Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

YÖK, rektör adaylarını ’mülâkat'la seçecek

YÖK, 1-3 Kasım 2006 tarihleri arasında, seçim yapılan 15 üniversitenin rektör adaylarını dinleyecek. Alınan bilgiye göre, seçim yapılan üniversitelerin rektör adayları YÖK’e davet edildi. Rektör adaylarına, 1-2-3 Kasımda ‘’mülakat’’ yapılacak ve neden rektör olmak istediklerine ilişkin sorular yöneltilecek.

Her bir üniversitenin 6 adayı olduğu için YÖK, 15 üniversiteden toplam 90 adayı dinleyecek.

YÖK, dinlediği rektör adayları arasından seçtiği 3 ismi, rektör ataması için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sunacak.

Adnan Menderes, Balıkesir, Celal Bayar, Gaziosmanpaşa, Kafkas, Sütçü İmam, Kocaeli, Mersin, Mustafa Kemal, Muğla, Sakarya, Zonguldak ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversiteleri ile Gebze ve İzmir Yüksek Teknoloji enstitülerinin rektörlerinin görev süreleri 15 Kasım 2006 tarihinde sona ereceği için bu yükseköğretim kurumlarında rektör adaylarını belirlemek amacıyla geçtiğimiz haftalarda seçimler yapılmıştı.

YÖK, ‘’rektör adaylarını dinleme’’ uygulamasını, Marmara Üniversitesine rektör atanması sırasında başlatmıştı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre, üniversitelerde yapılan seçimler sonucunda en fazla oy alan 6 isim YÖK’e bildiriliyor. YÖK, bu isimler arasından 3 kişiyi seçerek, rektör ataması için Cumhurbaşkanı’na sunuyor. Öte yandan, yeni kurulan Düzce, Uşak, Ordu ve Tekirdağ Namık Kemal üniversitelerinde de yakında rektör adayları seçimleri yapılacağı öğrenildi.

/ ANKARA

24.10.2006


 

Liderler bayram namazında

Ramazan Bayramı namazını Başbakan Erdoğan Marmaris’te, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar Elazığ’daki İzzetpaşa Camii’nde, Eski başbakan Necmettin Erbakan Mehmet Ali Şahin, bayram namazını Eyüp Sultan Camii’nde kıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, vatandaşların erken saatlerde camiyi doldurması dolayısıyla Baykal, namazını avluya serilen şiltede kıldı.

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü Köyü Bördübet mevkiindeki bir otelde eşi ve kızıyla birlikte dinlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kaldığı otele 2 kilometre mesafedeki Bördübet Camii’ne sabah namazı için geldi. Bayram namazını da burada kılan Erdoğan, camiden çıkarken vatandaşlarla bayramlaştı.

Çocuklara da bayram harçlığı veren Erdoğan, bayramını kutladığı gazetecilere de şunları söyledi:’’Bir rahmet ayının sonunda mübarek Ramazan Bayramını yaşıyoruz. Ramazan Bayramının, ülkemiz ve İslam Dünyası için birlik ve beraberlik getirmesini diliyorum. İnsanlık için barışa vesile olmasını temenni ediyorum. Rahatsızlığım süresince gösterilen ilgi nedeniyle herkese şükranlarımı sunuyorum.’’

Başbakan Erdoğan namaza, kendisine tahsis edilen bir cip ile geldi. Caminin çevresinde jandarma ve Başbakanlık ekipleri yoğun koruma önlemleri aldı. Namaz boyunca tam donanımlı bir ambulans cami dışında bekledi. Kızılay ekipleri de cami çıkışında vatandaşlara lokma ikram ettiler.

BAYKAL, AVLUDA NAMAZ KILDI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bayram namazlarını Ankara’daki camilerde kıldılar. Deniz Baykal, Bayram namazını kılmak üzere Konutkent’teki Azmi Beğen Camii’ne geldi. Vatandaşların erken saatlerde camiyi doldurması dolayısıyla Baykal, namazını avluya serilen şiltede kıldı. Baykal, cami çıkışında vatandaşlarla da bayramlaştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Gazi Camii’nde kıldığı bayram namazının ardından Alparslan Türkeş’in Beştepe’deki mezarını ziyaret etti. Mezara karanfil bırakan Bahçeli, daha sonra partili gençlerin bayram tebriklerini kabul etti. Devlet Bakanı Mehmet Aydın da bayram namazını Kocatepe Camii’nde kıldı. Kocatepe Camii’ne bayram namazını kılmak üzere gelenler arasında Ankara’daki müslüman ülke vatandaşları da yer aldı.

