Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Savaşa karşı sinema

Belgesel Sinemacılar Birliği İzmir Temsilciliği, Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi’nde “Savaşa Karşı Belgesel Sinema, İsrail-Filistin Filmleri” konulu sinema günleri başlattı.

Belgesel Sinemacılar Birliği İzmir Temsilciliği, Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi’nde “Savaşa Karşı Belgesel Sinema, İsrail-Filistin Filmleri” konulu sinema günleri başlattı. Filmler, 16-20 Ekim tarihleri arasında Benal Nevzat Toplantı Salonu’nda gösterilecek.

Belgesel Sinemacılar Birliği İzmir Temsilcisi Tahsin İşbilen, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ile birlikte Alsancak Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Başkan Tunçağ, barışı en iyi şekilde anlatan eserlerin biraraya geldiği böyle bir faaliyete evsahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Filistinli ve İsrailli yönetmenlerin çektiği 14 belgesel filmi İzmirlilerle paylaştıklarını belirten İşbilen ise filmlerin Filistin ve İsrail olaylarını belgesel bir gözle sunduğunu kaydetti.

Belgesel Sinemacılar Birliği’nin savaş karşıtı olduğunu aktaran İşbilen, “İsrail’in Lübnan’daki saldırıları dolayısıyla birlik, AB destekli Yeşil Elma isimli projeden çekildi. Türkiye ve İsrail’in de aralarında bulunduğu 5 ülkeden yönetmenlerin biraraya gelmesiyle atölye çalışmaları başlatılacak ve belgesel filmler çekilecekti ancak tam bu sırada İsrail Lübnan’a saldırınca biz vazgeçtik” dedi.

18.10.2006


 

Kemalettin Tuğcu anılıyor

18 Ekim 1996’da vefat eden Kemalettin Tuğcu, vefatının 10. yıldönümünde Çengelköy’deki mezarı başında anılıyor. Ailesi ve Çocuk Vakfı’nın düzenlediği anma törenine çocuk okurlar, yakın dostları, çocuk kitabı yazarları ve kitaplarını yayımlayan yayınevi yetkilileri katılacak.

1902-1996 yılları arasında yaşayan Kemalettin Tuğcu, 360’ın üzerinde çocuk kitabı yazmıştı.

KEMALETTİN TUĞCU

İÇİN NE DEDİLER :

“Kemalettin Tuğcu, çevresine bakan ve çevresinden ilhamını alan bir yazardır. Bu bakımdan onu Ahmet Midhat Efendi, Hüseyin Rahmi Gürpınar çizgisine bağlayabiliriz.”

Prof. Dr. İnci Enginün

“Kemalettin Tuğcu pedagojik değilse, vay halimize! Öyleyse bizlerin, hepimizin bu açıdan sakatlanmış insanlar olmamız gerekiyor. Bunun gerçek olmadığını hepimiz biliyoruz. Sonuç olarak, yapılması gereken şey; hem pedagojik açıdan hem de edebiyat açısından Tuğcu’nun incelenmesidir. Kemalettin Tuğcu, çocuk edebiyatımızın önemli kilometre taşlarından biridir.”

Prof. Dr. Hüsrev Hatemi

“Kemalettin Tuğcu’nun bütün romanlarını okumuştum. Çocuklar için yazmak, öyle sanıyorum ki apayrı bir yetenek gerektiriyor. Böylesi bir yeterliliğim olsaydı, hiç durmaz, çocuk romanları kaleme alırdım. Özellikle de Kemalettin Tuğcu’nunkilere benzesin isterdim.”

Selim İleri

“Ben şöyle düşünmüşümdür hep : Kemalettin Tuğcu’nun romanlarını okuyarak büyüyen insanın, kötü olmasına imkân yoktur gibi bir düşünceye kapılmışımdır. Çünkü doğamızda var olan o temiz, o insancıl, o saf duyguyla bizi daha çok geliştirmiş, bizi daha çok sevgiye yöneltmiştir. Hatta yoksunluklarımızı karşılamakta bize direnç vermiştir. O yüzden Kemalettin Tuğcu’yu okumayan çocuklar sanki eksik gibi gelir bana. Kemalettin Tuğcu, mükâfatını hakkıyla gördü mü görmedi mi bilemem ama en azından eserlerinin bu kadar sevilmesi ve bu kadar çok okunması herhalde mükâfat olarak düşünülebilir.”

Mustafa Ruhi Şirin

“Kemalettin Tuğcu, çocuk edebiyatımızda kendine özgü bir olaydır. Açıkça söylemek gerekirse Türkiye’de hiçbir yazar onun kadar okunur bir yazar olamamıştır.”

Turan Yüksel

18.10.2006


 

Türkçe sözlük cep telefonunda

Merak edilen kelime ve kişi adları cep telefonu aracılığıyla öğrenilebilecek. Kelimenin adının yanı sıra söylenişi, kökeni ve örnek cümle de cep telefonunun ekranında görülebilecek.

