Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

IMF’den bütçeye itiraz

IMF, 2007 bütçesi için öngörülen 207 milyar YTL’lik büyüklüğe itiraz etti. Ekonomi yönetimi tasarruf arayışlarını sürdürüyor. Büyüklüğün 204 milyar YTL’ye kadar çekildiği ancak IMF’nin rakamın daha da düşürülmesini istediği belirtiliyor.

NTV’de yer alan habere göre, ekonomi yönetimi, bütçe çalışmalarını önceki gece de geç saatlere kadar sürdürdü. 2007 bütçesi, yüzde 4 enflasyon, yüzde 5 büyüme ve yüzde 6.5 faiz dışı fazla temel hedefleriyle bağlandı. Deflatör yüzde 5.5 olurken, ihracat 90, ithalat da 145 milyar dolar olarak hedeflendi. Gayrı Safi Milli Hasıla büyüklüğü 404 milyar dolar olarak tahmin edilirken, kişi başına gelirin 5 bin 472 dolara yükseleceği öngörüldü. Bütçede yatırım kalemi de büyük ölçüde kesinleştirildi. 2007’de yatırımlara 12.08 milyar YTL ayrıldı. Ancak 3.6 milyar YTL’lik sermaye transferleriyle birlikte bu rakamın 15.68 milyar YTL’ye ulaşması planlandı. Henüz kesinleştirilemeyen tek nokta ise bütçe büyüklüğü oldu. 207 milyar YTL’ye çıkan büyüklüğü IMF’nin itiraz ettiği, bu nedenle tasarruf arayışlarının sürdüğü vurgulanıyor. 3 milyar YTL’lik tasarruf sağlanırken büyüklüğün 204 milyar YTL’ye çekildiği belirtildi.

Ancak bu rakamın gün içindeki çalışmalarla değişmesinin olası olduğu vurgulandı. Bütçe açığı için 17 milyar YTL öngörülüyor. Gelirlerin 187 milyar YTL’de kalacağı, faiz harcamalarının 53 milyar YTL olacağı belirtiliyor.

/ ANKARA

18.10.2006


 

2. el oto piyasası durgun

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasına rağmen 2. el otomobil piyasasında yaprak kımıldamadığı ve piyasanın durgun olduğu belirtildi. Samsun’da oto galericilik yapan Başarslanlar Otomotiv Sahibi İsmet Başarslanlar, 2. el oto alış verişinin “yok” denecek kadar az olduğuna dikkat çekti.

Başarslanlar, “Piyasada istikrar yok. Fiyatlar normal sayılır. Ancak 1.5-2 ay öncesine kadar düşük faizlerden dolayı konut ve sıfır otomobile yönelenler paraları bankalara bağladı. Para akışı olmadığından bizim piyasa da durdu. Ayrıca, sıfır otomobil alanlar elindeki malı satmak istese de satamıyor” dedi.

Başarslanlar, “tek-tük” satışlarda da müşterilerin daha çok 5-6 bin YTL’lik araçlara yöneldiğini ifade etti.

/ SAMSUN

18.10.2006


 

Balıkçıların umudu hamsi

Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, Karadenizli balıkçıların bu yıl pek verimli bir av sezonu yaşamadıklarını, umutlarını hamsi avına bağladıklarını bildirdi.

Geçen sezon son yılların en bol palamut avının gerçekleşmesine rağmen, en verimsiz hamsi avının yaşandığını ifade eden Rakıcı, ‘’Karadenizli balıkçılar bu yıl pek verimli av sezonu yaşamadılar. Balıkçılar sadece az miktarda palamut, çinekop ve istavrit avlayabiliyorlar. Avlanan balık miktarı az olduğu için ne balıkçı para kazanabiliyor ne de vatandaş ucuza balık yiyebiliyor’’ dedi. Rakıcı, balıkçıların umutlarını artık hamsi avına bağladıklarını vurguladı.

/ RİZE

18.10.2006


 

Yeni kurulan şirket azaldı

Türkiye’de bu yılın Eylül ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin sayısı, 2005 yılının aynı ayına göre yüzde 2,5 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), verilerine göre, 2005’in aynı ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı 3 bin 971 iken bu yıl Eylül ayında bu rakam 3 bin 870’e düştü. Eylülde kapanan şirket ve kooperatif sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,2 azalarak 633’den 556’ya geriledi.