ERBAKAN İLE ŞAHİN, AYNI CAMİDEYDİ

Eski Başbakan Necmettin Erbakan ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bayram namazını Eyüp Sultan Camii’nde kıldı. Erbakan’ın camiden çıkışı sırasında vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle izdiham yaşandı.

Necmettin Erbakan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de namaz için Eyüp Sultan Camii’ne gelenler arasındaydı. Erbakan ve Bakan Şahin, namazı cami içerisinde kıldı. Bayram namazının ardından Eyüp Sultan’ın türbesine giderek dua eden Necmettin Erbakan, çıkışta vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. “Mücahit Erbakan” sloganlarıyla Erbakan’ın etrafını saran vatandaşlar, izdihama neden oldu. Erbakan korumaların arasında arabasına binerek camiden ayrıldı. Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise cami çıkışında vatandaşlarla tek tek bayramlaştı. Bakan Şahin, elini öpen çocuklara harçlık verdi.

Bayram namazını kılmak isteyen vatandaşların İstanbul’da en yoğun ilgi gösterdiği cami yine Eyüp Sultan Camii oldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren camiye akın eden vatandaşlar, avluyu da doldurarak sokaklara taştı.

AĞAR NAMAZINI ELAZIĞ’DA KILDI

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı ve Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar bayram namazını memleketi Elazığ’daki İzzetpaşa Camii’nde kıldı. Sabah saatlerinde İzzetpaşa Camii’ne gelen Mehmet Ağar namaz sonrası camii içinde vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştı. İzdiham nedeniyle yaklaşık 25 dakika camii içinden çıkamayan Mehmet Ağar, burada AK Parti Milletvekili A. Baki Türkoğlu ve Elazığ Valisi Muamer Muşmal ile karşılaşarak bayramlaştı. Ağar, daha sonra Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve İl Başkanı Abdullah Kızılelma ile birlikde aile ziyaretlerine gitti. Ağar cami dışında da yine vatandaşların ilgi odağı oldu.

/ ANKARA / İSTANBUL / ELAZIĞ

24.10.2006


 

Bardakoğlu: İnandığımızı davranışlarımıza yansıtalım

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan Bayramı vaazını Süleymaniye Camii’nde verdi. Bilginin ve öğrenmenin önemine dikkat çeken Bardakoğlu, “İnanacağız, bileceğiz, inandığımızı ve bildiğimizi davranışlarımıza yansıtacağız” diye konuştu.

Bardakoğlu, Bayram namazı öncesinde verdiği vaazda, tüm İslam aleminin ve Türk milletinin bayramını kutladı. Vaazında İsra Suresi’nden örnekler veren Bardakoğlu, İslam’ın Allah’ın varlığına ve birliğine inanma dini olduğunu dile getirdi. Ali Bardakoğlu, Kur’an-ı Kerim’in İsra Suresi’nde ‘’anne ve babalara iyi davranmayı’’ buyurduğunu belirterek, modern toplumlarda aile bağlarının yeterince korunmadığını ifade etti.

İnsanların verdiği sözleri yerine getirmesinin önemine de işaret eden Bardakoğlu, ‘’Müslüman demek, sözüne ve davranışlarına güvenilen insan demek’’ dedi. Bilginin ve öğrenmenin önemli olduğunu belirten Bardakoğlu, ‘’İnanacağız, bileceğiz, inandığımızı ve bildiğimizi davranışlarımıza yansıtacağız’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

24.10.2006


 

Sanayicinin gözü Lüpnan pazarında

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 4 milyon nüfusa sahip finans zengini olan ve Merkez Bankasında 75 milyar dolarlık döviz rezervi bulunan Lübnan’ın, tam bir tüketim toplumu olduğunu, bu özelliğiyle Türk girişimciler için iyi bir pazar özelliği gösterdiğini söyledi.

