarda yüzde 25 indirim uygulanacak. Satışlara Ziraat Bankası aracılık edecek ve peşin alımlarda, aylık yüzde 1,55 faiz ile kredi kullandıracak. Banka, piyasada faiz oranlarında indirim olması halinde, faizi yeniden değerlendirecek. Verilen bilgiye göre, konut satışlarında başvurular 18 Ekim’de başlayacak, 22 Aralık’a kadar devam edecek.

/ ANKARA

14.10.2006


 

Şirketler GAP’tan soğuyor

GAP bölgesinde bu yılın ilk 9 ayında, açılan şirket sayısı azaldı, kapanan şirket sayısı arttı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Ticaret Sicili verilerine göre, Ocak-Eylül 2006 döneminde bölge illerinde 2 bin 762 şirket açıldı, 976 şirket kapandı.

Türkiye’de yeni açılan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,55 oranında artış gösterdiği Ocak-Eylül 2006 döneminde, bölgede açılan şirket sayısı yüzde 10,58 azaldı.

Bu yılın ilk 9 ayında, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) uygulama alanında bulunması sebebiyle GAP illeri olarak da tanımlanan 9 ilden 2’sinde açılan şirket sayısı arttı, 3’ünde kapanan şirket sayısı azaldı.

KAPANAN ŞİRKET SAYISI ARTTI

Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, Türkiye’de kapanan şirket sayısındaki artış yüzde 24,97 olurken, bu oran GAP illeri için yüzde 37,07 oldu. Bölge illerinde bu yılın ilk 9 ayında toplam 976 şirket kapandı. Geçen yılın aynı döneminde bölge illerinde toplam 712 şirket faaliyetini durdurmuştu. Kapanan şirket sayısı Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa’da arttı, Batman, Şırnak ve Kilis’te azaldı.

Kapanan firma sayısında en yüksek artış Mardin’de gerçekleşti. Kapanan firma sayısının yüzde 134,88 arttığı Mardin’de, bu yılın ilk 9 ayında 101 şirket kapandı. Mardin’de geçen yılın aynı döneminde 43 şirket kapanmıştı. Kapanan şirket sayısı Şırnak’ta yüzde 12,90; Kilis’te yüzde 11,11 ve Batman’da da yüzde 6,81 oranında geriledi.

/ GAZİANTEP

14.10.2006


 

2 milyondan fazla işsiz var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Haziran sonu itibariyle Türkiye’de 2 milyon 245 bin işsiz olduğunu, İŞKUR’un da Temmuz itibariyle kamudan 20 bin, özel sektörden 68 bin iş talebi aldığını bildirdi.

Başesgioğlu, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün’ün, işsizlik ve işe yerleştirmelere ilişkin soru önergesini cevaplandırdı. Başesgioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran 2006 sonu itibariyle Türkiye’deki işsiz sayısının 2 milyon 245 bin kişi olduğunu belirtti. Temmuz 2006 itibariyle İŞKUR’da ise 942 bin 895 kayıtlı işsiz bulunduğunu belirten Başesgioğlu, bu yılın Temmuz sonu itibariyle kamu sektöründe 17 bin 63, özel sektörde ise 40 bin 416 olmak üzere toplam 57 bin 479 kişinin işe yerleştirildiğini kaydetti.

2002 yılında 100 bin kişinin kamuya yerleştirilmesine karşın 2005 yılında 32 bin kişinin yerleştirildiğini belirten Başesgioğlu, özel sektörde 2002 yılında 24 bin kişinin yerleştirildiğine, 2005 yılında ise bu rakamın 48 bin kişiye ulaştığına dikkati çekti.

Başesgioğlu, şunları ifade etti: ‘’İŞKUR’a işverenlerden intikal eden işgücü talepleriyle ilgili, firma bazında kayıt tutulmamaktadır. İşgücü talepleri, açık iş olarak kayıtlarda yer almaktadır. İŞKUR, Temmuz 2006 itibariyle kamudan 20 bin 861 ve özel sektörden 68 bin 39 olmak üzere toplam 88 bin 900 açık iş talebi almıştır.’’

/ ANKARA

14.10.2006


 

Konutta sigortaya talep az

Deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’de sigorta kapsamına giren 13 milyon konuttan sadece 2,5 milyonu deprem ve tabiî afetlere karşı sigortalı bulunuyor.

Zorunlu deprem sigortasına ilişkin kanun hükmündeki kararname 25 Kasım 1999 tarihinde yürürlüğe girdi. Kararnamenin yürülüğe girmesinin ardından sigorta yapmak ve bu Kanun Hükmünde Kararname ile kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek üzere kurulan, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) 7 yıl içerisinde 13 milyon konuttan sadece 2,5 milyonunu sigortaladı. Genel anlamda, belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemi olan DASK kapsamında tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler yer alıyor.

/ SAKARYA

14.10.2006


 

Türksat borcunu ödedi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Türksat’ın Kablonet ve İnteraktif’e olan borçlarından 2,5 milyon YTL’lik kısmın hesaba yatırıldığını bildirdi.

