Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Arınç: 301 düzeltilebilir

TBMM Başkanı Bülent Arınç, TCK’nın 301. veya başka maddesinin, uygulama noktasında yanlışlıklar içeriyorsa, suçun unsurları noktasında muğlak ifadeler içeriyorsa düzeltilebileceğini söyledi.

Arınç, İnsan Hakları Ortak Platformu Dönem Başkanı, Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bilgen, düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgili gelecek hafta sonu başlatacakları kampanya hakkında Arınç'a bilgi verdi.

Fransa'da düşünce özgürlüğünü kısıtlayan yasaya nasıl karşı çıkılıyorsa, Türkiye'deki ifade ve düşünce özgürlüğüne yönelik engellere de karşı çıkılması gerektiğini belirten Bilgen, Arınç'a, bilboardlara asacakları afişlerden örnekler gösterdi.

Heyetin temel hak ve özgürlükler, düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili yaptıkları çalışma hakkında bilgi sunmak üzere kendisini ziyaret ettiğini ifade eden Arınç, afişlerde yer alan ''Şiddet içermeyen her düşünceye sınırsız ifade özgürlüğü'', ''İfadeye özgürlük, insana özgürlüktür'', ''Yasaksız, korkusuz, tehditsiz konuşalım, ağızlara kelepçe vurulmasın'' cümleleri okudu.

''ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ''

Bülent Arınç, ifade özgürlüğünün, bütün özgürlüklerin ortak bileşkesi olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin AB sürecinde yaptığı reformlar ile bu alanda ilerlemeler kaydettiğini hatırlatan Arınç, sadece kanunların çıkarılmasının yetmediğini, zihniyet değişikliğine de ihtiyaç olduğunu vurguladı.

AİHM'in bir kararının, bu konuda Türkiye'ye ışık tuttuğunu belirten Arınç, ''Birisinin söylediği söz, yazdığı kitap, şiir, bir afiş, poster sizin hoşunuza gider, siz onu alkışlarsanız, bu ifade özgürlüğü değildir. Yani, (O anlatılan sözler, yazılar, toplumu şok edecek nitelikte sizin düşüncelerinizin zıttı olabilir. Ama o, şiddet içermedikçe ifade özgürlüğü kapsamında kabul edilmelidir) diyor'' diye konuştu.

Arınç, bunun, Türkiye'nin zihniyet değişikliğine gitmesini de gösteren bir örnek olduğunu ifade ederek, o düşüncelerden hoşlanılmasa bile; şiddeti, terörü reddeden, suç işlenmesini aleni olarak tahrik etmeyen her şeyin söylenebileceğini vurguladı.

''BİZE YOL GÖSTERMESİ LAZIM''

Türkiye'nin bu konuda çok önemli adımlar attığını ve atmaya da devam edeceğini dile getiren Arınç, parlamentonun bu konudaki kararlılığının güçlü olduğunu belirtti.

Heyetin hazırladığı afişlerde TCK'nın 301. maddesiyle ilgili taleplerin de yer aldığına işaret eden Arınç, şöyle konuştu:

''TCK'nın bu veya başka maddesi, eğer uygulama noktasında yanlışlıklar içeriyorsa, düzeltilebilir. Eğer suçun unsurları noktasında muğlak ifadeler içeriyorsa, bunlar da düzeltilebilir. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin, düşünen insanların, siyasetçilerin, bilim adamlarının, iş adamlarının, köşe yazarlarının mutlaka güzel şeyler üretmesi lazım. Bize yol, yön göstermesi lazım.Hiçbir şey tabu değildir, değişebilir, iptal de edilebilir, yerinde de kalabilir. Ama bu konuda talepler olmalıdır, yol gösterici olmalıdır diye düşünüyorum. Bu konuda örgütlerin de samimi, düşünce özgürlüğü içerisinde kabul edilebilecek davranışlarını saygıyla karşılıyorum.''

/ ANKARA

14.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ermeni Patriği: Diyalog sabote edildi

  En iyi cevap

  Fransa'nın yaptığı nankörlük

  Hatadan dön çağrısı

  Karar, Ortaçağ özlemi

  Fransız basını Ermeni yasasına karşı çıktı

  Azeri basını: Düşünce özgürlüğü çiğnendi

  Arınç: 301 düzeltilebilir

  Sağduyu çağrısı

  Türkiye- AB yuvarlak masa toplantısı Göcek'te başladı

  Seçilme yaşı 25

  2007 seçimleri Kasım’da

  Sanal dünya şiddeti özendiriyor

  Bakan Çelik: Okullarda şiddete karşı strateji planı hazırladık

  Gül, Lüksemburg yolcusu

  Babacan Berlin’de

  Diyarbakır’da Kürtçe mevlid

  Baykal’ın villasında keşif

  TÜBİTAK’dan akademisyenlere destek

  Uçaklarımıza Yunan tacizi

  Etiyopya’da ‘iftar’ sevinci

  Kağnılı hayat çabası


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004