Büyükhelvacıgil, yaptığı açıklamada, Ekim ayı başında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve bir grup iş adamıyla birlikte gittikleri Lübnan’da, başkent Beyrut’ta çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunduklarını belirtti.

Beyrut Sanayi, Ticaret ve Ziraat Odası Başkanlığı ve Türkiye’nin Lübnan Büyükelçiliği Ticari Ataşesi ile Lübnan’daki finans, ticari ve sanayi faaliyetleriyle ilgili görüşmeler yaptıklarını dile getiren Büyükhelvacıgil, Lübnan’ın uzun yıllar iç savaş yaşamış, son olarak da İsrail’in saldırılarına maruz kalan bir ülke olmasına rağmen, günlük yaşamın şaşırtıcı bir şekilde normal akışında devam ettiğine işaret etti.

/ KONYA

24.10.2006


 

Türk-İş'e bağlı Sendikacılar AB üyeliğini destekliyor

Türk-İş’e bağlı sendikacıların dörtte üçü Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor. Türk-İş, konfederasyona üye 33 sendika ile bunlara bağlı şubelerin yaklaşık 4 bin 500 yöneticisini kapsayan bir ‘’eğilim anketi’’ yaptı.

Anket, sendikacıların dörtte üçünün Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini, beşte üçünün ise işçilerin serbest dolaşımının Türkiye için daimi olarak kısıtlanması durumunda AB ile ilişkilerin askıya alınması gerektiğine inandığını gösterdi. Anketteki ‘’Türkiye AB’ye üye olmalı mıdır?’’ sorusunu yanıtlayan sendikacıların yüzde 75.04’ü ‘’evet’’ derken, yüzde 24.96’sı olumsuz görüş bildirdi.

Sendikacıların yüzde 11.56’sı ‘’hükümeti, AB ile ilişkileri yürütmekte başarılı’’ bulurken, yüzde 44.49’u ‘’başarısız buluyor ve Türkiye için yanlış adımlar atıldığına’’ inanıyor. Yüzde 43.95’sı ise hükümeti AB ile ilişkileri yürütürken kısmen başarılı buluyor. Sendikacıların yüzde 19.49’u AB ile müzakerelerin başlamasının ‘’sendikal hak ve özgürlüklerin gelişmesine katkıda bulunacağını’’, yüzde 11.08’i ‘’sendikal hak ve özgürlükler bakımından bir şey olmayacağını’’, yüzde 17.49’u ‘’sendikal hak ve özgürlüklerin gelişmesinin hükümetin tutumuna bağlı olduğunu’’, yüzde 51.94’ü ise ‘’sendikal hak ve özgürlüklerin AB ile değil, mücadele ile kazanılacağını’’ düşünüyor. Sendikacıların yüzde 60.87’si işçilerin serbest dolaşımının Türkiye için kalıcı olarak kısıtlanması durumunda AB ile ilişkilerin askıya alınması gerektiğine inanırken, yüzde 35.28’i ‘’kademeli bir geçiş üzerinde anlaşılması’’, yüzde 3.75’i ise ‘’AB’nin haklılığının göz önüne alınarak, müzakerelerin engellenmemesi gerektiğine’’ inandığını bildirdi. Yüzde 68.50’si Türkiye’nin bugün serbest dolaşım hakkına sahip olması durumunda ‘’önemli sayıda iş göçü olacağını’’, yüzde 25.42’si ‘’az sayıda iş göçü olacağını’’, yüzde 6.07’si ise ‘’iş göçü olmayacağını’’ düşünüyor.

/ ANKARA

24.10.2006


 

AB yardımıyla üyeliğe hazırlanacağız

Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin (AB) 2007-2013 yıllarını kapsayan yeni bütçesi çerçevesinde, AB’den yıllık ortalama 1 milyar avro mali yardım alması bekleniyor. Alınan bilgiye göre Türkiye, AB Bütçesinden alacağı yıllık yaklaşık 1 milyar avro mali yardımın yanı sıra genişlemeye ilişkin fonların mali desteğinden de faydalanabilecek.

