Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dizi Yazı

Faruk ÇAKIR

Ülke tank mezarlığına dönmüş

Dünden devam

TANK MEZARLIĞI

Kâbil ve kuzeyi, güvenlik açısından problemsiz kabul ediliyor. Kâbil’in güneyi (Pakistan sınırı) ise, güvenlik zaafı yaşanan bölgesi. Kâbil’den kuzeye doğru gittikçe, yol kenarlarında terk edilmiş tankları görmek sıradan. Bazı yerler ise, tam ‘tank mezarlığı’ şeklinde adlandırılabilir. Yüzlerce tank, kullanılamaz hale gelmiş bir durumda bekliyor.

Mihmandarımızın verdiği bilgiye göre, savaş sonrası yollarda terk edilen binlerce tank, tırlarla Pakistan’a taşınmış. Sonraları buna da izin verilmediği için, tanklar bulundukları yerden kaldırılamamış ve terk edilmiş. Bu manzarayı pek çok yerde görmek mümkün. Ülkede yaşanan savaşın çirkin yüzünü görmek ve bütün insanlığa/dünyaya göstermek için tank mezarlıklarını ‘müze’ olarak düzenlemek ve turizme açmak bile düşünülebilir...

MAAŞLAR ÇOK DÜŞÜK

Dünyanın çözemediği problemlerden biri olan ‘gelir dağılımındaki adaletsizlik’, Afganistan’da da kendisini gösteriyor. Meselâ bir öğretmen 70 (yetmiş) dolar maaş alırken, ülkeyi ‘idare’ eden bakanların 15 (on beş) bin dolar aldığı söyleniyor ki, bunu makul kabul etmek mümkün değil. Buna karşılık milletvekilleri 1000 (bin) dolar alıyormuş. Milletvekilinin bile bin dolar aldığı bir ülkede, bakanlar nasıl olup da onların on beş katı maaş alabiliyor, anlamak mümkün değil. Herhalde, bakanlar ‘ithal’ olduğundan olsa gerek. Hatırlamak lâzım ki, ABD Afganistan’a sadece Karzai’yi ‘ihraç’ etmedi. Onunla birlikte bir ‘ekip’ ihraç etmiş durumda. İşte onlar, bir bakıma ABD seviyesinde yaşamayı sürdürüyorlar.

HALKLA TANIŞMAYANLAR

Aslında problemler ortak. Türkiye’de de örneklerine rastladığımız gibi, Afganistan’ı yönetenlerin çoluk çocuğu da pek Afganistan’da bulunmazmış. Yönetenlerin çocukları ya Amerika’da, ya da başka bir ‘dünya’ ülkesinde hayatını sürdürürken, babaları da ülkeyi yönetirmiş. Fakir Afganistan’ın da kendisine göre bir ‘kaymak tabakası’ var. Kâbil’in bazı semtleri, İstanbul’un Florya’sı gibi lüks...

İŞÇİLER 2 DOLAR, USTALAR 15

Günlük yevmiye ile çalışan işçiler 2 dolar ücret alırken, ‘usta’lar daha şanslı. 15 dolara çalışan ustaların sayısı çok az. Afganistan’da da ‘kaht-ı rical/adam yokluğu’ çekiliyor anlaşılan... Yol kenarlarında gördüğümüz bazı ‘villa’ların kimlere ait olduğunu sorunca, “Onlar ya uyuşturucu taciri, ya da savaş zengini kişilerindir” cevabını aldık. Aynı kişiler, uyuşturucu ticaretinin ülkenin güney illerinde yapıldığını söylediler. Güney illerindeki güvensiz ortamın, buna zemin hazırladığı ifade edildi ki, doğru olsa gerek.

DEVAMI YARIN

Faruk ÇAKIR

24.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Dizi Yazı

  (23.10.2006) - Fakirlik sokaklara taşmış

  (11.10.2006) - Müsbet hareket modeli (2)

  (10.10.2006) - Müsbet hareket modeli (1)

  (01.10.2006) - Batı medeniyeti ve İslâm medeniyetlerinin san'ata yansımaları (2)

  (30.09.2006) - Batı medeniyeti ve İslâm medeniyetlerinin san'ata yansımaları (1)

  (24.09.2006) - Tarikat-cemaat bağlamında demokrasiye geçiş sancıları (2)

  (23.09.2006) - Tarikat-cemaat bağlamında demokrasiye geçiş sancıları

  (21.09.2006) - Demokrasi kahramanı Menderes (2)

  (20.09.2006) - Demokrasi kahramanı Menderes (1)

  (24.08.2006) - Van seyahat notları (3)

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004