Ertürk, kablo TV konusunda hizmet veren söz konusu iki şirketin yönetiminin Erol Aksoy’un borçları sebebiyle TMSF’ye geçtiğini ve banka borçlarından dolayı da Fon’a borçlu olduklarını hatırlatarak, söz konusu şirketlerin gelir paylaşımı sözleşmesinden dolayı Türksat’tan 4 milyon

YTL’nin üzerinde alacağının bulunduğunu belirtti. Ahmet Ertürk, Türksat Genel Müdürü Osman Duru ile yaptıkları görüşmede bu borcun ödenmesinin kabul edildiğini ve kendilerinin de para hesaba yatırılmadan önce vatandaşların mağduriyet yaşamaması için cihazları yerine taktıklarını söyledi.

/ İSTANBUL

14.10.2006


 

Amerikalı firmalar ‘yeni projeler’le geliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’yı ziyaretinden sonra esen olumlu hava Amerika şirketlerini atağa kaldırdı, Amerikalılar yıllardır bekleyen enerji, eğitim ve sağlık alanındaki projelerini hayata geçirmek için Türkiye’ye geliyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği ABD ziyareti, Amerikalı şirketlerin Türkiye’ye ilgisini yeniden artırdı. Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Terzioğlu, önümüzdeki Kasım ayında Amerikan Ticaret Odaları’ndan geniş bir iş adamı heyetinin Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Terzioğlu, bu konudaki hazırlıkların son aşamada olduğunu söyledi.

Amerikan iş adamı heyetinin Ankara ve İstanbul’da Türk iş çevreleriyle görüşmelerde bulunacağını belirten Terzioğlu, “Amerikalı şirketler, yıllardır bekleyen projeleri hayata geçirmek konusunda çok istekliler” dedi.

/ İSTANBUL

14.10.2006


 

Tüketicilerden Coca Cola’ya dâvâ

-Tüketici Haklarını Koruma Derneği ve Noel Baba Barış Konseyi Derneği tarafından, Coca Cola adlı içeceğin tüketiciye sunulurken etiket içeriğinde eksiklikler olduğu iddiasıyla dâvâ açıldığı bildirildi.

Coca Cola İçecek A.Ş’den, basında yer alan dâvâ ile ilgili haberler üzerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından istenen açıklamaya cevaben Borsaya bir yazı gönderildi. Yazıda, şirket aleyhine Antalya Tüketici Mahkemesinin 2006/388 E. sayılı dosyası ile Tüketici Haklarını Koruma Derneği ve Noel Baba Barış Konseyi Derneği tarafından Coca Cola adlı içeceğin tüketiciye sunulurken etiket içeriğinde eksiklikler olduğu iddiasıyla, öncelikle bu iddianın tesbiti ve tesbitte haklı çıkmaları halinde ilgili mevzuat gereğince hukukî önlemlerin alınması talebiyle bir dâvâ açıldığı kaydedildi.

/ İSTANBUL

14.10.2006


 

Tüzmen, Japonya’da temaslarda bulundu

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Japonya’nın başkenti Tokyo’da sürdürdüğü temasları çerçevesinde eski Eğitim ve Kültür Bakanı, Japonya’nın eski Ankara Büyükelçisi Atsuko Toyama ile görüştü.

Opera ve tiyatro binasında gerçekleşen görüşmede Bakan Tüzmen, Atsuko’nun bir Türk dostu olduğunu ve Türkiye-Japonya ilişkilerine büyük katkıda bulunduğunu söyledi. Tüzmen konuşmasında iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerine de değinirken, Türkiye’yi Japonya’da iyi bir şekilde tanıtmak ve Japonya’dan daha fazla turist gelmesini istediklerini dile getirdi. Atsuka Toyama da Türkiye’den çok değerli ve güzel anılarla döndüğünü ve bir de Türkiye ile ilgili kitap yazdığını belirterek, Japonların Türkiye’nin ne kadar harika bir ülke olduğunu bilmediklerini kitabı da bunu anlatmak için yazdığını kaydetti.

/ TOKYO

14.10.2006


 

Türkiye-Irak petrol borcunda anlaştı

Türkiye’nin daha önce Irak’a yaptığı akaryakıt satışının bedeli olan 200 milyon doların ödenmemesinden dolayı ortaya çıkan problemin giderildiği açıklandı.

Irak’taki koalisyon güçlerinin sözcüsü Amerikalı Tümgeneral William Caldwell, Bağdat’ta düzenlediği brifingde, sorunun, geçen hafta yapılan heyetler arası görüşmede çözümlendiğini bildirdi. Caldwell, “Türk ve Irak heyetleri, Irak’ın Türkiye’den yaptığı akaryakıt ithalatının 200 milyon dolarlık gecikmiş bedelinin bir ödeme planına bağlanması yönünde anlaşma sağlayarak üç yıllık bir sorunu çözdüler. Bu düzenlemeye, ticaretin açılması ve Irak’ın akaryakıt sıkıntısının hafifletilmesi açısından büyük ihtiyaç vardı” diye konuştu.

/ WASHINGTON

14.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004