Öte yandan, AB’nin Türkiye’ye sağlayacağı yapısal fonlar çerçevesindeki mali yardımları, gelecek yıldan itibaren ciddi anlamda artış göstermeye başlayacak. AB, bütçe çerçevesinde Türkiye’ye, uyum sürecinde en az 7 milyar avroluk mali yardımda bulunacak.

7 milyar avroluk fonun kullanım alanları, öncelikle bölgesel kalkınmaya ve gelişmişlik farklarının giderilmesine tahsis edilecek. AB’nin, Türkiye’ye, 2007’nin başından itibaren yıllık ortalama 1 milyar avro mali yardımda bulunmaya başlayacağını belirten yetkililer, Türkiye’nin AB fonlarını, 2007 ile 2013 yılları arasında kullanacağını, bu süreçte özellikle sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanacak projelerle, AB’den alınabilecek mali yardımların öngörülenin çok üstüne çıkabileceğini vurguluyorlar.

AB’nin 2007-2013 bütçesinden Türkiye’ye verilecek hibe yardımlarının artık genişleme bütçesinden karşılanacağını belirten yetkililer, AB’nin 2007-2013 bütçesinin, ‘’Türkiye’yi, AB üyeliğine hazırlama bütçesi olacağını’’ işaret ediyorlar.

Yetkililer, Türkiye’nin üyeliğinin öngörüleceği bütçenin ise 2014-2021 bütçesi olacağını ve Türkiye’nin, uyum sürecine aynı hızla devam etmesi halinde, 2014’e kadar önemli bir ilerleme kaydedileceğini belirtiyorlar.

Bu arada Türkiye’nin, AB mali yardımlarının alınması konusunda yeni bir yapılanma içinde olduğu ifade edilirken, katılım öncesi mali yardımların aynı çatı altında birleştirildiği ve AB fonlarının daha hızlı bir şekilde Türkiye’ye gelmesine imkan verecek bu yeni yapılanmayla, mali yardımların daha etkin şekilde kullanılabileceği vurgulanıyor. AB’nin 2007-2013 bütçesinin toplam tutarı 864,4 milyar avro düzeyinde bulunuyor. Öte yandan AB, daha önce sadece Türkiye için katılım öncesi mali yardım enstrümanlarını birleştirerek 2004 yılında 250 milyon avro, 2005 yılında 350 milyon avro ve bu yıl için 500 milyon avro hibeyi onaylamıştı. Yeni bütçede, sadece genişleme için ayrılan yaklaşık 11,5 milyar avrodan Türkiye’nin en az 3,5 milyar avro alacağı da tahmin ediliyor.

/ ANKARA

24.10.2006


 

Şiddetin temelinde manevî boşluk var

Okul önlerinde meydana gelen bıçaklı kavgaların ve öğrencilerin uyuşturucu madde kullanımını maneviyat eksikliğine bağlayan Saadet Partisi(SP) Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet, “İçinde Allah korkusu, kul hakkı olmayanlar şiddetin kölesi oluyor” dedi.

Son yıllarda okul önlerinde meydana gelen ve öğrencilerin karıştığı şiddet olaylarını değerlendiren SP İl Başkanı Teoman Kümbet, manevi eğitimden yoksun yetişen gençliğin şiddetle tanıştığını söyledi. Eğitim çağındaki genç insanların birbirlerinden nefret etmelerinin, birbirlerine karşı acımasız şiddet uygulamasının toplumun geleceğini tehdit ettiğini ifade eden Kümbet, çözümün okul çağındaki çocuk ve gençlere iyi bir din eğitimi vermekle gerçekleşebileceğini kaydetti. Ebeveynlerin artık korku içinde çocuklarını okula gönderdiğine dikkat çeken Kümbet,polisiye tedbirlerle şidddetin önünün alınmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Şiddete bağlı olarak okullarda uyuşturucu madde kullanımı, mezuniyet törenleri adı altında alkol tüketiminin teşvik edildiğine de vurgu yapan SP İl Başkanı Kümbet, “Manevi kalkınma olmadan, ekonomik kalkınma olmaz. En büyük yatırım insana yapılandır. O da ancak manevi eğitimle olur. Pırlanta gibi bir nesil yetiştirmenin tek yolu gençleri alkol, uyuşturucu, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak kalmaların sağlamak ve dini duygularını, ahlaki gelişimlerini yükseltici eğitimle mümkündür” dedi.