Türk Dil Kurumunun (TDK) yeni uygulaması kapsamında Güncel Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu ve Kişi Adları Sözlüğü cep telefonlarına taşınıyor.

TDK’nın, Türkçe’nin bütün ortamlarda geliştirilmesi ve kaynakların herkesin kullanımına açılmasına yönelik girişimleri kapsamında geliştirilen çalışmayla merak edilen kelime ve kişi adları cep telefonu aracılığıyla öğrenilebilecek.

Kelimenin adının yanı sıra söylenişi, kökeni ve örnek cümle de cep telefonunun ekranında görülebilecek.

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, yeni uygulamanın WAP olarak bilinen, ancak TDK tarafından Kablosuz Erişim Düzeni (KED) şeklinde adlandırılan sistem aracılığıyla kullanıldığını anlattı. İnternet bağlantısı gerçekleştirilebilen telefonlardan ked.tdk.org.tr ya da wap.tdk.org.tr adresine girildiğinde kurumun özel sayfasına bağlanıldığını belirten Akalın, seçenekler yardımıyla Güncel Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu ya da Kişi Adları Sözlüğü’ne giriş yapılabildiğini bildirdi. Akalın, aranılan kelimenin ekrana yazılarak, ‘’ara’’ seçeneği yardımıyla kısa sürede bilgiye ulaşıldığını kaydetti.

18.10.2006


 

Setlerde “kaçak” var

DİSK’e bağlı Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN) Genel Başkanı Yusuf Çetin, sinema sektöründe çalışanların çok büyük bir kısmının sigortasız olduğunu belirterek, ‘’Sinema alanının yeniden yapılanması, çalışanların haklarının korunması için yapımcıları takım sözleşmesine çağırıyoruz’’ dedi.

Çetin, sinema sektöründe kanunlara aykırı

uygulamalar bulunduğunu ifade etti. Setlerdeki çalışma sürelerinin bazen günde 16-18 saate kadar çıktığını, çalışanların çok büyük bir kısmının sigortasız olduğunu anlatan Çetin, ‘’Ben, Türkiye’de, bu sektörde 5 bin kişinin çalıştığını tahmin ediyorum ama bunların bini sigortalı değildir. Bir dizi setinde, oyuncular dışında belki 30-40 kişi çalışıyor ama bunlardan sigortalı olanlar 3’ü, 5’i geçmiyor’’ diye konuştu.

Bir yapım gerçekleştirilirken çalışanların sigorta primlerinin yatırılması, setlerin güvence ve emniyetinin sağlanması, fazla mesailerin ödenmesi ve ödemelerin düzenli olmasının çalışanların hakkı olduğunu vurgulayan Çetin, sinema çalışanlarının haklarını elde edebilmeleri için örgütlenmelerinin şart olduğunu belirtti.

18.10.2006


 

Itri’nin kabrinde bayram tekbiri

Klâsik Türk Müziğinin kurucularından bestekâr Itri Efendi’nin (Buhurizade Mustafa Efendi) Edirnekapı Mezarlığı’ndaki kabri, Kuveyt Türk tarafından restore edilerek yeniden ziyarete açıldı.

Ülkemizin kültür mirasını koruyup aynı zamanda geçmişten kalan değerlere sahip çıkma anlayışıyla restore edilen kabrin ziyaretçilerine de ilginç bir sürpriz hazırlandı. Klasik Türk Müziği’nin mihenk taşı ünlü bestekâr Itri’nin anısına, segâh makamında bestelediği Bayram Tekbiri, mezara yerleştirilen sensörler sayesinde gelenleri karşılıyor.

Kuveyt Türk yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Itri’nin mezarına yerleştirilen elektronik sistem sayesinde, tarihimizde önemli bir yere sahip olan bir san’atçımız ve onun bilinen bu önemli eserinin yeni nesiller tarafından da tanınacağı ifade edildi.

18.10.2006


 

Kızkalesi’nde restorasyon

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Kızkalesi’nde yüzey kazısı çalışmalarında tesadüfen ortaya çıkarılan mozaiklerin, üzerleri camla kapatılarak korumaya alınacağı bildirildi.

Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık, 1104 yılında Bizans hükümdarının emriyle kumandan Eusthatios tarafından yaptırıldığı sanılan Kızkalesi’nin iç kale bölümündeki restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Çalışmaların 7 ayda tamamlanmasının planlandığını belirten Arık, yörenin tarihi ve kültürel açıdan zengin bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Arık, restorasyon ihalesinin bir firmaya 1 milyon 600 bin YTL’ye ihale edildiğini belirterek, ‘’Çalışmalarda 1 mimar, 8 restoratör olmak üzere toplam 34 kişi görev yapıyor’’ dedi.

18.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004