Bu yılın Ocak-Eylül döneminde ise 40 bin 903 yeni şirket ve kooperatif ile 41 bin 675 yeni ticaret unvanlı işyeri kuruldu. Aynı dönemde, 7 bin 48 şirket ve kooperatif ile 17 bin 873 ticaret unvanlı işyeri kapandı. Aynı dönemde kurulan ticaret unvanlı işyerlerinin sayısı da geçen yılın Ocak-Eylül dönemine göre yüzde 11,6, kapananlar yüzde 34,8 artış gösterdi.

/ ANKARA

18.10.2006


 

29 Ekim'de uçaklar bedava

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Hava yolları şirketleri 29 Ekim’de vatandaşları bedava uçuracaklar ancak uygulama kapsamında kaç kişiyi ücretsiz uçuracaklar o henüz netlik kazanmadı” diye konuştu.

Hava yolları şirketleri 29 Ekim’de vatandaşları bedava uçuracak. PTT Genel Müdürlüğü’nde iftar yemeğinde gazetecilerle biraraya gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, soruları cevaplandırdı. 2007 yılında vergi artışıyla ilgili bir soru üzerine Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 2007 yılı bütçesinin zor bir bütçe olduğunu, herhangi bir vergi artışı düşünmediklerini, vergi indirimi konusunda da önceliği istihdamdaki vergi yükünün azaltılmasına vereceklerini söyledi.

Hava yolu şirketlerinin halka şükran borcunu ödemek için bir gün uçuşları bedava yapmalarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Yıldırım, “Hava yolları şirketleri 29 Ekim’de vatandaşları bedava uçuracaklar ancak uygulama kapsamında kaç kişiyi ücretsiz uçuracaklar o henüz netlik kazanmadı” diye konuştu.

/ ANKARA

18.10.2006


 

Alkol iddiası bakkalları vurdu

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’TÜBİTAK tarafından yapılan analizlerin ardından, gazoz ve meşrubatlardaki alkol oranı ile ilgili yapılan açıklamalar bakkal esnafına darbe vurdu’’ dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Alkolsüz içeceklerin üretiminde ‘ethanol’ olarak bilinen etil alkollün meyve ve sebzelerin olgunlaşma döneminde fermantasyon sırasında yan ürün olarak oluştuğunu’’ kaydetti. Müşterilerin sonuçlardan rahatsız olduğunu ve tüketimde belirgin bir gerileme olduğunu ifade eden Palandöken, şunları kaydetti: ‘’Satışlarımız belirgin oranda düştü. Mevsim itibariyle ve Ramazan ayı nedeniyle düşüşün hangi ürünlerde hangi oranlarda olduğu tam olarak anlaşılamadı.

Biz, TÜBİTAK’a Hıfzıssıhha Enstitüsüne, Sağlık Bakanlığına ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığına konuyla ilgili yazı yazarak bilgi istedik. Bakkal olarak sattığımız en önemli ürün içecek grubudur. O da alkolden darbe yedi.”

/ ANKARA

18.10.2006


 

Bankaların kârı dalgada arttı

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankacılık sektöründe yabancı payının yeni anlaşmalarla yıl sonunda yüzde 18 olacağını öngördü.

Türk bankacılık sisteminin 2006 ilk yarı sonuçlarının değerlendirilmesinin yapıldığı Fitch raporunda, Türk bankacılık sisteminin ilk yarıdaki finansal dalgalanmaya rağmen kârlılığının arttığı ifade edildi.

/ İSTANBUL

18.10.2006


 

İşçi ikramiyeleri bugün ödeniyor

Kamuda çalışan işçilere 6772 sayılı yasanın ilgili maddesi gereğince, Bakanlar Kurulunca takdiren ödenecek ilâve tediyenin (ikramiye) tamamı bugün ödenecek.

Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulunun ardından kamuda çalışan işçilere 1 aylık ikramiye ödeneceğini belirtmişti.

/ ANKARA

18.10.2006


 

Sigorta bilgileri ’cep’ten öğrenilecek

SSK’lılar sigorta bilgilerini cep telefonlarına gönderilecek mesajla öğrenilebilecek.

SSK’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, SSK ile Turkcell cep telefonu operatörü arasında sigorta bilgileri hizmetlerinin cep telefonundan verilmesine ilişkin anlaşma imzalandı.

Bu anlaşmayla, ‘’5775’’ servis numarasından sigortalı, emekli, hak sahibi ve işverene, ‘’toplam hizmet gün sayısı, sigortalının prime esas kazancı, emekli aylığının bağlanıp bağlanmadığı, emekli aylığı tutarı, hangi bankadan aylık alacağı, işverenin aylık bazda ödediği primlerin SSK kayıtlarına geçip geçmediği’’ bilgileri cep telefonuna mesaj olarak gönderilebilecek.

/ ANKARA

18.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004