/ ERZURUM

24.10.2006


 

AKP'de büyük kongre telâşı

AKP 2. Olağan Büyük Kongresi, 11 Kasım Cumartesi günü yapılacak. ASKİ Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek kongreye, yaklaşık bin 460 delege katılacak, tüm delegelere Türk bayrağı dağıtılacak.

Kongrede, AKP için ‘’Türkiye’nin partisi’’, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için de ‘’Türkiye’nin lideri’’ sloganlarının kullanılacağı belirtildi. 14 Ağustos 2001’de Türkiye’nin 39. partisi olarak siyasi hayattaki yerini alan ve 3 Kasım 2002 seçimlerinde tek başına iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 2. olağan kongresinde, genel başkan ile partinin en yetkili organı olan 50 kişilik Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyelerinin seçimi yapılacak.

/ ANKARA

24.10.2006


 

RTÜK'ten tv'lere işaret uyarısı

RTÜK, çocuk ve gençlerin yayınların zararlı etkilerinden korunması amacıyla uygulanan akıllı işaretlerin “akıllıca kullanılmadığını” tespit etti. Üst Kurul, Akıllı İşaretler Sembol Sistemi’nin hatalı uygulandığı gerekçesiyle yayın kuruluşlarını uyardı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çocuk ve gençlerin yayınların zararlı etkilerinden korunması amacıyla uygulanan akıllı işaretlerin ‘’akıllıca kullanılmadığını’’ tespit etti. Üst Kurul, Akıllı İşaretler Sembol Sistemi’nin hatalı uygulandığı gerekçesiyle yayın kuruluşlarını uyardı. Alınan bilgiye göre, RTÜK, çocuk ve gençlerin televizyon yayınlarının zararlı etkilerinden korunmaları amacıyla geliştirilerek, 23 Nisan 2006 tarihinden itibaren televizyon ekranlarında kullanılmaya başlanan ve daha sonra bölgesel ve yerel televizyon kanallarında da yaygınlaştırılan, Akıllı İşaretler Sembol Sistemiyle ilgili bazı hatalı uygulamalar tespit etti. Üst kurul tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, televizyon kanallarının hem program içeriğine uygun olmayan yaş ve içerik kategorilerine ait semboller kullandıkları hem de sembolleri ekranda yeterince uzun süre tutmadıkları belirlendi.

/ ANKARA

24.10.2006


 

Fransa’nın kâbusu Türkiye-Almanya ekseni

Yeni Asya’nın sorularını cevaplandıran eski Büyükelçi Özdem Sanberk, şu anda AB’yi yönlendiren bir Paris-Berlin ekseni olduğuna dikkat çekerek, “Ama yarın Ankara-Berlin eksenini düşünün, üç milyona yakın vatandaşımızla birlikte onların politikasında da etkili olan bir Türkiye... Türkiye-Almanya ekseni Fransa’nın kâbusudur. Eğer Türkiye AB’ye girerse, Fransa Avrupa’nın herhangi bir ülkesi gibi olacaktır” dedi.

Fransa’nın Ermeni tasarısını Meclisten geçirmesinin altında seçim kaygısı yattığına işaret eden Sanberk, “Bu nedenle de Türk-Fransız ilişkilerini seçim endişelerine rehine tutuyor. Ama temel amacı Türkiye’nin elli senedir kararlı bir şekilde yürüttüğü AB stratejisini tahrip etmek” diye konuştu. Sanberk, “Siz, Türkiye’nin AB mücadelesini kazanacağına inanıyor musunuz?” şeklindeki soruya karşılık ise, “Evet inanıyorum, çünkü AB bugünkü AB olmayacak” dedi.

RÖPORTAJ bölümünü tıklayın

Hasan Hüseyin KEMAL

24.10.2006


 

Somalilerin bayram sevinci

Eğitim alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan Gönüllü Eğitimciler Ankara’nın Ulus semtinde kalan yaklaşık 10 Somalili aile ziyaret etti. Çeşitli aynî ve nakdî yardımda bulundu.

İçerisinde battaniye, kaban, bot, gibi kışlık giysilerin bulunduğu yardım paketleri ile mağdur durumda bulunan Somalili aile ve çocukları giydirdi. Dernek ayrıca her aileye zarflar içerisinde bayram harçlıkları ile çikolata vererek çocukları sevindirdi.

Dernek Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erdoğan ilk etap da Ulus semtinde ikamet eden yaklaşık 10 Somalili aileyi ziyaret ettiklerini çok mağdur ve yardıma muhtaç olduklarını gördüklerini belirterek, “Dernek olarak öncelikle yetim ve kalabalık olarak (dört aile ) bir evde ikamet ediyor ve çok ağır şartlarda kalıyorlar. Bir ev tutarak bu aileleri yaşayabilecekleri bir ortama taşımayı düşünüyoruz. Somalili ailelere yardımlarımız sürecek. Hayırsever vatandaşları bu ailelere yardım etmeye çağırıyoruz” dedi.

Recep GÖREN / ANKARA

24.10.2006


 

Barış ve birliğe davet

Ramazan bayramı, dünyanın dört bir yanında coşkuyla kutlanırken, Müslümanlar bayram namazı için camileri doldurdu. Basra’da bayram namazı öncesinde konuşan Şeyh Etman Muhammed, Müslümanların birliği için çağrıda bulunarak, “Biz Irak’taki bu kanlı savaşı durdurmak zorundayız. Birlik için savaşmalıyız. Herkes barışın yolunu takip etmeli ve barışı sağlamalıdır. Müslümanlar için merhamet çok önemlidir. Barış için Hz. Muhammed’in yolunu takip etmeli, sadece dürüstlük, barış ve İslâmiyet için çabalamalıyız” dedi. Avustralya’da da Müslümanlar sabah erken saatlerde camilere akın ederek bayram namazını kıldı. Bayram namazı için Sidney’deki camileri dolduran Müslümanlar izdiham yaşadı.

Yürekler bayram namazında birleşti

Oruçla geçirilen Ramazan ayının hemen ardından yedisinden yetmişine bütün Müslümanlar bir ödül gibi gelen bayram namazını kılmak için camilere koştu. Bayramlık elbiselerini giyen çocuklar da babalarının yanında saf tuttu. Camiler, kılınan son teravih namazından sonra bayram namazında da dolup taştı.

Soğuğa rağmen camilerde yer bulamayanlar vatandaşlar dışarıda da olsa namazını kıldı ve hep bir ağızdan tekbir getirdi. Konyada da Bayram Namazı için Mevlana Müzesi yanında bulunan Selimiye Camii’ne gelen binlerce vatandaş, huşu içinde namazını eda etti.

Barışa davet

Basra’da yaşayan Şiiler, bayram namazı için camilere akın etti. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Basra’da da camiler, sabahın erken saatlerinde bayram namazı kılmak isteyenlerin akınına uğradı. Bayram namazı öncesinde konuşan Şeyh Etman Muhammed, müslümanların birliği için çağrıda bulunarak, “Biz ırak’taki bu kanlı savaşı durdurmak zorundayız. Birlik için savaşmalıyız. Herkes Barışın yolunu takip etmeli ve barışı sağlamalıdır. Müslümanlar için merhamet çok önemlidir. Barış için Hz. Muhammed’in yolunu takip etmeli, sadece dürüstlük, barış ve İslamiyet için çabalamalıyız” dedi.

Sidney’de izdiham yaşandı

Avustralya’da Müslümanlar sabah erken saatlerde camilere akın ederek bayram namazını kıldı. Yerel saatle 05.45’de kılınan bayram namazı için Sidney’deki camileri dolduran Müslümanlar izdiham yaşadı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce kişi, Avustralya’nın en büyük camisi Auburn Gelibolu’yu tercih etti.

Türkler’e ait Auburn Gelibolu Camii’ni tıka basa dolduran Müslümanlar, namaz öncesi bayram hutbesini dinledi. Türkler’in yanı sıra Ortadoğu ve Afrika kökenlilerin de kalabalık bir grup olarak geldiği camide bayram namazının arkasından ilahiler ve dualar okundu.

Sofya’da camiler doldu taştı

Ramazan Bayramı, 2 milyona yakın Müslümanın yaşadığı Bulgaristan’da da coşkuyla kutlanıyor. Başşehir Sofya’da ve Türklerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde camiler, bayram namazı sırasında doldu taştı. Şehirde ibadete açık tek cami olan Banya Başı Camisinde kalabalık yüzünden yüzlerce kişi, bayram namazını avluda kılmak zorunda kaldı. Namazdan sonra çoğu Türk binlerce Müslüman bayramlaştı. Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali, Şumnu, Rusçuk, Dobruca, Silistre, Razgrad, Targovişte, Varna ve Burgaz bölgelerinde de bayram namazına büyük ilgi oldu. Bu bölgelerdeki belediyeler, Ramazan Bayramı dolayısıyla çeşitli faaliyetler de düzenledi.

Bakü’de bayram namazı iki kez kılındı

Ramazan Bayramı, Azerbaycan’da da coşkuyla kutlanıyor. Bakü’deki Türk vatandaşları da, sabah saatlerinde Türk şehitleri adına kurulan Şehitlik Camisinde bir araya gelerek Bayram namazını kıldı. Önceki bayramlara göre daha büyük bir kalabalığın katıldığı bayram namazı sırasında, çevre yolundaki araç trafiğinde sıkışıklık meydana geldi. Cami ve bahçesindeki yerin darlığı sebebiyle, bayram namazı iki kez kılındı. Bayram kutlamaları kapsamında namazdan sonra mezarlıklara giderek yakınları için dua okuyan Bakülüler, ihtiyaç sahiplerine şekerleme, ekmek ve benzeri yiyecekler dağıttı.

Bağdat Silâhların gölgesinde bayrama girdi

Irak’ta Ramazan ayı boyunca artan saldırı ve şiddet olaylarının etkisi, ülkede kılınan bayram namazlarına da yansıdı. Halk, silahların gölgesinde kıldığı Ramazan Bayramı namazını buruk şekilde idrak etti. İşgalin 4. yılına yaklaşıldığı Irak’ta halk, bayram namazını silahların gölgesinde kılmanın üzüntüsünü yaşadı. Oruç ayı boyunca mezhepler arası şiddet olayları artarak devam ederken, halkın büyük bir bölümünün camilere gitmeye çekindiği gözlendi. Başşehir Bağdat’ta cemaatin oldukça tedirgin olduğu dikkat çekerken, camilerde Irak polis teşkilatına mensup sivil ekiplerin güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Kerkük’te yine işgal güçleri vardı

Kerkük’te bayram namazında camiler binlerce kişi tarafından dolduruldu. ABD’nin Saddam Hüseyin rejimini yıkmak için başlattığı Irak savaşının üzerinden 3 buçuk yıl geçmesine rağmen Kerküklüler bir Ramazan Bayramı’na daha işgal güçleriyle birlikte girdi. Arife günü mezarlıklarda, aile kabristanlarını ziyaret eden Kerküklüler, bayram sabahı camilere toplanarak hep birlikte bayram namazı kıldı. Kerküklüler, cami girişi ve çıkışında da birbirlerinin bayramını kutladı. Atina’da stadyumda namaz kılındı Yunanistan’da binlerce müslüman, cami olmayan Atina’da Olympic Stadyum’da bayram namazı kıldı. Müslümanlar, Atina’da bugün 08.23’de kılınacak bayram namazı için sabah erken saatlerde Olympic Stadyum’da biraraya geldi. Atina Müslümanlar Birliği tarafından organize edilen bayram namazına 9 bin müslüman katıldı. Tüm müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutlayan Müslümanlar Birliği üyesi Naim El Ghan Dour, İslam dininin her geçen yıl daha da yücelmesini temenni etti.

/ KONYA / BASRA /SOFYA / SİDNEY

24.10.2006


 

Yaz saati uygulaması hafta sonu bitiyor

Yaz saati uygulaması, bu hafta sonu bitiyor. 29 Ekim Pazar günü saat 02.00’de, saatler bir saat geri alınacak.

26 Martta başlayan yaz saati (ileri saat) uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacıyla yapılıyor. Yaz saati uygulamasıyla ayrıca, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.

/ ANKARA

24.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004